ahojte, chcela by som sa spýtať, či je tu niekto, kto išiel na vlastné IVF a zopár z vlastných vajíčok daroval kamarátke.
Mojej kamoške odporúčali len darované vajíčka, nakoľko svoje má zlé, k tomu má aj endometriózu a 3 neúspešné IVF.
Bojí sa vyberať cudzie vajíčka z databázy, tak som rozmýšľala, že ja tiež sa chystám na IVF a v prípade, že by som mala viac vajok, že by som jej 1-2-3 darovala...
Myslíte, že sa to dá takto uskutočniť? Že darujem moje vajká, ale oplodnia ich spermiami kamoškinho manžela, pričom tie ktoré si nechám, oplodnia spermiami zas môjho manžela? Dúfam, že som sa dobre vyjadrila, lebo píšem asi ako tatár 🙂
Stretli ste sa už s takým prípadom?
Darcovstvo musi byt anonymne....
@vvia
@zlatanka30
ja som to tiež tak počula, že musí byť anonymné, ale ten lekár sa kamošky pýtal pri 3. neúspešnom IVF, že či nemá nejakú kamarátku, alebo sestru, ktorá by jej darovala. Lebo niet pre ňu inej šance už, a má k tomu aj 38 rokov už.
Prečo by sa jej to potom pýtal?
A vôbec nerozumiem prečo to musí byť anonymné. Veď si môžu aj sestry pomôcť a aspoň bude istota, že sa o 20 rokov nezaľúbi niekto do vlastného súrodenca, ktorý tiež mohol byť z anonymnej databázy vajíčok.....
@anksunamonka tak mozno sa nejak dohodnut da to neviem, ale proste myslim, ze to nejak upravuje zakon, no nezistovala som to, preto tu "mudrovat" nechcem. skuste to preverit, mozno to ten lekar urobi.
@anksunamonka neviem,preco by sa jej to pytal ale neni to mozne .
@vvia dobre napisala,ze je to anonymne .
@zlatanka30 no to ja tiez neviem.... ale možno sa to robí, tajne...
preto som sa chcela tu spýtať, či niekto s tým má skúsenosť.
myslím, že je to stopro anonymní, je možné, že pokud by přivedla kamarádku, která daruje vajíčka "poskočila"by v pořadníku a nemusela na darované vajíčka dlouho čekat, protože je jí už 38 let a žen, které vajíčka darují není mnoho, tak se nějakou dobu čeká....
Nevím, jestli podstupuješ IVF na Slovensku, ale v ČR to nejde - je to jak píše ruda - nedaruješ je přímo jí, ale umožníš jí poskočit v pořadníku.
Pokud jsi sama odkázaná na IVF, s vajíčkama si nezahrávej. Co když se ta "vaše" neoplodní a ta, která jsi darovala ano?
Určite je to aj na SVK tak, že keď "privedieš" darkyňu, tá ťa posunie na prvé miesto v poradovníku. A je to podľa mňa super - vieš...teraz sa ti to môže zdať úžasné, ale predstav si situáciu vás o 15rokov...
@anksunamonka a necítila by si sa čudne keby si vedela, že jej bábo je vlastne aj tvoje?
@lucia2505 no bolo by moje len z polovice.... ale neviem ako by som sa cítila, veruže nad tým som nejak nepremýšľala.
Ale ked vidím, ako sa trápia, už 6 či 7 rokov a keby mi vyšlo moje IVF, bola by som najšťastnejšia na svete a jej by som tiež chcela pomôcť.
Môže jej vyjsť, moje nie... aj na to som myslela. Nikto nevie čo nás čaká a proste žijeme v takej dobe, že je problém počať dieťa prirodzene už pomaly v každej rodine, tak si musíme pomáhať.
No vážne neviem, to sme sa o tom len teraz nedávno bavili, či by sme to aj takto nemohli poriešiť.
Ona sa bojí že keby išla na IVF od darkyne, že by sa deti mohli stretnúť v budúcnosti. A zaľúbiť sa do seba. A tak keby vedela, že má vajko odomňa, dalo by sa tomu predísť.
@omcamauta naši manželia a my samotné máme úplne rozdielne diagnózy, kvôli ktorým sa nám obom nedarí otehotnieť. Isteže, to ktoré darujem jej sa môže oplodniť, moje nemusí, ale jej manžel má lepší spermiogram, ako môj manžel. on má len zlú pohyblivosť, kdežto môj manžel má aj zlú fragmentáciu DNA a morfológiu. Čiže je väčšia pravdepodobnosť, že sa moje vajíčko oplodní skôr s kamoškiným manželom, ako s mojím vlastným.
keby sa toto stalo, neviem čo by som robila. určite by mi to bolo veľmi ľúto...... Ale na druhej strani, oni by sa tešili.
je to veľmi chúlostivá záležitosť.
@anksunamonka ale sue píše, že vám to takhle neudělají ani na Slovensku, bohužel. Myslím, že ta pravděpodobnost, že se jednou dítě z darovaných gamet zamiluje do svého čtvrtinového sourozence je celkem malá - ale pokud dojde na plánování rodičovství, asi by to vědět měli a měli by možnost jít na genetické testy, aby se příbuznost prozkoumala. Pokud to vůbec jde, no.
@anksunamonka Na Slovensku sa to pravne neda ztealizovat.. ani v Cechach. V USA by sa Vam to mohlo podarit. Mame blbe zakony v tomto smere...
hmm darovat kamaratke.... to je take cudne, nikdy nevies ci budete "kamosky" aj o 10-15rokov, ja som nad niecim davnejsie rozmyslalla ze darovat vajicka, ale skoncila som s tym ze len sestre( ak by potrebovala), lebo by mi to bolo take cudne vediet ze niekde je moja 1/2 a neviem kde.
@anksunamonka praveže podľa mňa je väčšia pravdepodobnosť, že by sa zaľúbili vaše deti, keďže sa budete stretávať a aj vaše deti sa budú stretávať a potom by bol podľa mňa problém vysvetliť im, že nemôžu, lebo sú vlastne príbuzny...inač je to od teba pekné, že jej chceš pomôcť, ale podľa mňa by z toho mohli vzniknúť nejaké konflikty v budúcnosti.
@lucia2505 ved práve, že by som jej chcela pomôcť, ale bojím sa čo nás čaká. Hlavne toho, že jej sa vajko oplodní a mne s manželom nie...... A potom neviem čo by bolo......... či by som si to nevyčítala, alebo no neviem....
mozno by sa to dalo nejak detom este v skorsom veku, kedy by nepomyslali na lasku vysvetlit, ze u nich to nebude mozne. a mozno by to boli 2 chlapci, alebo 2 dievcata 🙂
boze, ja neviem.......
a vlastne este mi doki nepovedal, ze mozem ist na ivf.......takze ked to pride, budem to musiet riesit, lebo ja to nejak z kamosky citim, ze ona je tej moznosti velmi otvorena. A ja som jej slubila pomoc, pokial teda bude možná.....
@anksunamonka tak ti prajem, aby si sa správne rozhodla 🙂
Třeba budeš naštvaná, že mluvím takhle na rovinu, ale mně to připadá jako totální nesmysl. Jak to myslíš, že by to bylo tvoje dítš jen zpoloviny? To jí chceš dát půlku vajíčka? Holky zapojte mozek. Tvoje by bylo na 100%, ale tvého manžela vůbec ne. Kdyby se povedlo oplodnit obě vejce, ty bys byla biologickou matkou obou, jen by měly rozdílné otce!!!!
@anksunamonka Ahoj, mna tiez zaujima, ci by mi mohla darovat vajicka moja kamaratka. Lebo ona ich nikomu cudziemu dat nechce, takze bud by ich darovala len mne ,alebo nikomu. Ja to zatial sice nepotrebujem, ale zaujima ma to do buducna .... kamoska uz dalsie deti nechce a ani mat nemoze, nakolko uz mala tri cisarske porody, tak to ma zakazane. Tiez som rozmyslala, ze ci sa to neda nejako dohodnut s centrom, ze sa ona bude tvarit ako anonymna darkyna 😎
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
@anksunamonka darovat svoje mozes,ale nie kamaratke