Reálne vedľajšie účinky antikoncepcie - skúseosti

sofiapp
13. apr 2021

Vzhľadom na to, koľko sa riešia vedľajšie účinky HAK - tie extrémnejšie, kazenie zraku, migrény, depresie ..... A hlavne trombóza, rada by som sa opýtala vás.....

• máte reálne skúsenosti s týmito vedľajšími účinkami ? Je ich naozaj tak veľa ?

littlebubble
13. apr 2021

@sofiapp Migrénu mám aj bez toho.Inak mi HAK len pomohla k normálnemu životu bez bolestí.

jarmila2010
13. apr 2021

aj ja musim napisat,len pozitiva na HAK...brala som ju 10r(24-34)...v tom case som sa citila aj psychicky najlepsie..vahu a aj plet som mala bezproblemovu...MS minimalna a presna,ako hodinky...po vysadeni som hned otehotnela,aj ked nasledne potratila,ale o polroka som bola opat tehotna a narodil sa nam syn...o 3roky neskor dcera...

viktoria1425
13. apr 2021

@sofiapp brala som ju rok a pol a nikdy viac ani by som ju v živote nikomu neodporučila. Ja som ju mala nakázanú gyn. (už som zmenila gyn)a prestala aj brať to svinstvo. Za ten čas som ju mala trikrat menenú. Raz menštruácia nebola potom dvakrat za mesiac krvácanie. A migrény také ,že lieky nepomáhali a ja som bola ko niekoľko dní v mesiaci.
A dalšia vec jak sa mi spamätáva telo po nej. Kým ti telo nabehne a sa spamätá.
Bolesti som mala veľké počas ms,HA neboli také ale je aj iná cesta ako ich nemať. Začala som sa viac zaujimať ako sa to dá zmeniť a momentalne mám tretí cyklus taký ukážkový bez liekov až sama neverím a to som vedela zvracať počas ms z bolestí.
No za mňa cele zle 🙃.

jarmila2010
13. apr 2021

inak,mam aj kamaratku,kt zije v zahranici..v case,ked sme tam boli aj my,uz HAK brala ...odvtedy ubehlo 11r a stale ju uzivala..akosi sa nevedeli odhodlat na dieta..vysadila ju cca pred 3r(mala okolo 38r)...a hned zostala tehotna..ma dievcatka dvojicky,kt budu mat v auguste 2roky 🙂

sofiapp
autor
13. apr 2021

Ja som sa rozhodla ju znova brať. Brala som ju vyše roka a bolo všetko ok ... Len potom prišieky vysoký tlak a rôzne problémy. - bolo to od kedy ma lekárnička vystrašila s vedľajšími účinkami a tým aké časté sú..v závere som sa zamyslela, či moje vedľajšie účinky neboli len z psychiky...

deadlylucy
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
jarmila2010
13. apr 2021

@sofiapp pri druhej sekci som si dala urobit sterilizaciu...vzhladom na vek a aj ,uz sme dalsie dieta nechceli...a paradoxne,odvtedy mam problem s tlakom taky,ze uzivam lieky...a nie kazdemu sadne kazdy druh lieku..sestra HAK menila 2x..az tretie jej vyhovovali...

janai1
13. apr 2021

Ja beriem zatiaľ rok a pol a žiadne vedľajšie účinky som zatiaľ nemala

littlebubble
13. apr 2021

Ja neberiem HAK prvý krát takže viem čo je to vysadiť tabletky.Cyklus mi nabehol hneď.Vtedy sa mi len vrátila bolestivá MS.Bolesti som cítila slabšie pri HAK pri terajšej necítim skoro nič.
MS mi raz nedošla dlho lebo som si neurobila pauzu a pokazila som si to sama.Bolesti hlavy som mala už skôr než som začala užívať HAK.

Všetko je to individuálne.Jedna môže mať problémy, druhej nemusí byť nič.

sofiapp
autor
13. apr 2021

@deadlylucy smiem sa opýtať ako sa tá trombóza prejavovala?

oblecenie99
13. apr 2021

Je to veľmi veľmi individuálne. Poznám osobne takú, ktorá po dvoch mesiacoch vysadila, lebo tak zadržiavala vodu, že bola celá opuchnuta.. Poznám takú, ktorá mala z antikoncepcie väčšie prsia.. Ale aj takú, čo brutálne pribrala. Aj takú, ktorej sa zlepšila pleť. Za seba viem napísať, že som ju brala od svojich 16ich (vtedy mi ju predpísal lekár od stola, ešte som nemala ani partnera, bola som panna, ale haprovala mi menštruácia, proste čistý neprofesionálny postoj zo strany lekára, bez vyšetrení, čudujem sa mame, že na to prikývla..) Vysadila som ich raz keď som mala 29!!!rokov, lebo sme plánovali dieťa. Tak si vypočíta, ako dlho som ju brala. Menštruácia mi skončila, išli sme na svadobnú cestu, práve mi nabehla ovulácia, a ja som otehotnela na prvý a jediný krát, kedy sme to skúsili bez ochrany, čiže hneď po vysadení. Po skončení šestonedelia som ich znova automaticky začala brať. Doteraz som nezaznamenala žiadne vedľajšie účinky, ale mne sa ani nezväčšili nikdy prsia, pleť sa nezepšila ani nezhoršila, chodím pravidelne na kontrolu aj krv, pečeň v poriadku, nikdy som nepribrala ani neschudla.. Čiže.. Je to prudko individuálne. Vyskúšala som asi 3 druhy za to obdobie, nevšimla som si rozdiely. Ale toto je moja skúsenosť..zavisi to od ženského tela.

majloo
13. apr 2021

@sofiapp Nuž ja som brala HAK 9 mesiacov už dávno, asi 12 rokov dozadu. Mala som cely čas také mierne, ale pretrvávajúce bolesti hlavy a totálne som stratila libido. Žiadna chuť na sex, až odpor. Po vysadení HAK som dostala depresiu, ktorá trvala pár mesiacov. Nikdy predtým ani potom som nemala takéto problémy. Neviem, či je to z HAK, ale už som ju radšej nikdy nebrala.

silvia1996
13. apr 2021

Ahoj, ja som brala HAK 6 rokov. Počas užívania nebol žiaden problém, avšak keď som ju presne pred dvoma rokmi vysadila, enormne sa mi zhoršila pleť, doteraz mám na lícach zapálené cievy a nič na ne nezaberá. Cyklus rozhádzaný natoľko, že som mala bežne menzes 20 dní a následne aj 2-3 mesiace nič, až kým som neotehotnela a som celkom zvedavá, či sa po pôrode ustáli. Keby sa dalo vrátiť v čase, určite by som ju nikdy nezačala užívať.

littlebubble
13. apr 2021

@silvia1996 Je to všeobecne známe, že cyklus sa môže upraviť aj po roku nie do pár mesiacov.Ako u ktorej.
Telo nie je stroj.Potrebuje čas.

slniecko1112
13. apr 2021

@sofiapp HAK neodporúčam, užívala som asi 10rokov, počas užívania žiadne ťažkosti. Po vysadení chvíľu ok a potom to prišlo, diagnóza predčasné zlýhanie vaječníkov vo veku 33rokov. Hľadala som príčinu, nikto z rodiny taký problém nemá, keď som sa na rovinu spýtala doktorky, či je to kvôli HAK, znervoznela. Nepotvrdila mi to, ale z jej reakcie to bolo jasné... Takže určite nie

deadlylucy
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lija22
13. apr 2021

ja som len trochu pribrala amala vacsie kozy ( to mi nevadilo) a sesternica pradoxne vzhladom ku komentarom hore brala hak kvoli migrenam a akne a pomohlo. zaujimave

podmostom
13. apr 2021

@sofiapp ja som asi nejaká precitlivena.prve Hak vyše roka, postupne mi z nich bolo čoraz horšie akoby od žalúdka, také pálenie. Dostala som iné. Z toho som mala dosť silné migrény. To bolo veľmi nepríjemné, mňa hlava vôbec nezvykne bolieť. Tretie tabletky - to ma už nič nebolelo, akurát som bola hrozne lutostiva, placliva a tak som si povedala že a dosť! Lekár má vždy odpinkal, ze to nemám z tých tabletiek, ale mne sa hneď po ich vysadení zakaždým polepšilo. Aj z môjho okolia ženy mali kadejaké vedľajšie účinky, polovica z nich približne. Takže mne sa vidí že tie nežiaduce účinky sú oveľa častejšie ako sa uvádza na letacikoch.

janinah
14. apr 2021

vedl.účinky sa môžu prejaviť až po rokoch kludne v 50tke...a nebudeš ich dávať do súvisu s HAK...ochorenia pečene,pankreasu,ciev...názor môjho gynekologa....ja dodám,že farmafirmy sa netrhajú robiť o tom dáke vedecké výskumy,nepôjdu predsa proti sebe a svojim ziskom

macekovam
14. apr 2021

@sofiapp reálna skúsenosť.. V rodine zomrelo 20 ročne dievča na emboliu... Zrazu padla a bolo...

paulinka17
14. apr 2021

Ja som ju brala tri roky, za ten čas som ju 3x menila. Pri prvej som mala ms 2x do mesiaca, pri druhej mi bývalo nevoľno a pri poslednej som nemala žiadne problémy len som bola precitlivená a nemala som moc chuť na sex.. zhoršil sa mi aj zrak ale doteraz som nevedela že to moze ovplyvniť HAK. Po vysadení sa mi naozaj veľmi zhoršila pleť, neberiem ju od decembra a stále mám veľké zapálene vyrazky dokonca aj na iných častiach tela ako len na tvári a to som nikdy predtým tento problém nemala

denka001
14. apr 2021

Migrény silne

alexandra2010
14. apr 2021

tazke trombozy a plucne embolie . rizikove su zeny s neznamou poruchou zrazania a fajciarky.

sonicka19983
14. apr 2021

Ja som brala Yadine, aj sestra (teraz sa už nevyraba) je to jedna z tých nízko hormonálnych...a poviem že úplná pohoda...brala som.ju asi 3 roky...uvažujem že sa k nejakej podobnej zase vrátim...tak bola som.o 10 rokov mladšia čiže prirodzene som mala vlasy aj pleť lepšiu...hlavne treba aby gyn.urobil krvný obraz na hladiny estrogenu a progesteronu a podľa toho sa nasadzuje...kontroluje sa aj to či nebudú problémy so zrazeninami...v tomto by som sa spoľahla na gynekológa...

sonicka19983
14. apr 2021

Jaj tak Yadine sa ešte vyrába 🙂 kukam na nete...

doda26
14. apr 2021

asi zalezi od zeny co jej vyhovuje, niektore su s HAK lepsie na tom...ja bohuzial cele zle...ziadna chut na sex, migreny boli take ze som si musela dat dva valetoly naraz a az potom ma bolest ako tak presla...ked som ju po dvoch rokoch vysadila tak som skoro prisla o vlasy a o plet...po vysadeni som mala neskutocne padanie vlasov, lysiny som mala v kutoch a plet som mala celu posiatu akne...katastrofa, raz ked bude moja dcera velka tak nedovolim, aby to svinstvo brala...

doda26
14. apr 2021

a este som zabudla pocas brania HAK som to nebola ja...bola som precitlivena, naladova, placliva, mala som depresie...ako iny clovek 😄 a este podotykam ze som ju skusala aj menit a to tusim 3x ale vsetky mi sposobovali to iste, bez zmeny

petamich
14. apr 2021

brala som antikoncepciu roky a nemala som ziadny problem, potom mi ju lekar zmenil za nejaku modernejsiu verziu a po dvoch mesiacoch som schytala trombozu a embolizaciu pluc 🙂 a nie nemam tazke poruchy zrazanlivosti krvi, dodatocne na genetike zistili nejake lahsie mutacie, to dnes ma ale kazdy xty clovek tieto konkretne, tromboza ako taka sa genetikou nepotvrdila, takze to u mna bolo antikoncepciou

a teda samozrejme v tej dobe sa v US sudili ako divi, kedze sa potvrdilo, ze tato konkretna zvysovala riziko trombozy signifikantne, u nas take nepozname ;)

rozhodovanie mam teraz lahke, mam zakazanu akukolvek hormonalnu antikoncepciu 🙂 a ani by som nad nou neuvazovala, kedze som ako povedal lekar "usla hrobarovi z lopaty"

evkamotka
14. apr 2021

Manzel pracuje v nemocnici a chodia im tam baby s trombozou kvoli hak. Nechce, aby som ju uzivala a súhlasím, ze su aj ine možnosti

adkatemp4774
4. máj 2021

Ja som začala brať HAK od 17. Už si nepamätám značky, ale jedna mi spôsobila okamžité pribratie a akné, tú som po chvíli vysadila a urovnalo sa to. Potom mi doktor dal Maitalon, ktorý som brala dlhé roky. Nemala som žiadne vedľajšie účinky ako akné, pribratie, strata vlasov, preto som myslela že je to bezpečné. Nedávno som podstúpila konizáciu, lebo sa mi zhoršila cyto a potvrdila HPV, nulté štádium rakoviny kŕčka maternice. Osobne zastávam názor, že doktori majú zisk z predpísania HAK a preto neupozorňujú na vedľajšie účinky alebo riziká. Aktuálne som bez HAK 2 mesiace. Nemám už pravidelné bolesti hlavy, zlepšilo sa mi libido ani nie som tak precitlivelá ako za posledné roky. Môj názor je, že Maitalon môže za všetky moje problémy, ktoré som vymenovala a uvidím až časom, čo ma ešte čaká :( Keby som mohla vrátiť čas, nezačala by som brať HAK, až teraz som si uvedomila aké to môže mať následky.