Vysadenie HAK a obava z neplodnosti

18. aug 2024

Veľa krát som už čítala, že antikoncepcia môže spôsobiť neplodnosť. A hlavne keď sa užíva od mlada. Ja užívam HAK od 16 rokov, teraz mám 27 a chceli by sme sa začať snažiť. Pýtala som sa na to aj môjho gynekológa, či to môže byť problém, jednak dlhá doba užívania a zároveň to, že som ju užívala od mladého veku. On mi povedal, že to nie je pravda a súvislosť nebola dokázaná a že štatisticky ženy po vysadení HAK maju menší problém s počatím ako tie, ktoré ju neužívali. Zaujímalo by ma aké s tým su takto všeobecne skúsenosti, alebo čo ste sa vy dozvedeli od vašich lekárov. Ten môj je už starší, neviem nakoľko môžem veriť, že sa dostatočne vzdeláva. Myslím si, že je to dobrý lekár, vždy všetko pekne vysvetlí, veľa tlačí na prevenciu, ale keď som sa ho pýtala, či mam toto začať riešiť nejak v predstihu, alebo si dať urobiť nejaké vyšetrenia amh alebo ako sa to vola ten hormón, aby som sa nezobudila po tridsiatke, že nemá už ani čo byt moc oplodnené, tak povedal, že nie je dôvod.

amelia89
18. aug 2024

moja sestra otehotnela na 1x po 10 rokoch HAK, ja na 3x po 8 rokoch.

monicazbb
18. aug 2024

Má pravdu. Na neplodnosť vplývajú ine veci.Skus len naštudovať viacej vecí ohľadne snaženia sa a podobne.Ovulacia, častosť...veľakrat pary robia chybu keď sa snažia že, len čo najčastejšie sexuju 😃. Presne ten system nepoznám bo my sme cez IFV, ale napriklad pred ovulaciou mat den dva prestavku. Po roku bezúspešneho snaženia začni riešiť či tam nie je nejaký problém.

suzy2508
18. aug 2024

Otehotnela som hneď na prvý šup prvý mesiac, a to mám pcos. Moja lekárka mi povedala to isté, čo tebe tvoj - cyklus sa drží od brania antiky v pravidelnosti, ovulácia je predvídateľnejšia. Keby spôsobovala neplodnosť, načo by si ju musela jesť každý deň v pomaly rovnakom čase? 😁 Ale chápem tvoje obavy, pseudoodborníčky na prírodnú kozmetiku a odporkyne antikoncepcie sú dosť hlasná menšina.

suzy2508
18. aug 2024

A ešte ti poviem moju skúsenosť - jedla som antikoncepciu a nevedela som, že mám pcos. Vysadila som ju a nie že som pcos dostala z nej, ja som ho už mala a prejavil sa mi. Šla som na odporúčanie doktorky do antikoncepcie, kým budeme pripravení na dieťa a verím, že presne jej radou to pre nás dopadlo šťastne a máme malého šikovného krpca, než keby som mala svoj 45-50 dňový cyklus, čo ani neviem, či som ovulovala.

koniarova
18. aug 2024

Ešte som nepočula o tom,že atk môže spôsobiť neplodnosť. To je hlúposť.

ns994
18. aug 2024

Kamoska brala dlho HAK. Je pravda, ze ju vysadila skorej ako sa zacali snazit ale nie, ze niekolko rokov. Par mesiacov sa mi zda. Otehotnela uplne vpohode, snazili sa iba chvilu.

machulka13
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
sara07
18. aug 2024

uživala som dost dlho antikoncepciu, nebol problém s otehotnením dokonca po 40 , kolko báb otehotnie aj mirenou atd
nemala by si vopred stresovat, jedine možno čo asi uznavam počkat tak pol roka po vysadeni a potom sa snažit
k čomu je dobre stresovat pre niečo čo ešte nie je problém načo robit probém ktory ani nie je ešte

suzy2508
18. aug 2024

@sara07 na toto som sa tiež pýtala doktorky, vôbec netreba čakať. Telo po vysadení antikoncepcie je ako besné a prvé 3 mesiace je vraj najväčšia šanca na otehotnenie, ja som bola v panike z dvojičiek, lebo je tam šanca na ne o dosť vyššia. Neexistuje žiadny medicínsky dôvod, prečo čakať po vysadení.

sara07
18. aug 2024

@suzy2508 su na to rôzne názory mudr ale zhodneme sa že antikoncepcia na nepolodnost nema vplyv
kolegyni dcéra hned prvy mesiac a zrovna ani moc nechcela a ani sa nesnažili

suzy2508
18. aug 2024

@sara07 nie sú žiadne štúdie, ktoré by to vyvracali, názor je názor, ale fakty by nemali byť ovplyvňované názorom, hoci u doktorov.
No u nás presne to isté, myslela som, že to bude trvať dlho a bum. Každý strašil s antikoncepciou, že to má na to vplyv a vidíš hore tiež šťastné konce. Ja som na chvíľu prestala brať antiku, lebo som uverila jednej trúbe, že telo sa musí vyčistiť od antikoncepcie, kým by som vlastne mohla otehotnieť. Doktorka si ťukala na čelo, keď som jej to povedala. Ale aspoň sa zistilo, že mám pcos no 😁🫣

autor
18. aug 2024

Ďakujem, veľmi ste ma upokojili. Je to presne tak, ako ste tu jedna poznamenala, že som sa nechala vydeptať názorom pseudoodborníčok na ženský cyklus, ktoré su poväčšine veľké odporkyne antikoncepcie. Že niektoré ženy kym sa im dá cyklus doporiadku tak to trvá aj niekoľko rokov po vysadení a tak.

suzy2508
18. aug 2024

"Been there, done that" 😁😁 hlavne bez stresu, ten je najhorší. Mne to doktorka vysvetlila tak, že vlastne to telo už malo nejaký skrytý problém, na ktorý sa neprišlo pred antikoncepciou, braním tabletiek sa daný problém ukryl, keďže ten cyklus cez tabletky je úplne predvídateľný, no ale samozrejme keď si žena tabletky vysadí, môže sa zdať, že daný problém bol z antikoncepcie. Ja nehovorím, že musí sedieť tento typ ochrany každému, ale za tie roky je predsa štúdií viac než dosť na túto problematiku.

patta89
18. aug 2024

Urcite sa nenechaj vystrasit takymi "odbornickami", ktore zjedli vsetku "mudrost" sveta 🙈...v mojom okoli mam vela kamosiek, ktore po antike otehotneli hned (max. do 6m po vysadeni) a jednej kamoske sa aj antikou upravil cyklus, predtym mala strasne dlhy, takze nevedela ani kedy ovulovala...ja som brala iba HAK po narodeni prveho synceka, hned po 600nedeli, ked som ho kojila a s pocatim druhej dcerky nebol problem, ani neviem kedy sa podarila (nesnazili sme sa, ale to bolo po vysadeni HAK) a to mam 37r...dcerka ma 10m a uz som si dala hormonalne teliesko 😉

arasidka123
18. aug 2024

😀 mne po dome beha o chvíľu dvojrocne dievčatko, ktoré sa podarilo 2 týždne po vysadení tabletiek

domiklik
18. aug 2024

Odporúčam podcast Gyncast... Tento mýtus je tam krásne vyvrateny