Ako užívať antikoncepciu?

10. jan 2024

Ahojte. Prosim od včera mam predpísanú antikoncepciu ( prvý krát). No nikto u dr mi nepovedal ako sa to užíva, od kedy mam začať. Čítala som niekde len ze asi cez ms sa to vysadza ale neviem dokedy ani nič. Taktiež sa bojím ci z nej nebudem mat akné, preberanie ( je to v pribalovom medzi častými ved.u.)
Keď som sa sestričky opýtala ci z nej nepriberiem povedala mi ze ved uvidím. Prosim budete mi vedieť poradiť ako to užívať? Dnes si ju pôjdem vybrať tam budem vedieť aj názov..
Ano viem ze mi budete chcieť napísať aby som zmenila gyn. lenže u nás v meste o moc lepšieho nenájdem čiže viac menej zbytočne.. deti už neplánujem takže ho budem navštevovať minimálne....

januska12323
10. jan 2024

Vyberieš antikoncepciu z lekárne, prečítaš pribalovy leták a budeš vedieť všetko podstatné.

vanilkovazmrzka
10. jan 2024

Velmi zly lekar, ked ti strci do ruky krabicu s hormonmi a nic ti k tomu nepovie.

katulienkax
10. jan 2024

@vanilkovazmrzka to je bezna realita lekarov na Slovensku, ze nic nepovedia a nielen ohladom ATK

rebrambora
10. jan 2024

Lekara sa treba opytat a takisto lekaranika sa vies opytat.
Pri antikoncepcii zacinas normalne prvy den menstruacie a tabletky beries nonstop s tym, ze tri tyzdne normalne tabletky, tyzden placebo.
Ale mas to za normalnych okolnosti napisane na pribalovom letaku.

andrea_82
10. jan 2024

Odpoved ti mozeme napisat, az jed budeme vediet naziv konkretnej antikoncepcie. Niektora sa pocas menzesu vynechava, niektora sa berie cely mesiac a pri niektorych nemas menzes vobec. A ci priberies alebo budes mat akne? To naozaj uvidis, az ked ju zacnes brat, kazdy reaguje inak. Niekomu konkretna znacka nesadne. Ak sa to neupravi ani po nejakom case, vtedy ju treba zmenit.

andrea_82
10. jan 2024

@rebrambora niektore tabletky nemaju placebo. Proste vynechas.

autor
10. jan 2024

@andrea_82 ahoj. Práve som bola v lekárni. Je to Maitalon

autor
10. jan 2024

Ak teda správne chápem..
Keďže začínal prvý krát tak si počkám na prvý deň MS.. odvtedy nasadim, každý deň v rovnakom čase užijem.. jedno celé pláto je na mesiac . Cize tých 21 dní idem každý deň pravidelne. Keď zjem poslednú bude prestávka 7 dní (menštruácia) a po siedmich dňoch začínam nové plato od znova ale už nečakám na MS ale automaticky po MS-7 dní nasadzujem.. chápem to správne?
Len čo ak budem mat MS kratšiu? Napríklad 5 dní? Aj tak mam počkať tých 7 ano? A co ak dlhšiu? Často mávam také tmavšie špinenie aj 8 dní dokopy spolu s MS..
Mam atk nasadiť aj napriek špineniu?

biglovemom
10. jan 2024

Ano to jedno aka dlha je MS
21 beres, 7 dni neberes😊

autor
10. jan 2024

@biglovemom super. Tak som rada ze som to pochopila 🤣 lebo presne som čítala letaky iných a tam zas spomínali nejakú inú tbl tých sedem dní tak som nechápala ako to myslia..
A náhodou nevieš koľko sa za ňu platí?
A keďže je to na 3 mesiace tak o 3 m musím volať dr aby mi predpísal znova alebo pošle automaticky ?

biglovemom
10. jan 2024

Ceny su rozne
Nie recept (u nas v at) myslim aj na svk je rok platny☺️

rony2255
10. jan 2024

@biglovemom všeobecne recept platí iba 7 dní. Ak si nevyberieš lieky, recept prepadne a doktor ti musí predpísať nový. Doberieš lieky, máš pokračovať v užívaní, musí ti dr zas predpísať recept. Či pri antike je to inak?

andrea_82
10. jan 2024

@rony2255 moze mat opakovany recept - kazde tri mesiace jej automaticky nabehne do lekarne novy recept. Treba si to ustriehnut, aby stihla vybrat.

autorka - musis sa pytat doktora, ako mas postupovat, ci ti dal opakovany recept alebo mas volat.