Baby potrebujem radu. Menzes som mala dostať o 10 dní a s prvým dňom začať s HAK novou. Avšak, menzes mi prišiel v štvrtok - gynekologička nerobila ani nerobí teraz, recept nemám, lekáreň tiež nebola takže som nevedela na 1. Deň začať s ňou ..
Otázka znie, ak ju začnem brať týždeň po menzese, viem prehodí to cyklus.. ale mimo toho, začali ste niektorá s antikoncepciou takto?
Treba sa chrániť prvý týždeň alebo celý mesiac ?
@majamat brala pred 2ma mesiacmi, nesadla mi tak som prestala hľadali sme riešenie s lekárkou a po 2 mesačnej pauze som mala začať tento mesiac
Ahoj. Ja som presne toto iste mala minuly mesiac nedostala som sa k hak tak som nasadila len na 5 den cyklu a v najblizsej 7 dnovej pauze som nedostala ziadne krvacanie tak neviem ci to mohlo toto zapricinit pred tym sa mi to nikdy nestalo.
tak asi radsej od dalsieho cyklu, lebo takto ta aj tak zrejme nebude chranit.
Ak začneš brať HAK neskôr než v prvý deň MS tak sa ďalších 7 dní treba chrániť aj inak.
Začala som brať HAK aj v strede cyklu.Všetko po debate s gynekológom.
Ak MS nedôjde počas pauzy tak je možné, že dôjde na ďalší cyklus.Ja som si 2 mesiace neurobila pauzu a nedošla mi potom 3 mesiace.
Vy ste však s renata1405 pauzu mali normálne.
Niektoré by ste si mali prečítať leták až tak radiť blbosti.Prečo by nemala HAK účinkovať celý mesiac 🤷🤦.Nerozumiem.
Ak sa HAK zoberie v prvý deň tak účinkuje hneď.Ak sa zoberie na druhý atď...Tak sa čaká 7 dní.
@littlebubble neviem koho mas na mysli, ale precitaj si ty riadne prispevok, ona si nemohla dat tbl 1 den, cize tato moznost odpada. pise, ze by si ju dala po tyzdni, od zaciatku ms. po tyzdni od zaciatku ms uz sa pomaly moze niekomu rozbiehat ovulacia a par dni uzivania HAK nestaci na zabranenie ovulacie.
a teda ty by si si mala precitat letak. napr. tu https://www.adc.sk/databazy/produkty/detail/bel...
kopirujem:
Ak sa predtým nepoužívala hormonálna antikoncepcia
Užívanie tabliet sa má začať v 1. deň menštruačného cyklu (1. deň menštruácie sa počíta ako 1. deň). Môže sa začať užívať aj neskôr (t.j. na 2. ‑ 5. deň cyklu), ale je treba odporučiť používať počas prvých 7 dní aj bariérovú metódu.
cize moze sa zacat aj na 2-5den, ale sa treba chranit a ak nie je dostatocna ochrana pred otehotnenim, je zbytocne to zacat uzivat a zaplatit si tbl na cyklus, v ktorom nie som naplno chranena. nehovoriac o tom, ze autorka pise o 7dnoch, cize ani by to nevyslo do toho 5dna.
@majamat No veď píšem, že buď sa zoberie HAK tak ako to je alebo môže začať užívať HAK aj po MS, ale musí sa chrániť 7 dní a najlepšie by bolo vedieť kedy máva ovuláciu.
Ja som tiež zobrala v strede cyklu a nie počas MS ale po nej.Ovulácia netrvá celý mesiac takže si ju kľudne môže nasadiť aj skôr.
@majamat Mne to navrhol lekár ešte pred MS a povedal mi, že sa mám chrániť aj inak 7 dní.
@littlebubble len potom je zbytcne HAK uzivat. treba sa chranit v obdobi ovulacie aj tak a na co uz potom po ovulacii brat tbl?
ja som narazala na tvoje psoledne 2 odseky.
@majamat No na to, že ovuláciu žena môže mať aj 2krát.Aj pri orgazme.Nespoliehala by som sa na plodné a neplodné dni.
To by musela mať overené aj inak než len testom.
@littlebubble tak pravdepodobnost je dost nizka,a le ak neberiem HAK cely cyklus, nespoliehala by som sa na jej ucinok vobec. ak ju nebrala 2m, ten trreti uz vydrziu bez.
@majamat Jasné, že vydrží.
Tak ja som ju nie vždy brala celý mesiac.Aj som menila HAK.Teraz mám tretiu.Aj som zabudla tabletku o viac ako 12h.Ale každé telo je iné.
@littlebubble to ano,a le zas na druhej strane nikto tu nehovori o tom, ze zakonite zena otehotnie, iba., ze je riziko o dost vyssie v obdobi ovulacie.
su zeny co neotehotneju,a ni HAK nemaju. tak jasne, ez sa to stat nemusi. no na co riskovat a potom lutovat.
Môžeš si ju dať aj neskôr, najneskôr na siedmy deň a prvý týždeň sa ešte chrániť. Ja by som radšej počkala mesiac a začala prvý deň cyklu.
doteraz si brala uz HAK?
ak prechadzas z jednej na druhu, tak si myslim, ze by sa malo zacat brat po 7 dnovej pauze, nei 1 den ms. lebo ms mpozes dostat v 2 den 7 dnovej pauzy a potom yb boli lieky hned po sebe, bez pauzy. teda z tvojho prispevku mi pride, ze si uz neico brala.
ak nei, tak potom to nema teraz vyznam brat, lebo ked nezacnes brat hned 1 den cyklu, nenastane zmena - cize vynechanei ovulacie. cyklus sa neda zmenit zo dna na den. a pravdepodobne teda ovulacia prebehne a HAK ta nijako neochrani. iba ti rozhadze cyklus a ak by sa ti stalo, ze otehotnies,a ni to nemusis hned zistit.
skor by som radila tento cyklus sa chranit aj inyk a teda zacat az dalsim cyklom.