Darovanie vajíčok

lucyxx
5. sep 2024

Ahojte žienky,
Akú máte skúsenosť s darovaním vajíčok (oocytov)? Mali ste nejaké komplikácie? Vlastné detičky zatial nemám lebo ešte neplánujem 🙂 ale chcela by som pomôcť mamičkám, ktoré detičky mať nemôžu.
Ďakujem

andrea_82
5. sep 2024

Je to od teba sice slachetny cin, ale ak si este mlada a v buducnosti planujes deti, tak by som s darcovstvom pockala. Je to velka hormonalna zataz a znizis si mnostvo vajicok, ktore budes v buducnosti potrebovat ty.

sisska96
5. sep 2024

Ja by som to tiež neriskovala, keď ešte nemáš dieťa. Časom možno kvôli tomuto nebudeš môcť mať dieťa, lebo budeš mať chaos v organizme, a kľudne môže sa stať že ak budeš počkať na rodičovstvo do 40,tak už ty nebudeš mať dostatočné množstvo vajíčok

anjelicek26
5. sep 2024

Je to sice slachetne, ale musis si prosim uvedomit, ze darovavas deti... svoje biologicke deti... ktore mozu pouzit cele najblizsie roky, takze teoreticky tvoje deti raz budu stretavat svojich polovicnych surodencov... ja by som toto nedokazala... kazdopadne kamoska bola uz dva krat, raz jej pri odbere poskodili vajecnik, prevazali ju potom do normalnej nemocnice aby zastavili krvacanie 🙄

angel993
5. sep 2024

@lucyxx niektoré centrá neumožňujú darovanie ženám, ktoré ešte nemajú vlastné deti a v budúcnosti chcú mať. Takže ja by som do toho určite nešla, ak by som svoje deti nemala.

nika11103
5. sep 2024

@anjelicek26 cozeeeee , inak , nikdy som sa na toto takto nepozrela . Ty akú pravdu máš kks . To je inak v pohode ? Že naozaj , teraz darujes Vajicka , za rok budeš mať syna , do toho sa o dva roky z tvojho darovaného Vajicka narodí niekomu dcéra . A oni dvaja sa o 20 rokov stretnú a budú mať deti . Toto je hodné osobitnej diskusie

anjelicek26
5. sep 2024

@nika11103 no je to take, ze pre mna dovod, preco by som do toho nesla. Nastastie uz som aj stara na to 😅

andrea_82
5. sep 2024

@nika11103 tak, ale vies, aka obrovska nahoda by to musela byt? Chlapi bezne daruju spermie a este som o takom pripade nepocula.

anjelicek26
5. sep 2024

@andrea_82 ten boom s umelym oplodnenim je kolko, poslednych 10-15 rokov? Teda uz skutocne zo vsetkou vylepsenou technikou, darcovskymi vajickami, genetickym testovanim embryi pred vkladom a vsetkym moznym... podla mna nemame ziadnu "vzorku" okolo 30kov, kde sa toto realne moze o par rokov stat... u darcov spermii je to tiez limitovane na 15 deti... preto moze darca spermii (aspon tu v DE) darovavat spermie vzdy len do tej istej spermobanky, aby sa to riziko stretnuti znizilo na minimum a mali prehlad...

lenkakravcova
6. sep 2024

@anjelicek26
@andrea_82
Náhodou, už dnes je mnoho takých prípadov, kde sú manželmi súrodenci. Väčšinou ide o odložených súrodencov z detských domovov ale to preto, že vzhľadom na to že IFV zažíva rozkvet posledné roky, tak o 20-30r môžu vyplávať na povrch desiatky až stovky takýchto prípadov kvôli tomu (keď sa budú snažiť o dieťa a pôjdu na genetické testy).
https://www.epplaw.com/blog/couple-discovers-th...
Bude to obrovský problém v budúcnosti.

natalia2007
6. sep 2024

@anjelicek26 My sme darovali vajicka a presne na toto som sa pytala. V centre mi pani povedala, ze neexistuje aby sa stretli, ze toto maju velmi prisne osetrene. Neviem sice ako, ale vraj maju...

oblecenie99
6. sep 2024

@natalia2007 no úprimne si to ani len neviem predstaviť, ako by toto dokázali ošetriť. Ledaze za cenu istých opatrení, ktoré by asi neboli úplne kóšer z inych dôvodov..

S témou to len okrajovo súvisí, ale spomenula som si teraz na tohto chlapa: https://spravy.rtvs.sk/2023/04/je-otcom-500-az-...

natalia2007
6. sep 2024

@oblecenie99 neviem, nechcela/nemohla mi prezradit viac.

petronela1985
6. sep 2024

@lucyxx absolvovala som hormonálnu stimuláciu kvôli sebe a poviem ti, v žiadnom prípade, nech je to hocijako šľachtné a neviem čo, by som to kvôli inému páru nespravila. Je to veľký zásah do organizmu a chcelo to u mňa veľmi dlhú, zrelú úvahu, či vôbec ísť do toho. Celkovo darovanie je o tom, že chodíš po veľmi tenkom ľade, z hľadiska tvojich budúcich detí, teda tých, ktoré mieniš sama vychovávať. Keď som videla ten dokument na Netflixe o darcovi spermií, koľko detí si takto "narobil" po Európe. Tam rozprávala jedna, že jej dieťa sa veľmi podobalo na spolužiačku zo škôlky a bum, jeden darca.

oblecenie99
6. sep 2024

@petronela1985 Presne, toto bude ten chlap, o ktorom som dala vyššie link.

babushkaem
6. sep 2024

Inak na toto som minule videla nejaky dokument, ze ak ide zena na stimulaciu, tak nepride o ziadne vajicka inak ako obvykle. Ze aj pocas normalneho cyklus sa urobi viac folikulov, ale vacsinou len jeden byva dominantny a ostatne proste zaniknu. Pri stimulacii sa tie ostatne folikuly iba ,,donutia” rast ako dominantne. Ale jednoducho ze aj pocas normalneho cyklus zena pride o viac vajicok ako iba jedno-dve.

andrea_82
6. sep 2024

@babushkaem mne pri stimulacii odobrali cca 20 vajicok, z min. 6 boli krasne embrya. Takze ich je urcite viac.

babushkaem
6. sep 2024

@andrea_82 tak ja neviem kolko presne ale hovorili tam o tom, ze zena ked ide na ivf nemusi matstrach, ze si precerpa svoju zasobu skor, iba kvoli stimulacii. Ze to nie je pravda.

lucyxx
autor
7. sep 2024

@babushkaem dakujem Vam za odpovede 🙂 urcite to pojdem teda skusit a vsetkym vam dam vediet

ameli221
8. sep 2024

Krásny, šľachtený čin, možno si ešte pozisťuj, poraď sa s niekym z fachu a rozhodni sa podľa svojho svedomia 🙂
K tomu míňaniu vlastných vajíčok.... stimulaciou neprídeš ani o jedno vajíčok naviac, ako by si prišla pri bežnom cykle a ovulacii. Každý mesiac je vo vaječníku pripravených viac vajíčok pre daný mesiac. U niekoho 5, u niekoho 8, u niekoho 20 ... podľa ovarialnej rezervy a vykonnosti vaječníkov. Je to vrodené a vekom klesá, nijako to nevieme ovplyvniť. Pri prirodzenej ovulacii telo vyberie z tej série pripravených vajíčok 1 a to dozreje a ovuluje, ostatné zanikajú, teda o ne prídeme. Pri umelej stimulácii hormónmi zabezpečíme, že dozreju a ovuluju všetky tieto pripravené vajíčka. Teda prichádzame o rovnaký počet, ako by to bolo v priridzenom cykle.
Držím palce, nech sa rozhodneš podľa svojho pocitu a nech si s rozhodnutím spokojná 🙂

fineta
8. sep 2024

Predávať vajíčka? Ani za svet! Toto je biznis za hranicou! Vieš čo hrozí ľudstvu takýmto spôsobom? Súrodenci si budú nič netušiac spolu zakladať rodiny. Teda ak sa im ich podarí vôbec založiť a o zdraví ich deti v rámci skríženej rovnakej genetiky nehovoriac. Rozmýšľajte kúsok aj za roh a nie iba prvoplánovo s vidinou "ľahkého" zárobku.

lucyxx
autor
8. sep 2024

@fineta dobrý deň. Absolutne nejdem za vidinou zarobiť. Mám velmi blízke priatelky, ktoré detičky mať nemôžu a viem kolko rokov sa snažia a ako každý rok strácajú nádej. Keby to bolo zadarmo neváham ani sekundu. Milujem deti a rodina je to najviac čo chcem v budúcnosti☺️ tak prosím zdržte sa slova keď ma nepoznáte. Ďakujem.

fineta
8. sep 2024

@lucyxx aj za cenu pomoci Vašim priateľkám budete riskovať budúcnosť vlastných detí s Vašim mužom? Gratulujem Vám. Možno porodíte a vychováte vlastnú dcéru, ktorá sa zamiluje do syna jednej z nich (v podstate brata) a budú chcieť svoje deti. Neuvažujete týmto smerom?? Celkovo žiť s vedomím, že chodia po svete Vaše deti? Hm, neviem či je to až tak dobrý pocit a šľachetný čin.

lucyxx
autor
8. sep 2024

@fineta kto povedal že vajíčka chcem darovať priatelkám? Nikde som to nenapísala, iba že mám v okolí ženy, ktoré detičky mať nemôžu. Priatelky majú už svoje darkyne a aj v inom centre do akého sa chystám ja. Povedala som že chcem pomôcť ženám ako sú oni, tak prosím neprekrúcajte 🙂

fineta
9. sep 2024

@lucyxx nikdy neviete, u koho nakoniec skončia. Život sa vie občas pekne zahrať. Aby Vám a mnohým ďalším darkyniam neostali nakoniec oči pre plač.

natalia2007
9. sep 2024

@fineta myslim, ze sanca ze sa surodenci stretnu a budu mat deti je rovnaka ak nie nizsia, ze sa narodi "obycajnemu paru prirodzenym sposobom" chore dietatko. Je to v centrach velmi velmi prisne osetrene.

fineta
10. sep 2024

@natalia2007 pravdepodobnosť je vždy a nezabráni tomu žiadne centrum. Z obchodovania s vajíčkami a spermiami sa robí čistý biznis a raz sa to ľudstvu vráti.

andrea_82
10. sep 2024

@fineta vidiet, ze ty si nikdy nebola zufala, ze nemozes mat deti. Neprajem ti, aby to raz v buducnosti museli vyuzit tvoje deti.

jaroe
10. sep 2024

@lucyxx odporucam pozriet cesky dokument Reprodukcia 2.0 Mozno svoju slachetnu tuzbu prehodnotis

lucyxx
autor
11. sep 2024

@jaroe videla som a nic som neprehodnotila 🙂 stale su ti zeny ktoru tieto pomoc od nas potrebuju tak prosim dajte uz pokoj s vasimi dokumentamu

anjelicek26
11. sep 2024

@lucyxx nikto ti nemysli zle, ale jednoducho chceme, aby si zhodnotila kazdy aspekt toho, co teraz robis. Pretoze nasledkom - vysledkom - je dietatko, tvoja krv, geny, tvoje oci, to nie je "len tak", ale novy clovek. Neviem ja by som od toho dna pozerala okolo seba a hladala deti podobne tym mojim 🙈 Ale takto to vidim ako matka, mozno to pochopis, ked budes mat vlastne deti, co to vlastne znamena.

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre