Ahojte, mate niektora skusenost s uzivanim HAK a pitim tohto caju? neznizuje nahodou ucinok antikoncepcie? Dakujem za kazdu odpoved 🙂
Nie nemal by pomaha prave pri ustaleni cyklu a zenskych problemoch
Alchemilka tlmí gynekologické krvácanie, hlavne silné menštruačné krvácanie, rôzne iné menštruačné poruchy, súčasne i bolesti spojené s menštruáciou a ochorenia v oblasti podbruška u ženy. Je vhodná aj pri výtokoch belavej farby. Užívaniu alchemilky by malo predchádzať gynekologické vyšetrenie pre zistenie možných príčin ochorenia. Jej použitie je vhodné aj v štádiu klimaktéria. Alchemilkový čaj sa užíva orálne (pitie) a zvonku vo forme sedacích kúpeľov alebo výplachov. Kúpele sú vhodné pri gynekologických zápaloch, hemoroidoch a tiež pri svrbivosti slizníc v panvovej oblasti. Rastlina pôsobí diureticky (močopudné účinky), prehlbuje spánok a zmierňuje kŕčovité bolesti v tráviacom aparáte. Čaj z alchemilky žltozelenej v kombinácii s rebríčkom obyčajným je vhodný pri problémoch začínajúcej menštruácie u mladých dievčat (pozri receptúru nižšie) a v dospelosti pri nepravidelnom menštruačnom cykle. Čaj z alchemilky v kombinácii s pastierskou kapsičkou je vhodný pri prolapse maternice a prietrži (hernia alebo ľudovo pruh). Rastlina je vhodná aj pri liečbe pôrodných poranení, ochabnutí rodidiel, po ťažkých pôrodoch a sklonoch k potratom, kde posilňuje väzivový aparát maternice. Zvonku sa používa ako kloktadlo pri parodontitíde (starý názov paradentóza) a ako hojivý prostriedok po extrakcii zuba v podobe viacnásobného vyplachovania ústnej dutiny. Ako gynekologikum alchemilku používame v zmesi s kvetom nechtíka lekárskeho a rebríčka obyčajného na spevnenie svalstva a prolapsoch v súvislosti s gynekologickými ochoreniami. Ako uvádza Mária Trebenová, jej použitie je vhodné aj pri skleróze multiplex. Alchemilka pri správnom dávkovaní nemá nežiaduce vedľajšie účinky a kontraindikácie. Môže sa užívať dlhšiu dobu na rozdiel od rebríčka obyčajného, o ktorom som písal v tomto seriáli pred časom.
@lenz ja som tiez citala ze pomaha pri predmenstruacnom syndrom, s cyklom problemy nemam, akurat ma trapi PMS ☹
nikto nic??? 😒