Ahojte, vsetky vas zdravim a kazdej jednej z vas uprimne prajem, aby sa vasa nadej a snaha premenila na male vonave zdrave babatko.... Tema ktoru zakladam, sa netyka priamo mna, ide o moju blizku kamaratku.
Ma 34 rokov, prekonala onkologicke ochorenie, nasledkom ktoreho jej bol chirurgicky odstraneny jeden vajecnik aj vajcovod a podstupila niekolko cyklov chemoterapie. Toto sa stalo, ked mala 28 rokov.
Bola vtedy bez partnera a nerozmyslala nad detmi, a lekar ju neupozornil, ze pred operaciou a liecbou by bolo vhodne dat si odobrat oocyty a zmrazit pre pripad, ze by sa nasledkom liecby uz nedali cesrtve vajicka pouzit.
A presne toto sa stalo.... teraz ked chce babatko, lekar jej ako riesenie ponuka IVF, ani nie IUI ale rovno IVF, pretoze IUI by sa mohlo skoncit mimomaternicovym tehu a prisla by aj o druhy vajecnik....
Navyse ma problem aj s hormonalnym profilom, ma nizke AMH, len 0,3 a este jednu hodnotu vysoku, teda 12. Nevie presne o aky hormon ide, ja predpokladam ze je to FSH.
Jedinou moznostou pre nu je teda IVF a este nevie, ci bude mozne s vlastnymi vajickami, alebo bude musiet vyuzit moznost vajicok od darkyne.
Teraz piamo k problemu o ktorom by som chcela pokecat, kedze ja uz som v tomto bezradna....
Kamoska sa k tomuto celemu stavia zvlastne....berie to ako nespravodlivost a citi sa ukrivdena, ze musi absolvovat IVF...zda sa mi, ze vobec neveri v to, ze sa jej to podari a ani sa tym nezaobera tolko, kolko by podla mna mala...ja jej zistujem veci odkial mozem, tu na MK, od znamych lekarov...zohnala som jej lieky na navysenie AMh, sice ich berie ale je mimoriadne skepticka a neustale opakuje, ze aj tak dieta nebude mat.... pripadne povie "Uvidime ako to bude".
Ja som teraz druhykrat planovane tehotna a som jednou z tych stastnych zien, ktorym sa to pri oboch detoch podarilo na prvykrat....ale naozaj mam pochopenie pre vsetky snazilky.... kvoli mojmu druhemu tehu som si od kamosky vypocula skaredu scenu plnu vycitiek, vety ako: !Ty o tom nic nevies ake to je, ked chces dieta a nemas ho, ked ty si tehotna vzdy na prvykrat.... Ale je to nespravodlive ze ty ano a ja nie a to si este vyzeries"
Tato hadka mi vyrobila naozaj prvotriedne depky a este stale mam v sebe pocit strachu, ze sa naozaj nieco stane.....
Chvilku som sa na nu hnevala a chvilku som plakala, ale nehnevam sa uz na nu.... ja ju naozaj chapem... ozvala sa mi po mesiaci, sice moje tehotenstvo absolutne ignoruje a nepyta sa ma nan, ani sme sa osobne nestretli, ale piseme si....
Pisali sme si prave o jej IVF a stale ma rovnaky postoj....
Chcela by som sa s vami poradit....ako ju mam namotivovat k tomu, aby tomu zacala verit? aby robila vsetko co moze pre to, aby sa jej IVF podarilo....Ako jej mam vysvetlit, ze teraz nema cas a priestor na ukrivdenost, vycitky ostatnym tehotnym zenam atd...????
Naozaj som z toho nestastna....
Ako ste to brali vy, ked sze zistili, ze musite na asistovanu reprodukciu???
dakujem za nazory
Katka
@happy8051 ahoj ked som si precitala tvoj prispevok tak som sa v pamati vratila asi o dva a pol roka dozadu ked som prezivala uplne rovnake pocity ako tvoja kamoska. S mojou naj kamoskou sme otehu priblizne v rovnakom case, ja som o babo prisla, ona ma uz krasneho skoro dvojrocneho chlapceka. Chovala som sa uplne rovnako ako tvoja kamoska, ignorovala som jej tehu, sem tam som sa spytala co a ako ale velmi malo. Bola som nahnevana na cely svet a aj na nu 😔 Citila som velky hnev a bolest. Odvtedy som o babo prisla este dva krat ale stale sme naj kamosky a co pomohlo? LEN CAS. Ona si musi urobit v hlave poriadok, nechat vyprchnut svoje zle pocity, svoju bolest a hnev a v tom jej ty nepomozes. Pokial si stale hovori ze to nevyjde a dieta mat nebude, tak neni este vnutorne vysporiadana so svojou situaciou a nech sa to toho v tomto stave ani nehrnie. Je to zbytocne. Nehovor jej o IVF, neskumajte to, zmente temy svojich rozhovorov na ine zenske temy-veselsie, len nie jej tehu a IVF. Ty neries jej problem, lebo to ani nevyriesis a este aj seba asi dost stresujes a to ti je najmenej treba. Ak chces naozaj pomoct ukaz jej ine veselsie stranky zivote, chodte po nakupoch,na kavicku, kadernicke a debatuje uplne o inom... A uvidis ze casom sama zacne rozhovor na tuto temu. Ale neopustaj ju lebo ona ta potrebuje .
ahoj ja mam kamosku ktorej v 17 odobrali cely vajecnik v 20r.bola na inteupcii v 22r v 20tt predcasne porodila babo umrelo v 23r.porodila chlapceka o rok neskor naprie dane ostala zase tehu takze zase interupcia do polroka dasia lebp ona chcela iba jedno dieta vsetko ostala tehotna s jednym vaječnikom to vsetko sa dilo ked som ja tehotna nemohl ostat citila som sa ako tvoja kamoska tiez nas odkazali na centrum ako sme sa tam objednali v ten den som zistila ze som tehotna.nam sa nedarilo 2r btiez som pedtym bola liecena na zavaznu chorobu takze som sa bala ze sa toho nikdy nedočkam .myslim ze jej nepomozes dokial sa stym nevyrovna ona sama u man tiez na okolo pernamente kazde 2m. bola nova tehulka a to malo za nasledok dalsie depky a to mi branilo aby sa nam zadarilo.ak chce nech si necha odobrat vajička pre pripad že by ostala mimomaternicovo tehotna a vajcovod museli odobrat a pokusaju sa prirodzene možno sazadari prirodzene jeden vaječnik problem nieje.
@happy8051
@happy8051 ahoj Katka🙂!!!GRatulujem k Tvojmu 2 tehu, mozes byt stastna, ze si jedna z mala, ktora hned otehotnie na prvy sup.
Ja som sice ziadnu vaznu chorobu neprekonala(rakovinu atd), ale chapem tvoju kamaratku, JA BY SOM REAGOVALA asi PODOBNE.Ja som mala MA v 2010 a v tom case otehotnela aj kamaratka, mali sme tehulkovat spolu, do toho aj svagrina a kolegyna z prace.So svagrinou som sa bavila asi 3x, uplne som sa jej vyhybala a ked bola u mojich rodicov na oslave,nemohla som sa na nu ani divat, brala som to ako neskutocnu nespravodlivost, volala som jej az den pred porodomTeraz nase krsniatko by som nedala za nic na svete, je to nasa laska 🙂🙂.S kamaratkou som nebola tiez az do porodu, fotky na Facebooku som blokovala, vzdy som si poplakala a v praci, to je tazka kapitola tiez.Tiez to este stale beriem ako neskutocnu nespravodlivost, pretoze my babatko este stale nemame, bola som na LP a mm na vysetreniach, sex mame planovany aj neplanovany🙂 a stale nic, uz som rozmyslala aj nad adopciou. A
tiez pojdeme vyskusat asi IVF alebo ICS-PISC, lebo uz je toho na mna dost!!!
Mozno by mala kamaratka navstivit mozno aj sTebou nejake to centrum ,len sa ist pozriet a videla by, ze nie je jedina zena, ktora nemoze mat babatko prirodzene, viem to podla seba, lebo ja som isla raz s mm do Martina s tym, ze ake to bude trapne, ze sa na nas budu pozerat ako na nejakych chudakov a bolaa som velmi prekvapena kolko parov tam bolo rano o 8:00!!!!
Drzim ti prsteky, aby tvoja kamaratka sa s TEbou bavila v pohode, aj ked to bude tazke!!!
@happy8051 Ahoj...ja mam take iste pocity, ako tvoja kamoska...nemozem mat prirodzenou cestou deti....nikdy som nespravila nic take, co by tomu mohlo byt a vine, jedina sanca je IVF.Da sa to kompenzovat nejaku dobu, ale ked je to stale dookola a medzi casom vsetci znami aj neznami maju aj 2-3 deti, je to hrozne tazke a clovek to vnima ako strasnu nespravidlivst.Neda sa s tym nic robit, len sa pomaly s tym ucit zit.Ale ver, je to tazke...a uz vobec si neviem predstavit, ze by som mala este onkologicke ochorenie...tak to uz by som vnimala ako absolutnu nespravodlivst na svete.Myslim , ze to prezivame vsetky, co nemozme mat babatko napriek vsetkym moznym pokusom vratane IVF.Ja to mam teraz 1 x za sebou a neuspesne.Clovek mal zas tolko nadeje a ta je uplne pochovana.Tiez uz miestami ani tomu neverim.Takze chap kamosku...je to strasny strach, ze ani ta posledna moznost, alebo sanca nevyjde...a co potom.....dokedy sa to da opakovat a cakat na nic, a zazivat to ten kolotoc nadeje a sklamania....
@happy8051 ahoj :D ako som to brala? ako normalnu sucast zivota, proste to tak je. cas a priestor na to, preco ja? preco my? na to nejako nebolo cas.. jedno vysetrenia za druhym, vsetko davalo pocit, ze preto robime maximum. u nas nie je problem u nikoho a predsa to nejde. sme obaja rodinne zalozeni a aj tak dietatko k nam nechodi. ale obvinovat z toho cely svet je velmi velmi zly postoj. pokial kamaratka neveri tomu, ze robi spravnu vec, nech sa na to rovno vysere.. bez pozitivneho naladenia sa nikam nedopracuje... znie to ako klise, ale bez pozitivneho naladenia, sa zruti pri prvom nezadarenom pokuse.. a to sa neda ... vzdy som bola nestastna sklamana a aj hystericka ked nam to ani s IVF nevyslo. ale den , dva nervov placu, trochu sebalutosti a potom odznova. musi sa obklopit ludmi, ktory ju podporia. musi verit sama sebe, lekarom a tomu, ze na konci tejto dlhej pute bude vytuzene babatko. my sme boli styri kamaratky, jedna presla velmi dlhu cestu k babatku, druha otehotnela prirodzene, tretia otehu na prve IVF s katastrofalnymi vysledkami a caka dvojicky, a my sme boli uz na troch vkladoch , dvoch inseminaciach, tri roky intemnzivne skusame aj doma... a je to spravodlive? no nie je. ale neznamena ze kamaratkam zavidim a nedoprajem. to je zly postoj. mala by vyhladat pomoc, lebo to nezvlada. je to psychicky ovela narocnejsie ako fyzicky, injekcie stimulacia priberanie, vselijake stavy.. psychika je najdolezitejsia. obcas to sama nezvladam, ale nevzdavam sa. nehromzim a nie som zla. prajem kazdemu, niekto ma cestu k babatku napisanu na mensom papieri ako my... ale dockam sa, verim tomu, a nikdy skutocne nikdy som tomu neprestala verit.. a to ti mozem povedat ze v mojom okoli vsetky kamaratky otehotneli, aj take co nechceli, take co chceli a otehu hned.... taky je zivot... vela stastia...
@linda81 pozri ja som tiez niekedy psycho.. ale zavidiet a nevediet sa tesit z radosti inych .. to nie je dobry smer... boli ma to ze my stale nemame... ale nemam carovny prutik aby som to vedela zmenit. a to som to skusala uz vselijako. neuputavat sa na to, nemysliet, vypnut, dovolenka, psychicka pohoda, cvicenie, bylinkarka, bez stresu ani tak to neslo, posledny vklad bol plny velmi velkych nadeji, tri mesiace som sa na to pripravovala , aby som si oddychla a nabrala sily o to vacsie sklamanie to bolo. mala som hysteriu, revala som ako sialena.. a ked som sa upokojila, pridem domov a manzel ticho, smutny, bez slova, s bolestou, mozno vacsou ako ja... na pohode to neprida... ale musime verit, to je zaklad...
@linda81 poviem pravdu, ze keby som si nedala v lete oddych od vsetkych hormonov a zazila tento neuspech, bola by som psychicky velmi zle na tom. to si myslim, ze som docela silny clovek... ale niekedy sa to neda. taky hystericky rev som spustila svojmu doktorovi domacemu do telefonu, ze ma musel ukludnovat.. taky hysak som mala. ale idem dalej. su aj horsie veci v zivote... verim tomu ze su. dieta nie je to jedine co ta urobi stastnym aj ked si to velmi prajem... pozri, sme v rovnakom veku... este mame kopec casu svoje sny naplnit a uricte sa to podari...
@linda81 mna sa to uz nikto nepyta. po troch rokoch asi aj odveci otazka... ale mam skvele kamaratky, velmi ma podporuju, placu so mnou a povzbudzuju ma... do centra som sa objednala az teraz na konzultaciu, lebo velke nervy som mala a nechcela som sa tam chvoat ako primitiv... tak som musela pockat kym hnev necham v posilke :D kazdemu prajem, a kazdej z nas sa to raz podari. verim tomu
@linda81 no ja som tiez mimo SVK ,moja Dr, .ktoru zachvilu idem vymenit,mi povedala, ze co chcem, ze mam byt 3 mesiace doma na SVK a ze az potom sa moze nieco riesit, ze si mam vybrat co chcem, krava,prepacte.
Laparka vybavena v BA z tyzdna na tyzdn, lieky predpisane, a tie moje lenive🙂 vajecniky, uz len verit🙂🙂
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
@happy8051 mna sa tato tema ani netyka, len som chcela povedat, ze by si sa nemala az tak do toho angazovat.....v prvom rade by to mala robit ona, ak dieta chce...u teba je ovela vacsia snaha ako u nej...okrem toho si tehotna a tieto stresy si vyrabas uplne zbytocne....stoji ti to za to? 😕 ja viem ze jej chces pomoct, to je pekne, ale aby si sa ty viac trapila kvoli tomu ako ona? 🤐 mozno ked sa prestanes do toho angazovat, tak si uvedomi co chce.....ze vsetko zavisi len od nej a ze nadavat na zbytok sveta ze niekto ma a ona nema....je zbytocne..