Cysty a antikoncepcia

lucia0101
30. jan 2022

Ahojte, chcem sa len informovať o vašich skúsenostiach. Akú hormonálnu antikoncepciu vam doktor predpísal na “liečbu” cýst na vaječníkoch … samozrejme každé telo je individuálne a najlepšie poradí lekár, len ma zaujímajú vaše skúsenosti , tak ak s tym nejaká máte skúsenosť budem rada ak sa s ňou podelíte 🙂
Ďakujem pekne 🙂

dame2
30. jan 2022

Ahoj, brala som Mistru keď mi našli cystu na ľavom vaječníku tak mi antikoncepciu zmenili na Maitalon, pravdepodobne zabralo keďže cysta zmizla, len ma počas jeho užívania chytali migrény 🤷 takže som sa potom vrátila naspäť k Mistre, cysta sa už neobjavila

kristinka92
30. jan 2022

Len na upresnenie- antikoncepcia nelieči cysty, to je dôležité si uvedomiť!
Tie cysty, ak teda máš na mysli na vaječníkoch, tam niektoré ostanú už nastalo, niektoré sa možno vstrebu. ak hovoríme o PCOS tak tam sa antikoncepcia predpisuje kvôli tomu aby sa netvorilo každý mesiac vajicko (to je vlastne princíp antikoncepcie, že nie je čo oplodniť), a keďže nie je vajíčko- nevytvorí sa ďalšia cysta. vaječníky sú teda počas užívania antikoncepcie v takom akokeby “spiacom režime” zakonzervované. Ono pri predpise antikoncepcie mladým babám s pcos ide hlavne o to, aby do času dokym budú chcieť mat deti, si tie vaječníky zachovali svoju schopnosť tvoriť vajicka- pretože platí že čim viac ma človek cýst na hocijakom organe, tým menej zostava funkčného tkaniva a teda sa znižuje aj jeho funkcia- v tomto príde pri vaječníkoch tvorba vajíčok. Cize preto sa už mladým babám s takou diagnózou predpisuje antikoncepcia zakial je tých cýst na vaječníkoch relatívne ešte maly počet a sú funkčné. Keďže dnes je trend mat deti pomerne neskoro, často po 30tke, tak si predstav že by sa tie cysty tvorili dajme tomu od prvej menštruácie v 13r do 30r- to máš 17rokov x každý mesiac nová cysta…po 30tke by vaječníky už vyzerali ako strapec hrozná a šanca že sa vytvorí vajíčko z toho mála zostávajúceho funkčného tkaniva je už nízka.

lucia0101
autor
30. jan 2022

@dame2 Ďakujem pekne za skúsenosť 🙂

lucia0101
autor
30. jan 2022

@kristinka92 no takto dobre mi to nevysvetlil ani gynekológ, dostala som odporučené že si mám odrodiť ak chcem deti alebo že ustrážime tie vajičníky antikoncepciou, preto ma len zaujímalo že či niektorá antikoncepcia je v priemere na to “top”

Ale keď ste sa už zapojili tak možno mi budete vedieť odpovedať ešte na jednu otázku , keby si teraz nasadím antikoncepciu, je šanca že keď ju vysadím dajme tomu po dvoch rokoch tak prirodzene otehotniem? Nebudem mať 4 naraz? Mam 25r. Len akosi sa ešte necítim na materstvo , no popravde keby mi to ma priniesť komplikácie tak sa poponáhľam. A aj idem tento tyzden ku doktorovi len mi to akosi nedá spávať, tak bludim po internete 🙂

kristinka92
31. jan 2022

@lucia0101 “top” nie je viac menej žiadna :D daj si nejakú nizkohormonalnu, to by malo stačiť na tento účel 🙂
to či je šanca zistíš až keď “pôjdete do toho” ale napríklad ja mám tiež pcos, od 18 som začala brat antikoncepciu presne pre tento účel a momentalne mám 29 a za chvíľu 4mesacne babatko doma 🙂 snažili sme sa 3mesiace, taká je moja skúsenosť ale každá sme individuálna a jedinečná

dzana1026
7. dec 2023

Ahojte sorry že sa sem votrem, ale chcem sa tiež opýtať... Minulý mesiac mi dr. Zistila že na obidvoch vaječníkoch mám cysty... Predpísala mi Mistru a že mám vybrať 3 blistre za sebou bez prestávky čiže nebudem mať za ten čas ani menštruáciu keďže tam nebudem mať po 21tabletkach 7 dní bez tabletiek... Je to podľa vás normálne? Ešte som sa s takým nikdy nestretla ...