Dieťa z daroveného embrya

22. dec 2022

Ahoj. Planujete detom povedat, ze su z darovaneho embrya? O tom, ako a kedy vysvetlit detom, ze su adoptovane sa daju najst informacie. Ako je to ale s detmi z DE? V podstate, by to mali vediet, kvoli dedicnym chorobam. Tiez im moze byt cudne, ze sa nepodobaju na zvysok rodiny. Su nejake odporucania psychologov?

bolarazjedna
22. dec 2022

Našťastie nie som v takej situácii.... Ale keď sedliacky nad tým rozmýšľam, tak dozvedieť sa to v dospelosti, na 18.narodeniny atď je určite veľký a negatívny šok, takisto dozvedieť sa to od iných (šuškajú to možno susedia, tety, starý rodičia.... No nikdy nevieš.....), stačí nejaký kúsok mylnej informácie a narobí väčší problém, než si myslíš.
Takže podľa mňa, rozumne je, tak ako pri adopcii, rozprávať sa o tom úplne prirodzené, tak ako sa odporúča pri adopcii. Samozrejme na úrovni dieťaťa. Najprv mu bude stačiť, že si ho nosila v brušku, ale keď už dôjde k otázke, ako sa k tomu pridal ocko, tak môžeš povedať, že aby si mohol rast, maminkine a ockove semiacky sa musia spojiť, ocko musel maminke z lásky darovať semiačok. A že maminka ma chorobu, kvôli čomu semiačka nemá, ale keďže veľmi túžila po dieťatku, tak iná teta svoj semiačok darovala, a tak sa tie 2 spojili, zasadili sa v brušku maminky a tam sa vyvinulo bábätko.
V podstate je to jednoduchšie na vysvetlenie, ako to, že dieťa je z bežného suloženia rodičov ☺️

autor
22. dec 2022

@bolarazjedna Netreba to personifikovat na moju osobu. Viem, ze sa snazit poradit, no preco tu vinu pripisujes zene?
Taketo vysvetlenie moze priniest problemy v skole a skolke. Zivo si viem predstavit, ako by sa tvarili ucitelky. Mozno by tomu ani nerozumeli.

zojazoja
22. dec 2022

autorka, ale no tka... ved bolarazjedna predsa nič nepripisuje na tvoju osobu. len ti napisala jej pohlad na vec. nema odkial vediet, ze ty nie si v takejto situacii. aj ked z toho vyplyva, ze si..kedze ty pises ten prispevok.

autor
22. dec 2022

@zojazoja Ako si ty vysvetlila TVOJMU dietatu,ze je z DE? Kedze sa zapajas do diskusie, tiez sa da predpokladat osobna skusenost.
Je zakazane zaujimat sa o niektore temy? Asi uznas, ze toto sa vo vlaku, alebo v cakarni u lekara pytat nemozem.

lauriik
22. dec 2022

Ja nemam take deti ale keby som ja take dieta tak by som to nechcela vediet. Ved rodicov dieta ma, mama tehotna bola a to, ze to nebol ich biologicky material nemusi nikto riesit. Rodinu nevytvara geneticke spojenie. Adopcia by samozrejme bola o niecom inom.

autor
22. dec 2022

@lauriik Ano, to je pravda. No ked zoberies preventivne prehliadky, tak uz len tam sa vzdy pytaju ake ochorenia maju rodicia atd.

sisaka
22. dec 2022

Autor - tak ako sa ty môžeš pýtať na veci, ktoré sa ťa netýkajú, rovnako môžu ľudia odpovedať na veci, ktoré sa ich netýkajú, ale majú o tom predstavu.

zojazoja
22. dec 2022

Autorka..nemám také dieťa. A prestaň byť vztahovacna, nesvedčí ti to😉

autor
22. dec 2022

@sisaka Samozrejme, no zojazoja este k teme nic neodpovedala.

zojazoja
22. dec 2022

Máš veľmi útočné odpovede, nechcem s tebou už viac diskutovať, takze ani nevyjadrim svoj nazor k tejto tvojej teme,nemám takých ľudí ako si ty rada. Čau.

autor
22. dec 2022

@zojazoja dakujem ti

bolarazjedna
22. dec 2022

Autorka, ak nie si v takej situácii, no tak nič sa nestane, zato som ešte mohla napísať v jednotnom čísle v druhej osobe ☺️
A sorry, ja som to zle pochopila, že teda ide o darované vajíčko, preto som ten problém pripisovala žene, ale uznam svoju chybu, otázka znela o darovanom embryu....

A myslím si, že dieťa by to malo vedieť (ako spomínaš, preventívne prehliadky, genetické choroby)... Ale ucitelka do toho nič nie je.

hilda08
22. dec 2022

Urcite to ten clovek vediet musi, ked bude čakať vlastne dieta bude potrebné vediet rodinnú anamnézu, ale povedala by som mu to az ked bude tomu plne rozumieť…poznam taky prípad, dievča malo asi 14 rokov, pochopila to, na čas sa ako keby uzavrela do seba ale ked to spracovala isli dalej, urcite by som tym nezatazovala detskú hlavičku

joannita
22. dec 2022

Autorka, pravdepodobnost ze sa dieta z DE trafi s krvnou skupinou k svojim rodicom - prijemcom tak nejaka je, ale asi vacsia je, ze sa nie. Cize uz len z tohto dovodu by som to netajila.
Keby krvne skupiny sedeli, tak veru neviem co by som robila 🤔 je to tazke rozhodnutie. Asi by som sa poradila s nejakym psychologom.
Ja mam adoptovane deti, tam je to jasne a jednoduhsie, ale toto ani neviem ako by som mu vysvetlila. Pre dieta je to tazke na pochopenie si myslim

petricka22
22. dec 2022

Ty tu stale zakladas temy od vymyslu sveta, zbytocne je to tu zahltene tvojimi kravinami… aj ked toto je samo o sebe tazka tema…

babulkomale
22. dec 2022

@bolarazjedna ten semiačok? 🤔 Snáď semiačko, alebo radšej semienko.

bolarazjedna
22. dec 2022

@babulkomale nie som Slovenka, takže beriem, robím chyby, aj keď sa snažím skontrolovať, keď nie som si istá v správnom tvare 😉 tak aspoň budem vedieť, že semiačok neexistuje ☺️ ďakujem

klarka0002
14. jan 2023

Na základe reakcií autorky je evidentne ze psychicky ani mentálne nie je pripravené na príjem a výchovu dieťaťa z DE. Inak DE sa vyberá tiež na základe co najväčšej podobnosti (aaj vyzorovym) príjemcom. Takže nikto si nevšimne ze to dieťa nie je z ich biologického materiálu. Netreba to tým deťom vôbec hovoriť. Rádia všetci psychológovia.

joannita
14. jan 2023

@klarka0002 sanca ze prijemcovia budu mat rovnake krvne skupiny ako darci a tym padom aj dieta a este popritom sa budu aj podobat, je minimalna. Takze dieta sa to tak ci tak casom dozvie a to zrejme nie prave vhodnym sposobom.

autor
14. jan 2023

@klarka0002 Dobre rano stara mama. Autorka sa vobec nepyta na seba. Ide o prieskum nazorov. Ale hlavne, ze ty si najmudrejsia.

autor
14. jan 2023

@klarka0002 strara mama, pridajte sem studie, kde to hovoriavvsetci psychologovia

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre