Kresťanstvo a antikoncepcia

3. jún 2022

Ahojte som vydatá po dvoch pôrodoch zasebou a chcela by som riešiť nejakú antikoncepciu keďže ďalšie dieťa teraz alebo už nikdy neplánujeme. Som veriaca a stretla som sa s názorom že kresťan katolik nemôže používať hormonálnu antikoncepciu lebo je to hriech. Trochu tomu nechápem prečo by som ju nemohla užívať. Stretli ste sa s tým? Alebo viete kde je problém? Mne sa to zdá byt ok- veď zijeme slušný život sme manželia prečo by sme si nemohli normálne užiť?

nestastna21
3. jún 2022

Lebo ortodoxni katolíci mozu sexovať len keď chcú dieťa. Nikdy inokedy. A preto žiadna antikoncepcia, ved ako by bolo dieťa. Kašli na to, nemusíš sa riadiť takýmito pravidlami. Môžeš veriť aj bez toho aby si sa riadila hlupimy pravidlami spred 1000 rokov.

pribinak
3. jún 2022

Stredovek …..Nepoznám nikoho s takýmto názorom.

Vieš či si môžete alebo nemôžete dovoliť ďalšie dieťa a podľa toho dá zariadim (zdravie, financie, veľkosť bytu, praca, ….a ďalšie faktory)

solange7
3. jún 2022

Uzivaj antikoncepciu ked nechces mat 15 deti. Akukolvek... Nezijes v stredoveku.

petricka22
3. jún 2022

Jedine, co mozes v krestanstve pouzit ako atk je sledovanie plodnych dni. Inak je to naozaj tak, ze pokial nechces splodit dieta, nemala by si s muzom sexualne zit. Je uz na tebe, ci sa vsetkemu podriadis, alebo nie…

solange7
3. jún 2022

Toto bude ale zaujimava diskusia. 🍿

luccija
3. jún 2022

@pribinak ja som minulý rok zahliadla tu na MK diskusiu na túto tému a bola som šokovaná.Bola to dlhá diskusia a nikdy by som neverila čo farári a ľudia narozpravaju

luccija
3. jún 2022

@nestastna21 hlavne, že ak by mali zdravotný problém neuznávajú IVF

ziarifka
3. jún 2022

Hormonálna antikoncepcia v mechanizmoch svojho účinku je potratová. Má 4 spôsoby účinku: zabraňuje ovulacii (ale iba na niekoľko percent), zahusťuje hlien krčka (spermie neprejdú, neprežijú), spomaľuje pohyb riasiniek vo vajcovodoch (oplodnené vajíčko nepríde včas do maternice a odumrie = potratový účinok), znižuje vystelku maternice (oplodnené vajíčko sa nemôže uhniezdiť, odumiera = potrat). Žiaden z týchto mechanizmov nie je 100%, preto žena nemá šancu vedieť, či v danom cykle došlo k potratu alebo iba bolo zabránené oplodneniu.

pribinak
3. jún 2022

@luccija videla som zopár takých diskusii a niektorým fakt šibe a to som sa vyjadrila veľmi slušne 🤣🤣🤣

marse
3. jún 2022

a kto okrem manžela bude vedieť, že beries antikoncepciu?
či to sa hovorí pri spovedi, alebo vyhlasenie na omši? ň
normalne ju ber🙄

keď nechcem dieťa, nemám sexuálne žiť? a kto mi kto zakáže? farári? tí čo vačšinou zneužívaju deti a sami si užívaju bars kde? taký veľký konský 😂

mandzula
3. jún 2022

Dokonca existuju lekarne, kde odmietaju vydavat antikoncepciu, vedie ich veriaci odborny zastupca, ktory si uplatnuje vyhradu vo svedomi. Pre mna nepochopitelne, ale ja som neveriaca.

mell27
3. jún 2022

@nestastna21 klameš, keby si poznala svoje telo, vedela by si, kedy môžeš sexovať bez toho, aby si počala dieťa... Poznám manželské páry,ktoré si všetky deti naplánovali metodou plodných dní (majú 2-3 detí) a žijú intenzívnym sexuálnym životom. Akurát, že si to vyžaduje dávku sebapoznávania ...

petricka22
3. jún 2022

@luccija no a co je na tom, ze neuznavaju ivf? Podla mna to nechce podstupit aj vela nekrestanov.
A ked sa nad tym logicky zamyslis, tak na tom nieco bude. Okrem toho, ze cely proces je neprirodzeny, dojde k oplodneniu viacerych vajicok, vela z embryi nich sa nikdy nedostane do tela matky a su odsudene na zanik… ako daleko ma nieco taketo od potratu?
Aby si si nemyslela, ze sa chcem s tebou hadat, alebo nieco obhajovat, len sa ti snazim poukazat na dovody, preco to pre krestanov nie je samozrejmost…

tosomja
3. jún 2022

Ale kašli na to. Na jednej omši sám farár povedal, že radšej chránený sex, ako potrat, alebo dieťa bez rodičov.
Radšej sa pôjdem vyspovedať po každom chránenom sexe, ako potom celý život plakať, že som až taká veriaca, že musím porodiť nechcené dieťa. Surové, ale jej to tak.
To akože mám sexovať s vlastným mužom len 3x za život? Alebo vlastne len kým neporodim posledné chcené dieťa a potom hrať šachy, či čo? Veď to žena je tiež len človek a má "nejaké limity" na vynosenie deti.

mandzula
3. jún 2022

@marse napriek tomu, ze nie som veriaca, je mi jasne, ze veriacemu nejde o to, ci o tom niekto vie, ci mu to farar zakaze, podstatne je, ci mu to povoluje filozofia viery.

mell27
3. jún 2022

Je to kvôli potratovemu účinku, ktorý v sebe antikoncepcia nosí, presne ako napísala
@ziarifka 👍 ak veríš, že život vzniká v momente oplodnenia, tak táto tabletka bude v tebe zabíjať vzniknutý život tvojho dieťaťa....

jaroe
3. jún 2022

Aj kvôli abortivnemu účinku HAK. Niektorá funguje dvojfázovo, zabraňuje oplodneniu a keď tento mechanizmus zlyhá, zabráni oplodnenemu vajíčku uhniezdit sa, čo je v podstate skorý potrat. A tie čo tu píšu, že kresťania môžu mať sex len za účelom plodenia - je to blbosť.

medea2003
3. jún 2022

@nestastna21 prosim ta, ked nevies o com hovoris, tak netrep za druhych.

maryskas
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ziarifka
3. jún 2022

@autorka, ak to potrebuješ mať kvôli svedomiu ošéfované, kňazi v dnešnej dobe dávajú dišpenz od zákazu každej antikoncepcie (choroba, ktorá znemožňuje pozorovať hlien; ak je manžel proti a chce sa nejako chrániť...), ale vždy zdôrazňujú používať metódy, ktoré nie sú potratové (hormonálna antikoncepcia a vnutromaternicové teliesko potratové sú).

babovka2321
3. jún 2022

No ja teda poznam viac parov, kde "nemozu" ziadnu formu antikoncepcie, ani kondom, ani prerusovany styk, lebo je to proti ich viere. Iba sledovanie plodnych a neplodnych dni.

zanetm
3. jún 2022

@ziarifka, jedine ty si sa vyjadrila k téme relevantne. Ostatní len útočia na cirkev. Keď nechcete ďalšie dieťa, sleduj si plodné a neplodné dni-prirodzená metóda. Robia sa aj kurzy, kde sa to môžeš naučiť.

lucia147852
3. jún 2022

Ja úplne milujem, keď sa k téme viery vyjadrujú neveriaci 🤦🏽‍♀️🤦🏽‍♀️🤦🏽‍♀️ Prečo nie antikoncepcia už bolo napísané. Okrem toho je to brutálny sajtrajt, ktorý škodí aj tvojmu telu.

anjelicek26
3. jún 2022

Zas a znova opakujem - aj muz moze ist na vasektomiu, ked uz ziadne dalsie deti neplanujete. Je to zakrok v lokalnej anesteze trvajuci ani nie 20 minut... Ak tam neni zas nejaka vyhrada svedomia o umierajucich potencialnych detoch v jeho vajciach...

sirka9
3. jún 2022

@luccija jasne ze neuznávajú IVF. Lebo Bozou vôľou bolo aby nemali deti a nie pomahali si k tomu vedou. A za ďalšie, IVF nie je sex za účelom splodenia dieťaťa.

mandzula
3. jún 2022

@lucia147852 preco by som sa nemohla vyjadrit aj ako neveriaca? Aj veriaci sa radi vyjadruju k neveriacim. Je rozdiel vyjadrit sa a sudit, urazat, hadat sa.

terezka1947
3. jún 2022

@nestastna21 keby boli všetci ortodoxní katolíci,nie papierovi,bolo by veľa veci inak.
Nie je vôbec pravdou,že katolíci nemôžu mať pôžitok z milovania a už vôbec nie je pravdou,čo píšeš.
Čomu nerozumiem,k tomu sa nevyjadrujem 😉
A už vôbec nie hanlivo,či dehonestujúco.
Či už neplatí to "moderné" ži a nechaj žiť?
Na katolíkov nie,to sú speci hlúpa,stredoveká,ovcovska skupina.

snezienkaaa82
3. jún 2022

@pribinak aj ja som ich čítala, niektore naozaj mimo.....tie názory a tak.... Niektorých mi až ľúto bolo - zien( ze majú také názory)

autor
3. jún 2022

A vedeli by ste mi napísať aká forma antikoncepcie je potom nepotratova? ( Okrem plodne neplodné dni - bola som na kurz billingsovky skúšala som to sledovať neviem to nejde mi to nebaví ma to a hlavne nie som na dusi pokojná príde Mi tože aj tak len riskujeme…)

raja95
Autor odpoveď zmazal
Zobraz