Ahojte minule sme mali s kolegyňou debatu. Myslíte si že keď sa páru nedarí babo môže na IVF ponúknuť vajíčko/spermiu brat alebo sestra páru?? Akože dieťa by sa mohlo aspoň trošku geneticky podobať na rodiča ako od úplne cudzieho darcu...dá sa to u nás? Ďakujem
Nie, darovanie je anonymne.
@xxemma keby prídem tu mam mladšiu sestu podobame sa, je ochotná mi pomôcť..Ani tak ?
Nie, v napr. USA ano sle u nas nie. Nemozes priamo surodencovi darovat vajicka/spermie.
U nás sa to nedá, ale pohľadaj si krajinu kde ano. Sú určite také.
Ja osobne by som sestre odmietla takto pomôcť. A viem prečo , stále by som mala pocit pri rodinných stretnutiach , že to je moje dieťa a nie sestry. Neviem si predstaviť že by som sa od neho citovo odstrihla. Keby som však mala sestre vynosiť dieťa ako náhradná matka , to je pre mňa prijateľnejšie , lebo viem od začiaku že to nie je môj genetický materiál.
@subartic ja by som zase nemala problém, lebo by som sestre darovala len bunku a dieta by som vôbec nebrala ako svoje, lebo som ho nevynosila..
@jana_eyre_2 to je podľa mňa ťažko predvídať ako by sa zachovala naša psychika, kedy si videla rásť rozkosne mile mudre dietatko ktore by ti ako z oka vypadlo a malo by este aj tvoji povahu, zdedilo by po tebe mozno nejaky tvoj talent.... V skutočnosti je to tvoje dieťa, nie je to len tvoja bunka.
Preto to podľa mňa u nás nie je dovolené
Aj keď myšlienka je podľa mňa taka, aby to dieťa malo geny z našej rodiny a nie bohvie akého neznamená darcu z neznámych podmienok
@subartic ale ak to vynosenie by bolo z casto aj tvoj geneticky material.Vola sa to mitochondrialna dna,cize aj tvoje dna ny malo to dieta,noe 2 alw 3 dna.Asi tbojej sna by bolo pomenej ale pre mna ke to vsetko scifi.Ja uz cakam kedy nudu mat homosexuali u nas toez robnake prava mat vlastne deti cez najradne matky.
@simona20201309 moja sestra má tri deti ktoré sa všetky namna podobajú a podobajú sa aj na moje deti. s prvými dvoma som aj byvala, starala sa o nich ako o vlastné a nikdy som ich ako vlastne nebrala, hoci ich ľúbim.. takže som presvedčená že pre mňa to je len bunka.. naopak neviem si predstaviť nosit pod srdcom dieťa 9mesiacov, porodiť ho a potom sa tváriť že nie je moje pri rodinnych oslavach.. práve v tejto situácii je zvláštne že sa toto zdá ľuďom normalnejsie..
@ktochytavzite nie ,to vynosenie by som zvládla a pravdepodobne by som to dieťa nepovažala za svoje , ale len že som ho vynosila. Ale som si takmer istá že by som mala problém ak by som v rukách svojej sestry videla svoje dieťa, tak nejako by som si ho asi prisvojovala . Viem že by som to nedala.
Nedá sa určite a je veľa dôvodov, ver, že by si nechcela stále by si mala pocit svojho dieťaťa. Nehrá to dobrotu
@simona20201309 no bola by som rada, ze to dieta je na svete a ze je v rodine. Nemusim mat kazde dieta akoze hned doma.
Ja by som asi tiez do toho nesla takto. Ono dospeli sa dokazu vysporiadat so vselicim, brat veci s nadhladom. Ale neviem, ako by to bralo samotne dieta, keby zistilo, ze jeho biologicka mama je jeho teta, ktoru bezne stretava. Samozrejme nemuselo by sa mu to povedat, ale to su zase roky davania si pozor na jazyk, trpnutia, ci sa niekto neprekecne alebo na nejakej oslave pod vplyvom nieco neporozprava...
Tie co vravite ze by vam to vadilo... To vychadzate so sestrou nejako zle, ze by vam to vadilo? Preco by to bol problem ak by ste videli svoje diata v jej naruci? Stavim sa ze sestra je prave ta osoba ktorej by ste zverili svoje dieta ak by sa vam nieco stalo, tak preco je toto zrazu taky problem? Preco je dolezite mat to dieta u seba? Ak so sestrou dobre vychadzam, vazim si ju a verim jej, preco by ma to malo trapit ze bude mamou mojmu dietatu. Trapilo by ma to ak by si zobrala moje dieta ktore so mnou uz zilo a teraz to dieta musi zmenit mamu, ale pri darovani vajicka, ma to dieta od zaciatku iba jednu mamu, ktoru lubi a ktora lubi jeho. To dieta nijako netrpi. Praveze naopak, ma vo svojom zivote 2 milujuce zeny, ktore by za neho umreli.
A ze na rodinnych stretnutiach by ste mali pocit ze je to vase dieta? No a co? Ved by ste k nemu asi mali vrucnejsi vztach ako k inym synovcom a neteriam, ale to je normalne. To dieta by malo milujucu mamu a jednu specialnu tetu. To dieta by od zaciatku vedelo ako sa veci maju, chapalo by ze ta teta je pre neho nieco viac.
Pri anonymnom darcovstve vzdy niekto trpi a vzdy ma niekot pocit straty.
Preto je darovanie takto cez rodinu ovela, ovela lepsie. Prave preto ze clovek vie aky material dostava, ale aj preto ze vsetci mozu ostat spolu v kontakte. Navzajom sa lubit, podporovat, pomahat si.
Skutocne je na case aby sa na Slovensku udiali zmeny v tejto oblasti. Je to tam hrozne zaostale.
@andreatytler pretoze je to neeticke ako ak cele imele oplodnenie.Proste ja by som stale videla na rukach sestry moje nie jej dieta.Je jed o kto ta vychovava ale darovat vajce do rodiny je naozaj zvlstne,myslim si ze to ani normalna sestra ocakavat od svojej sestry nebude.Ved je tolko deti bez domova preco si vyberat takuto zvratenu cestu?
A ja by som asi mala aj potrebu sa starat do vychovu,bolo by to ako keby sesyra vychovavala mna.
@andreatytler Vôbec nie je Slovensko v tejto oblasti zaostalé. Materinský pud je jeden z najsilnejších . Jednoducho to dieťa by bolo MOJE a nie sestrine , MOJE . A nie, nechcem zaživať ten pocit že moje dieťa vychováva sestra, a môžem jú ľubiť až do nebies , svoje deti milujem viac a chcem ich mať doma pri sebe ( samozrejme do primeraného veku ). Takto by som ho stretávala , videla , prežívala jeho choroby, úspechy , neúspechy a neustále by som mala pred očami že moje dieťa vychováva niekto iný , aj keď sestra.
Z tohto dôvodu by som sestre odmietla v tomto smere pomoc. A moja sestra by to ani po mne nechcela .
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
Samozrejme žena od sestri a partner od brata...nie žena od brata to by mali rovnaký geneticky základ