Čo znamenajú výsledky z reprodukčnej imunológie?

suoerzena
25. nov 2019

Ahojte, potrebovala by som pomoc s popisom vysledkov z reprodukcnej imunologie.. Lekarke sa uz par dni neviem dovolat, tak by som rada pochopila co presne tieto diagnozy znamenaju:
- deficit funkcnej aktivity komplementu aktivacie lektinovej cesty
- preukazana specificka celularna odpoved voci partnerovym antigenom (moznym HLA-C antigenom) tazkeho stupna
- hypoimunoglobulinemia v triede IgG a IgA, etiologia v dif.dg.

Viete prosim niekto ako sa tieto diagnozy liecia, podotykam ze som po dvoch Missed Abortoch (Prvy v 16tt a druhy v 8tt, s otehotnenim problem nemam)

Dakujem

bambulienka25
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
fiona203
25. nov 2019

Prepáč, opravím ta. To tretie neznámena, že budeš brat fraxiparine, ale znamená nižšie množstvo protilátok, kt. príčinu treba zisťit (ak je to možné) a až potom sa pristúpi k liečbe,co v niektorých prípadoch znamená ich substitúcia.

bambulienka25
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
fiona203
25. nov 2019

Co sa týka poruchy lektinovej cesty komplementu u dospelých býva často kompenzovana inými cestami. Neviem ci ju ide Dr. nejako riešiť.

suoerzena
autor
25. nov 2019

@fiona203 ahoj, dakujem pekne za odpoved..a tu lektinova cesta teda je co konkretne? enzym v krvi?? som z toho stale zmatena, o com to vlastne je..a este mi teda nejde do hlavy ze mam bunkovu alergiu na spermie a nrmam problem otehotniet..dokonca 1.dieta som potratila v 16tt..ja som si myslela ze s alergiou tohto typu sa otehotniet prirodzene neda..

suoerzena
autor
25. nov 2019

@bambulienka25 dakujem pekne za odpoved..mas aj osobnu skusenost s tou alergiou?

bambulienka25
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
bambulienka25
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
fiona203
25. nov 2019

@suoerzena protilatky proti spermiam sa hlavne nachádzajú v hliene krčka a tým spomaľujú alebo znemožňujú prienik spermií k vajíčku a tým neplodnosť. Čítala som, že v niektorých prípadoch bola sposobena aj embryotoxicita po spojeni vajíčka so spermiou. Možno by som navrhla zopakovať vyšetrenie, za to nič nedáš. Aj laboratórium sa môže zmylit. Mala si hematologicke vyšetrenie? Gynekológ tiež inú poruchu vylúčil? Boli vyšetrenie antifosfolipidove protilatky? Vo veľa prípadoch sa príčina potratov nezistí.

fiona203
25. nov 2019

@suoerzena komplement sú bielkoviny v plazme, oni sa navzájom aktivujú 3 cestami (jedným z nich je aj lektinova cesta) a predstavujú primárne imunitnu obranu, ale jednotlivé zložky majú aj iné funkcie.

suoerzena
autor
26. nov 2019

@fiona203 no ja otehotniem na prvy, druhy pokus hned.. takze toto sa mi zda trosku zvlastna diagnoza v mojom pripade, ale budu mi opakovat testy po vylieceni ureuplazmy, ktora mi bola zistena gynekologom.. inak nic nikde nikto nenasiel, ani na hematologii. Len teraz je otazka ci to liecit vsetko tymi kortikoidmi alebo sa pokusit otehotniet spontanne bez liekov ci este moznost IVF.. sama neviem co je lepsie urobit..

fiona203
26. nov 2019

@suoerzena skus, nech zopakujú tie autoprotilatky proti spermiam po doliečení, ak nebude Dr. súhlasiť môžeš ako samoplatca. A ohľadom korrikoidov sa nechaj si všetko vysvetliť Dr. Aspoň ja by som tak urobila.

fiona203
26. nov 2019

@suoerzena Ja osobne by som kortikoidy v tvojom prípade nebrala, keďže máš zníženú imunitu a kortikoidy potláčajú imunitu.

smejulinko
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
butterfly333
9. feb 2021

@fiona203 ahoj písala si tu o aktovite komplementu čo to znamená o čo vlastne ide.? Ďakujem

fiona203
9. feb 2021

@butterfly333 komplement je jedna zo zloziek imunity, vlastne sú to také proteíny, ktore keď sa spoja vytvoria komplex, ktorý zničí mikroorganizmy. Označujú sa napr. C3, C4... Maju aj iné funkcie.

butterfly333
10. feb 2021

@fiona203 lebo bola som včera v NR na imuno prvý krát a že mi spravý odber na tenkomplement tak uvidím aké budú výsledky a čo to vlastne spôsobuje ak by to nebolo v poriadku?

fiona203
10. feb 2021

@butterfly333 v prvom rade sa asi musi hematológ vyjadriť, ako písala dr. Čo sa týka komplementu, Je ťažké hodnotiť hodnoty len samostatne, takže ťažko povedať. Môžu byť pri znížení pri ich spotrebovaní pri infekcii, môže byť choroba obličiek, SLE, chyba v laboratóriu...môže a nemusí to niečo znamenať, posúdi Dr.

smejulinko
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
butterfly333
7. apr 2021

@fiona203 ahoj mám výsledky tej aktivita komplementu aka tam býva liečba dá sa to nejak liečiť vôbec tomu nechápem

jolille
3. okt 2021

@suoerzena ahojky, vím, že je to 2 roky starý příspěvek, ale podařilo se ti překonat tu celularní odpověď HLA-C? Pochopila jsem z tvého profilu, že asi ano. Mužů se zeptat jak? My máme s manželem 2 děti a následně 7 potratů. Žiji v zahraničí, a zjistili mi v rozsáhlých vyšetřeních jen tyto protilátky na manželovy antigeny. Moc děkuji, pokud si tohle přečteš a budeš mít čas odpovědět.

suoerzena
autor
3. okt 2021

@jolille ahoj, ja som nijak specialne nebola na to liecena..akonahle som otehotnela 3x tak som zacala brat clexane, potom vymeneny za anopyrin po 2tyzdnoch kvoli spineniu..a cele tehotenstvo som chodila na infuzie na repro-imunologiu Flebogamma..chvalabohu sa maly zazrakom nejak udrzal a je medzi nami zivy a zdravy..kludne napis spravu ak ta nieco este zaujima

jolille
4. okt 2021

@suoerzena jsi zlatá, moc děkuju za odpověď. Skvělý, že se vše podařilo a máš zdravého chlapečka!❤️ Pamatuješ si v jakých dávkách ti dávali ty infuze a jak často? A kam jsi chodila na Slovensku na repro imunologii? Já jsem ve Finsku a tady mi ty infuze navrhl jeden doktor (který se podílel na výzkumu přesně těhle HLA-C protilátek) jako téměř jedinou možnou léčbu, ale není to tu vůbec běžný postup, takže dostat se k těmto infuzím je naprosto téměř nemožné… musí se přes soukromou nemocnici a cena za infuzi je astronomická, a to jsem pacient specializované IVF kliniky, i když všechny moje těhotenství byly přirozené. Ve státní nemocnici se se mnou už vůbec nezabývali, prý nevědí proč se mi tohle děje a imunologii nevyšetřují. Fakt zlatý Česko a Slovensko. Ale nechápu, ze když jsou schopný zjistit na soukromé klinice protilátky na manželovy antigeny HLA-C a vyhodnotí to jako problém, tak to nejsou schopni pak adekvátně léčit. Byla jsem ještě na konzultaci repro imunologie v ČR v Plzni v dubnu a mám tam termín teď znovu 19.10. To budu v 8. týdnu a snad do té doby o mimi nepřijdu a paní doktorka vymyslí nějaký způsob jak ty injekce/ infuze zařídit, i kdybych měla lítat do ČR každý měsíc 😅 Jsem teď sice na milionu jiných léku tady, ale bohužel si myslím, že ty infuze jsou moje jediná záchrana. Promiň za tak dlouhou litánii a moc děkuju za odpověď!