Ahojte, už viac krát sa mi priateľ zmienil že by chcel ísť darovať spermie že je mladý zdravý prečo nie (nie pre zárobok, celkovo je taky pohámajuco zmýšľajúci-daruje krv, organizuje zbierky pre rodiny ...)...na jednej strane chápem tento dobrý úmysel na strane druhej povedala som mu ze jediný jeho potomok bude "náš" raz...uz navrhol ci nechcem ísť aj ja darovať vajíčka že pomôžeme tým niekomu, ale to sa mi už vôbec nepozdava celý ten proces:( viem ze iný pár by bol vďační ale dajte mi prosím aj iný názor ( tých pár eur za darovanie spermií fakt nepotrebujeme preto to není)
@egonsk nie každý chlap je tu chuj 🙂)
verim, ze tym oznacenim si myslela svoje okolie a to ma tesi, lebo ak by to bola reakcia na "iny nazor", znamenalo by to o tebe nieco nepekne 😅😉
Ty môžeš mať názor ale rozhodnúť sa musí sám.
Ja ťa chápem. Ak by som sa rozhodla, že nechcem mať deti, nemám problém darovať vajíčko a nech aj muž ide spermiu, ak by chcel.
Ale keďže som dieťa chcela, neviem si predstaviť, že by niekde tu behalo biologicky polovičné moje ďalšie dieťa (a čo ak raz práve s tým "darovaným" dieťaťom sa dá dokopy moje dieťa ? Viem, takmer žiadna pravdepodobnosť, ale aj tak 😁)
Poznám babu, čo bola darovať a presne šla len preto, že deti nechce. S manželom sú šťastní vo dvojici, takže nemala s tým etický problém.
Ale v konečnom dôsledku je to rozhodnutie priateľa (iné by bolo, ak by bol manžel, ale aj tak by to bolo na ňom, len pre mňa by to bol deal breaker).
Videl som dokument,myslim,ze na RTL,kde si chlapik,dal inzerat a prirodzenou cestou pomahal manz.parom,kde muz, nemohol mat deti.Kalendar mal celkom plny a deti, mal velmi vela,nepamätam si cislo.
Preco nie, ak je na to vhodny kandidat. Chapem, ze chce niekomu pomoct, plodnych ludi je menej a menej. Sanca, ze by sa take dieta dalo dokopy s vasim biologickym je velmi nizka.
To je pekné, že pomáha, ale minule som čítala ako je veľa nevyužitých embryí z IVF. Niektoré páry ich potom darujú aby boli použité pre iný pár( v iných krajinách u nás to zákon nedovoľuje). Sama som po IVF a darované spermie ani vajíčko by neboli cesta pre nás. Chceli sme dieťa, ktorému by sme odovzdali kúsok" seba" našu genetiku, naše vlohy, nás talent atď. Keby sme chceli akékoľvek dieťa, nepodstupovala by som komplikovaný proces IVF ale si adopctovala, deti ktoré potrebujú rodičov je dosť, netreba pridávať do banky genetického materiálu ďalšie. Na darovanie vajíčok a spermií sú zároveň prísne kritériá, treba najprv zistiť či ich človek spĺňa. Môže sa stať že nie. Zároveň to že partner je zdravý neznamená že má v poriadku spermiogram. Zároveň, na ženy má užívanie hormonálnych liekov oveľa väčší dopad ako keď muž odovzdá vzorku. Treba si uvedomovať aj zdravotné rizika a komplikácie s tým spojené. Zároveň aj keď už odovzdate svoj genetický materiál, nemusí byť použitý, lebo si vás nevyberie žiaden pár a ak by si vybral, tak možno nebudú vajíčko a spermia kompatibilné a embryo nevznikne. Treba sa rozhodovať až keď máte všetky dostupné informácie, nie na základe srdca že chcete pomôcť, ak aj potom keď budete mať všetky info zostane vaše rozhodnutie rovnaké, potom držím palce aby ste to po psychickej a fyzickej stránke znášali čo najlepšie.
Odporucam český dokument Darované deti a Reprodukcia2.0
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
nechce ist nahodou tie spermie darovat prirodzenou formou identifikovatelnej prijemkyni?