Tabletka PO počas dojčenia

19. feb 2023

Ahojte. Potrebujem sa ihneď poradiť a je víkend a moja gyn samozrejme nedvíha. Som 2 mesiace po pôrode a plne dojčím. Nemám menštruáciu ešte ale mali sme v noci s manželom styk a manželovi sa stiahol kondóm na záver. Urobil sa už von ale ja mám strach ze niečo predsa sa tam dostalo a nieje si istý ani on. Prosím vás môžem uzit tabletku PO? Najlepšie ak by si to precitala nejaká gynekologička. A ženy ktoré nemáte odpovedať k téme tak nereagujte. Je to bezpečné pe moje dieťa ktoré kojím? Je to vhodné aj keď ešte nemám menzes? Ďakujem a prosím neodsudzujte
.

stellarstar
19. feb 2023

Zavolaj na pohotovosť alebo skus tu skupinu zdravotníci na mk

weronika171717
19. feb 2023

Ak vezmeš tabletku PO, tak nemôžeš dojčiť týždeň.

autor
19. feb 2023

@weronika171717 ale prosím ta.. Precitala som toho už veľa a všade sa píše ze môžem normálne kojiť ale Dr odporúčajú 8h nekojit

54tinka54
19. feb 2023

Dojčenie
Veľmi malé množstvo liečiva tohto lieku sa môže objaviť vo vašom materskom mlieku. Nie je pravdepodobné, že by uškodilo dieťaťu, ale ak sa obávate, môžete užiť vašu tabletu hneď po dojčení a vyhnúť sa dojčeniu aspoň 8 hodín po jej užití. Týmto spôsobom užijete tabletu s dostatočným odstupom pred nasledujúcim dojčením a znížite tak množstvo liečiva, ktoré by vaše dieťa užilo spolu s materským mliekom.

Toto píšu v pribalovom letáku. Ja by som ju nebrala, je to riadna nálož hormónov.. a pravdepodobnosť otehotnenia v tvojom prípade je minimálna.

kitycat
19. feb 2023

Bola tu diskusia kde pisalabava, ze ak si das tabletku PO tak treba prestat dojcit. Neviem ci uplne, alebo staci par hodin, ale vyznelo to ako na velmi dlhu dobu

floki1994
19. feb 2023

Sestra je gyn...uzit ju mozes ked kojis..ona sama ju ale neodporuca nakolko ti to rozhadze hormony a telo ...ale na kojenie to vplyv nema..rozhodnutie je na tebe 🙂

autor
19. feb 2023

@54tinka54 ja viem ale mam 3 malinke detičky a vážne už nemôžem riskovať ďalšie tehotenstvo

autor
19. feb 2023

@floki1994 už som ju raz užila pred 3mi rokmi. Vtedy sa nestalo nič po nej. Ale nekojila som

floki1994
19. feb 2023

Nuz uvidite aky to bude mat vplyv na tvorbu mlieka a podobne...uz teraz ked kojite mate telo plne hormonov a teraz do toho chcete dat este nieco umele...ak mate tri male deticky a viac nechcete do buducna treba sterilizacia vas alebo partnera aby ste si usetrili tieto stresy...ale to uz je samozrejme vasa vec 🙂

katarinka89
19. feb 2023

Tak potom načo sa pýtaš keď vieš a nechceš si dat poradiť?

autor
19. feb 2023

Deti ešte chceme ale neskôr... A keby si kúpim teraz ovulacny test a zistím ci mam ovuláciu?

autor
19. feb 2023

@floki1994 prosím opýtate sa sestry ešte na ten ovulacny test?

floki1994
19. feb 2023

Skusit mozete ale aj ked bude test negativny je sanca otehotnenia ( ja som mimo ovulacie napriklad otehotnela ) ...aj ked sanca je nizka nakolko partner sa neurobil dnu ...asi neostava nic ine len pockat..tu uz ani ziadny lekar neda radu..
Mate tri deticky a este chcete dalsie? Mate moj obdiv v dnesnej dobe 🙂 (myslim to v dobrom)

janka_01
19. feb 2023

@floki1994 nič v zlom ale ako si mohla otehotnieť mimo ovulácie? Na otehotenie musí byť ovulácia. To že si ju na sebe nespozorovala neznamená že si otehotnela mimo ovulacie.

floki1994
19. feb 2023

@janka_01 mala som to sledovane u lekarky tak asi viem ;)
Spermia prezije v tele zene niekolko dni..ked som mala styk ovulku som nemala 🙂

autor
19. feb 2023

@floki1994 kurník, ja som v takom strese teraz ako ešte nikdy ja sa tak veľmi bojím tej tabletky teraz

janka_01
19. feb 2023

@floki1994 tak áno to že si počas styku nemala ovulaciu neznamená že si otehotnela mimo ovulácie 🙂 Pochopili sme sa. Spermie prežijú v tele ženy, to jasné.

janka_01
19. feb 2023

@autorka ak si neželáš byť tehotná tak si tabletku zober. Ušila som ju 2 krát za 3 roky sexuálneho života (zlyhala ochrana) a níkdy som nemala nežiaduce účinky avšak ja deti nemám čiže som ani nekojila.

floki1994
19. feb 2023

@janka_01 ano tak chapeme sa 🙂 myslela som tym na autorku..to ze dnes spravi ovulacny test jej nic nezarucuje...o dva dni moze prist ovulacia a tolko si spermie pockaju 😁 ale tak hadam nie ked tak nechce 🙂

tamitamitami
19. feb 2023

Ja mám skúsenosť s užitím počas dojčenia. Nemohla som po nej 8 hodín dojčiť, tak mi bolo odporúčané aj v lekárni (ideálne vydržať čo najviac). Ja som medzi dojčením a tabletov vydržala 12 hodín pre istotu.
Vedľajšie účinky som nemala žiadne (až na to že mi troška rozhodila cyklus).

autor
19. feb 2023

Test ovulacny je negatívny, teda je tam ta druhá čiarka ale taka úplne slabá ze ju treba fakt dobre pohľadať. V lekárni mi povedali ze tabletku nesmiem vôbec.. Lenže neviem no. Dúfam ze sa teda nič nestane.. Velmi túžim po tom dojčiť co najdlhšie. Verím teda ze keď manžel už bol von pri tom, len mne zostal kondóm polovica dnu a pol von. A ak nie tak sa vám sem ozvem za 9 mesiacov ze co to je 🤦‍♀️😂

anavixy
19. feb 2023

Napriklan escapelle aj ellaone mozes uplne kludne uzit a nemusis prerusit dojcenie vobec. Viď e-lactancia.org (treba prepnut do EN a zadat ucinnu latku lieku)

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
weronika171717
19. feb 2023

Ale prosím ta, tak potom na čo sa pýtaš? Ja mam informáciu, ktorú som uviedla.... Mne je to jedno.... Je to tvoje dieťa, nie moje.

autor
19. feb 2023

@elizabet173 ja mam mlieko namrazene ale bojím sa ze ak by som par krát vynechala dojčenie tak prídem o mlieko úplne. Lebo toto som p r i predchádzajúcom dojčení tak par krát vynechala a prišla som oň

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
anavixy
19. feb 2023

Kriste pane ved nemusis nic vynechavat. Ja nechapem akoze…. To je take tazke sa riadit vedeckymi poznatkami? Radsej tu budes vyplakat lebo nejake zeny ti povedali ze nemas dojcit aj ked to nie je pravda??

autor
19. feb 2023

@anavixy ani v lekárni mi lekárnička nechcela predať tu tabletku keď som jej povedala ze dojčím...

tamitamitami
20. feb 2023

@autorka ako som písala vyššie ja som sa v lekárni pýtala a lekárnička mi poskytla túto informáciu a tabletku vpohode predala.
Samozrejme že mi povedala že je dobré sa tomu vyhnúť (a treba tejto situácií predísť). Aj v príbalovom letáku (ja som užila escapelle) je písané že ju je možné užiť aj počas dojčenia (nájdeš ho aj na internete).

michi29
28. aug 2023

@tamitamitami smiem sa spýtať? Neovplyvnilo Vám to tvorbu mlieka? Lebo ja rozmýšľam či vziať či nie, keďže taktiež dojčím...prosím Vás o radu 🙏