Antikoncepcia u teenagerky

12. mar 2023

Mala by o užívaní hormonálnej antikoncepcie rozhodovať matka dievčiny? Vraj jej nenechá zničiť život a kým nemá 18, tak bude užívať antikoncepciu. Mne sa nezdá, že by o takejto veci mala rozhodovať matka dievčaťa... Skôr ak nechce byť babka, tak nech zákaze dcére priateľa alebo styk, ale donútiť ju užívať tabletky sa mne osobne zdá cez. Aký je váš názor?

viestta
12. mar 2023

Alebo jej vnuti antikoncepciu alebo jej zakaze frajera. Jeden prikaz, druhy prikaz, co je z nich lepsie?
V idealnom svete by dievcina bola uz davno poucena o bezpecnom sexe a sama by si vedela vybrat, pre ktoru metodu antikoncepcie sa rozhodne. Matka by jej mala byt v tomto napomocna, nie vydavat prikazy, zakazy...

matullienka
12. mar 2023

Ako ju donúti tie tabletky pravidelne jesť? A ako jej má zakázať priateľa? Predpokladám, ze dievča nie s matkou 24/7 čo ju priviaze k radiatoru? A čo je zle na tom aby sa dievča pokiaľ je sexuálne aktívne chránilo pred tehotenstvom? Či podľa teba je lepšie byť v 16 rokoch rodič? Ako sa to dieťa potom postará o ďalšie dieťa? Ako ho uživí?

autor
12. mar 2023

@matullienka nemyslím si, že je to lepšie mať v 16tich dieťa, ale tak ja vychádzam sama zo svojich názorov, skuseností. Osobne by som si tabletky nedala, a sama sexujem tak, že tehotná nie som. Neviem prečo by nemal stačiť kondóm.

matullienka
12. mar 2023

No ja osobne by som pubertiakom v tomto neverila, aj my máme pohlavný styk dokonca bez ochrany a tehotná nie som, len tomu sa hovorí skúsenosť a poznať svoje telo, kdežto dosť pochybujem, že tieto veci v dnešnej dobe pubertiaci ovládajú.

matullienka
12. mar 2023

A ešte by ma zaujímalo v akom vzťahu si ty k tej pubertiacke a jej matke?

viestta
12. mar 2023

Tak mame povedz, ze nesexujes, povedz je, ze mas vzdy so sebou zasobu kondomov, lebo sa nespoliehas na to, ze ich chlap bude mat keby k niecomu malo dojst a vec vybavena

autor
12. mar 2023

@matullienka kamarátka

mikadooo
12. mar 2023

Áno, mala by rozhodovať matka, tak ako aj u každého iného lekára. Kým nemá 18 rokov, rozhoduje za dieťa zákonný zástupca. Aj keď sa ti to nezdá.

matullienka
12. mar 2023

ja ti verím, že máš o kamarátku strach a chceš jej poradiť, ale neviem koľko rokov máte a naozaj spoliehať sa na kondóm pri rozdivocenych a sexuchtivych pubertiakoch nie je veľká istota, že jej nepríde domov tehotná. Žiaľ ja by som sa v tomto prípade tiež radšej postavila na stranu antikoncepcie ako potom riešiť v mladom veku prípadné tehotenstvo alebo v prípade nehody tabletku po

autor
12. mar 2023

@mikadooo pre mňa je antikoncepcia svinstvo a v zivote by som si to nedala. Ale na druhej strane si myslím, že s tým sexom je tiež čas až po 18tke.

autor
12. mar 2023

@matullienka nemám o ňu strach, len premýšľam, že ako by som ja reagovala v podobnej situácii. 🙂 Nech si robia čo chcu, ale osobne by som nechcela, aby za mňa rozhodovala v tejto veci matka.

mikadooo
12. mar 2023

Pre mňa za mňa🤷. Ja som to brala zo zdravotných dôvodov a to svinstvo mi pomáhalo byť ok.

uhnakova
12. mar 2023

S tym svinstvom trosku dramatizujes. Ja napr. pol života musím antiku brať kvôli endometrióze. A nezbláznim sa. Proste liek ako veľa inych.

svetlonos
12. mar 2023

Ahoj,
mpja kamaratka sa zial stara o dve taketo
" nehody". Ma v osobnej starostlivostibdeti dcery, ktora brala drogy. Poviem ti tefa, ze je to ine bremeno. Ano, pisem to tvrdo, nehody a bremena... Bohutial realita nepusti. Riesi fizio, ergoterapie, vyhodenia zvdcoch zakladnych skol ani nie 10 rocneho chalana a podobne specialitky.
Keby tvoja kamoska otehotnehotnela, kto myslis by sa staral minimalne financne?? Ano, jej mama! Myslis, ze tvoja kamoska by skoncila skolu? Asi tazko, len keby mama bola ochotna ist na matersku. A ta je nizsia ako normalny mamin plat. To dieta by malo babku ako mamu, nie biomatku.
Keby ta tvoja kamoska ostala s dietatom, prerusila skolu a trebars o 2 roky dorabala - dueta v jasliach, minimalne prvy rok furt chore. To by sa jej paradne ucilo a zaroven staralo o dieta, hmm?
To ani nerozpisujem uz nekonfortnu zonu pre jej rodicov s kojencom v pripadne mensom byte atd. Slavneho mladeho ocka spominat ani nebudem, isto by nebol cely zeravy nastrocny prebrat zodpovednost.
Ty zloz prosim ta ruzove okuliare a uvedom si realitu. Zaloz tu novu temu s nazvom - komu z vascsa narodili deti aj napriek pouzitemu kondomu? Ani nezaspis po zoparvodpovediach, uvidis. Ja poznam " len" 4 ktore porodili aj napriek vnutromaternicovemu teliesku.
A co myslis ze he lepsie? Rodit vez ukoncenej skoly, v 16-17 stich, ist na potrat?
A to ti pisem ako matka, ktora by na potrat nesla ani keby babo po porode malo zit len hodinu...
Antikoncepciu tiez neuznavam - pre seba. No v oripade 16 rocnej he to uplne o inom. Citi savuz dosoela na sex? Ma byt schopna plnohodnotne niest aj nasledky! A to nie je. A povedz si uprimne - ak mas 16 tak ani ty.
V tomto pripade he abtikoncepcia vhodne riesenie a he na na rozhodnuti toho, kto by nasledky z tehotenstva realne niesol - cize ridicov maloletej.

matullienka
12. mar 2023

@svetlonos s tým kondóm je to presne ako píšeš tiež mám teraz kolegyňu ktorá napriek pouzitemu kondómu čaká bábo

matullienka
12. mar 2023

A len tak mimochodom keď by si nechcela aby v takejto situácii za teba rozhodovala matkaetak mi povedz kam by si potom v prípade nehody išla? Kto by teba a dieťa potom živil? Toto je už len rozum nech mi rodičia dajú svätý pokoj nestarajú sa do mňa lebo ja si to neprajem ale na prípadné prusery sú potom dobrí že

loyda
12. mar 2023

Ja som otehotnela napriek tomu, že sme použili kondóm. Dnes mám dcéru. Ale teda, mala som 30 už. Takže len na kondóm by som sa tiež nespoliehala.

autor
12. mar 2023

@matullienka ale ja nemám 16 a nie som kamarátka maloletej, ale jej matky.

matullienka
12. mar 2023

Tak v poriadku ale vezmi si to z opačnej strany keď príde jej dcéra domov s bonusom postaras sa o dieťa ty? Asi ťažko. Ľahko je niekoho súdiť keď nechodíš v jeho topánkach

majulino
12. mar 2023

Skús sa opýtať mojej sestri. Jej neprasknuty kondom mal v januári 11 rokov. Rodila ako 23 ročná a dieťa vtedy rozhodne neplánovali. Kondóm si kúpili v ten deň sexovali.
Nemyslím si, že matka by mala dcéru nútiť k užívaniu antikoncepcie. Rovnako ako si nemyslím, že 16 ročná by už mala mať pravidelný sex...
Lenže, ak sa mladá nechce v 16 stať matkou, nejako sa chrániť musia.

matabb73
12. mar 2023

Úplne tú matku chápem. Keby mám dcéru, ktorá už má sex, tak tiež riešim antikoncepciu. Stále lepšie ako neželané tehotenstvo v mladom veku. Dcéru by som nenútila, lebo normálna baba to pochopí. Jasné, že je lepšie mať sex až neskôr, ale keď už k tomu ma dôjsť, tak nech má spoľahlivú ochranu. Pozri si nežiadúce účinky obyčajného Ibalginu. Je tam aj smrteľný a bez obáv ho berie kopec ľudí.

kornelies
12. mar 2023

Suhlasim s matkou, aby dcera neuzivala HA. Su aj ine formy antikoncepcie - kondomy, cipky, kremy, atd. Vola sa to sebeckost z partnerovej strany, ved nech si nici svoje telo, preco by mala zena?

janewithane
12. mar 2023

16 rocna by mala pouzivat kombinaciu 2 antikon.metod. kondom nestaci.

svetlonos
13. mar 2023

No pototo tym duplom by si mala chapat. Mne antika nerobila dobre, nemam ju rada ale po dvoch detoch je nas rodinny plan uzavrety. Tiez budem vyberat pre seba najvhodnejsiu liekovu. Inym metodam neverim. Mozes byt prechladnuta a vsetko sa ti poposuva, teda tie prirodne metódy su nie pre mna 🙂
Co ti na to povedala ta tvoja kamaratka? Fakt to nie je sranda, ak sa nad tym realne zamyslis. Ja osobne by som dceru do prerusenia netlacila, to nie. Ale tbl by mala. Aj ked za mna v 16stich je to zalostne skoro, spat s priatelom. Prave zial koli tym nasledkom. Ved v zom veku vobec nie su zrele osobnosti ( dobre, niektori ani v 40tke) ale predsa len. Mali by spoznavat svet, formovat osobnost, vytvarat si nazory, a dozrievat pomaly.

pupava36
14. mar 2023

No ja neviem, radsej uzivat antikoncepciu nez stresovat ci je alebo nieje tehotna. Potom nasledky bude niest matka toho dievcata lebo o to dieta ak by ho to dievca nechcene splodila by sa musela starat prave ona, na kondom by som sa nespoliehala ani na ziadne tie gely tipu pharmatex atd (pharmatex som uzivala aj ja a je stoho 5 rocny maly premudrely nezbednik) kondom moze prasknut....takze zamna by som urcite dcere dohovorila ze ked chce sexovat tak zo spolahlivou antikoncepciou aj ked v dnesnej dobe 100% nieje ani to. A ked odmietne tak jedine si davat naozaj obrovsky pozor alebo nesexovat, no ked dojde chut tak kto by tomu odolal? Ja, nie 😁 (teda mojmu manzelovi neodolam) ale ja mam po 30tke dve deti a sterilku spravenu takze ja toto nastastie riesit nemusim. Potom uz len dohovorat budem dcere ked bude v takom veku kedy by to chcela okusit....ale este ma koooooopu casu na to kedze ma len 7 rokov, moja princezna mala. 😊