Od mája mi bolo zavedené teliesko, to zavedenie extrémne bolelo, nedokázala som šoférovať, ledva som došla domov, ďalšie 3 dni som ani z postele nevstala, pýtala som sa gynekokogičky, či to fakt má tak bolieť, ževraj áno, keď som mladá a nemám deti. Menzes som mala aj 3 týždne v kuse v priebehu 2 mesiacoch, od júla do sempembra žiadnu, avšak neustale som pociťovala bolesti, momentálne mávam každý mesiac, mávala som menzes 4 dni, momentálne mávam 7-8dní, ale omnoho miernejší. Bolesti sú niekedy pulzúce, že si musím ľahnúť, preventívka v júli, všetko ok. Myslíte si, že sa to časom ustáli?
@anjelicek26 tie bolesti mávam od mája, kontrola bola o 2 mesiace
Nie, takéto bolesti normálne nie sú. Riešila by som to čo najskôr.
Tak zajdi k inej lekarke na dalsie sono... opakujem taketo bolesti nie su normalne... mala som oba tipy teliesok a toto nikdy nebolo..
To s tými bolesťami určite nie je ok. A ešte jedna vec nie je v poriadku. Možno ti nepovedali, že vnútromaternicové teliesko nezabráni oplodneniu. Znamená to, že vajičko môže byť oplodnené aj každý mesiac, avšak mechanicky je mu zabránené dostať sa do maternice. Lenže tie 2 dni jeho "putovania" už spôsobia v tele hormonálny výbuch, pripravujúci telo na otehotnenie. Stane sa tak veľa, veľa krát. Naozaj v plnej vážnosti môže niekto uveriť, že to nezanechá následky?
@andrea2667 a nie je to tak,že vajíčku nie je znemožný prístup do maternice,ale len uhniezdeniu?Teliesko pôsobí tak,že zabraňuje rastu sliznice do takej miery, že vajíčko nie je schopné sa uhniezdiť.
Ja som po zavedení normálne išla bez bolesti domov a nemala som žiadne problémy, hoci pri zavádzaní prvého som ešte nemala za sebou pôrod.
@andrea2667
@domka222
Svojou prítomnosťou zabraňuje uhniezdeniu, hormonálne ovplyvňuje aj chemicky.
@domka222 Presnejšie, zahusťuje hlieny krčka maternice, čím znemožňuje už oplodnenému vajíčku, aby sa uhniezdilo. Okrem toho obsahuje aj hormonálnu zložku a s hormónmi nie sú žiadne žarty. Významný problém je aj to, že v maternici je dlhodobo cudzí predmet, dokonca tlačí na krčok maternice. Extrémne zvýšené riziko rakoviny.
@andrea2667 "extreme zvysene riziko rakoviny" z telieska? Vies taketo tvrdenie podlozit odbornymi clankami z renomovanych odbornych publikacii?
@vler Stačí?
@andrea2667 zahusťuje hlien,aby sa tam ťažšie, alebo vôbec nedostali spermie,nie aby nedošlo k uhniezdeniu. Nedostatočná výstelka spôsobuje, že vajíčko nie je schopné sa uhniezdiť.
@domka222 Áno, aj. Mierila som však na niečo iné. Verím že si porozumela, čo bolo jadrom môjho príspevku.
@andrea2667 Môžeš vysvetliť aj mne? Prvé nehormonálne teliesko som mala takmer 10 rokov, potom tehotenstvo a teraz mám druhé (tiež nehormonálne) už takmer 10 rokov.
@tanyan https://www.mojgynekolog.sk/rady-a-clanky/vnutr...
Tu je link, odborné vysvetlenie. Veľmi zjednodušene povedané, nehormonalne spôsobuje zápal, hormonálne dlhodobé hrozby. (viď predchádzajúci link) Jedno aj druhé majú abortivny účinok, t.j. nebránia oplodneniu, ale len vniknutiu , resp. uhniezdeniu v maternici, a tak oplodnené vajíčko odchádza. Tieto neuvedomelé "mikropotraty" zanechávajú výrazné zdravotné problémy celého organizmu. Mimochodom, podpísala si informovaný súhlas, aj keď ťa nikto neinformoval.
@andrea2667 Prepáč, ale na môj vkus príliš generalizuješ a dramatizuješ. Ja som sa slobodne rozhodla na základe informácií a som spokojná. Pokiaľ nedôjde ani k uhniezdeniu, tak to zbytočne nazývaš "mikropotratom." Oplodnené vajíčko odíde rovnako ako neoplodnené a žiadna trvalá trauma celého organizmu sa nekoná.
Sústreď sa radšej napríklad na nedostatočné riešenie a diagnostiku sprievodných príznakov pri menštruácii, ktoré oberajú mnohé ženy o kvalitný život.
@tanyan Oplodnenie okamzite ozbehne vyznamný hormonalny proces, ktorý je neprirodzene prerušený. Ale zbytočne sa ohradzuješ. Ja neposudzujem ani tvoje, ani nikoho iného rozhodnutie. Len posúvam informácie. Treba vedieť.
@andrea2667 ten článok, čo si sem dala je úplný základ. Ty si tu písala nie presné info napríklad o zahustenom hliene a pod. Čiže ako píšeš, treba vedieť. Čo ty očividne tiez nevieš. Kde máš napísané, čo spôsobujú "mikropotraty" ?
@domka222 Link som uvádzala už vyššie, ale dám znuvu:
https://www.antikoncepcia.org/?p=437
Toto naozaj nie som schopná obsiahnuť v diskusii.
@andrea2667 tam sú iba štatistiky rakoviny . Ja sa pýtam na dopad "mikropotratov" pre telo
@domka222 Veď tie štatistiky sa týkajú zdravotných rizík pri dlhodobom používaní AK z každého pohľadu. Prepáč, nedokážem ti dať viac ako množstvo uvedených štúdií a metaštúdií najvýznamnejších vedcov.
@andrea2667 ok, vidím, že nevieš cielene odpovedať na to,čo som chcela vedieť. Čiže poznatky nemáš, len vieš, že to škodí
@domka222 Áno, určite je jednoduchšie nezmyselne napádať, než prelúskať to množstvo odkazov.
@andrea2667 Nakoniec sú to ale aj tak len štatistiky, ktoré môžu hovoriť len o teoretických pravdepodobnostiach. Podobne ako napríklad nie každý fajčiar má rakovinu pľúc a naopak ju môže dostať aj nefajčiar.
Človek musí aj pri antikoncepcii zobrať do úvahy svoj zdravotný stav, očakávania, potreby...
Ale naspäť k pôvodnej téme: stav popísaný autorkou nie je normálny a ani bežný. Pokiaľ to nevyrieši gynekológ, tak treba zmeniť gynekológa.
@tanyan Len som sa pozastavila nad tým, ako mnohé ženy hazardujú so svojím zdravím. Niektoré možno neboli informované. A áno, autorka by mala svoj problém riešiť s gynekológom. V tom zmysle znela moja prvá veta. Týmto ukončujem "rýchlokurz o možných rizikách HAK". ❤️
Podla mna treba ist na kontrolne sono, takto to boliet nema... spinenie je normalne, kym sa to ustali, ale nie taketo bolesti... nie, necakaj do preventivky...