Ahojte, chcela by som sa popytat, ako brali vasi manzelia/partneri situaciu, ked to vyzeralo ze budete musiet zvazit darovane vajicka?
Ako na to reagovali, ako prebiehali diskusie? Je nieco, co im pomohlo v rozhodnuti?
U nas zatial nie definitivne, ale vzhladom na vek je mozne, ze nam to bude doporucene. A moj sa na to nejak moc netvari, ja viem ze by radsej tym smerom nesiel. Prilis sa mu o tom debatovat nechce. Len vravi, ze uvidime ked v tej situacii budeme; ked lekari nad mojimi definitivne zlomia palicu.
Vdaka za komentare 🙂
@veselo_neveselo A tak moze darovane vajce oplodnit jeho spermiami,nie?To by potom aj jeho dieta bolo.A skor by s tym suhlasil,nie?
A nad adopcou ste nerozmyslami?
Povedala by som, ze toto je nesmierne intimna zalezitost, tak ako je intimna zalezitost samotne IVF/CAR.
@veselo_neveselo reagoval na to dobre, nevahal ani sekundu, isli sme do toho a niekolko x.
Ved spermie budu jeho
@veselo_neveselo ahoj, my mame 2 deti, jedno z darovanych spermii a druhe je darovane embryo. Pri oboch detoch prisiel manzel s navrhom, aby sme isli touto cestou.. jeho spermie su zial velmi zle, v katastrofalnom stave. Do adopcie som nechcela ist. Deti som vynosila a porodila, od prvej sekundy ich milujeme. Rodina nemala ziadne pochybnosti zeby ,,nase,, neboli.
@veselo_neveselo chcel dieta, ani minutu nezavahal... Ved spermie su jeho...skor zena moze mat s tym moralne problem...my sme do toho isli a mame synceka...ina cesta nebola.,boli sme aj v poradovniku na osvojenie. Ale nastastie sa nam podarilo IVF s DV
Keby toto bola šanca mat dieťa urobím pre to všetko. A ak by bol partner proti, tak by bol asi na mieste rozhovor ci vôbec chce dieťa a ci sa vôbec oplatí v takom vzťahu pokračovať.
My sme dohodnuti, ze keby malo byt darcovstvo z hociktorej strany, tak pojdeme do adopcie, aby sme obaja boli bez biologickych vazieb k dietatu.
@samrolka2019 Preco si nechcela adopciu,ved to sruhe aj tak nie je biologicky tvoje-tak isto ako keby si si adoptovala.
@elmivelmi dieta z darovanych spermii ma pol DNA mojej a pol DNA darcu. Dieta sa komplet podoba ma mna. Dieta z darovaneho embrya ma z 1/3 aj moju DNA vratane fyzickej podoby. Chcela som byt tehotna, citit ako vo mne tie zazraky rastu, porodit ich, o materinskej laske pisat nebudem...
@samrolka2019 tomuto nerozumiem, dieta z darovaneho embrya ma 30% Tvojej DNA?
@elmivelmi my sme boli v adopcnom procese, nie vzdy poznas minulost tych deti, tehotenstvo, co prezili, to vsetko ich moze poznacit. Anamnezu nepoznas ani pri DE ani pri adopcii vacsinou, ale pri DE mas moznost ovplyvnit tehotenstvo, prichod na svet a podobne... su to dost odlisne pocity/pristupy
@samrolka2019 dieta z darovaneho embrya nema 1/3 z tvojej DNA 🙂 to kde si pocula
@cookie2vychovuvychovat mozes aj adoptovane dieta,tak ako z darovaneho vajca.
môj muž odmietol darované vajíčka, vychovávame spolu môjho syna.
@cookie29
@joannita
Podla poslednych vyskumov, dieta ( v pripade darovaneho vajicka) nesie v sebe DNA biolog.matky, otca a zeny, ktora ho vynosila. Jedna sa o mikrochymerizmus. Percentualny pomer nepoznam. Studie sa daju vygooglit v AJ a hovori o tom aj Mudr. Helena Maslova. Ona riesi gynekologiu z psychosomatickeho hladiska. Podobne, ak v pripade dvojiciek, jedno dietatko v brusku prestane zit, tak druhe dietatko nesie aj cast DNA uz nezijucej dvojicky. Podobne, matka vo svojom tele este niekolko rokov po porode dietata, nesie aj DNA dietata.
Darovane vajicka neriesime, ale tieto informacie ma zaujali, ked som sa k nim dostala.
@rachel36a Vdaka. A vidis, u nas zena s tym problem nema, a partner vaha. A ja ho aj chapem, ze preco. Preto hladam skusenosti, ako sa s tym ini chlapi popasovali.
@pininka1 Ono to nie je take jednoduche. Mnoho ludi deti chce, ale nie za kazdu cenu. Nic to nehovori o kvalite vztahu, proste tu hranicu "kam az" ma kazdy inde nastavenu.
@mondolina Dakujem za skusenost. Dospeli ste k tomu spolocne, ci ste sa s tym rozhodnutim museli ako par popasovat?
@elmivelmi nad adopciou nerozmyslame, nikdy (alebo po velkych bojoch, ale skor vobec) nam dieta nedaju. Sme par roznych obcanstiev, ja som ta cudzinka. To nikdy nevyhram.
@joannita A ja s tym aj suhlasim, nie kazdy je pripraveny adoptovat, a donosit "vlastne" dieta je ine ako si ho osvojit; ta skusenost je jedinecna v zivote zeny.
@lumatri
Ano, citala som o tom tiez; tu je jedna zo studii:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC26....
@veselo_neveselo
tým že ja som už dieťa mala, to bolo jeho rozhodnutie. ja som tiež o tom presvedčená nebola.
@veselo_neveselo ak by sa to týkalo jeho spermií názor by mal asi iný.Urcite by som išla do darovanych ako adopcie, ak by taká možnosť nebola, tak adopcia
Neviem ako môj partner, keby naozaj ide "do tuhého" ale ja určite nie. ale keď sme sa bavili o tom, tak do darcovskeho, je jedno ci vajíčka alebo spermií ci adopcii nesli.... Ale to som ja... A možno je to aj tým ze ja už jedno dieťa mam.
@veselo_neveselo jasne, ale mozem ti aj povedat, ze osvojit si dieta ma tiez svoje uzasne caro, mozno v niecom ine, mozno v niecom dokonca este silnejsie, ale uzasne caro ❤️🙂
O takýchto veciach sa treba rozprávať vopred a rozhodnúť sa skôr, než to bude nutné.
Nešla by som do toho ani manžel.Tak isto máme jasno aj v IVF.
@joannita ono nejde uplne doslova o prenos DNA, set genov je uz proste raz dany, zakodovany, ale tieto geny sa daju ciastocne ovplyvnit, zjednodusene povedane “vypnut, zapnut” pomocou zlozitych mechanizmov zahrnajucich RNA a to sa deje pri vyvoji v maternici. Cize ano, matka dokaze pocas tehotenstva ovplyvnit, pozmenit geneticku vybavu resp. prejavenie tych ktorych (povodne darcovskych) genov
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
My sme proti. Radsej adopcia