Ahojte, idem si k vám po skúsenosti, rady, možnosti.
S manželom sa snažíme o bábo už niečo cez rok a pol. Po rôznych vyšetreniach sme nakoniec navštívili centrum asistovanej reprodukcie v Martine. Máme urobených kopec vyšetrení.
U mňa zvýšený prolaktin (liečba užívanie liekov medocriptine) a tiež zvýšený testosterón (užívanie inozitol) plus som užívala kyselinu, teraz som si pre zmenu kúpila femibion 1 na plánovanie tehotenstva. Samozrejme výsledky sa zlepšili a všetko ostatné je u mňa v norme.
U manžela 2 krát spermiogram. Prvý dosť zlý, koncentracia len 3,5mil, 56% vhodných a morfológia 1, 2%. Nasadená liečba folandrol, zinok, vitamín C a Maca. Opakovaný spermiogram výrazne lepší až na morfológiu. Počet sa zvýšil na 22mil, zvýšil sa aj počet vhodnych na viac ako 56% ale morfológia zostala pod priemerom na 1,5%.
V centre nám odporučili jednoznačne IVF, ja však nie som z toho moc nadšená. Viete mi niektorá poradiť ako by ste sa k tomu postavili? Za každú radu vám ďakujem.
Ak nie ste obaja po 40tke,tak by som to nechala ešte prirodzenou cestou.
Pri týchto výsledkoch by som to ešte aspoň rok neriešila, ale záleží od vášho veku.
Ak nie si stotožnená ešte by som do toho nešla, skúšajte ďalej prirodzene ani vek vás netlačí
Ja len by som chcela podotknut, aby ste brali do uvahy, ze aj otehotniet cez IVF moze chvilku trvat a nemusi sa podarit hned. Manzel velmi blizkej kamaratky mal tiez blbe vysledky morfologie, ona mala vsetky vysledky v poriadku, a otehotniet sa im podarilo az v 5."kole" IVF po skoro 3 rokoch. A to maju obaja 32 rokov.
Ja by som teda urcite este skusala prirodzene, ale nevidim dovod preco si nedopomoct medicinou, ked takato moznost existuje.
@1samer11 ahoj, nam tiez navrhovali ivf, lebo sa nam asi rok nedarilo, ja som mala 34, polovicka 35, vsetky doterajšie vysetrenia ok, 2xiui nesuspesne..ja som si dala na vlastnu past porobiť reproimunologiu, hematologiu (kde mi aj niečo nasli), genetiku a este som bola objednana na endokrinológiu, lebo v centre robia iba nejake zakl. vyšetrenia štítnej žľazy. A keď sme cakali na vysledky, tak podarilo prirodzene, ale chodim na tu hematologiu, kde by som inak nechodila a mohlo by to byt fatalne pre bejby.
@petkasaurus fúha na jednej strane ma mrzí, že sa človek musí sám dopytovať na rôzne "dodatkové" vyšetrenia, ktoré sú dosť podstatné a dôležité na určenie presnych príčin (ako vo vašom prípade) a na druhej strane sa teším spolu s Vami, že sa Vám podarilo počať prirodzene 👏😍 nech sa darí 🤗
@1samer11 vies co u nas ja som bola ok a manzel zly spermiogram. nechcela som ivf skusali sme kadeco ine vitaminy lieky soft odber neviem co vsetko nakoniec ivf a uprimne. ak by som vtedy vedela co viem teraz nepremarnila bysom dva a pol roka na prirodzene snazenie ale sla y som rovno na ivf mala orve dieta skor mladsia a zdravsia... teraz netusim ci vobec chceme stihneme druhe... to je moja skusenost
@1samer11 je to na tebe. My s manzelom sme mali vsetky vysledky v poriadku, ale tiez nam radili IVF, kedze sa nam roky nedarilo. Clovek musi na toto rozhodnutie "dozriet". Nie je to jednoduche, podstupit cely ten proces a treba byt s tym stotozneny. My sme do toho nakoniec isli a jedine co lutujem, ze sme nemuseli tolko cakat.
Na druhej strane treba ratat aj s tym, ze to nemusi hned vyjst ani cez IVF, alebo aj vobec... Stale ostava vela na prirode.
Ale evidentne este o tom nie si presvedcena, tak si dajte este cas a uvidite. Ak vam nieco nasli a liecite sa, tak este skuste vydrzat, mozno ta liecba zaberie.
@1samer11 výsledky sme mali horšie a tiež sme boli v Martine, rozhodli sme sa pre iui, lenže ja som bola úplne bez ovulácie , čiže museli má stimulovať , muž mal 0.5 morfo, do ivf by som asi hneď nešla, môžte skúsiť iui napr alebo počkať keď sa vám zlepšili výsledky,dajte si neaky cieľ,napr rok dva, ale nie že.musite ale že počkáte necháte to pre zatiaľ tak a potom budete riešiť , nieste natom až tak zle ale jasne je nezmysel čakať napr 5rokov, kvôli potom veku , tiež výsledky u muža sa môžu zhoršiť napr , uteba tiež môže čosi vyskočiť ,potom celá stimulácia nastavenie môže trvať dlho atd
@1samer11 ahoj napíšem ti správu ked môžem.🙂
@lavienocka jasné môžete napísať aj správu 🙂
@petkasaurus kamoška mala xy umelých, nakoniec nemajú po 15r nai vlastne bábo ale pri poslednom pokuse jej niečo zistili na hematologii a síce sa im už nepodarilo, veľmi sa hnevala že toľko pokusov zbytočných, že ich neposlali na hematologiu. Takže určite tým smerom začni a uberajú sa
@diamond007 no to ozaj hrozny pristup tych lekarov,pritom hematologia sa riesi medzi orvymi vys,kks ta kamoska chuda,mala ale smólu na lekarov.
A v ktorom CARe ste? My sme boli v heliose na konzultáciu a som si povedala, že radšej ako to celé podstúpiť ostanem len pri jednom dieťati, tak dávnejšie ešte kým som nemusela reálne riešiť centrum, som čítala článok o tom ako sú zameraný na zisky a presne som z toho msla ten pocit.. V mužovi nebol problém ani vôbec v počatí do 3 mesiacov sa nám vždy podarilo mimino.. (2xmimomaternicove) ale v centre sa im nevidel tvar spermií.. Už by nás zase tlačili do kadečoho
@1samer11 morfológia vitamínmi nezlepšís. My, mame tu istú diagnózu u muža.
@1samer11 skúšať môžeš, aj s takým spermiogramom. My sme to skúšali, no ak sa aj podarí prirodzene, tehotenstvo často končí potratom, pretože pri morfologicky poškodených spermiach he poškodená hlavička a bicik, čiže embryo he slabé.
Nam odporučili pri tejto diagnóze metódu picsi
@diamond007 hej, ti hematologiu si musíš proste vydupat, inak ta tam nrposlu. Jha keď som 2 hrať potratila, mi povedali, že to je normálne. Tak som povedala, že sa nepohnem z ordinaciue, kým mi nedajú vymbenny lístok na hematologiu...
@snezienkaaa82 to je smutné lebo tam bola príčina a človek zbytočne po 10rokoch plných tehotenstiev, potratov a umelých oplodnení zistí že má problém a možno to stačilo vyriešiť správnou liecbou
pridaj sa do skupiny IVF a tam s docitas ake vysetrenia by si mohla abslovovat pocas toho ako budete skusat prirodzene a este predtym ako by ste ivf mohli zacat. Su to vysetrenie ku ktorym ti staci len listok od tvojho gyn. U nas tvralo 6 rokov, pocas kt sme tie vysetrenia absolvovali, vsade sa caka 3 mesiace na vysledky, mame za sebou 7 ivf a nakoniec sa podarilo a to sme zacali v 33roku co som si myslela ze to este nie je take hrozne. Nic za to nedas ak pojdete na IVF pripraveni so vsetkymi vysetreniami
@janinah prepáč musím zareagovať lebo toto napísať je úplná hlúposť. Ak by mali páry riešiť ivf až po 40tke tak by tu bolo kopec 45rocnych mamičiek s bábätkami a ďalší kopec starých párov bez detí,nakoľko stúpajúcim vekom sa aj znižuje šanca na otehotnenie či už prirodzenou alebo umelou cestou...
@janinah čítam s porozumením preto som zareagovala 😀radiť komukoľvek že ivf treba odkladať do 40tky je skrátka hlúposť a nebezpečné, keďže si to naozaj niekto,kľudne aj autorka ktorej radis môže vziať k srdcu a potom je problém. Za prvé to už ani poisťovňa neprepláca v takom veku a za druhé je to skrátka biologicky a fyzicky neskoro.samozrejme nepíšem o prípade kedy sa pár v tomto veku zoznámi a chce skúsiť dieťa,to je nieco iné,ale ja by som si nedovolila niekomu radiť aby čakal do 40tky.
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
ahoj, tiež som si nemyslela, že sa dostaneme k IVF ako k jedinej možnosti na otehotnenie, nás však už bohužiaľ trošku tlačí aj vek....takže to rozhodlo a už som v tom kolotoči aj ja. Tiež chodíme do MT