CAR verzus gynekologička

7. okt 2024

Dobrý deň, mám otázku lebo neviem sa vyznať v názoroch lekárov.
Po skúšaní otehotnieť prirodzene sme išli do cebtra reprodukcie na ďalšie testy. Vyšlo nám, že mám upchaté vajcovody a manžel teratozoospermiu. Centrum reprodukcie dalo odporúčanie na bilazerálnu salpingektómiu. Moja obvodná gynekologyčka však nebola OK s tým, že mi bez vyšetrenia odoperuje oba vajcovody. Bola zásadne proti ma sterilizovať, keď nie je problém. Ani v najbližšej nemocnici s tým neboli OK, lebo je to sterilizácia, musela som podpísať súhlas a počkať 30 dní, aby som mohla žiadať operáciu. Operovala ma moja gynekologyčka. Predtým spravila prefuk vajcovodov, jeden bol úplne upchatý, prekvapivo nie ten, o ktorom mi v centre tvrdili, že je poškodený. Takže jeden vajcovod sa odstránil, druhý, priechodný zdravý ostal. Keď som sa potom vrátila do centra reprodukcie, doktor bol zhrozený, prečo mi nevzali oba vajcovody, keď o to žiadal a že takto je to stále riziko, že sa IVF nepodarí.
Vysvetlila som mu dôvody, ktoré mi dali niekoľkí lekári mimo centra a stále ohŕňal nosom nad tým. A ja teraz neviem, či mám radšej podstúpiť operáciu ešte raz, či mám ísť do IVF aj keď jeden vajcovod mám, lebo je zdtavý a funkčný, neviem ako prísť na to, kde je pravda a čo je lepšie. Zažili ste to niekto? Čo je najlepšie ako postupovať?

e1i
7. okt 2024

Aj by som sa opytala ake car. Ved ked je prechodny naco vyberat. Uspech ivf nezavisi od odobratych vajcovodov

andrea_82
7. okt 2024

Zmenila by som CAR

maranta_leuconeura
7. okt 2024

To co je za CAR? Sladkovicovo ci Dolna Streda? Ako vajcovody subisia s IVF? Podla mna si podstupila zbytocnu operacou.

lienka.7
7. okt 2024

Za mňa si to urobila uplne zbytocne. A zmenila by som centrum. Toto mi ako kóšer nepripadá.

janetinka27
7. okt 2024

Nedala by som si nikdy vziat vajcovod. V car nevedia vsetko, moja pribuzna mala mimomaternicove tehotenstvo, prisla pri tom operaciou o funkcny vajcovod. Druhy vajcovod mala dlhodobo v car povazovany za nefunkcny.a cuduj sa svete, vajcovod fungoval a zakratko prirodzene otehotnela a ma dieta.
Mam s car zle skusenosti, najma co sa tyka plytkej diagnostiky.... mi to prislo cele len o prachoch,pricinu neplodnosti nehladali,cyklus ich nikdy nezaujimal,moje slova o gynekologickom zdravotnom stave vypustali druhym uchom okamzite von. a o mna tam neslo vobec, nejake veci tam podcenili a namiesto toho, aby ma poslali za onkogynekologom, tak ma liecili sami bez ladu a skladu a tak to aj dopadlo...

johana_kamenska
7. nov 2024

@janetinka27 a môžem sa opýtať, s ktorým CAR máš takú zlú skúsenosť?

autor
7. nov 2024

Ono nie je to vyslovene zlá skúsenosť, len rozpory v diagnóze. Ja idem do CAR, k mojej gynekologičke, inde ku gynekológovi a každý má svoj názor a postup a ja mám potom sa snažiť nájsť najlepšie riešenie. To je na hlavu. Bilaterálnu salpingektómiu mi odporučili z dôvodu, že som mala zapálený pravý vajcovod v dobe keď mi robili akútnu apendiktómiu 2015. Podľa sona sa ukazovalo, že pravý vajcovod upchatý, "ľavý zrejme tiež" ale ten bol na sone vždy bez nálezu. Preto ma prekvapilo, keď po laparoskopii vyšiel ľavý vajcovod ako upchatý a pravý mal v ústí nejakú malú hematocystu, ktorú vybrali, vajcovod narovnali a priechodný je. V CAR odporúčali vybrať oba preto, lebo ak sa upchajú, tvorí sa tam tekutina, ktorá sa vyplavuje do maternice a je toxická pre embryo, alebo ho môže vyplaviť, čiže úspech IVF od vajcovodov aj závisí.
Ja inak nemám problém s tým, že by boli v CAR nedôslední, práveže sú veľmi a robia aj testy navyše kadejaké.
Teraz som zas nasratá, lebo v CAR mi odporučili diagnostickú hysteroskopiu a nasratá je aj moja gynekologička, ktorá ju mohla spraviť hneď pri salpingektómii a nemusela som tretí krát za pol roka ísť kvôli tomu do narkózy.

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre