Ahojte dnes mi lekári na základe viacerých vyšetrení a genetických testov zakázali HAK, som na nej už 9 rokov. Začalo to tým, že ako pubertáčka som dostala menzes dosť neskoro 16r. potom som mávala ukrutné bolesti všetkého (celý človek, kríže, migrény, podbruško, vracanie, hnačky ...) úplne nepoužiteľná zo školy ma púšťali domov, neskôr pochopili, že na týždeň v mesiaci proste neprídem, cyklus nepravidelný ale že úplne (aj 3 mesiace nič, potom dlho a silno) to som začala riešiť pri prvom priateľovi a od vtedy mi nasadli HAK nejaké riziká neželaného tehotenstva som teda dodnes riešiť nemusela.
Presedela som na Google celé doobedie, ale okrem nápadov ako prerušovaná súlož, výpočet plodných a neplodných dni (ako ? keď môj menzes chodí ako sa jemu zachce) a vnútromaternicové teliesko, s ktorým ma asi môj lekár pošle kade ľahšie kedže som nerodila, som nenašla. Ďalší problém je v tom, že nechcem dieťa odkladať až po 5 rokoch od zavedenia toho telieska, dali sme tomu doma 2-3 roky. Teraz jednoducho nieje vhodná chvíľka aby nás bolo o jedného viac. Prosím napíšte čo odporúčate, prípadne vlastné skúsenosti. ĎAKUJEM
tak to buž rovno mohol zakázať aj sex...my sme vždy používali výpočet pl a nepl. dní ale to je dosť nespoĺahlivé - rozrástli sme sa o 3 členov...🙂
@zuzka_zuzicka kondóm
@sissy27 pokúšam sa brať ohľad aj na môjho partnera, ktorý z tejto informácie potešený nebude a teda asi ani žiaden sex potom nebude.
Nechcem tu rozoberať ohľaduplnosť môjho priateľa, je to naša vec na čom sme sa dohodli a čo nám vyhovuje a čo nie.
@zuzka_zuzicka Ak máš normálneho partnera, tak prerušovaná súlož je v pohode a funguje, ked sa chlap vie trochu ovládať. U nás fungovala spoľahlivo 8 rokov.
Ahoj. Ja som mala podobne problem s menstruaciou. Stitnu ti vysetrovali? Nahodou PCOs sa u teba neriesilo?lebo ak ti neprebehia ovulacia,tazko by si otehotnela.
a napr duphaston/utrogestan na upravu cyklu nemozes?aspon priblizne by sa dali vyratat dni ovulacie,ale to ti tiez nikto nezaruci. My sme sa roky chranili kondomom a nakoniec to boli vyhodene peniaze,lebo mi ovulku museli umelo vyvolavat,sama by som sa jej nedozila :D
@zuzka_zuzicka tak to je nahovno partner,ak nemieni brať ohľad na tvoj zdravotný stav
@zania až takto ďaleko sa nedostali , mám pocit že to nejako nechcú riešiť ale ďakujem za tvoj komentár zajtra idem znova na gyn. tak to tam na neho všetko vytiahnem nech to láskavo prešetria.
@zuzka_zuzicka ahoj, ja som vysadila HAK, tiez som mala problemy. ono ked uz zakazu, tak je to urcite odovodnene.
na cyklus by som zacala pit rebricek obycajny, tym sa cyklus znormalizuje. ja si nim cyklus regulujem, stale pred prichodom MS zacnem pit cca 2-3 dni skor, aby sa krvacanie rozbehlo. zaroven ked uz mam tak na 2-3 den som si zvykla dat caj znova, aby mi krvacanie netrvalo dlho. co sa tyka tvojich problemov v mladosti... ani teraz nie si stara 😉, ja by som urcite pockala. telo sa totiz meni. ja som tiez ako dieta mala bolesti brucha, bol problem fungovat, krvacala som velmi silno a dlho. neskor sa bolesti brucha prehupli do bolesti krizov, potom bolo obdobie s bolestami hlavy, atd. dnes som bez HAK uz 3 roky, ale citim sa bez nej ovela lepsie, po fyzickej aj psychickej stranke.
okrem toho by som sa hned nestresovala, nie kazdy je plodny ako ceresna, takze si nahovarat, ze ked vysadis HAK, tak budes hned o mesiac tehotna... no moze sa stat, ale dnesny trend ukazuje, ze to nie je stale take jednoduche.
zo zaciatku skuste mozno len obycajne kondomy, skus si odsledovat cyklus, daj si sancu spoznat svoje telo. kedy mas ovulaciu a pod.
inac ked teliesko, tak sice ono sa tvrdi, ze to je na 5 rokov, ale ked by si prisla za dr. ze chces otehotniet, tak by ti ho vedeli vybrat aj skor.
@zuzka_zuzicka drzim palce. Niektore veci treba riesit,aj ked babo planujete o par rokov. Ja vediet niektore veci skor,tak sa o babo budeme pokusat o par rokov skorej. Vela stastia pri chraneni 😎
Ja som nikdy HAK nebrala a ani nebudem. S manželom sme v pohode fungovali aj bez nej a bábätko splodili vtedy, keď sme sa rozhodli. Takže dá sa takto normálne existovať aj bez HAK, ale samozrejme to musia chápať obaja a rešpektovať.
A nehormonalna antikoncepcia? Existuje aj taká. Ja som ju brala, ked sa mi narodil syn.
Uprimne, mam len 1 kamosku, co berie HAK, vsetci ostatni frcia na prerusovanej, a fungovala na tom aj generacia mojich rodicov.. pokial nemate este deti a odmietate kondom, nic ine vam nezostava... u nas sa nic neprihodilo za 12 rokov, az ked sme chceli, mojim rodicom som sa za cele roky prihodila len ja 🙂 aj to si boli toho vedomi ze kedy 🙂
@zuzka_zuzicka su aj ine moznosti, napr monitor plodnosti. Ja pouzivam Daysy monitor napriklad ma spolahlivost 99,3%, co je rovnako ako HAK (ta je v rozmedzi 99,1-99,9%). Sice je to investicia na zaciatku ale oplati sa Ti to, mas to na roky (7 a viac) ten jeden monitor. Vies presne kedy mas plodne dni a viete sa podla toho zariadit 🙂 ked chces viac info kludne mi napis IP, nech tu nazhlcujem, lebo ked zacnem pisat neviem sa zastavit 😀
Mala som predtym cyclotest ale nevyhovoval mi plus neviem ci je pri nom taka dokazana spolahlivost ako pri Daysy, su na trosku inom principe obe.
Prerusovana,,my fungujeme uz 6 r a v pohode,,,ja tiez nemozem antiku a ani gumu,,,
Ak chceš, skús pozrieť stránku www.lpp.sk...
@zuzka_zuzicka tak skus pharmatex alebo stranku lpp.sk ale to je skor vhodnejsie pre stabilnejsie vztahy, kde muz respektuje plodnost zeny, takze to zvaz sama za seba...
Kondom , alebo prerusovana suloz 🙂 alebo Nuvaring 🙂 ma minimum hormonov , ja mamv plane ho pouzivat . Len este niesom uplne rozhodnuta. A este je Pharmatex ale tomu neverim.
v zivote by som HAk nebrala a som rada, ze som nedospela do stadia, kedy by mu ju este aj museli zakazat lekari....je to proste hnus...a teraz k veci.....je kopu metod, moezs viacere skombinovat.....pharmatex, kondom, preusovanie - kombinacia ich....my fungujeme cely zivot na kondomoch.......nastastie mojmu muzovi viac zalezi na mojom zdravi ako na ejho pohodlnosti......(osobne by som sa len an prerusovanu nevedela spolahnut, ked uz skombinuj s tym pharmatexom alebo neplodnymi dnami.....ked uz z nejakeeho nepochopitelneho dovodu kondom partner odmieta...?
Za mna kondóm, my sme dlhé roky používali HAK a keď som to chcela vysadiť tak už len kondómy, za môjho manžela ti môžem povedať že je spokojný,vraví že mu to absolútne vôbec nevadí a práveže si to viac uziva a nemusí sa ,, kontrolovať,,.sám povedal že nechápe prečo sa tomu tak dlho vyhýbal... ....prerušovanej by som ja úplne nemohla dôverovať...
mozes skusit ovulacny mikroskop (zasti zo slin ci mas ovulaciu za par minut)
@zuzka_zuzicka mozno by bolo fajn, keby si sa s gyn o tom pozhovarala.oni najlepsie vedia ake metody su mozne a co by bolo pre teba vhodne.osobne by som sa nehanbila ani nic take a priamo to riesila s lekarom.napadaju mi este naplaste, len tie su tiez hormonalne sa mi zda.
urcite by som sa na prerusovanu suloz nespoliehala a vylucila by som ju ...Otehotnela som mimo plodnych dni pred menstruaciou a neboli sme si vedomi ziadnej nehody, ale mame tretie zdrave babo. A ja som mala obavy, pred zalozenim rodiny, ci vobec budem moct mat vlastne deti ... Polycysticke vajecniky, operovana cysta na vajecniku, nepravidelna menstruacia, hypofunkcia stitnej zlazy a ostatne nevymenuvam nech neposobim ako hypochonder. Drzim prsty pri spravnej volbe.
pharmatex ?