Aky casovy odstup ste mali po uspesnom IVF/ICSI ked ste este dojcili dietatko, nemali meszes a chceli ste ist po surodenca? Uz zacinam nad tym uvazovat a kedze by som rada dojcila aspon do 1.5 roka, ale medzitym sa uz zacala pripravovat na dalsie IVF tak neviem, ako sa to da spolu sklbit a ci vôbec. Alebo treba cakat na MS, odstavit a az potom zacat cele to divadlo okolo IVF? Budem rada, ked sa podelite o vase skusenosti.
napr. taký pregnyl sa nesmie používať počas laktácie
ja som tiež chcela dlho dojčiť, išla som na KET, ale nebolo to možné, pokým dojčím, takže som odstavila v 23. mesiaci, potom som absolvovala všetky možné vyšetrenia - utz prs , tiež nie je vhodný počas dojčenia, cukrovku a pod... a hneď som išla na konzultáciu, moja lekárka povedala, že ide o hormóny, počas dojčenia v žiadnom prípade, teraz beriem estrofem, od dnes utrogestan, ale pokiaľ viem, tak pri dojčení je aj väčšie riziko potratu, tak možno aj preto
tie vyšetrenia sa nevzťahovali na ket, to som si chcela porobiť preventívne, ale nedojčila som, napr. UTZ prs pri dojčení môže byť skreslený, preto som čakala. Teoreticky môžeš ísť do centra, nechať si nastaviť protokol a vybrať lieky a tie potom začneš brať keď odstavíš od dojčenia, no a tiež musíš dostať menzes, to tiež nemusí byť hneď po odstavení. Mne teraz nevyšiel ket, bol to posledný mrazáčik a nerozmrazil sa, tak idem absolvovať celé IVF ešte raz. Dúfam, že to vyjde, nechcela by som, aby Dcérka bola jedináčik. Chcela som aj menší vekový rozdiel, teraz to budú najmenej tri roky, ale čo už, s tým nič nenarobím.
@silviami Ahoj, tiez mame drobca po IVF a kedze nedojcim, tak uvazujeme o druhom IVF. Ake vysetrenia by som si predtym mohla dat urobit? Vies, nech sa poistim zo vsetkych stran...
A ked teraz ides na duhe IVF, tak ti zas robili vysetrenia ako hormonalny profil a manzelovi spermiogram?
Diky.
@evuliatko74 Povinné nebolo vôbec nič, gynekologička ma poslala na UTZ prs v rámci preventívky, po 35 každé 2 roky, to som chcela absolvovať aj kvôli sebe, predsa IVF-ká, Ket a pod, predstavujú značnú dávku hormónov. Ja som mala tehotenskú cukrovku, preto pred ďaľším otehotnením potrebujem mať nutne cukor v poriadku, a tiež som mala na hrane vysoký tlak, to potrebujem mať tiež ok, lebo počas tehotenstva s tým veľa nenarobím. Mne sa zdá, že pri druhom IVF nerobili znova hormonálny profil, ja teraz v stredu idem na konzultáciu na tretie IVF, tak ti dám vedieť presnejšie, čo bude treba, len neviem ako so spermiogramom, my musíme mať darcovské spermie, ale to je už iná téma. Celkovo sa mi zdá, že centrá sa nezaoberajú príliš opätovným vyšetrením. Teraz som bola na KET po dvoch rokoch a pôrode, hocičo sa mohlo zmeniť, a hneď protokol a lieky, žiadne vyšetrenia. Ale ja nie som lekár, možno ak je sliznica dosť vysoká, tak to stačí, neviem posúdiť. Ja tieto lekárske veci nechávam na moju lekárku, ja jej plne dôverujem a nezasahujem do toho. Síce porovnávam, čo ostatné kočky, ale s lekárkou nediskutujem, čo povie, to urobím. Inak ja som sa medzitým ešte dala zaočkovať proti hepatitíde B a u obvodnej som si bola dať urobiť preventívku. Pre istotu. Na to máš tiež nárok každé dva roky. A samozrejme zuby, aby som nič nemusela riešiť v tehotenstve, to sa vyhýbam ako liekom tak aj chemikáliám. Ale som sa rozpísala, už končím
@silviami Uhm, diky, sono prsnikov som absolvovala uz aj ja. Len som myslela, ze nas s mm v centre zas vysetria, ved ono sa vselico mohlo zmenit...
Tak som zvedava, co ti povedia v stredu v CAR, daj vediet. A drzim palce. 🙂
Ja som este na sone prsnikov nebola a tiez uz mam davno po 35-ke... Asi sa tiez spytam potom gynekologicky. Ja som si ista, ze ked pojdem znova na IVF tak mi porobia vsetky tie HP a vysetrenia odznova. Vzdy to tak bolo, lebo vraj polrocne vysledky su pre nich uz " stare" 🙂 Ale nieco na tom je, lebo tie hormony sa fakt furt menia a teraz po tehu si ani neviem predstavit v akych hladinach su 😀 Takze som aj zvedava
mám ten istý problém. Tiež sme chceli ďalšie bábätko. Tak sme boli asi pred mesiacom v CAR a tam nám povedali presne to isté. Pokiaľ nebude menzes(ten som už konečne dostala) a neprestanem kojiť!!! tak bohužiaľ nič z babatka nebude😖 : a ten môj malý závislý upírik saje a saje (to myslím samozrejme v dobrom) 😀 takže odstavenie je v nedohľadne. Mám 36 rokov a preto som aj trošku netrpezlivá . Viem koľko nám trvalo kým sa nám podaril drobček. Mám totiž taký dojem , že čím som staršia , tak horšie znášam tie obrovské hormonálne výkyvy.
A pravdupovediac sme dúfali , že do roka sa nám podarí daľší drobček 😵
(ale to už by sme chceli od šťastia asi príliš veľa) 😵
@ripmajka no ved to! vek tlaci aj mna... 😖 na babulku sme cakali skoro 3 roky, ale teraz uz nebudeme tolko skusat. chcela by som vsak aspon jedno IVF a dufam, ze sa hned podari, kedze som uz v ovela väcsej pohode, ako ked som bola bezdetna a nevedela, ci sa to vôbec m'oze raz podarit, ci nie. to uz je ale teraz potvrdene 😵 ...ale zas to dojcenie...nechcem malicku o neho ukratit, takze sa bud sama odstavi, alebo tak po roku a pol to zasnem postupne ja. dovtedy mrcha urcite dorazi...i ked mi zatial vyhovuje, ze neotravuje 😀
Ahojte, tak som bola na konzultácii. Tak ako som predpokladala, žiadne vyšetrenia, rovno som podpísala žiadosť na poisťovnňu a po schválení mám prísť pre protokol a pre lieky na IVF.
@silviami Fuuuha, no parada.... Niekedy mi to pripada ako jeden velky biznis a nic ine...
A kam chodis do CAR? Niekde v BA? Ja som chodila do GF.
A este ma zaujima, dali Ti tie iste lieky na stimulku, co minule?
A cenovo? - Rovnake?
@ripmajka Prave som si precitala tvoj prispevok - chceli ste do roka... - myslim, ze ste vobec nechceli vela, my sme v presne rovnakej situacii, mam tolko rokov, co ty a tiez viem, ze bud teraz, alebo uz nie (???), neviem, do kolkatky by som chcela mat este druhe babo a aj poistovna preplaca IVF len do 38. No a tolkym parom sa druhe mimi podarilo len tak, tak sme dufali...
No ja nekojim, tak zas uvazujeme nad CAR...
@evuliatko74 niekedy mám tiež pocit, že ide o biznis, ale keď sa to už raz podarilo, tak hádam to ešte raz vyjde, ja veľa teiž nenavymýšľam, budem mať 38, buď teraz alebo nikdy, a moja súkromná hranica je 40 rokov
inak tiež GF
evuliartko 74, protokol zatiaľ nemám, asi by som dostala lieky ako minule, ale ponúkli mi, že už dva roky vraj robia s niečím iným, som si to nezapamätala, čo všeobecná neprepláca, ale teraz robia nejakú štúdiu a ak sa zapojím, tak budem mať lieky zadarmo, keďže ide o dosť prachov, tak som súhlasila, lebo ja som potom ešte doplácala PK, PIGD či ako sa to volá a celé to vyšlo na slušné sumy, tak každá ušetrená koruna sa ráta, len aby to vyšlo, keď schváli žiadosť poisťovňa tak sa ozvú, potom Vám dám vedieť aké lieky
sa mi zdá, že keď raz niečo vyjde, tak sa snažia nemeniť to
ja som si raz dala urobiť to napichnutie vajíčok, potom v druhom cykle som to chcela obísť, lebo to bolo drahé a embryologička ma presvedčila, že vek a keď to všetky prežili, tak nech si to radšej priplatím, mne ako laikovi sa to nedá rozhodnúť, robím, čo povedia
@silviami Takze tiez GF? 🙂 🙂 🙂
No, mna tiez tlaci vek, v zime budem mat 37 a tak hoci nas drobec je este len drobec, tak uz uvazujem o navsteve GF.
Tak dufam, ze ten experiment sa vam vydari a budete mat dalsieho maleho svista. A co by si povedala na dvojicky? Ja si to teda neviem predstavit, nas maly je riadny certik... 😀
Kazdopadne - drzim palce!!!
@evuliatko74 no na tých dvojíčkach sa dosť bavíme aj my. Tiež si to neviem predstaviť. Lebo krpček dal riadne zabrať a to od narodenia. Jeho pohyblivosť končí na hranici živosti a začína sa hyperaktivita 😀 No užili sme si s ním svoje . Koľkokrát som závidela maminám , keď ich babatko kľudnúčko spinkalo v kočíku a on si vrieskal v kočíku , lebo on nechce ležať , on chce vidieť vóóóón. A to mal nejaké tri mesiace 😖 😖 😖
A potom som si vždy pomyslela , že my sme ho tak strašne chceli... tak čo sa tu vôbec sťažujem 😀
S tymi dvojičkami je to u nás reálne , lebo my by sme chceli použiť ešte dvoch mrazáčikov.
Aj on dokonca bol vkladaný s ešte jedným drobčekom , ale o toho sme prišli. Už sme si chvíľu aj mysleli , že o oboch , ale zázraky sa dejú. A náš drobček zabojoval.
Ak nám nevýjde tento KET , tak máme ešte dva pokusy IVF . Ale tých sa bojím , lebo naposledy , ked som sa stretla s Merionalom , tak som skoro skončila v nemocnici. Teraz by som to veľmi nerada riskovala. Preto dúfame , že nám výjde tento KET.
teraz to neberte ako reklamu , ale fakt je v každom to centre rôzna finančná politika . Ja chodím do Ferticentra a tam som si platila len za lieky. Teda len tie doplatky poiťovniam, ale za žiadne iné služby zo strany FC som nedoplácala. Napríklad to napichovanie vajíčok tam myslím robia automaticky , bezplatne. Aspoň sa mi zdá , že mi také niečo hovorili.
Teda okrem KET tam si nevyberajú poplatok za mrazenie a odloženie vajíčok , len jednorázový poplatok , ale teda 300 €
Ale za tie ich úsmevy ,mojkanie sa oplatí obetovať všetky peniaze na svete 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀
silviami tiež držím palčeky 😎
a preco tak chcete silit, ci budete mat babo o pol roka skor ci neskor? neni skoda odstavit len kvoli stimulke?
@ripmajka a pocula si aj to ze jednej babulke napichali vajicka inymi spermiami a nie spermiami jej manzela. Vies nechcem utocit ani na jedno centrum, ale kazde je biznis a najhorsie ze ani jedno nepatra po pricinach neplodnosti a neriesi to ale ide rovno na neskutocnu davku hormonov do tela zeny a skusa IVF . sak biznis.
@cigaretka5 A ty si tiez po IVF?
Ja maleho neodstavim, bohuzial uz nekojim, boli tam nejake problemy... Takze na toto sa pozerat nemusim a zvazujem len ten spravny cas...
@cigaretka5 viem počula som o tom ☹ A je mi to ľúto , najmä kvôli tej babe ktorej sa to stalo. Bohužiaľ zlé miesto , zlý čas,......Ale myslím si, že na túto tému bola vo fóre FC vedená dosť dlhá diskusia a preto som odtiaľ aj odišla. Stále narážky a hádky do toho sa mi prispievať ozaj nechce.
Vieš možno sa ti to bude zdať trochu sebecké , ale oni sa férovo priznali, kto ti zaručí že v iných centrách sa to už tiež nestalo, alebo nestane? A hlavne ja sa nad takým niečim ani nezamýšľam. Nesmiem !!!!!! Lebo pre nás sú takéto CAR jediná možnosť mať dieťa. Ja nemám vajíčkovody .
A nad alternatívou že sú nepriechodné , dokonca mám sactosalpinx uvažovali až v centre. Nie môj gyndoš :(
Prepáč už v tejto téme viac FC nespomeniem , proste CAR. 😀 😀 😀 OK!? Ja fakt nemôžem myslieť na to , že sa také niečo môže udiať 😢 😢 😢
A s tými hormónami máš tiež pravdu , ale obávam sa že pri niektorých pároch na dôvody neplodnosti , potratov a iných ,, strašných vecí" nikdy neprídu. Tak načo ich zbytočne trápiť 2-3 roky nezmyselnými a zbytočne drahými testami ? Proste to skúsia takto . ☹ ☹ ☹ Neviem či už to nieje aj pre ženy , čo tým prechádzajú aj taká psychická barlička, lebo si pamätám babinu z témy... , že už mala vybraté aj lieky a naraz spontánne otehotnela. No proste je to asi všetko o psychike 😉
Ozaj babiny k tomu kojeniu. Aj Vám už povedal nejaký zdravotník , že kojenie po roku dieťaťa je zbytočné a už je skôr proti vášmu zdraviu ? No mňa skoro piclo , keď mi to sestrička u pediatričky povedala.
@cigaretka5 ale ved nikto nechce odstavit kvoli stimulke. ja som len chcela vediet ako to ide dokopy a s akym casovym odstupom mam priblizne ratat... aj tak sa na to skôr ako po dvoch rokoch nechystam a to uz mala sosat nebude 🙂
@ripmajka ono to tu pocuvam nie len od zdravotnikov, ale pomaly od celeho okolia 😠 pomaly ze nie su pohorseni ked im poviem, ze chcem aj po roku este dojcit...
co sa tyka dvojiciek...aj my sme prvych 9tt cakali dve a zostalo jedno. je to samozrejme vzdy "risk", kedze aj ja si dam zaviest ak sa da aspon dve embrijka, ale radsej tri deti, ako jedno 😀
@evuliatko74 boli sme na ivf lebo podla lekarov bol m spermiogram uplne neliecitelny ale IVF neuspesne a po troch mesiacoch liecby u nezavisleho androloga // prirodzene
@cigaretka5 A mozem sa spytat, ci vas liecil profertilom? Viem, ze tak zvyknu liecit zly spermiogram a pocula som, ze ak sa po 3 mesiacoch nezlepsi, tak tiez posielaju na IVF. Mas s tym skusenost?
@rosienka som v rovnakej situácii ako ty pred 1,5 r. a chcela by som sa opýtať ako ste to vyriešili. Lebo malá sa stále kojí a nebude to ľahké odstaviť ju ale chcela by som ísť na další KET. V care mi tiež povedali, že nemôžem kojiť. Malá je závislák, tak to bude ťažké. Ďík za odpoved.
@kvata ahoj, v konecnom dôsledku som to riesila az od maja 2012, vtedy mala dcerka 22 mesiacov a "zavislacka" je dodnes! 😀 Takze bolo to takto: posledne mesiace sa dojcila asi 3-4x denne. Najprv som zrusila denne dojcenie, co bolo väcsinou poobede, to sa da v pohode nahradit hranim, ci inym zaneprazdnenim vonku. Po asi 2 tyzdnoch som vynechala vecerne zaspavanie a nahradil ma manzel. Bez neho by to neslo. Snazila som sa ist aj mimo domova aby jej bolo jasne, ze nie som doma a nemozem dat didu 🙂 Asi o dalsie 2 tyzdne sme nahradili ranne dojcenie, ktore ona mala velmi rada, kedze mi rano pribehla do postele kakaom vo flaske s cumlikom, co sa jej zapacilo. Snazila som sa vstat pred nou a hned robit ranajky a zacat cinne den, aby ju to netahalo do poslele k dudkaniu. Slo to na podiv celkom v pohode, par krat bol plac kvoli odmietnutiu, ale zvladli sme to. Ja som sla o dva tyzdne po poslednom dojceni na HP a bolo to v pohode. Nakoniec som sa rozhodla pre soft IVF bez hormonov, takze ma aj mrzi to ukoncenie dojcenia kvôli jednemu vysetreniu ☹ A to najlepsie na koniec. Dcerka je taka zavislacka na mijich prsich, ze ich potom pri zaspavani chcela drzat a asi po 2-3 mesiacoch od odstavenia sa vratila k dudkaniu. Cize i ked didy neplnia uz nutricnu funkciu, ale aspon psychicku a emocnu, ked sa napr. buchne chce didku, alebo aspon dudlik 😵
@rosienka dakujem ti za obsiahlu odpoved. Dnes som dokonca čítala na mamila, že pri KET a užívaní estrofemu a utrogestanu netreba ukončiť kojenie, ale všade inde písali mamičky že museli skončiť. Dnes sa mi ju podarilo presvedčiť, že didi bude papat až pred spinkaním a dovolila som len chytit a kupodivu to vydržala 5 hodín, ale neverím, že to pôjde tak lahko aj zajtra. Ale tiež ako ty som videla, že to potrebuje hlavne psychicky. Malá sa doteraz kojila aj 15x za den a 5x za noc, takže to nebude lahké odstaviť. Manžel nemá pevnú ruku, ked ju vidí ako si pýta a ja sa vyhováram, ona sa hnevá a on povolí i ked ja by som už nedala. Dúfam, že sa vám 2. ivf podarilo, alebo podarí - držím palce. 🙂
Este sa nepodarilo 😒 Nacasovali mi asi neskôr punkciu ako mali, lebo bolo vraj vajicko prezrete a pri oplodneni, respr. este len "supani" obalu im degenerovalo, cize sa pokazilo. Kedze bolo len jedno vajko, tak nebolo z cyklu nic. Potom boli sviatky a teraz v jauari asi tiez este nepôjdem, chcem sa zbavit chronickej nadchy a trochu este vnutorne ocistit po sviatkoch...
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
To tu fakt nema ziadna skusenosti s druhym IVF po prvom dietati? Alebo ste mali uz oddojcene?