Dobrý večer. Začal by som skúsenosťou s "liečbou" azoospermie na Slovensku. Po prvotnom šoku pri prvom spermiograme, nasledoval kolotoč vyšetrení, genetika, endokrinológia, urológia. Podľa lekárov všetko v norme. Nasledovala návšteva CAR, kde nám bol hneď navrhnutý darca alebo zákrok Tese, bez akejkoľvek zmienky o možnej liečbe. Zákrok bol kapitola sama o sebe. Podľa lekára mal trvať 45 minút, reálne trval cca 15 minút. Po prebratí z narkózy na izbe mi doktor medzi dvermi oznámil, že vo vzorkách nič nenašiel a rozmrazujú darcu. Jedna vzorka bola odoslaná na histológiu. Výsledok bol ako zlý vtip. Citujem: "vzorka je nereprezentatívna", to znamená , že bola príliš malá, čiže nedostatočná k ďalšiemu skúmaniu. Takže ani po zákroku Tese, ktorý stál nemálo peňazí, sme nevedeli o nič viac ako pred zákrokom. Nikto sa mojím problémom viac nezaoberal. Počas bádania na nete sme narazili na zmienku o Doktorovi Kočím z Prahy. O jeho úspechoch a skúsenostiach pri liečbe azoospermie. Našli sme kontakt a pána doktora sme emailom oboznámili s výsledkami vyšetrení a o postupe a výsledkoch Tese ( histológie ). Pán doktor hneď na druhý deň odpísal a jeho vyjadrenie nás prekvapilo. Podľa neho mám na môj vek príliš nízky testosterón a naopak hraničný (vysoký) estrogén, takže hormonálna nerovnováha . A ohľadne Tese sa vyjadril ako o premrhanej šanci , kedže mi boli odobraté vzorky iba z jedného semenníka a neboli hľadané cielene pod mikroskopom fungujúce kanáliky, kde by sa mohli tvoriť spermie . Vzorka na histológiu nebola tiež odobratá v dostatočnej veľkosti, takže o vnútornom stave mojich semenníkov nevieme doteraz nič. Takže sa aktuálne sa u pána doktora liečim. Pichám si Pregnyl 1500 na zvýšenie testosterónu a Agapurin na zlepšenie prekrvenia semenníkov. Neviem ako dlho bude trvať liečba a ako to dopadne ale aspoň viem, že sa môj problém rieši a mám šancu, že raz budem biologický otec. Aj keby to nevyšlo viem, že som pre to urobil fakt maximum . Preto ľudkovia chcel by som vám povedať, nevzdávajte sa, azoospermia je ťažká diagnóza ale nie vždy je neriešiteľná aj keď na Slovensku sa liečbe mužov nevenujú. Obráťte sa na odborníka Andrológa, nechajte si poriadne vyšetriť hormóny. Nie vždy je všetko ok aj keď to tak vyzerá.
@aragorn Skoda ze ste o Kocim nevedeli skor 🙂. My sme sli k nemu hned. Muz bol unho aj operovany kedze slo o obstrukcnu azoo. Koci je najlepsi odbornik z okolitych statov. Na SK sa o tom nevie dokopy nic. Pred dvoma rokmi sme mu poslali fotku nasho prvorodeneho a teraz cakame dalsie 🙂. Prajem vela uspechov a pozitivny koniec liecby 🙂
Ahoj dm2 🙂 dakujem takisto držím palčeky . Presne ako píšeš je to čistý nezmysel ísť pri zlých hormónoch do M/T ako u mna, vyhodené peniaze, zbytočná anestéza, pooperačná bolesť, práceneschopnosť a samozrejme bez výsledku . Podla dr Kočího pri týchto hodnotách prakticky nemožne aby semeníky fungovali ako majú. Ako píšeš na slovensku sa tomu bude tažko niekto venovať . Prvá návšteva 3000kč , teraz kontorla 2000kč + lieky, odbery krvi , cca 5000kč , ak myslíš či sa dá praha otočitteoreticky sa to dá ale velmi tažko Na krv treba prísť okolo 9 ráno a vyšetrenie resp kontrola pobede . bolo by treba íst z domu už skoro ráno a to vravím fakt skoro , neviem odkial si mne to trva 5,5 hodiny hore dole . a vrátiš sa domov neskoro večer .Mi si zajednáva vždy nejaký penzion aspon na jednu noc .
Dakujem katarinnak dufam že nám to výjde ako vás , bolby to malí zázrak 🙂 možem sa spýtať či ste boli potom na icsi a ostatné spermie vám mrazili ?
http://www.ceskatelevize.cz/porady/1095946610-d... odporučam , pozriet.
Ahoj,
priatel podstupil mesa-tesa a spermie nasli, ale vobec neviem hodnoty co sa tyka pohyblivosti,tvaru a pod. Ale pravdepodobne neboli dobre, lebo som podstupila 2krat IVF na Slovensku a neuspesne. Vajicka sa im sice horkotazko podarilo oplodnit - prvy krat dve na dvojbunkove a stvorbunkove a druhy krat na dve dvojbunkove. Teraz by sme to chceli vsetko podstupit znova v Brne v Reprofite, jak mesa-tesa zakrok, tak aj IVF. Chcem sa poradit, ci mame ist hned do Brna, alebo mame radsej navstivit MUDr.Kociho v Prahe? Co by si nam odporucil? Dakujem
Dakujem.Uz som si pisala s dr.kocim,takze je rozhodnute,ze najprv ideme k nemu. Podla toho ako to dopadne, budeme riesit dalej.
Dakujem za tento prispevok a za radu nam taktiez odpisal a sme radi za pana doktora s velkym D vdaka
Nebudem sa vyjadrovat na SK doktorov 6r trapenia zbytocne!!! Dnes mi doktor odpisal podpiemerna hodnota testosteronu pravdepodobna pricina azospermie!!! Sanca vylieciena 70%%%
Dnes som sa docitala ze v AU tuto diagnozu liecia testocaps plus Ecko uspesnost 70% nenechajte sa odradit bojujte!!
@aragorn mrazili spermie a Ivf bolo s icsi.
ahojte, tak my sme to po 8mes. liecenia u Dr.Kociho vzdali. pri velmi velkych az konskych davkach pregnylu a agapurinu sa testosteron rozhodol stagnovat na urcitej urovni a ne a ne sa zvysit do potrebnej hladiny, kontrolny spermiogram bol opat nulovy, tak sa priatel rozhodol, ze dasliu M/T uz nepodstupi. uz po tolkych rokoch behania po lekaroch a podstupeni roznych lieceb.metod, nenasiel uz vieru, ze by dalsia M/T dopadla uspesne. nehovoriac o tom kolko penazi by to v Prahe stalo...( operacia,lozko a vela dalsich veci k tomu by vyslo do cca 3500€ ). poistovna vam to spatne nepreplati na SK, lebo aj u nas si to hradite sami. ako som hovorila po rokoch trapenia, sme sa rozhodli vsetko to hodit za hlavu a naucit sa zit bez vlastnych deti. a musim povedat, ze sa to da. treba sa s tym zmierit, vyrovnat a zacat zit naplno a nie zit v neustalom kolotoci riesenia problemu, ktorý po x rokoch badania a liecenia proste nevyriesite. ale musim podotknut, ze my sme boli extra pripad (neuveritelny aj pre samotneho Dr.Kociho). takze vy mozete dopadnut lepsie nez my. pana doktora mozem len odporucit, je to TOP doktor, na vysokej urovni. vy co sa k nemu chystate drzim vam vsetkym palce a pripravte si pevne nervy a peniazky ( lebo nieje to lacna zalezitost ).
@katarinnak ahoj! ako ste dopadli s icsi?
my sme tiez mali zmrazene spermie, 12ampuliek, ale z toho len tri prezili, teraz cakame na vysledok.
da sa aj viackrat absolvovat M/T?
@babusik85 ahoj čitala som tvoju diskusiu aj vi ste mali azoo?
Ako ste dopadli?vieš aj mi chystame cestovat za dr koči a zbieram informacie onom sme až zo slovenska sme daleko preto sa spytam ake snim mate skusenosti vopred dakujem za info sandra.
@katarinnak ahoj čitala som tvoju diskusiu o azoospermiu a že vam pomohol dr koči.viešmi mame to iste manžel azoo a chceme ist za dr koči prosim ta na pišake snim mate skusenost ako vam pomohol vdaka sandra
@katarinnak ahoj a vi ste mu napisali o vaš problem na mail?alebo ste išli hned na konzultaciu?lebo ja som mu poslala manželove vysledki a on mi napisal že mam zaplatit na učet 200.a že až potom mi na piše svoje ohodnotenie.tak neviem ako mu mám poslielat peniaze ked neviem čo mi napiše .ahoj.sandra
@katarinnak ahoj, koľko vyšetrení ste u neho absolvovali a čo vás to stalo?
Neviete prosím niekto, aký je mail na pána doktora?
@katarinnak Neviete, či sa Dr. Kočí tomu ešte venuje alebo nie.
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
@aragorn ahoj 🙂 držim velmi palce aby to vyšlo, my sme v podobnej situacii, tiež azoospermia a zle hormony...ale rovno nas poslal urolog na M/T...podla mna je nezmysel isť na zakrok bez nejak liečby, pokial teda je čo liečiť...lenže tu na slovensku je maloktorý doktor tak dobry, že by to chcel riešiť....
môžem sa spytat, kolko cca platite u kočiho a da sa to vybaviť v priebehu jedneho dna? 🙂
dakujem... 🙂