Antikoncepcia - áno alebo nie

sandri2009
22. júl 2024

Aké máte skúsenosti ? Môže naozaj spôsobiť neplodnosť a iné vedlajšie vázne účinky ?

zuzitko74
22. júl 2024

Treba si dať vyšetriť koagulačné faktory, pri trombofilných stavoch je antikoncepcia kontraindikovaná. Niektorí gynekológovia na to nedbajú, chceš antikoncepciu, predpíšu ti antikoncepciu, ale je dobré si to dať skontrolovať.
Mala by si mať aj zdravú pečeň a obličky.

taynee
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
kengurica
22. júl 2024

@sandri2009 antikoncepcia aká konkrétne?
tabletky, kondómy, IUD telieska (hormonálne aj nehormonálne), spermicídne gély, pesary, náplaste, implantáty, krúžky..... Je toho veľa, snáď pre každý pár by sa malo nájsť niečo vhodné....
Každému niečo vyhovuje a niečo nie, alebo má nejaké kontraindikácie.
Zrejme ale máš na mysli antikoncepčné tabletky.
Voľakedy som ich brala, ale už dlho mám teliesko (asi 4.). Mám dve už veľké deti, otehotnela som bez problémov po ich vysadení. Ale potom som "zmúdrela" 😉, a prestala ich brať, aj kvôli zdraviu (rodinná anamnéza) a aj kvôli ekológii (hormóny vylučované močom do odpadových vôd...).
Teraz má veľmi veľa žien problém so zvýšenou zrážanlivosťou krvi atď, čo je problém pri tbl.
Treba zvážiť pre a proti.

domcavesel
22. júl 2024

Ja som užívala antikoncepciu 6 rokov, ale kvôli zdravotným problémom. Na tieto problémy mi skutočne pomohla, nič iné dovtedy nepomáhalo, a nie, ani úprava stravy a pod.
Keď som ju vysadila, otehotnela som až po 8 mesiacoch pravidelného snaženia sa. A to tiež za pomoci liekov. Či s tým dačo mala spoločné antikoncepcia neviem. Ale druhý krát by som ju už radšej nebrala.

sandri2009
autor
22. júl 2024

@kengurica Áno, myslela som tabletky. A ako dlho ti to vydrží, to teliesko ? A nijak neškodí telu ?

kika572
23. júl 2024

@sandri2009 ja beriem tabletky od 19, teraz mám 25.. nemala som žiadny problém zatiaľ, ani som nepribrala, ani nepociťujem, že by mi to robilo niečo s psychikou

kengurica
23. júl 2024

@sandri2009 je na 5 rokov, problémy mi nikdy nerobilo (už mám v poradí štvrté). Ale niekomu môže spôsobiť zápal, tak ako tbl môžu niekomu spôsobiť trombózu, migrény, kondómy a gély zase alergie....niekomu robí problémy hocičo a niekomu nič...

janage
23. júl 2024

@kengurica a to už neplatí, že teliesko je určené len ženám, ktoré už rodili?
Autorka ty už deti máš? V akom vekovým pásme sa nachádzaš? Ak by si otehotnela, bol by to veľký problém?
V podstate máš antikoncepciu 2 druhý. Hormonálnu (tablety, naplaste, teliesko....)a nehormonalnu. A tu ešte môžeš deliť na berierovu (napr. Kondom, pesar, teliesko nehormonalne) alebo chemickú (spermicidne gely, cipky)
Plus máš metódy prirodzeného plánovania napr. už moderné systémy keď podľa teploty a ďalších ukazovateľov ti sleduje kedy máš plodné dní.
Ideálne kombinovať viac metód, ak dieťa v žiadnom prípade nechceš.

sandri2009
autor
23. júl 2024

@janage Nie, ja ešte deti nemám. A mám 21 rokov. No, momentálne ešte dieťa nechcem.