Hormonálne teliesko Mirena - skúsenosti

24. mar 2024

Viem že sú tu už iné diskusie ohľadne Mireny, ale zaujímali by ma nejaké aktuálne skúsenosti, hlavne ak by tu boli baby ktoré sa pre ňu rozhodli počas dojčenia bábätka.

kukulienka83
24. mar 2024

Mne ju dr nechcel dať počas dojčenia až po a keď nabehla prvá ms

domka222
25. mar 2024

Mám Levosert,gynekologička mi ho dala hneď po šestonedelí. Dojčila som rok a pol

autor
25. mar 2024

@kukulienka83 to vážne? Nechápem tých dr, že majú také rozdielne postupy.. mne moja dr už na kontrole po šestonedelí vravela že ak chcem môže mi dať aj hormonálne teliesko, lebo že pôsobí predovšetkým lokálne a do mlieka sa vylučuje takmer nič. Že sa môže v pohode popri dojčení.
@domka222 super a dala ti dr na výber medzi mirenou a levosertom? Mne spomínala len mirenu a vravela že stojí to 200e. Levosert som počula že je vraj to isté len trochu lacnejšie?
A môžem sa ešte spýtať, ako si spokojná? Mala si alebo máš nejaké nežiadúce účinky?

domka222
25. mar 2024

Áno, je to lacnejšia verzia. Navrhla mi ju hneď ako prvú. Vieš čo,dosť dlho som špinila,dr povedala,že to môže byť dôsledok aj toho,že dojčím. Normálne som bola z toho na nervy a bola rozhodnutá ho dať von. Ale...po roku a pol už žiadna MS, žiadne špinenie a spokojnosť max

macilaci
25. mar 2024

Ja mám od novembra 2023. Od vtedy spinim v podstate stále. Niekedy viac, niekedy menej niekedy slabé krvácanie. Prvé 2 mesiace som mala aj kŕče tie už nemám.
Že 4-6 mesiacov kým sa to dá dokopy, povedali viacerí lekári.

autor
27. mar 2024

@domka222
@kukulienka83
@macilaci
Môžem sa opýtať, aj vám naordinovali vkladať si 10 dní pred vložením mireny betadine čipky na dezinfekciu?
Mňa tak inštruovala sestricka.. že si mám ísť do lekárne vyzdvihnúť mirenu a vkladať si tie čipky 10 dni pred menštruáciou. A teraz čítam že ten betadine by sa nemal dávať pri dojčení 🙈

domka222
27. mar 2024

Nie. Ja som prišla na kontrolu po šestonedelí a ona že mi to môže hneď dať ak chcem

macilaci
27. mar 2024

Nie. Mne robili 3 kyret kvôli nadrozmernému krvácaniu 3 novembra a 28. Ho som Bola na kontrole a už pred tým sme preberali Mirenu. Mala som ju u seba tak mi ju zaviedli. Ja už viac ako 2 roky nemám normálny cyklus. Čiže preto.

kukulienka83
28. mar 2024

Ani ja nie..a to ju mám už druhýkrát

animus
28. mar 2024

Ahoj mám ju od novembra 2023, prvé dva mesiace som spinila, teraz už ani neviem že ju mám 🙂tiež som po pôrode, syn má 9 mesiacov a dojcim 🙂

autor
1. apr 2024

@animus jej, ja mám tiez 9 mesačného 😃 a mala si už menštruáciu keď ti ju zavádzali? Mne nabehla 5 mes po pôrode a každý mesiac je silná a aj dosť dlhá.. tak trochu dúfam že aj na toto teliesko pomôže.
A teraz ti chodieva MS či už ju nemáš vôbec?

animus
1. apr 2024

Zatiaľ som ju nemala od pôrodu vôbec, ani keď mi ju zavádzali som ešte nemala MS (zavádzali mi ju dva mesiace po pôrode). Začala som intenzívne športovať a stalo sa mi akurát len že som krvácala po cvičení ale inak mi zatiaľ MS neprišla a dúfam že ani nepríde 😀

martiiina69
1. apr 2024

Mám od októbra 2023 , dojčím a neustále spinim a každé 2 týždne jeden deň krvácanie .. už mi to lezie na nervy a rozmýšľam že si ju dám von 🤨

autor
1. apr 2024

@animus a zavádzanie bolelo? Toho sa dosť bojím 🙈
@martiiina69 ach jaj, tak to už teda dosť dlhá doba a dr čo na to?

martiiina69
1. apr 2024

Dr mi dal ascorutin pred 3 mesiacmi (ktorý samozrejme nezabral) a chystám sa na preventívku tento mesiac , ale podľa mňa to nejak zahovori.. mne je to nekomfortne , lebo vôbec neviem kedy to krvácanie príde (aj s krcami) a chodím od októbra v menstruacnych nohavičkach , lebo furt spinim a intímka niekedy nestačí 😀

autor
2. apr 2024

@martiiina69 no tomu verím že to už musí byť otravné 😕ale tuším som niekde čítala že to špinenie môže trvať aj pol roka po zavedení, tak snáď to už čoskoro prestane 🙂

animus
2. apr 2024

To zavádzanie bolo dosť nepríjemné. Ja mám dva pôrody za sebou, oba komplikované a veľmi veľmi bolestivé takže mne to prišlo v porovnaní s tým čo som mala za sebou len nepríjemné. Ale každá to môžeme vnímať inak 🙂

animus
2. apr 2024

@martiiina69 zo začiatku som aj ja spinila a tiež mi to už poriadne liezlo na nervy a potom to zrazu prestalo

kris_tin257
2. apr 2024

Mám Levosert, zavedený hneď po šestonedelí. Po prvom pôrode som mala nehormonalne a teraz mám hormonálne, keby som mohla vybrať nehormonalne mi stokrát viac sedelo. Vďaka levosertu pred každou "menštruáciou" mám tak 3-4 dňový migrenovy záchvat kedy neviem fungovať ani po brufenoch a tak či tak jemne krvacam. Keby to zavádzanie nebolo také mega nepríjemné tak si to dám vymeniť, aj keď možno 5 rokov s migrenovymi záchvatmi nedám tak si to dám vymeniť tak či tak 🤷

autor
2. apr 2024

@animus tiež mám za sebou dva ťažké pôrody veľkých bábätiek, tak snáď to teliesko dám bez problémov 😅💪
@kris_tin257 presne kvôli migrénam som zvažovala či ísť do hormonalneho telieska.. zvyknem mať bolesti hlavy keď som napr unavená, tak dúfam že teliesko to nezhorší.. a nemala si pri nehormonalnom silnejšie a dlhšie krvácanie? Vraj to pri ňom tak zvykne byť, preto som sa nakoniec rozhodla pre hormonálne

lasona
2. apr 2024

Mam levosert, bohužiaľ sa mi posunulo a museli mi to v anestézie celkovej🙈posunúť naspäť
. Som týždeň po zákroku. Tak snáď ostane tam, kde má byt. Keď mi to zavádzali, tak ma to dosť bolelo...

kris_tin257
2. apr 2024

Vôbec nie, pri nehormonalnom som nemala žiadne zmeny čo sa týka migrén menštruácie ani celkovo, nijak som to nepociťovala. Pri hormonálnom hlavná výhoda - nemať menštruáciu pri mne nefunguje a pridali sa tie migrenove záchvaty 😕

animus
2. apr 2024

@lasona ak sa môžem spýtať ako to myslíš, že posunulo? Keď bol potrebný až zákrok v anestéze? Celkom si ma vystrašila

lasona
2. apr 2024

@animus no na kontrole mesiac po zavedení sa mi posunulo nižšie, od Toho.miesta, kde má byt...museli mi to posunúť a to robia iba v celkovej narkóze...ze to inak nerobia...bola tu ešte možnosť vybrať stare a dat nové...ale nemám ďalších 200 eur...tak to skúsili takto...uvidíme o mesiac ci je to už na mieste
..aj doktor sa čudovať ze sa posunulo nižšie..ale ze niekedy počas menštruácie sa to zvykne stahmi posunut

zuzanakaa
14. nov 2024

@martiiina69
@macilaci prosím vás dievčatá upravilo sa vám to špinenie? Tiež už pól roka špinim ďakujem za odpoveď

macilaci
14. nov 2024

@zuzanakaa mne sa to zlepšilo po cca 5 mesiacoch. Mala som kľud cca 5 mesiacov a potom zase špinenie aj krvácanie skoro 1,5 mesiaca. Na kontrole po viac ako 2 týždňoch špinenia/krvácania povedali že je to normálne 🤷. Teraz mám mirenu už rok.

zuzanakaa
14. nov 2024

@macilaci no presne po piatich mesiacoch sa to ukludnilo asi 3tyzdne pokoj a teraz zas tri týždne špinim v kuse 🙈 takže to mám brať že je normálne to ti povedal doktor?Ja už rozmýšľam to vybrať .A teraz ju máš teda rok s špinis alebo nie.Velmi pekne ďakujem si ma trochu ukludnila

macilaci
14. nov 2024

@zuzanakaa áno doki povedal. Ja som sa zľakla či sa neposunulo ale ultrazvuk potvrdil že je na mieste. Teraz špinenie po skoro 3 týždňoch prestalo. 22 november bude rok. Každý organizmus je iný.