Dobrý deň. Vie mi to niekto vysvetlit prosím? Aký je tam rozidel, ktorá je “miernejšia”, ktorá m menej vedľajších účinkov ?
Je šetrnejšia?
Jednozlozkova obsahuje len gestagen, kombinovana gestagen+estrogen. Jednozlozkova sa dava zenam, ktore nemozu dvojzlozkovu, teda estrogen (dojcia, maju poruchy zrazanlivosti, vysoky TK atd.), inak sa za “ucinnejsiu” vraj povazuje kombinovana HAK (hoci samozrejme ucinkuju obe, ide skor o dalsie ucinky v podobe napr upravy cyklu..). Takze setrnejsia je povedzme ze jednozlozkova, ale pokial si zdrava (a budes pred nasadenim hak riadne vysetrena, tj aj odber krvi), tak ani kombinovana hak by ti nemala sposobit nijake tazkosti… no a samozrejme najsetrnejsie su ine formy antikoncepcie, ktore hlavne nezatazuju pecen.
@anavixy ja som práve z kombinovanej mala problémy (tlak, búšenie srdce, libido 0 + náladovosť) ale vždy sa to prejavilo cca až po roku užívania.
Mám však endometriozu a nedokážem už žiť s tými bolesťami tak mi moja pani dr navrhla, že môžem užívať zlyndu. Vraj by to malo byt ok. Ale ja mám strach
To musis asi len vyskusat 😏 kamaratka zacala nedavno so Zlyndou (dojci) a teda zatial takmer stale spini, tak caka ci sa to zlepsi casom (prve tri mesiace vraj su zvykacie a nema zmysel menit ci vysadzat a pri zlynde je spinenie casty jav). Ale teda ja co som citala tak Zlynda prave na endometriozu ucinna nie je (ale to som fakt len citala na nete, hoci ako odpoved gynekologov) 🧐 No tie problemy co popisujes ti zrejme sposoboval prave estrogen v tej kombinovanej hak, takze podla mna celkovo by to mohlo byt lepsie urcite 🙂
neviem presny rozdiel, jdine, ze jedna ma jednu zlozu a ta druha kombinaciu 2 zloziek, no co viem, ze s jednozlozkovou som neustale krvacala, ci spinila. nesedela mi a udajne to pri tejto HAK zena mavaju castejsie., tak mi to povedal dr.
no urcite su aj take, co im sedi.