Vnútromaternicove teliesko a menštruácia

5. jan 2025

Ahojte , mám zavedenú danu nehohormonálnu.
Problém je keď mi má prísť menzes tak sa mi ukáže len raz alebo dva krát za deň slabúlinke špinenie tak to mi trvá dva aj tri dni , až potom mi príde riadna menštruácia. No otázka znie od kedy mám rátať menštruáciu až keď mi príde silná ms, alebo už ako začínam špiniť . K Dr. Na kontrolu idem až v marci . Danu mám už 9 mesiacov. A takto mám to stále.
Predtým som to tak vôbec nemala . Bolestí mávam rovnaké ako aj pred danou. Podotýkam bolesti sú slabé takže v pohode .

lonely66
5. jan 2025

neviem, či to nazvať presne "danou", lebo teliesko s týmto názvom a inými špecifickými vlastnosťami sa zavádzalo ešte za komunizmu. teraz sú iné telieska, ale to asi nemení nič na mojej odpovedi. ja uvažujem dať to zaviesť o pár týždňov. za posledné 4 roky som sa na túto vec bavila s 3 rôznymi gynekológmi (všetci odborníci vo svojom odbore) a všetci mali rovnaké stanovisko aj skúsenosti. jednou z týchto skúsenosti bolo, že je viac ako reálne, že žena po zavedení telieska (nie ihneď, ale pár týždňov po) môže prakticky úplne prestať krvácať. hoci jej klasické obdobie 28 dní prebieha v jej vnútri, navonok môže mať slabučkú menštruáciu alebo žiadnu. pričom to neurýchľuje starnutie ani príchod do menopauzy. skrátka, rozloží to hormóny tak, že môže dôjsť aj k takému javu.
prečo potrebuješ rátať menštruáciu?

doriiis
5. jan 2025

@lonely66 ...ale nie u dany.Kedze Dana je nehormonalne teliesko,vyrobené z medi,tam ti hormóny nemá čo rozložiť,pretože nič nevylučuje.
U hormonálneho telieska je to iné.Ja mám už druhé a menštruáciu nemám vôbec

lonely66
5. jan 2025

@doriiis aha, rozumiem. takže Dana je vlastne čisto len zábrana bez hormónov?

lonely66
5. jan 2025

@doriiis a inak, si spokojná s tým telieskom, žiadne problémy? ja nad tým už dlhodobo uvažujem, pretože posledných 5 rokov mávam pár mesiacov v roku (cca 6-9), kedy špiním od ovulácie do menzesu. a už mi to lezie krkom. všetci lekári mi odporučili toto teliesko. keďže v januári riešim ešte jeden závažný problém, počkám. ak to dobre dopadne, dám si to zaviesť vo februári....

mamaaja82
5. jan 2025

Ja mam levosert od konca novembra a nie je den aby som nekrvacala lekar mi dal norethisteron ale spinila som aj tak dost vysadila som,prisiel menzes a uz zas krvacam 12 ty den,ja som rozhodnuta ho dat von a poriesit to definitivne inak

doriiis
5. jan 2025

@lonely66 ...áno,Dana je čisto antikoncepčne teliesko,ktoré svojim tvarom a tým,ako presne tam zapadá blokuje,aby sa spermie dostali k vajíčku.Mirena a Levosert robia to isté plus ešte obsahujú hormóny,ktoré vylučuje v malých množstvách a tým zabraňuje hrubnutiu sliznice.
Mierna a Levosert sa okrem antikoncepcie používajú aj na liečbu napr.silnej menštruácie.Hormony vylučuje 5 rokov.Potom sa ,,minie".Ako antikoncepcia môže slúžiť až 8 rokov.
Ja som veľmi spokojná.Uz mám druhé teliesko.Prva bola Mirena,teraz mám Levosert.
Menzes nemám a problémy žiadne.Akurat zavádzanie mňa osobne dosť boli,ale tak pár minút vydržíš a hotovo.
Nemám nič,čo by som vytkla.
Danu si nedávaj,lebo budeš špiniť a krvácať ešte viac.Ja som potrebovala nejak zriesit nepravidelnú menštruáciu a toto to vyriešilo dokonale.

doriiis
5. jan 2025

@mamaaja82 ....vydrž ešte.Ak je to tvoje prvé teliesko,môže trvať aj pol roka,kým sa všetko ustáli.U mňa to trvalo pol roka pri prvom teliesku

lonely66
6. jan 2025

@mamaaja82 mne lekár povedal, že mám počítať s tým, že je možnosť, že niektoré ženy špinia po zavedení aj 4-8 týždňov a potom sa to ustáli. a opäť mi to hovorili viacerí, nešla som do toho zbrklo, naopak, niekoľko rokov som váhala, čítala si o tom, pozerala recenzie, diskusie....

@doriiis spomínal mi ten levosert, že je to lacnejšie a spĺňa to úplne rovnaký efekt ako mirena a aj kvalitou že je na takej, ak nie lepšej úrovni. zavádzania sa nejak nebojím, tento lekár je prvý, u ktorého som na preventívke pri odoberaní vzoriek necítila absolútne nič. vždy predtým (predchádzajúci dvaja za posledné roky) som pri tomto úkone cítila bolesť, krátkodobú, ale predsa. a tento tu ma dal do takej zvláštnej polohy, bolo mi to trošku divné, ale fakt že som necítila žiadnu bolesť. tak som ho pochválila 😀 a na to povedal, že ohľadom svojho odboru sa snaží veľa samovzdelávať a že táto poloha sa mu osvedčila pri gynekologických úkonoch a že mnoho žien mu už povedalo, že necítili bolesť, pričom predtým pri inom lekárovi áno 😀 takže verím tomu, že to bude bezbolestné. a keby aj, tak prežijem. ešte január je pre mňa kľúčový, čaká ma jedno vyšetrenie, kde len môžem veriť a dúfať, že sa nepotvrdí nález z UZV z októbra... a ak to dobre dopadne, idem do toho telieska....

doriiis
6. jan 2025

@lonely66 ...držím palce,aby bolo všetko ok.

lonely66
6. jan 2025

@doriiis Ďakujem.

mamaaja82
6. jan 2025

@doriiis hormonalne je to moje prve teliesko,nehormonalne som mala ale z toho som krvacala neskutocne a kazde dva tyzdne to slo von po troch mesiacoch ale to su roky dozadu.ked mam toto vydrzat pol roka ved ma porazi.

doriiis
6. jan 2025

@mamaaja82 ... vydrž.Mesiac je naozaj málo nato,aby sa to ustálilo.Pockaj pol roka - rok a potom až keď sa to nezlepší to ries.