Darované vajíčka - v čom je iné dieťa?

21. mar 2024

Ahojte prosím Vás nie som stotožnená s darcovskymi vajíčkami. Viete mi povedať v čom presne bude to dieťa iné ako keby som mala vlastne vajíčka? Ďakujem
Prípadne máte skúsenosť? Pociťujete nejako, že to nie je ''100% vaše '' dieťa?

msnesquik
21. mar 2024

No tak bude fyzicky vyzerat ako ten clovek (mozno, mozno bude na manzela) a mozno bude mat aj niektore osobnostne crty tej zeny, od ktorej je vajicko..

maranta_leuconeura
21. mar 2024

Darcovske vajicka znamenaju, ze dieta po tebe nic nezdedi, pretoze nebude biologicky tvoje. Ale podla mna je rodic ten co vychovava, stara sa, lubi.

Ked ale s tym nie si stotoznena, tak to nerob. Ked s tym nebudes vyrovnana, prinesie ti to len trapenie. Preco ist proti sebe? Lebo to od teba ziada muz? Citis tlak spolocnosti? Nebola by pre vas lepsim riesenim adopcia, kde obaja zacnete ,,od nuly" a nebudete na dieta vztahovat vlastnosti jedneho ci druheho?

kiki68
21. mar 2024

@maranta_leuconeura tak na adopciu sa caka aj roky, hlavne deti bez nejakeho problemu a novorodenci. Na darcovske vajicko sa necaka, to je hned. Ak ma muz v poriadku zdravie, tak je to schodne. Okrem toho je preukazane, ze kazde tehu zanechava v krvi matky bunky toho dietata, tzv fragmenty DNA, na zaklade toho je Nifty Test hodnoteny. Podla mna to dieta Bude tak ako tak tej mamy, kedze ho vynosi, porodi. Ja napr mam syna, hoci som mama, jeho podoba je ako keby som vlozila muza do kopirky. Jedna teta sa smiala pri vytahu na dovci “ ze tu je otecko velmi isty, uplne kopia “, ja sa smejem, ze moja genetika asi vela nepovedala. Este ma aj pohyby, vsetko po nom 😂 Mozem jedine skusit druhe a cakat, ci je moja genetika silnejsia a dokaze povedat nieco viac ako “ och toto nechame na muza “ 😉

miadi
21. mar 2024

Ked nie si stotožnena tak do toho nechod . V com bude to dieta ine? V genetickom smere bude mat ine crty a ine geneticke info ako mas ty. Bude rovnako jedinecne svojske ako Keby bolo z tvojho vajicka. Povahu temperament si nevyberies tak ci tak. Naucwne vychovane z domu tvojou vychovou tam uz genetika nehra rozdiel . Mozes mat 6 vlastnych deti a kazde je ine. Vychovu mozes davat rovnaku a jednemu budes sto x opakovat kym to urobi druhemu bude stacit raz a dalsie bude automaticky robit veci ako sa maju ani nebudes musiet nieco hovorit . Nemam osobnu skusenost ale ked u teba nie je prvorade mat dieta nech je ake chce milovat ho rovnako ci je tvoje dna 🧬 ci nie .. tak do toho nechod . Nasilu nic nie je dobre . A potom co ked ho nebudes milovat ? Pre to dieta si mama automaticky a pre teba bude vzdy cudzie dna a nebudes sa vediet stotoznit stym ze ho mas ? Ved to by bolo Strasne krute voci dietatu. A Ono sa na svet nepytalo ty si chcela mat dieta .ked ti ide o to mat vlastne alebo nic .. tak je lepsie to nic .dieta nie je experiment. Mozes mat krasny zivot aj bezdetna. Vzdy lepsie ako mat dieta a nevediet ho milovat.

jaroe
21. mar 2024

Skúsenosť nemám, ale myslím, že takto počaté dieťa by som považovala za svoje dieťa asi viac ako napr. vynosené náhradnou matkou, aj keď z vlastného materiálu.

vanilkovazmrzka
21. mar 2024

No tak asi nebude mat tvoju dna.

jaskolka
21. mar 2024

No nebude sa na teba podobať, nebude mať tvoju DNA, nebude mať tvoje genetické informáciie, lebo geneticky nebude tvoje.
Malý príklad - máte s mužom obaja hnedé oči,a čierne vlasy, celá rodina všetci mate hnedé oči a čierne vlasy a dieťa bude svetlá blondína s modrými očami, lebo túto genetickú informáciu malo v sebe darované vajíčko.
Takisto povaha sa do istej miery dedi, osobnostné črty, aj keď veľa dá ovplyvniť výchovou a prostredím, no istá časť je jednoducho vrodená.

mamamasama
21. mar 2024

A mne sa zas páči tento článok. https://gyncare.sk/c/unikatny-objav-geny-tehotn...

juliet86
21. mar 2024

farbu vlasov a oci darkyne celkovy forotypvysku stavbu tela rasu vzdelanie si vyberatr z katalogu datkyn

miadi
21. mar 2024

@jaskolka ta genetika je fascinujuca vec . Je to mix Nie len rodicov ale aj starych a prastarych rodicov. Po jednej mojej babke je Moja dcera blond. Vsetci ostatni su tmavovlasy . Po druhej zas .. ked bola mensia a do lietadla mali prednost male deti 🤣tak ona musela byt prva v lietadle a prva vonku .. uplne Ako Moja druha babka musela byt prva v kostole a prva vonku. A veci ktore ma vytacaju cela svokra 😂

andreatytler
22. mar 2024

Myslim ze baby ta nepochopili. Myslim ze velmi dobre vies ze dieta nebude mat tvoje geny a nebude sa na teba podobat a tak.
Ty sa pytas na to aky je to rozdiel v pocitoch mat dieta z darovanych vajicok a mat dieta z vlastnych vajicok. Na to by ti vedeli odpovedat len tie zeny ktore maju obe deti a takych tu veru nepoznam.
Ja ti mozem povedat ake to je mat dieta ktore nema moje geny. Beriem ho akoby bol 100% moj. Ten fakt ze ma cudzie geny si plne uvedomujem, ale nevadi mi. Je to pre mna uplne nepodstatny detail. Nema ziadnu vahu. Rozumom to chapem, ale srdcom to vobec necitim. Syn ma 4 roky a nikdy, ani na sekundu som to neolutovala a nepocitila lutost, alebo stratu, alebo zatrpknutie. Naopak ma to velakrat tesi. Ja mam hrozne zuby (krive a vela kazov) a ked sme so synom prisli od zubara kde dostal velku pochvalu, dakovala som bohu ze nema moje geny. Syn ma uzasne oci a vlasy a ja vzdy pri pohlade na neho dakujem tym krasnym neznamim darcom za tento ich nadhery dar.
Ale niekedy v duchu uvazujem ze ake by to bolo ak by som mala biologicky vlastne dieta? Bola by som voci nemu viac toleratna? Menej by ma vytacal? Citila by som k nemu vacsiu spatost? Po pravde, velmi by som sa bala byt v takej situacii. Som rada ze mam len jeho a nemusim celit tymto problemom.
Co som pocula niekolko ludi co mali adoptovane a vlastne deti, tak vraveli ze s tym nemaju problem. Ze beru vsetky deti rovnako.
Zmierit sa s tym ze nebudes mat biologicky vlastne dieta je velmi tazke. Daj si cas. Mne velmi pomohol kurz pripravy na adopciu - Pride. Pomozu ti pochopit ako sa vyrovnat s tou stratou ze neprenesies svoje geny dalej. Ono to paradoxne funguje tak ze sa s tou stratou nikdy nevyrovnas, ale prijmes ju ako sucast svojho zivota.

miadi
22. mar 2024

@andreatytler nemyslim si ze baby nepochopili. Materstvo nie je pre kazdu. Ludia su rozni. Niekomu je jedno ci je dieta geneticky ich a inym nie. Su ludia co sa radsej rozidu s neplodnym partnerom Akoby adoptovali len aby mohli mat to svoje dna 🧬 dieta s niekym inym. A su aj ludia ktori ani tie vlastne dna deti nevedia prijat Lebo deti mat v skutocnosti nikdy nechceli. Autorka s tym nie je stotožnena. Je to ine ako ked si ty velmi chcela mat dieta a to darcovske vajicko bolo pre teba dar. Keby to bolo tvoje vajicko dieta by bolo ine. Ale urcite veci by ti rovnako isli na nervy 😉tvrdohlavost narek cestou domov lebo cukrik mu padol do blata .. citila by si to uplne rovnako. Nebola by si ani benevolentnejsia a tie zuby by nemuseli byt po tebe ale po tvojej babke. A vlasy po tvojom otcovi. Ale laska by bola rovnako nekonecna ako teraz Lebo taka si ty, Nevieme aka je autorka. No clovek by mal načuvat svojmu vnutru.Kym stym nie je stotožnena tvoja pozitivna skusenost nemusi byt rovnaka aj u nej .Asi az tak velmi netuzi po dietati ked to 🧬 ju odradza. Co je uplne v poriadku je to jej zivot jej preferencie. Mala by ho žit a rozhodovat sa podla seba . Nie je nic smutnejšie ako rodic co nevie prijat svoje dieta a milovat ho bezpodmienecne. Vlastne ano je .. smutnejsie je to dieta lebo v hlbke duše vie citi a tu bolest v sebe nesie cely život,

kiki68
22. mar 2024

@miadi genetika skace cez min 4 generacie. Takze ked to bude cela svokra, tak smola 😂 Clovek s tym musi pocitat, ze to dieta z neho nemusi mat vela, ale mozno az pravnuca.

miadi
22. mar 2024

@kiki68 nie je cela svokra . Iba ten level tvrdohlavosti. A nizsii level empatie. Ale aj dobre veci hyperaktivita 😄odolnost huzevnatost. Kazdy clovek mà celu paletu charakterovych vlastnosti Nie len par.

miadi
22. mar 2024

@kiki68 vidim v nej viac seba ale ta tvrdohlavost je iny level blizsi k svokrynej . Lenze mà v genoch cele generacie tvrdohlavych zien 😂tak to mà nakopene. Z darcovskeho vajicka nikdy nezistis pp kom urcite crty su ale v podstate by to malo byt jedno, A milovat to dieta lebo je tvoje Aj ked nema tvoje DNA , tak isto ako ked mà tvoje 🧬

andreatytler
23. mar 2024

@miadi Ano, presne, materstvo nie je pre kazdu. Klucova otazka je co to vobec znamena ze autorka nie je stotoznena s darcovskymi vajickami? Znamena to ze to nechce urobit, alebo ze ma pochybnosti o tom ci bude schopna prijat a lubit dieta od darcu? Lebo ak to prve, tak tam by jendoznacne do toho IVF nemala ist, ale ak to druhe, tak to je uplne normalne a na tom sa da pekne pracovat. Take pochybnosti ma podla mna kazda jedna zena ktora ide do darcovskeho programu. Pochybnosti maju dokonca aj zeny ktore planuju, alebo cakaju svoje biodeti. Nie je nutne aby si zena bola 100% ista ze dieta bude lubit. Dolezite je na 100% vediet ze dieta chce a potom mat odhodlanie, verit si a byt skalopevne rozhodnuta ze nech pridu akekolvek problemy tak ich bude riesit. Nespoliehat sa na to ze materska laska pride automaticky, ale byt pripravena na mozne problemy a nenechat si nimi pokazit zivot.
Ja som si este ani v tehotenstve nebola ista ci budem citit tu bezpodmienecnu lasku k synovy. Bola som pripravena na to ze na tom budem musiet pracovat. Mala som stastie a nemusela som.

Autorka, tu kde zijem je pri darcovskom programe povinne sedenie so psychologom. Neviem ci je to tak aj na Slovensku, ale malo by byt. Lebo su tam aj ine problemy, napriklad to ze dietatu treba vysvetlit ze je z darovaneho vajicka. Vela ludi to chce tajit.

miadi
23. mar 2024

@andreatytler Jasne nejake pochybnosti mà kazdy. Ale nemali by byt vacsie ako ta tužba pp dietati. Clovek nikdy nevie dopredu presne ake co bude.. Mozno by bolo dobre vediet koho to bol napad to darcovske vajicko. Mozno to bol napad jej muza ktory pouzije svoje spermie a je stym ok. A ona stym Mozno nie je ok. Lebo to nechce ona ale Niekto iny. Alebo to bol jej napad no nie je si ista sama sebou . Ale na to musi hladat odpovede v sebe. Ona sa pozna najlepsie Mala by si to v sebe najprv ujasnit a az potom sa rozhodnut co dalej.

andreatytler
23. mar 2024

@miadi Ano, presne. Mne napriklad viac vadila predstava darovanych vajicok ako darovanych embryi, lebo pri vajickach bude mat muz geneticky svoje dieta a ja nie. Citila som sa znevyhodnena. Akoby mal to dieta s niekym inym a ja som tam bola piate koleso na voze. Mat dieta z darovaneho embrya, kde sme znevyhodneni obaja rovnako mi vyhovovalo ovela viac. Ale su zeny ktore su naopak radi ze mozu mat aspon muzove geny vo svojom dietati. Kazdy clovek to citi inac, treba si to nechat prejst hlavou, ale hlavne srdcom. Bavila som sa s jednou maimckou, co sa mi stazovala ze je po porode nestastna, lebo v dietati neustale vidi darkynu a nevie sa s dietata tesit a pritom si dieta velmi zelala. Je to narocny proces a preto je ten psycholog alebo ta priprava na adopciu taka dolezita. Ved pri darovanych vajickach ide o formu adopcie, aj ked len vo forme pohlavnej bunky.

kiki68
23. mar 2024

@miadi Lebo ja vyzeram ako moja babicka, hlavne aj povaha dost, moj otec sa s nou nemusel ako svokrou, teda hlavne ona jeho.

autor
5. apr 2024

Presne som nechcela toto až ma niekto odsúdi.. nikto nevie čím som si prešla a ako veľmi túžim po bábätku.. myslim si, že je to normálne, že som sa opýtala na to, opýtala som sa kvôli tomu,že či mám mať vôbec nejaký dôvod nebyť s tým stotožnená či to žena nejako inak vníma alebo je to úplne prirodzené či len sú to nejaké predsudky z okolia, že to je proti viere.. proste som len chcela od vás vedieť, že tie ktoré máte takto dieťatko z darovanych vajíčok, že či to nejako inak vnímate ako keby neboli z darovanych, možno som to predtým zle napísala.

autor
5. apr 2024

@andreatytler áno vy ste ma pochopili správne ❤️ ďakujem krásne

ibatanecnica
5. apr 2024

v čom bude iné? Čo sa týka genetiky vo všetkom, pretože vajíčka nebudú tvoje. To, aký bude človek, bude záležať z časti aj od výchovy. Ale gény človek nezaprie, neovplyvníš vzhľad, povahu,

andreatytler
5. apr 2024

Praveze je to spravne mat tie pocity co mas. Tieto materinske pocity su obrovske tabu a zeny sa boja o nich hovorit zo strachu ze budu odsudene. Kolko je tu prispevkov kde zena po porode neciti tu obrovsku lasku k babatku, ale boji sa to priznat lebo ju hned oznacia za krkavciu mamu.
Tiez som mala presne take iste pocity, zalozila temu tu na konikovi a veru mi tam ludia napisali vselico. Ale velmi mi to pomohlo, lebo ja potrebujem o probleme rozpravat... tak sa s nim vysporiadam.

ksucha
14. júl 2024

@maranta_leuconeura Prosim ta, neblbni ... Vobec to nie je pravda. Clovek ma spolocnych 60% genov dokonca este aj s bananom ... S kazdym clovekom dookola mas spolocnyhc 99,99% genov ... Kludne sa moze stat, ze clovek z opacneho konca planety ma spolocnych genov s tebou viac, ako vlastny rodic, pretoze od neho mas iba polovicnu sadu. Preto sa darcovia pri transplantaciach hladaju po celom svete. Nahodne dieta na kupalisku moze mat s tebou spolocnych viac genov ako tvoje "vlastne" dieta ...

ksucha
14. júl 2024

Citaj, co som napisala pre @maranta_leuconeura a vobec sa neboj ... Cela ta genetika je aj tak riadna blbost a ked budes mat zdrave a krasne dieta, je to vzdy viac, ako silou mocou "vlastne" a nebude to dobre ... Kludne dieta od vedla moze mat s tebou viac spolocnych genov ako tvoje vlastne, ktore od teba zdedilo iba polovicnu sadu ... Ked chces, urob to ...

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre