Ahojte, uvedomujem si, ze toto je velmi osobna otazka a mozno aj nie vhodna na MK, ale ak by ste s tym nemali problem...chcela by som sa opytat {predovsetkym veriacich zien} ako realizujete intimny zivot so svojim manzelom {myslim tym, ci s nejakou formou ochrany alebo ?} ....viete ja moc neverim billingsovej metode.....dakujem
@lukihomamina Ahoj, ja beriem normálne hormonálnu antikoncepciu, nemyslím si, že Pán Boh sa zato na mňa hnevá, určite sú horšie hriechy. 🙂
V krestanstve problem s antikoncepciou nie je, treba byt slobodny 🙂
Problem vytvorili niektore cirkvi, ktore z antikoncepcie vyrobili hriech.
Ja som si tiez presla bojom so svedomim, teraz je to uz ok 🙂
Jednu vec vsak treba brat do uvahy, urcite zvazit formy antikoncepcie, ktore poskodzuju zdravie zeny a tiez potraty v zarodkoch, ktore podla mojich informacii mozu byt ako pri HA ci vnutromaternicovom teliesku. Toto je totiz problem!
Ja billingsovej metode verim, mam ale stastie, cyklus mi funguje ako hodinky, no nevyhybam sa ani obcasnemu pozitiu prezervativu 😉
Takze sloboda a aj trosicka zmysel pre dobrodruzstvo 😀
tym mam na mysli, vzdy pocitat s tym, ze sa proste moze stat "nehoda" 😉 😉 😉
@lukihomamina moc ti asi nepomozem vlastnou skusenostou, lebo my praktikujeme STM (symptotermalnu metodu), lenze pred svadbou sme nemali sex a hned po svadbe sme otehotneli (nemali sme dovod sa tomu branit) tak momentalne nie je co riesit. V kazdom pripade je urcite spolahlivejsia nez billingsova metoda, ked si to nastudujes, tak aj pochopis, preco. Ja som sa ju naucila z kniziek a internetu: www.lpp.sk a www.elep.sk. LPP k nej ponuka aj prirucku a poradenstvo, elep ma momentalne forum nefunkcne, ale poradenstvo tam velmi dobre fungovalo tiez. Videla som aj tu nejake skusenosti co ludia pisali, samozrejme su rozne (myslim, ze najtazsie je praktikovat tieto metody resp. styly zivota dosledne, a od doslednosti zavisi spolahlivost). Snad sem napise niekto, kto ma viac praktickych skusenosti 🙂
Mne sa ale pocitovo mimoriadne paci ze neriesime antikoncepciu, pripada mi to take prirodzenejsie, nerusene... tazko to takto popisat ale ja mam aj pocitovo istotu ze takto je to "spravne" alebo tak ako to ma byt. Tu nejde o vyber metody, lebo billingsova aj STM su proste celkovo ine pristupy nez ked sa pouzije antikoncepcia, ktora vzdy niekam zasahuje priamo... tieto metody su len o sledovani a vyuzivani aktualnej plodnosti ci neplodnosti a zariadeni sa podla toho. Inak to sledovanie je pri troche praxe celkom jednoduche, hlavne v dnesnej dobe, kedy su na to uz aj pristroje a aplikacie v mobile... (sice uvidim co budem hovorit po porode, kedy nastava ta najnarocnejsia cast tychto sledovani plodnosti). Je to skor otazka zivotneho stylu a celkoveho postoja k sexualite a plodnosti. Mozno aj preto mnoho ludi vaha s tym, ci sa do toho pustit.
@lukihomamina my sme s manželom veriaci, no napriek tomu, kým sme ešte bábätko neplánovali, používali sme prezervatív. Nikdy som nemala cyklus ako hodinky, preto bilingsova metóda pre mňa nebola reálna. U mňa stačilo zažiť trošku viac stresu alebo prekonať chorobu a už sa mi celý cyklus narušil a posunul. Ale nemyslím si, že ochrana je až taký veľký hriech. Spovedám sa z toho, ale nikdy mi nijaký kňaz nedal o tom kázeň. Skôr väčším hriechom by bolo si vziať dieťa resp. sa o neho riadne s láskou nestarať... Inak vraj sa dajú plodné dni sledovať aj meraním bazálnej teploty, ale či to je spoľahlivé, netuším.
ad spolahlivost: nespolahliva je z tychto metod len kalendarna metoda (tam fakt treba mat pravidelne cykly a ziadne velke vykyvy, co je nonsens u vacsiny normalnych zien). Billingsova ani symptotermalna sa nespoliehaju na udaje o dlzke a pravidelnosti cyklu, ale na meniace sa priznaky plodnosti v priebehu cyklu. Pri STM sa este nejake statisticke udaje o najkratsom, najdlhsom cykle za poslednych 6-12 mesiacov a podobne na spresnenie vyuzivaju, ale pri Billingsovej vobec, tam sa sleduje vzdy len aktualny den v porovnani s predchadzajucim.
Billingsova aj symptotermalna metoda maju pri spravnom pouzivani spolahlivost velmi vysoku, priblizne ako hormonalna antikoncepcia. A to aj pri "nepravidelnych" cykloch. Symptotermalna metoda ju ma vyssiu, lebo sa spolieha na niekolko priznakov, nie len na jeden ako Billingsova. Zato je narocnejsia na praktizovanie, takze napr. v rozvojovych krajinach ci u velmi jednoduchych a nevzdelanych ludi je praktickejsia Billingsova metoda.
Problem je len v tom spravnom pouziti metody, lebo treba sledovat telesne priznaky urcitym sposobom, a hoci to vacsinou nie je ziadna veda, mozu tam nastat nejasnosti a chyby, nasledne moze "metoda zlyhat". Zadrhel je aj v tom, ze musia spolupracovat obaja partneri, nemoze to nechat chlap len na zenu, ani zena len na chlapa (hoci ano, to sledovanie je na zene). To je ale ten aspekt, ktory pomaha budovat vztah a komunikaciu, takze je celkom pozitivny. No a co este moze ludom robit problem je to, ze ak nechcu otehotniet, moze si to pri tychto metodach vyzadovat niekedy aj dlhsie obdobia zdrzanlivosti. Antikoncepcia tento "problem" obchadza, pretoze plodnosti takym ci onakym sposobom zabrani. Tu sa do nej nezasahuje, iba sa sleduje. Cize netreba zastierat ze dosledne praktizovat PPR (prirodzene planovanie rodicovstva) moze byt dost narocne. Mnoho parov vsak hovori, ze to stoji za to.
@h2
@martina46
Kazda antikoncepcia je potencialne abortivna! http://teologietela.paulinky.cz/Sexualita-Plodn...
Jasné, to je najjednoduchšie prispôsobovať si Božie prikázania, aby to bolo pohodlnejšie...
my sme s manželom veriaci no zaroven neplodní, takze jedine co realizujeme su IVF a sexujeme ako chceme, aj tak z toho nic nie je. Inak ked sa tvari zakladatelka temy ze je veriaca, tak nemalo by to byt tak ze by mala prijat tolko deti kolko ich Boh nadeli a nie riesit ako deti nemat? Nam napriklad zatial Boh ziadne nenadelil a pritom by som ich prijala aj 10.
my sme sa s manzelom rozhodli pre hormonalnu antikoncepciu vo forme tabliet so vsetkymi nasledkami, ktore vzniknu prechodom na ''druhu stranu''.
@evening_star
no, ja som mala na mysli hlavne prezervativ, ako zrejme neskodnu metodu.
ake bozie prikazanie si mala na mysli?
Ja sa povazujem tiez za veriacu,lebo verim v Boha,v Jezisa,mam neveriaceho manzela.proti tehotenstvu sa chranime prerusovanou sulozou a aj si slefujem ovulaciu,co nie vzdy vychadza,ale radsej takto s rizikom dalsieho tehu ako HAK .podla niektorych mozno zijem v strasnom hriechu,ale nebudem sa hrat na tu,co plni prisne bozie prikazania a pritom pouziva vselijake spekulativne metody.podla vas tieto "metody" nie su atk?ved ked ste tak veriace a ste proti atk tak by ste pocatie a pocet deti mali nechat na pana!a nie spekulovat kedy mozem sexovat aby som nemala deti.
Sama sa povazujem (aj) za krestanku, aj ked cirkev nemusim.
HA vsak odmietam jednak kvoli zdravotnym hladiskam, do tela cudzimi hormonmi si prepisovat tie svoje a vyradit na plno rokov svoj system z chodu nemienim. A ano, vadi mi aj abortivny ucinok.
Ani sympto...ani Bilings... nebudem verit natolko, vzhladom na moj nie prave pravidelny cyklus a to ze ja som napr. prekazatelne otehu pocas MS a pod., ze teda kym este bolo obdobie nebranime sa detom keby prisli OK, ale ked mame konecny pocet deti ktory je naplneny a v ziadnom pripade teraz nechem dalsie tak..
...uz skratka len preziky, tie nesklamali. Aj ked aj tam je risk, z mojho pohladu a pri ich konrole naslednej este najmensi...
Ale je fakt ze najkrajsie boli roky kym nebol naplneny plny pocet deti a aj v tehu - ta volnost a tak...
my sme veriaci,ale to tiež neznamená,že budeme robiť deti ako na páse.Podľa mňa by cirkev veľmi ani do toho veľmi nemala čo kecať,nakoľko starosti s výchovou detí majú rodičia a nie cirkev.To je môj súkromný názor.Viem,že chcú chrániť život od počiatku,ale radšej si budem dávať pozor ako to nechať len tak.Samozrejme na potrat by som nikdy nešla.A mám aj odsobnú skúsenosť-kamarátka a nie jedna má dieťa a je slobodná mamička.A cirkev ako zareagovala?Robili jej problémy pri krste,ona mohla ísť na spoveď ,ale na prijímanie nie. 😠 Tak potom dieťa horko ťažko pokrstili.Nepáči sa mi ten ich prístup.Podľa mňa je pekné,že nešla na potrat,pozor si nedávali a nemôže za to,že natrafila na človeka,ktorý o vlastné dieťa nemá záujem.Vychováva ho sama,tak by jej nemali ešte klásť polená pod nohy s mravným poučovaním.Preto radšej antikoncepciu,alebo kondóm.Môj osobný názor.
@kazunomiya absolutne suhlasím s Tvojím názorom. Mne velmi pomohla stránka lpp.sk , kde som našla velmi dobru knihu o tejto metode. Treba sa len trošku posnažiť študovaním tejto metody a spoznávaním svojho tela - a čuduj sa svete užasne to vychádza.
s manzelom sme obaja krestania, pouzivame kondomy. Podla Biblie to nie je hriech a pre nas je smerodajna Biblia, Boh, nie to čo hovoria farari... všetko čo robime, porovnavame s Bozim slovom 🙂 kedze sme krestania.
@mima4 - nie je to hriech? Ved branis zivotu.. Naco sexujes ked nie za ucelom plodenia? Nie su pozemske pozitky snad hriechom?
odporucam len ako podnet na zamyslenie, M.Vacha je katolicky knaz v CR: http://www.getsemany.cz/node/713
@akrim1311 -co sa divis? Cirkev :D KEd nechces byt obmedzovana je len jedina moznost :D
@buducamama čítala si niekedy Bibliu?
@mima4 - citala. Kazdy si ju moze vysvetlit po svojom, aj tuje to vidiet.
my tak isto používame prezervatívy. osobne si myslím že je tak isto pokrytecké rátať si plodné a neplodné dni ako brať antikoncepciu. pretože Boh dal ľuďom milovanie LEN na plodenie detí a tak by sa manželia mali milovať len vtedy keď sa snažia o bábätko. tak nám to bolo podané aj na predmanželskej príprave. takže nič také že však možnosť tu je tak je to ok. tá možnosť je tam aj keď beriete antikoncepiu, žiadne totiž nie je 100% 😉 ale najhorší sú tí kresťania čo sa bijú do pŕs akí sú zbožní 😝 ja som človek a ako taký som hriešna...
Boh dal človeku schopnosť prežívať orgazmus, zvieratám nie (teda aspoň o tom neviem 😀 ), keby účelom sexu bolo len plodenie detí, tak by to úplne stačilo ako pri zvieratách... tie sa predsa pária len keď sú plodné, a ináč o tento druh aktivity nemajú záujem... Sex je teda prirodzenou súčasťou lásky dvoch ľudí (jasné, po svadbe). Kontrolu tu však nejaká musí byť. Je dosť nereálne, aby rodina mala 10-15 detí, ako sa o nich postará? V minulosti veľmi veľa detí umieralo pred dovŕšením dospelosti, rodiny sa museli zabezpečiť veľkým počtom detí, aby nejaké potomstvo prežilo... Treba si len vybrať taký druh ochrany, ktorý nepôsobí abortívne.
My používame prezervatív alebo prerušovanú súlož.
@mima4 kde v biblii su spomenute kondomy?
@buducamama prepac ale ked sa zadari babo tak az kym nebudete chciet dalsie tak budete bez sexu?
@lukihomamina to je aka metoda?