Psychické problémy pri užívaní antikoncepcie

babatkoling
24. okt 2014

Velmi teoreticka otazka, ale strasne by ma zaujimala jedna vec...
Najdu sa tu maminy, ktore ste uzivali hormonalnu antikoncepciu (tabletky) a museli ste prestat, lebo to s Vasou psychikou jednoducho poriadne zamavalo? Stavy ako podrazdenost, naladovost, depresie a podobne?
Ako prebiehalo Vase tehotenstvo a prvy rok, mozno dva? Bolo Vase tehotenstvo uplne v pohode? Opat myslim po psychickej stranke...
Snazim sa najst spojitost - ak taka existuje - medzi hormonalne umelo navodenym tehotenstvom pri uzivani HAK a realnym tehotenstvom.
Pri uzivani antikoncepcie je telo 'oklamane' syntetickymi hormonmi a mysli si, ze je uz tehotne - preto nedochadza k uvolneniu vajicka. Pri realnom tehotenstve je to iste - telo je zaplavene prirodnymi hormonmi.
Ja osobne HAK nemozem brat; v priebehu 2-4 mesiacov idem psychicky uplne do kolien. No a moje tehotenstvo a cca 1.5 roka po nom tiez nebol zrovna prechod ruzovou zahradou.
Dakujem za kazdu odpoved.

csenibaba
25. okt 2014

@babatkoling Ahoj ani ja nemôzem brat Hak po 1 lebo vzy po 3 mesiacoch uzivania zacinam aj mimo ciklu krvácat,po 2 som strasne podrázdená z toho napoaledy ked som brala mama spm taky odpor k sexu ze ked som len na to myslela bolo my na vracanie a ked ma manzel pohladkal hned som rozplakala od odporu!Tak som po 2 mesiacoch prestala brat(od od vtedy je vsetko ok)

piskotka3008
25. okt 2014

@babatkoling pocas brania HAK si telo nemysli, ze je tehotne. Hladiny hormonov pocas tehotenstva su rapidne vyssie ako pri uzivani tabletiek ci bez nich. K uvolneniu vajicka nedojde, lebo nedochadza k prirodzenym vykyvom v hormonalnom profile-tzv. Peak luteinizacneho hormonu je zablokovany, ani nedozrievaju vajicka. Dojde ku stabilizovanej hladine, taky "stopstav".
Samozrejme mozes na antiku reagovat takto, zalezi dost aku kombinaciu si uz vyskusala. Znizene libido som mavala tiez, najmenej pri mercilone, preto som pri nom ostala. Po dojceni ale vyskusam nuvaring, malo by to byt este lepsie a aj pohodlnejsie, nemusis tabletkovat kazdy den, riziko trombozy je nizsie.
No a tehotenstvo po vysadeni atk som mala bezproblemove. (Je fakt, ze vysoka hladina gestagenu moze vplyvat negativne na psychiku). Musela som 3 tt uzivat progesteron na udrzanie plodu a bolo mi psychicky dost zle...

miskaska
25. okt 2014

Mne antikoncepcia nerobila dobre, Bola som depresivna atd. Cize som je brala asi polrok, potom roky som Bola bez. Po porode som mala totalne baby blues...katastrofa 🙂 Ale tehotenstvo bolo super.

yukki
25. okt 2014

@babatkoling ja som mala veľké psych. problémy pri braní ako HAK, tak aj umelo navodzovaným prechodom (kôli ochoreniu). Umelé hormóny už nikdy viac.S prirodzeným tehu to ale porovnať neviem, no. A zatiaľ ani s prirodzeným prechodom 😝

roxana280
25. okt 2014

@piskotka3008 ja som mala Nuvaring 8 mesiacov, skoro ma zabil, tlak mi vyskocil na 170 /100, dodnes sa mi telo nevie spamatat, sklbalo mi ocami, padali mi predmety z ruk, tocila sa mi hlava, bolesti hlavy.Pochodila som lekarov, nic..vsetko o.k, vysadila som antikonmcepciu do 3 dnji mi bolo lepsie tlak klesal. O tom, ze chut na na sex nulova a ze som bola precitlivela, do placu mi proste bolo ani nejdem hovorit.
Pred par rokmi som brala antikoncepciu, ale nemala som podobne problemy, len bolest hlavy, kardiolog mi povedal, ze niektore zeny hlaven vo vyssok veku, mam skoro 37 proste ANT znasaju zle, ze nech nepokusam osud a neberiem to...

piskotka3008
25. okt 2014

@roxana280 uff, tak to je naprd, moznoze vek hral svoju rolu alebo nejaka predispoziacia. Snad to u mna bude v poho, ma to este cas, kedze kojim. Zatial v mojom okoli boli prevazne pozitivne ohlasy, akurat jedna znama ho vysadila, lebo ho takmer stale citila...

cerez
25. okt 2014

Ja som brala rok pred tehotenstvom HAK Mercilon a boleli ma nielen nohy, že som nemohla chodiť. Ale najviac doplácala psychika. Bola som ako nepríčetná, náladová, uziapaná, plačlivá. No proste megera. Keď som otehotnela, tieto stavy vôbec neboli ako pri HAK. Nervozita bola, unavená, ale to bolo úplné iné. Pred pol rokom som mala opäť HAK Aidee, tie mi vôbec nespôsobovali psychické zmeny, skôr priberanie na váhe.

daisylucky
25. okt 2014

Z antikoncepcie (konkretne Maitalon) som mala silne depresie. Preto som sa dost bala tehotenstva. Pocas tehotenstva som vsak bola uplne v pohode.

malabiba
26. okt 2014

@babatkoling antikoncepcu neužívam vôbec, pred rokmi som skúšala pár mesiacov, okrem depresií problémy s menštruáciou a anémia....tehu 2 krát úplne bez problémov...ale každá sme iná

lenka7477
31. okt 2014

fúha normálne som rada , že som túto tému otvorila- som si myslela , želen ja som ,,mimo,, plačlivosť, hučanie v hlave, nervozita .... mám ešte 3 tabletky a končím, sex - 0 bodov ☹ absolútny nezáujem .... lenže problém je v tom, že ked sme si dávali pozor pred pár rokmi , podarila sa nám Lucka . detí už stačí - ked vysadím antiku budem sa zase báť každý mesiac ... ale možno pôjdu aj tie kilá dole čo mi pribudli vďaka hormonom...
@daisylucky
@miskaska
@csenibaba

lenka7477
31. okt 2014

@malabiba prosím ťa ako sa teraz chrániš ty? tiež máš 3 deti 🙂

malabiba
1. nov 2014

@lenka7477 nijako 🙂 našťastie mám cyklus pravidelný ako hodinky, tých 5 dní ovulácie si musíme dávať pozor....a zatiaľ to funguje

morchella
6. nov 2014

Nenáte čo brať antikoncepciu. Okrm toho, že je to hriech (čo bohužaľ väčšinu nezaujíma), škodí to telku, ale keby len vám - to je vaša vec. Ale všetkým. Lebo moč s hormónmi ide do pôdy a tak škodíte celému rastlinstvu, ľudsvu....
Počas HAK samozrejme nie je ovulácia a tak samozrejm eani libido nemôže byť také veľké. Ľutujem vás. Ja mám najväčšiu chuť na sex práve počas ovulácie. V najhoršom prípades adán kondóm - a je to. Ptrichádzate o zážitoki...... 😵

morchella
6. nov 2014

Okrem toho sa ukazuje, že pribúdajúce intolerancie - hlavne histamínová - môže byť aj následkom antikoncepcie. My ešte ani netušíme, čo všetko to spôsobuje.....

miskahryzka333
30. dec 2019

Baby za ako dlho po vysadeni ant ste sa citili psychicky lepsie?