Ako zvládnuť neplodnosť po psychickej stránke?

kako23
2. nov 2013

Chcela by som vytvorit tuto diskusiu pre dlhodobe snazilky, aby sme si navzajom poradili co nam pomaha psychicky zvladnut toto strasne obdobie cakania, neustalych pokusov ci prirodzene alebo pomocou IUI ci IVF. Ja sama sa snazim 4 roky a som pomaly v koncoch. Mate nejake rady, tipy...nechcem tu pocuvat treba sa na to vykaslat a potom to pride, ked pocujem toto je mi zle...prosim baby, ktore mate rovnake problemy a nazor poradte a mozno jedna druhej pomozeme dostat sa k vytuzenemu babatku 🙂

matulka2314
2. nov 2013

@kako23 ahoj my sa snazime tiez 4 roky a uz mame za sebou 3xiui a zatial nevyslo nic ale problem nam nezistili zatial ziadny este cakame na vysledky z imunologie a genetiky ale uz mam schvalenu aj ziadost na ivf, a vy ste ako na tom ?

kako23
autor
2. nov 2013

@matulka2314 dakujem za prispevok. My mame zatial len 1IUI, mm ma problem s morfologiou cca. 1,5% ma ok. A ja mam toho viac, najma nizke AMH avsak aj napriek tomu sa podarilo v CARe ma prestimulovat Clostilom s vysvetlenim o nekvalite vajicok. Teraz sme zmenili CAR a v podstate zaciname nanovo, pretoze im sa to nezda.len ja uz som fakt z toho psychicky unavena a neviem ako dalej.neustale cakame a cakame...ty to ako cele zvladas?

matulka2314
2. nov 2013

my mame spermiogram ok aj ja mam vsetko ok len som mala zvyseny prolaktin ale nemyslim si ze to je problem, len sa bojim tej genetiky a imunologie ze ako vyde, tak ja to znasam celkom ok tak obcas mam take stavy ze ma to uz nebavi behanie po lekaroch a stale na to mysliet ale potom zase ok teraz som sa zase upriamila na to ivf tak uvidime
a do ktore centra chodite ? ja chodim na antolsku v ba

isabel11163
2. nov 2013

Ahojte baby, silno vám držím palce aby ste sa dopracovali k tomu vytúženému uzlíčku šťastia 🙂 dieťa je ten najúžasnejší dar na tomto svete a je fakt nespravodlivé že ženy čo po ňom tak túžia sa musia takto trápiť a iné chodia na interupcie jedna radosť.. prajem vám veľa sily a optimizmu..nebojte bude to dobré 🙂 🙂

kako23
autor
2. nov 2013

My sme boli tento tyzden prvy krat v Brne v Reprofite predtym v Heliose v Martine. V Brne to bolo zatial super, velmi dobry odbornik tak uvidime. Ale zase musime pockat kym nam spravia hormonl.profil, SPG, UTZ a potom sa rozhodne co dalej ci IVF alebo este dalsie vysetrenia.Mna to uz ale psychicky vycerpava. Uz naozaj neviem co robit aby som to stale nemala v hlave. Chodila som na yogu, potom som absolvovala fertility koucing nic z toho mi vsak v dlhodobom horizonte nepomohlo.dokonca sme si zaobstarali psika uz aj dvoch, lebo zboznujem psov, tak som si myslela,ze to konecne odputa moju pozornost a aj ked su to moje zlaticka...stale mam v hlave len tuzbu po babatku.

kako23
autor
2. nov 2013

@isabel11163 dakujeme za podporu 🙂

linda81
2. nov 2013

@kako23 moja to sa velmi neda radit...ja to mam vsetko tiez za sebou...bola som fakt na psychiatra na samovrazdu atd atd..vsetko potrebuje cas....asi treba prejst tymi stadiami, ako sa s tym vyrovnat...ja som sa nemohla zmierit ani s tym , ze budem musiet na IVF...no a ked to 2 x nevyslo...tak katastrofa absolutna...najprv som viac nechcela ani pocut o tom, ale to bolo este horsie...jedine , co mi naozaj pomohlo, zaoberat sa tym, to je jedno, ci diskusie s inymi , ci knihy , ci akupunktrura , diagnostika....potom som sa tak nejako vnutorne s tym vyrovnala a nakoniec sa babo nejako podarilo prirodzene...takze vela sil zelam...

kako23
autor
2. nov 2013

@matulka2314 ten prolaktin sa vraj casto zvysuje prave kvoli stresu, aspon to hovorila dr.ked som bola ohladom stitnej zlazy.drzim palce, aby bola genetika aj imuno ok.my sme mali to zakladne imuno v podobe PCT testu ok a genetiku robili zatial len mm kvoli tej morfologii a tiez to bolo ok.

kako23
autor
2. nov 2013

@linda81 dakujem za prispevok. Ludia v mojom okoli mi stale radia, nemysli na to, vykasli a na to, nechod na ziadne fora to ta este viac zdepta.ale nikdo z nich nic take nezazival.ja praveze mam pocit, ze sa chcem o tom bavit s niekym kto to tiez zazil alebo preziva.verim, ze aj ostatne baby budu mat take stastie ako ty 🙂 zelam vsetko dobre. 🙂

linda81
2. nov 2013

@kako23 to je hlupost, ze vykasli sa na to...to a neda....ja som to tiez skusala , tiez mame psika, kupili sme si dom, viac som pracovala, len aby som na to nemyslela, ale nic z toho nepomohlo...jednoducho problem je dieta a to treba riesit...inak ta nic stastnym nespravi...ani drahe dovolenky ani novy nabytok ani nic....ja som fakt skusala kadeco ,ale bolo to este horsie, cas bezal a nic sa nehybalo a to bolo ovela stresujucejsie, ako ked som sa tomu venovala..

matulka2314
2. nov 2013

@kako23 no ja som nad tym brnom rozmyslala ale asi az ked nam 2x nevyde ivf tu na sr tak potom, zo zaciatku som bola aj ja na tom horsie stale som na tto myslela snivalo sa mi o tom a vzdy ked som sa dozvedela ze niekto v mojom blizkom okoli caka babo tak mi bolo doplacu ze to je nespravodlive ale cim dalej tak uz to beriem sportovo ze ved snad sa to podari v blizkej dobe 🙂 a kolko mas rokov ak sa smiem opytat ja 29

kako23
autor
2. nov 2013

@matulka2314 aj ja mam 29. 🙂 presne take pocity mam aj ja.akurat, ze ja som si to v blizkej dobe hovorila uz aj pred 3,2,1 rokom a nic. Samozrejme, ze si to stale opakujem ale casto ma pochyti totalna beznadej a hnev, preco prave my mame take "stastie". Zatial mozem Brno odporucat, na SR som bola velmi sklamana pristupom a hlavne tlacenim do IVF, mozno aj pre pristup lekarov som sa dostala do takejto psychickej situacie.Radsej sme to neriesili cez nich, ale cez alternativnu medicinu a teraz mam tak akurat z toho rozhadzany cely krvny obraz.Preto sme sa rozhodli pre Brno a uz tam snad nieco vymyslia.

matulka2314
2. nov 2013

@kako23 aka nahoda tolko isto rokov mame 😉 no ja som zatial v mojom centre spokojna aj s pristupom so vsetkym teda aspon zatial, a to sa ti rozhadzal ten krvny obraz z tej alternativnej mediciny ?

ali76
2. nov 2013

žeinky , ak chcete babatka tak velmi, tak verte mi , ze ich mat budete, ci skor alebo neskor, ja sama som si tym presla, za tych 11 rokov cakania som vselico prežila, ale je tu a je zdravy, tak vam vsetkym , tuziacim po babatku drzim palceky

kveta
2. nov 2013

Za mojich neplodnych cias sme sa stretli partia neplodnych z MK. Na stretnuti vyplynulo, ze kazda z nas chodila bud k psycholohovi alebo psychiatrovi, aby sme to nejak zvladali.

Dnes po rokoch mame vsetky deti. Preto moja rada je: nevzdat to!

matulka2314
2. nov 2013

dakujeme dievcata za povzbudenie 🙂

adeala
2. nov 2013

@kako23 aj my sa snžíme a snažíme a nič, resp. niečo aj áno, ale bábo sa prestalo vyvýjať a teraz čakám na spontánny potrat a dúfam, že nebudem musieť ísť na kyret.. radiť sa v tomto smere dá ťažko, ja to zvládam tak, že mám pri sebe partnera, ktorého milujem a on mňa a VIEM, že raz to zlatíčko mať budeme - aj keby malo mať iné gény ako my 🙂

kako23
autor
2. nov 2013

Dakujeme za rady a prispevky, mne osobne zatial psycholog nepomohol. Ale mozno je to moja vina, ze som voci nemu nebola dostatocne otvorena...neviem

kako23
autor
2. nov 2013

@matulka2314 je to nahoda, ze mame rovnaky vek.podla mna to bolo z tej alternativnej mediciny. Nic ine som medzi tym nezmenila.to som rada, ze si spokojna s Tvojim centrom.asi je to naozaj v nasom pripade dolezite verit svojmu lekarovi.ty si skusala nejake alternativne formy?

ali76
2. nov 2013

@kako23 podla mna ani nie je potrebne chodit k psychologovi, aspon ja som nechodila, lebo ak tomu veriš, tak to aj tak bude, ja som si vravela, aj ked zaby budu z neba padat, tak budem mat dieta

kako23
autor
2. nov 2013

@adeala tak to mi je strasne luto, musi to byt hrozny pocit.verim, ze nebudes musiet ist na kyret.a prajem ti, aby sa Vam to podarilo rychlo znova. 😉

matulka2314
2. nov 2013

@kako23 skusala som iba homeopata brala som to asi dva mesiace a nepomohlo tak som sa na to vykaslala ale inak nic zas ja si myslim ze to pride vtedy ked to ma prist a ziadne vitaminy a take veci tomu nepomozu proste ked este nie je ten spravny cas tak to nepride

adeala
2. nov 2013

@kako23 no stále si hovorím, že sa to stalo z nejakého dovodu, že by to malinké nebolo zdravé, inak by sa to určite nestalo 🙂 tebe držím palce, aby to čo najskor vyšlo 🙂 4 roky je už dlhá doba.. premýšľate už aj nad IVF?

kako23
autor
2. nov 2013

@matulka2314 pekne povedane.ale ked to trva uz prilis dlho, potom clovek nevie preco...a hlavne ked vidi v okoli pary, ktore nechceli a maju, vtedy ozaj netusim preco...asi treba nestracat vieru.keby bolo vsetko take jednoduche ako lahko sa da vsetko napisat.

kako23
autor
2. nov 2013

@adeala ano presne, to malinke by sa mozno velmi trapilo a takto je to pre neho lahsie.aj ked pre Vas to nie je take jednoduche. Som si vsak ista, ze ked sa to uz raz podarilo tak to vyjde znovu ale so stastnym koncom.jasne premyslame nad IVF,len sme mali problem s centrom ale teraz uz urcite chceme ist do toho.drzim palceky 🙂

matulka2314
2. nov 2013

@kako23 tak vzdy sa lahsie pise 🙂 netreba stracat nadej urcite to raz pride ale keby to uz bolo cim skor 😉 a nefer to je ze ti co nechcu maju ale tak skoro cely zivot je da sa povedat nefer

kako23
autor
2. nov 2013

@matulka2314 tak tak, kedy budete mat vysledky z toho imuna a genetiky?potom zacinate pripravu na IVF?

janielikk
2. nov 2013

kamaratka sa s manzelom snazila o babatko niekolko rokov, chodili po vysetreniach, umele opl. a insemin. odmietali z principu, on mal dost malu kvalitu spermii, potom sa ona dala na detox podla Macingovej (28 dnovy) a potom v pohode otehotnela, uz aj porodila... 🙂 a dodnes tvrdi, ze to bolo vdaka tomu detoxu, lebo po nejakom zakroku sla k zen. lekarovi a on krutil hlavou, ze podla jej vysledkov by povedal, ze nikdy neotehotnie.
mame tu o tom detoxe aj diskusiu, viac zien tvrdi, ze po nom otehotneli, hoci to bol u nich dlhsie problem.
treba skusit, na skodu to nie je 🙂
drzim palce na ceste za dietatkom vsetkym 🙂

matulka2314
2. nov 2013

@kako23 dufam ze uz budu buduci tyzden lebo uz cakam na to sedem tyzdnov a povedali ze to bude trvat osem tak som zvedava a este mam ziadost v poistovni ale buduci tyzden by mala prist do centra takze oni mi zavolaju a dohodneme sa a vy ako v tom brne co mate teraz na plane ?

kako23
autor
2. nov 2013

@matulka2314 jasne, tak dufam, ze buduci tyzden Vam to pride a dohodnete sa co dalej.my musime cakat na najblizsi menzes kvoli odberu krvi na hormony, lebo teraz mi to vyslo na sviatky a zial nemal mi to kto zobrat na SR.a potom pojdeme na spermiogram este do Brna a ultazvuk cez ovulku.lebo vysledky z predchadzajuceho centra boli strasne protichodne az nerealne tak si to chcu sami vysetrit a potom sa dohodneme co dalej.takze do zaciatku decembra cakame.a potom uz verim,ze sa niekam konecne pohneme.

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre