Neviem,kam patrí táto tema, ale nedalo mi....už dlhšie čítam istú antikoncepcnu poradňu,kde sa dosť často opakujú otázky typu: " užívam hak,ale chranime sa aj kondomom, prerusovanou sulozou..." a pod.nezmysly....načo im tá hak vlastne slúži????? Tak sa chcem opýtať vas,ktoré uzivate hak ako to máte vy? Veríte jej a fungujete bez obáv? A ako často? Prosím len reálne skúsenosti z praxe.
9 rokov som bola na hak a nijak inak sme sa nechranili .. Bez problemov. Ale inak z rodiny, svagrova z 2. kolena otehotnela pocas uzivania hak, ked brala antibiotika, takze vtedy si treba dat pozor 🙂
Ahoj ja som uzivala hak 6rokov bez prestavky a mozem ti povedat ze sme nikdy iny druh ochrany popri antikoncepcii nepouzili a to sme si vobec nedavali pozor a nikdy sa nic nestalo a to este aj po vysadeni rok sa mi nedarilo otehotniet. Nastastie sa nam podaarilo a co chvila sa nam narodi nase prve dietatko.
@nuvaring zalezi od toho aku mieru spolahlivosti clovek potrebuje ... kombinacia dvoch metod dava velmi velku spolahlivost, riziko zlyhania daleko pod jednym percentom, co moze byt zmysluplne v pripade ze by otehotnenie bolo viac nez nevhodne (zdravotne problemy, uzivanie teratogennych liekov, ekonomicka zavislost rodiny od prijmu zeny a pod.) Na bezne pouzitie staci aj jedna metoda, pokial je ten par ako-tak normalny a dieta by si v krajnom pripade vedel predstavit. Ono otehotniet zasa nie je take lahke ako sa nas snazia vsade presvedcit a vo vela pripadoch sa da v pohode fungovat s este aj menej spolahlivymi a menej do tela zasahujucimi metodami nez je hak.
brala som pár rokov, bez inej ochrany, nič sa nestalo.
Ja som ju zacala brat uz ako 16 rocna koli upraveniu menzesu bravala som ju 9 mes potom 3 mes pauza takto to bolo asi 2 roky potom som mala bola castejsie s terajsim priatelom a odvtedy ju beriem stale 21dni 7dni pauza a verim jej nic sa nikdy nestalo a praveze vzdy ked som ju vysadila tak behom mesiaca som ostala tehu
je niekoľko tipov HAK
tá prvá blokuje tvorbu hormónov, ktoré stimulujú ovuláciu, tj. pri antikoncepcii nedochádza k ovulácii = nemá byť čo oplodnené spermiou
tá druhá nazývaná aj progestínová, tvorý hustý hlien, ktorý zabraňuje prieniku spermií a mení sa endometrium(výstielka) maternica, ktorá sa stáva nevhodná pre implantáciu blastocysty(plodu)
HAK má pearlov index - index " spoľahlivost" 99,2-98%, čiže najviac zo všetkých iných nehormonálnych antikoncepcí/kondóm, spermicídne gély)
účinok HAK sa znižuje pri užívaní antibiotík, ktoré spôsobia štiepenie účinnej látky v čreve, takže sa rýchlejšie vylúči a nezaberie 🙂 vtedy sa odporúča aj použitie napr. kondómu
@nuvaring ja som uzivala Hak jeanine 6 rokov, vkuse ,pravidelne, a nijak inak sme sa nechranili, po vysadení som ihned otehotnela,,,
@marienka1703
@nuvaring
Ja som brala Hak Jeanine asi 7rokov, potom som prisla do Anglicka, kde mi za dva rody zmenili 4 druhy Hak, ani jedna mi nesadla, tak som vysadila a za 4mesiace tehu, no nedopadlo to dobre. Stale sme bez deti, uz cez dva roky 😞
Nechranili sme Sa nijak inak ani ked som sem brala antibiotika... No brala som ich Hak pravidelne kazdy den, nevynechala som ani jednu tabletku. Max ked som zabudla vecer dat, tak som dala rano... 😉
@lulecko2311 to mi je luto. mne Jeanine absolutne vyhovovala. aj teraz po porode ju beriem, kedze nekojim,,,, mozno ti tie ktore ti menili vobec nesadli,,,,,, :(
@marienka1703 aj mne velmi sedela. No Tu v Anglicku je zadarmo a Tu ju nemaju a ani podobnu mi nenasli kedze som mala az tolko druhov.
Snad k Nam bocian coskoro prileti a zostane u nas tych 9 mesiacov 😉
tomu ani ja nerozumiem,asi sa privelmi boja 😀 ja som vcera vyhodila HAK do kosa.tak ma lekar na sone vystrasil.nasiel mi cystu na prsniku,vraj HAK zvysuje tvorbu cyst,co je na tom pravdy?uz dlhsie som uvazovala,ze prestanem brat,no teraz mam problem ako sa budeme chranit
@sunshineka ja sa nechranim nijako 🙂 ...davame si pozor 🙂...staci mat spolahliveho partnera a poznat plodne a neplodne dni 🙂 neboj, zvladnes
ja uzivam HAK uz asi 3 roky....priatela mam rok..ide o to,ze on sa totalne boji,ocividne ma z toho panicky strach a ma to vsugerovane,ze mozem otehotniet aj ked to uzivam..beriem to pravidelne,nikdy som ziadnu tabletku nevynechala a on sa boji aj tak..este nikdy sa do mna neurobil..zo zaciatku si daval kondom,ale potom s nim prestal a vzdy ho vytiahne skorej,aby to nebolo vo mne.nechapem ho,milionkrat som mu vysvetlovala,ze sa nemoze nic stat,no on si neda povedat..a vôbec to nie je ono,ked to neskonci so vsetkym,co k tomu patri...nevie to pochopi,alebo lepsie povedane nechce a to ma 26 rokov..rozhodla som sa,ze to as prestanem uzivat,stacilo,mne to nie je na nic a je to aj svinstvo...poradi mi niekto,ako ho mam prehovorit uz konecne???.....
Tiež som užívala iba hak niekoľko rokov (bez inej ochrany) a nič sa nestalo. Ja som jej verila, mala som iné problémy s HAK (bolesť hlavy....). Neskôr som sa stretla s bezhormonálnou metódou, odvtedy užívam iba Cyclotest a som nadmerne spokojná.
Je to dosť stará diskusia ale chcem sa vás opýtať. Ak som začala užívať antikoncepciu prvý deň menštruácie tak som okamžite chránená? Nemusím sa prvých 7 dní chrániť? Pretože na druhý deň som už mala nechránený pohlavný styk
ja ked som uzivala hak, tak som sa nijak inak nechranila, verila som jej a nic sa nikdy nestalo .....