Zdravím milé žienky.
Isto tu už táto téma bola veľa krát rozoberaná, ale nechce sa mi hrabať v tomto veľkom neporiadku, dúfam, že mi niektorá z vás poskytne odpovede, alebo svoje skúsenosti ohľadom môjho problému. Brala som antikoncepciu tri roky (mám 22r) a teraz je to rok, čo som bez antikoncepcie. V priebehu roka som dostala menštruáciu dva krát. Teraz už nemám štvrtý mesiac. Veľmi sa preto trápim, pretože ako žena cítim, že "nefungujem" tak ako mám.
Bola som samozrejme aj u gynekologičky, jej riešenie bolo také že mi opäť chcela nasadiť HAK ( čo iného som mohla čakať) alebo pichnúť vyvolávačku. Oboje som odmietla, keďže už nechcem do seba dávať umelé hormóny. Vyžiadala som si nech mi spraví testy z krvi kde mi zistila, že mám nižšiu hladinu estrogénu a vyššiu hladinu nejakého mužského hormónu. (nie testosterón). Pila som rôzne čase od púpalky, ženské čaje, ostružinu malinovú, čaje od grešíka, alchemilku no nič mi nepomohlo.
Niekde som čítala, že koľko rokov žena berie antikoncepciu (v mojom prípade 3 roky) toľko sa to telo z toho spamätáva. Chcela by som sa teda spýtať na vaše skúsenosti, či mám čakať, že sa to nakoniec nejakým zázrakom samé upraví, alebo či mám predsa len podľahnúť tej vyvolávačke čo je pre mňa naozaj núdzové riešenie. Za všetky odpovede ďakujem!
áno, mám ale svoju váhu mám od 15r. stále rovnakú a nikdy pred tým som nemala problém s menštruáciou.
Navyše sa aj snažím schudnúť, no mám pocit že tým, že stále nemôžem dostať menštruáciu tak prichádza k zadržiavaniu vody v organizme. Stravujem sa naozaj ukážkovo, cvičím, športujem a nehýbu sa u mňa kilá ani centimetre. Pred tým som nejaký väčší problém schúdnúť kg nemala.
Nie, nemala. Vážim 80kg a meriam 167cm
navyše musím dodať že ako som vysadila HAK tak sa u mňa objavilo ochlpenie, ktoré som pred tým nemala. Napríklad nad perami, taktiež mi začalo vypadávať neskutočné množstvo vlasov ☹
Nie, mala som najprv jedného gynekológa u ktorého som začala ale kvôli nespokojnosti som prestúpila ku gynekologičke, ktorá mala najlepšie hodnotenie, ktoré som našla. Avšak nič také mi nezistila ☹
Už naozaj neviem, čo mám robiť.
k tejto gynekologičke som išla s týmto problémom, ako som spomínala na vyžiadanie mi spravila krvné testy a ultrazvuk. Povedala mi, že mi zle pracuje jeden vaječník a neprichádza k ovulácií. Ale že to by sa malo upraviť. To som tam bola tri mesiace dozadu. Ten profil mi robila jednorazovo. Keď som nemala menštruáciu. potom povedala, že mám prísť keď ju dostanem a znova mi to spraví. Lenže menzes som nedostala tým pádom som nemala "dôvod" prísť.
aj za to som zaplatila okolo 25€ (a to nie je súkromná), len proste...už som nemala nárok na bezplatné vyšetrenie keďže som preventívnu prehliadku v priebehu roka mala. A keďže som študentka a nezarábam, nemôžem si dovoliť takéto vyšetrenia. Naozaj neviem čo mám robiť, pretože nájsť kvalitného lekára je zázrak. Pre každého je najľahšie pichnúť vyvolávačku, ale to problém vôbec nevyrieši! Preto som chcela vedieť či mám čakať. Pretože to veľmi zle vplýva na moju psychiku. Hlavne preto, lebo ako žena nedostávam každý mesiac to čo je u ženy typické, a jednak preto lebo sa cítim veľmi škaredá kvôli tomu, že mi vypadalo veľké množstvo vlasov (vždy som mala hustú hrivu), som veľmi vyhadzaná (nikdy som nemala problémy s pleťou), a ešte aj to ochlpenie. A aj keď sa snažím schudnúť prostredníctvom zdravej stravy a športu tak naozaj nejde. Plus stála únava, náladovosť...Tehotenské testy som si robila, negatívne všetky. Nikdy som nemala žiadne zdravotné problémy. Taktiež mi robila ešte testy na štítnu žľazu, aj tú mám že vraj v poriadku.
To som neplatila za odbery, ale za ultrazvuk. Gynekologičku mám v Modre.
Rozmýšľala som, že by som zašla ešte za endokrinológom, možno ten by mi vedel pomôcť viac.
@melilah ak je problem aj s vlasmi a dalsimi vecami ako pises, mala by si podstupit nejake celkove vysetrenia, nech ti da obvodak vymenne listky a patraj po pricine, moze byt hlavne gynekologicka, ale moze sa pridruzit aj nieco ine....hlavne sa nedaj, len tak odpalkovat lekarmi, lebo ked nieco zanedbali tak v prvom rade budes trpiet ty...si mlada baba tak si chod za svojim zdravim...inak mala som kamosku, ktora bez hak mala problemy s menstruaciou, no jej branie hak vyhovovala, tak to dalej nejak neriesila...
@trgypadl práve kvôli tomu som vysadila HAK. Dieťa ešte neplánujem, ani v ďalekej budúcnosti ale antikoncepciu sa bojím brať hlavne kvôli tomu čo by mi to v tej budúcnosti mohlo priniesť, keďže mám aj obratenú maternicu tak sa bojím aby som raz nemala problém otehotnieť, a aby som si to s HAK ešte viac neznížila túto možnosť.
@jeennyv u mňa to práveže všetko začalo keď som HAK vysadila. Možno dva mesiace potom. Dovtedy som nikdy žiadné problémy nemala. A hak ani mne nerobila problémy pokiaľ som ju brala. No po vysadení sa to úplne zmenilo, a vysadila som ju kvôli tomu aby som v budúcnosti nemala problémy s počatím (viď príspevok vyššie). Lekárov sa snažím hľadať, ale už som toľkými prešla. Každý lekár chce riešiť problémy tou najľahšou cestou, cez umelé lieky..Každý lekár sa zameriava na odstránenie problému, no v prvom rade by sa mali zameriať prečo daný problém vznikol, na príčiny.
@melilah potom skus alternativnu fomu mediciny, nejaku takuto poradkynu, ktora sa snazi riesit problem cez bylinky a ine liecive produkty...aale tu tiez nie je poradkyna ako poradkyna, su take co ty nanutia neviem co vsetko, aby to predali a potom tie solidne, ktore ti povedia, kde by mohol byt problem a iba ti odpuracia, co by si mala robit, ci kupa coho by ti pomohla....
@melilah hak Ti urcite nesposobi problem s pocatim,ale skor tie problemy,kt.mas bez nej...mozes ist aj za endokrinologom skonzultovat to,ale pravdepodobne Ta posla zas za gynekologom...kazdy Ti v prvom rade povie,ze treba urcite schudnut,a bohuzial taketo stavy sa bez hormonalnej liecby nezaobidu
To veľmi dobre viem a pokúšam sa o to. Veľmi pekne ďakujem za odpovede.
Skôr som dúfala, že niekto vo mne vzbudí nádej, že sa to upraví. Že to chce len čas ☹
@melilah tiež som čítala taký článok a pôsobil veľmi doverihodne🙂
môj prípad- ja som mala vela prolaktínu a brala som prírodný liek s antiprolaktínom.... Inak riešenie gynek. by bolo hned hak... to oni radi🙂 ked som odmietla, tak som brala hento aj to mi nerobil ziadne testy, len ja sama som si to vyhladala na co sedeli vsetky moje príznaky... ustálilo sa po 1,5 roku. a to som HAK brala iba rok.
Videla som tu príspevok že to treba hneď riešiť... ak sa neponáhľate s dieťatom, ja by som to nesúrila. Organizmus potrebuje čas aby sa dal doporiadku po tom zaťažení hormónmi. Ale to je môj postoj, nemusíte mať taký istý názor.
@zdena12345 , Zdenka a ako sa ten liek volal prosím ťa? A ja sa stotožňujem s tvojím názorom, riešim to už od začiatku, ale vážne mi gynekologička nevie nijako pomôcť, resp ani sa nejako o to nesnaží lebo veď pichnúť hormonálnu injekciu je najľahšie, najkratšie riešenie ktoré by všetko "vyriešilo". U mňa to bude za týždeň presne rok, čo som bez HAK. Tiež si myslím, že organizmus a celé ženské telo, ktoré nevie čo sa deje, potrebuje čas na to aby sa dalo do poriadku. Takže asi naďalej budem piť bylinky, ktoré sú pre to vhodné a uvidíme čo to dá. Len naozaj už strácam trpezlivosť a som kvôli tomu nešťastná ☹
@melilah Agnucaston alebo mastodynone, jedno sú kvapky a jedno tablety a niektoré z toho je na predpis. Brala som oboje. Njasôr to na predpis, potom to druhé som si sama kupovala lebo s gyn. nebola reč. Ale to neznamená, že ty máš to isté... Inak mne až potom keď som chcela otehotnieť veľmi dobre robila aj alchemilka (tú si skúšala, ja som si varila pohárik každé ráno) a ešte aj kys. listová mi cyklus upravovala. Škoda, že som to predtým nevedela.
Tak nejak po tých skúsenostiach aj po tom čo som sa o tom niečo učila (motám sa kolo medicíny) som proti hak a v prvom rade si myslím, že telo potrebuje pokoj a vyrovnať sa samé so sebou. Ty si začala užívať ako počítam v 18-19r, čo mnohé ženy ešte nemajú ani cyklus poriadne stabilizovaný a hned do toho rozladia všetko, čo sa dá.. bolo to pekne písané v tom článku ak si čítala ten istý, tak vieš🙂
áno, ja viem. Lenže vtedy som o tom nemala ani tušenia, čo všetko mi to môže spôsobiť. Bola to veľká chyba. Gynekológovia by mali predpisovať antikoncepciu oveľa neskoršie a nie dievčatám.
a vazne ti robili testy na pcos? ja som mala ten isty problem, skusali sme ivf ale ani to sa nedalo kedze pcos bolo fakt vazne. tazko som schudla 10kg a ms nabehol a odvtedy je pravidelny, ale pcos je stale, cize ziadne vajicka.
@melilah to je krásne videt na sone pri beznom preventivnom vysetreni. Ja som mala na kazdom +-20 anovulacnych cyst a stacil ten antiprolaktin a o rok na sone normalny nalez
@melilah ja som mala po vysadeni HAK ( brala som 7 rokov ) rovnaky problem, plus na to sa mi este objavila cysta ako svet, takze hned operacia... od operacie sa to stale opakovalo, vyvolavacky, duphastom, estrofem a kolotoc dokola... az som si jedneho dna povedala DOST, ziadne hormony. Kupila som si bylinkove sypane caje pre zeny na vajecniky, nepravidelnu menstruaciu a Caj podla Mojzisovej ( jukl.sk ) a z kazdeho som si varila 0,5l denne, plus som jedla cinsku bylinny zmes Ženský koreň života, cyklus nabehol, aj ked nepravidelne ale nabehol a stale sa zacal skracovat interval... takze skus urcite nejake taketo alternativne sposoby, mozno zaberie.. u kazdeho je to individualne...
@melilah ahoj,mozno intimna otazka,ale mas nadvahu?