Skúsenosti s hormonálnym telieskom

9. apr 2023

Ahojte milé žienky.
Idem si po radu aj skúsenosť s hormonalnym telieskom.
Do teraz som mala zavedené nehormonalne teliesko.
Cca 8 mesiacov. Otehotnela som a zároveň potratila.
Keďže toto teliesko bolo nespoľahlivé a narobilo mi zdravotné problémy,chcem si dať hormonálne.
Akú máte skúsenosť?
Zmenilo sa niečo u vás keď ste si dali zaviesť hormonálne?
Žiadne zvýšené akné alebo priberani či naladovosť?
Vopred ďakujem za vaše skúsenosti
🫶

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
veronykacs
9. apr 2023

ja som mala rok hormonálne - Levosert a hrôza, s malými prestávkami nonstop špinenie, dostala som tabletky na ustálenie krvácania, potom som už krvacala raz za 2-3 týždne, ale tiež len tak nahodne. Akné horšie ako v puberte, úplne zapálene vredy, no jedna katastrofa :D

anikamajka
9. apr 2023

Ahoj. Ja mám MIRENU. Už dlhé roky viem a cítim, že chcem byť bezdetná (z rôznych vážnych dôvodov) ,taktiež mi viacerí lekári vyslovene neodporúčajú mať dieťa pre moje dobro, aj dobro ostatných, tak mi gynekologička odporúčala vnútromaternicové teliesko - buď ...nejaké - JAYDESS alebo MIRENU. Keďže Mirena bola lacnejšia, rozhodla som sa pre ňu. Dala som sa operovať v lete 2022 a som spokojná. Áno, bolo to náročné, ráno som si mohla dať len hlt vody, byť nalačno atď.... po zavedení som mala bolesti a tak....aj rôzne kŕče a podobne....ale po čase to už bolo ok. K náladovosti a priberaniu sa vyjadriť neviem, nakoľko mám náladovosť v diagnoze a priberám kvoli určitým liekom, bez ktorých neviem fungovať. Menzes som tuším spočiatku mala, aj keď oveľa slabší...potom už kedy ako - proste niekedy len výtok iný mesiac krv, ale bolo to oveľa slabšie, trvali kratšie a aj menštr. bolesti boli oveľa miernejšie. Čo sa týka akné....to si nepamätám, ale zdá sa mi, že som nemala a možno to závisí od typu pleti...neviem.... Musím podotknúť, že tehotná som nikdy nebola, ani pred telieskom, ani po teliesku. Keď sa dobre pamätám 🙂 je to hormonálne teliesko, v papieroch som tuším mala napísané niečo ako - IUS , teda hormonálne teliesko.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lilyianka
9. apr 2023

@elizabet173 chcela som sa ťa spýtať ohľadom telieska resp menzesu. A nevadí,že menzes vôbec nemáš? Lebo gynekológ mi tiež navrhol buď tabletky alebo teliesko,ale zatiaľ som to extra neriešila.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lilyianka
10. apr 2023

@elizabet173 ďakujem za odpoveď 🤗 tiež by mi bolo fajn riešiť asi teliesko keďže mi býva každý mesiac zle... A ako dlho moxe byť zavedená a ako je to pri vkladaní,bolí to? A pri vybere? 🙃

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
pupava36
17. apr 2023

@anikamajka aka operacia a hlt vody??? Ved teliesko sa zavadza bez narkozi a ambulantne.

anikamajka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
anikamajka
23. apr 2023

@pupava36, elizabet173
skúsim nájsť papier, o tom, že mám teliesko MIrenu. Môj priateľ je svedkom, že to tak bolo, pretože ked sme do GYNSTAR, kde mi robili zákrok(alebo ako to nazvať, proste kde mi vkladali mirenu), predtým volali, bol odposluch a môj priateľ bol pri tom. Moja gynekologicka povedala, že mi dat antikoncepciu nemože, že si mám dať vnutromaternicove teliesko a že mi ho založia v Gynstar (Prešov), teda nie ona. Prečo nalačno a vypiť iba hlt vody, som sa nepýtala. Samozrejme, oni sa ma pýtali, či pri zákroku chcem byť pri vedomí, alebo ma majú uspať, nakoľko ide o nepríjemný zákrok. Vybrala som si, nech ma radšej uspia. Mne nevadí, že kramy takmer vôbec nemám, či to ovplyvňuje moju psychiku, alebo priberanie...neviem...Už predtým som mala nadváhu, kvoli liekom. Ked sa dobre pamätám, zakladá sa na konci cyklu, ale nie som si istá. Ja chodím na gynekologiu k pani Kleinovej...tak zrejme nie je každá gynekologicka rovnaká.Nemyslím si, že je podmienkou - že sa teliesko proste musi zakladať tak, aby som bola pri tom pri vedomí. Oni mi dali na výber a ja som si vybrala - nech ma uspia.

zuzickak
23. apr 2023

Ja mám už druhý krát levosert a všetko ok

tamitamitami
23. apr 2023

@zuzickak Akurát zvažujem túto možnosť. Ak sa smiem spýtať aká bola cena? Bolelo zavedenie (ako prebiehalo)?

zuzickak
23. apr 2023

@tamitamitami
To druhé mám rok a pol a niečo okolo 200€
Prvý krát to bolo lacnejšie
Prvé bolo na 5 rokov, toto mám už na 6 rokov
Zavedenie trvá pár minút, je to nepríjemné, ale nič hrozné, ambulatne
V ten deň som mala bolesti, dala som si tabletku a na druhý deň som už bola ok
Akurát dva týždne som nemohla mať styk a cvičiť

tamitamitami
23. apr 2023

@zuzickak ďakujem za informácie