Kocky je tu niekto kto uz bol darovat vajicka? Popripade co si otom myslite? Dakujem za kazdu odpoved🙂
poznam pripady ktore to robia iba preto, ze za darovanie dostanu peniaze :/
@marikaema myslim ze je to zmysluplne skor u zien, ktore uz tak ci tak podstupuju hormonalnu stimulaciu a ostanu im nejake vajicka navyse ... to je pekne ak sa takto rozhodnu, hoci tiez by som zvazovala z etickych dovodov lebo predpokladam ze suhlas do buducnosti sa poskytuje na cokolvek co nie je nelegalne, nielen ivf ... ale to je skor teoreticky problem, netusim ako su postavene zmluvy.
Zdrava zena s rodinou tazko najde motivaciu na darovanie vajicok, kedze to nie je len tak bezny nezistny cin ... rozhasi si cely organizmus, podstupuje lekarsky zakrok ktory nie je urcite celkom bez rizik ... takze tam potom asi funguje hlavne ta financna motivacia ...
Ja by som asi zvazovala iba v pripade blizkej rodiny takto pomoct ak by sa dalo adresne.
Dakujem pekne kocky za nazory. Ja som zacala uvazovat otom,nakolko mi pisala jedna pani. Co nemoze mat dietatko, ci skor ma nekvalitne vajicka. Videla nas v nejakom albume a aj deticky🙂 nakolko su zdrave,ja tiez....tak ma to zaujalo co si otom myslite....poznam aj ja jednu ktora darovala z fin. dovodov..dostala zato cez 800 eur a nevidim ani natom nic zle....vzdy je to lepsie ako keby mala kradnut...
@marikaema Ja ti to poviem z druhej strany,niektore ženy to odcudzujú.Ja som mala v 18-tich rakovinu vaječníkou,maternica mi zostala a teraz sme s manželom na čakačke na vajíčka.Vopred dakujem tej žene ktorá ma obdarí tým že budem matkou.Tá žena ktorá nieje v tej situácii to asi nikdy nepochopí 🙂
ešte jedna vec.Chlapi už roky darujú spermie a nad tým sa nikto nepohoršuje kde im behajú deturence po svete 😀 jediný rozdiel v tom je ,že chlapi svoje bunky darujú rýchlejšie a príjemnejším spôsobom 😝
nedarovala by som ani neprijala,ak by som nemala vlastné deti,tak by som to riešila adopciou
@ciglianova to mi je moc luto tak ti drzim palce aby sa vam to co najskor podarilo.....a ako dlho uz cakate?
..presne ako pisala ciglianova ...kto nieje v tej zivotnej situacii ze to nemusi riesit , pozera sa nato uplne inak. Ja osobne by som asi nad tym dost rozmyslala... ale klobuk dolu pred zienkami ktore vajiccka daruju, ani to neodcudzujem, pomahaju zenam aby sa im splnil sen mat babetko. Mozno keby ma oslovila ako zakladatelku temy konrretna osobka , poznala by som jej situaciu, ju samotnu, asi by som sa nato pozerala inak a vajicka by som skor darovala...
@ciglianova pochopiť možno nepochopí,ale aj žena ,ktorá nie je v takej situácii,môže mať názor,ktorý nezmení...
Bavime sa tu o darovani vajicka akoby to bola bezna bunka,ale nie je. Je to bunka, z ktorej pri zjednoteni s inou bunkou vznika novy clovek. Darkyna vajicka ci chce alebo nie sa stava biologickou matkou dietata, ktore sa narodilo pouzitim jej vajicka. Uz boli pripady kedy sa dieta narodene z darovanych spermii snazilo a aj naslo svojho biologickeho otca. Darovanie vajicka nie je jednoducha zalezitost a treba brat do uvahy eticky rozmer takehoto ukonu. Nemozem sa vzit do pocitov zeny, ktora nemoze mat deti a ani sa o to nesnazim. Ale viem co citim pri predstave, ze by moje dieta zilo a vyrastalo u niekoho ineho. Pre mna je to ten isty pocit akoby som svoje dieta dala na adopciu. A to by som ja osobne nikdy nedala. Moja teta nemohla mat deti a dve si adoptovala. Sama som pracovala roky v detskych domovoch a keby som nemohla mat deti tak to riesim adopciou. Nam sa tiez narodilo prve babo az po siestich rokoch spoluzitia a nebola som si ista ci deti mat budem.
Ja osobne nesuhlasim s niktorymi vysiie uvedenymi nazormi.....podla mna je to uplne ine ako keby som to dieta vynosila,porodila a dala n adopciu...samozrejme to by som nikdy urobit nedokazala.....urcite skor suhlasim s takimto sposobom, dieta bude mat biologickeho otca...ked si dieta adoptujes tak je to cudzie dieta, rodicom nie je ani jeden. Ked to dieta vyrasiti, zisti ze je adoptovane...urcite skor ho budu zaujimat biologicky rodicia a skor si ich bude hladat ako takimto sposobom. Aj ked mu to zatajite, vzdy su nejaky neprajnici ktory vam chcu ublizit a povedia mu to. Ale takimto sposobom sa otom ani nemusi dozvediet,vlastne nemusi vediet otom ani tvoje okoli. U kazdeho je to individualne. Ale v kazdom pripade dakujem za nazory.
@marikaema dakujem🙂 v poradovníku sme len od januara 2014,no zatial som na liekoch lebo nemam ani maternicu v poriadku,nizka sliznica.
ja by som nedarovala a zrejme ani nechcela prijať
@janinah o zmenu názoru sa ani nesnažím,kto chce darovať daruje kto nie nedaruje.No ked sa o tom chce niekto dozvedieť viac na tom nieje nič zlé.ani na tom že by som chcela ako prvé dieťa mať vlastné(vynosené,odrodené,odkojené)po tom túži každá žena.Rátame aj s adopciou.Druhé dieta si adoptujeme a možno aj to prvé 😉 ked sa to nepodarí.A ani adopcia malého mimina nieje taká ľahká ako sa zdá.Ked už daruje žena vajíčka určite sa nemusí báť o to dieťa,pretože ked budúci rodičia podstúpia všetky tie veci (finančné,zdravotné...) tak to vytúžené dieťa budú milovať viac ako svoj život,to už viem teraz 🙂
@marikaema ::Ahoj ja som bola darovat vajička v Iscare a teraz ma volali do Ferticent .Som aj mamina zdravej dcerky ktora bude mat 3roky a rozhodla som sa takto pomoct parom ktore mat deti nemozu ja neviem komu darujem a par neviem kto im daroval cele je to anonymne dostavas drahe lieky urobia ti kompletne vysetrenie od pohl.chorob po geneticke vysetrenie ci niesi nositelkou napr.dawnovho syndromu atd ked mas vsetko ok si zaradena do programu darkyn ak sa najdu vhodny prijemcovia krvna skupina a neaka podoba s darkynou tak ti volaju a zacina sa darcovstvo to znamena musia vam zosynchronizovat menzes a potom davaju lieky a po cca 10-14dni je odber podla toho ci uz mas vajicka take ako potrebuju.A po operacii ti zaplatia takzvane cestovne nahrady to je 790e-850e lebo za odber vajicok sa neplati tak to pomenovaly cestovne nahrady.A podla toho kde darujes sa suma odlišuje.
@ciglianova ja som prekonala nádorove ochorenie vaječníkov pred rokom. Presne viem, ako sa cítiš, Je to pre človeka, najmä pre ženu ktorá chce rodinu, šok. Srdce a duša sú na sto kúskov rozbité. Zo začiatku som sa nevedela stotožniť stým, žeby som prijala vajíčka od darkyni, presnejšie, ženebudem to dieťa lúbiť ako svoje. No po čase sa tieto pocity zmenili na nedočkavosť, kedy už príde čas a teším sa na to, keď si napriek všetkému pochovám SVOJE dieťa v rukách. Práve som po druhom KET a s malou dušičkou dúfam, že toto bolo už úspešné. Niekto ani nevie ako sa dostane k dieťaťu, iné musia oň bojovať. No o to viac to vnímam, ako krásny dar 🙂
@lucinka144
@marikaema
Ja si tiez myslim ze je to sanca pre tych ktory nemozu mat babo prirodzenou cestou...mam 2 zdrave deti ku ktirym som prisla takpovediac ani neviem kedy a som vdacna ze ich mam a pocala som bez problemov a preto by som kludne darovat vajicka isla ak to moze pomoct inej zene....nevidim v tom nic zle
@sofinkalv
@misaelka
@ciglianova tak uz som rozhodnutaa;) zajtra rano idem na odbery🙂)
dakujem za vsetky zeny ze takto nezistne pomahas. kiez by takych zien bolo viac 😔
ja som nad darovaním tiež uvažovala, čítala som pár prípadov a veľmi ma to chytilo za srdce ☹ je mi ľúto žien, ktoré túžia po bábätku a nemôžu mať z rôznych dôvodov. s myšlienkou sa pohrávam už vyše mesiaca a stále neviem, lebo ako aj tu - píše sa aj pre aj proti... prečo nepomôcť niekomu? na druhej strane, bolo by to trošku aj "moje" dieťa...
@nika2212 chcem sa opýtať, rýchlo našli pre tvoje vajíčka pár alebo si čakala dlhšie?
jaaaaj, ešte mi napadlo...ja som čítala, že ak sa niekto chce v zozname posunúť vpred, tak si musia zobrať darkyňu ale samozrejme nedostanú jej vajíčka ale iné, len je to taká "výmena" a v tom prípade darkyňa nedostáva tú finančnú kompenzáciu "za nepríjemnosti"
@hlaura Ahoj tak v Iscare to bola asi nahoda ale uz po tyždni bol vyhovujuci par na prijem inak je to rozne može sa čakat aj pol roka aj viac.No je to individualne no a teraz idem cez Ferticent darovat a zatial čakam dva tyždne lebo neni vhodny prijemca.Takže až ked mi zavolaju poviem kolko som presne čakala na druhe darovanie vajíčok.Ale ako vravim niekedy sa stane že hned inokedy jeto na dlho.A aj ked sa najdu vhodny prijemcovia trva to kym nam zosynchronizuju menzes atd.
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
@marikaema nebola som, ale beriem to ako šancu pre tie, ktorým príroda nedopraje... niekto sa zmieri so životom bez detí, niekto si adoptuje, niekto podstúpi umelé oplodnenie, niekto využije spermobanku a niekto darované vajíčka, niekto niečo ďalšie... nevidím na tom nič zlé, pokiaľ to darkyňa robí nezištne s cieľom pomôcť... pre mňa osobne je to niečo podobné ako darovať krv - mám možnosť niekomu pomôcť...