Ako sa má 40-ročná žena chrániť pred otehotnením?

10. jún 2024

Ahojte, čoskoro budem mať 40 rokov, mám 2 deti. Dlhé roky som bola na nich sama. Teraz som spoznala fajn chlapa randime spolu a rozmýšľam do budúcna že by sme mali aj sex. Lenže už mám svoje roky a nechcem mať ďalšie dieťa. Preto sa pýtam ako sa chrániť pred otehotnením?
Čo tu čítam diskusie čo píšu ženy že kondóm chráni len na 98 percent a sú tam 2 percenta že ostane žena tehotná. Tabletky nechcem brať, keby sme mali raz-dva krát do mesiaca sex, to sa mi neoplatí brať si. Môj gynekológ hovorí že najlepšia ochrana je nemať sex vôbec. Ale to sa asi nedá. Vlastne ja som žila dlhé roky bez, mne to vlastne ani nechýba. No raz k tomu dôjde že moja známosť bude chcieť a chcem byť pripravená. Teda čo je najlepší spôsob ako sa chrániť?

barka1
10. jún 2024

Tabletky. Ale začni s kondomom. Aby to nebolo předčasne a zbytocne.
"Rozmyslam, že bude aj sex" a "sex raz - dvakrát do mesiaca" sú divné úvahy. Ja som poriadne začala so správnym chlapom až po 40ke. Tak nebuď prekvapena, ked sa to rozbehne aj u teba. Ano, som rozvedená, 2 deti.

veselo_neveselo
10. jún 2024

Nehormo teliesko, das zaviest a mas na roky pokoj.

emma022
10. jún 2024

Ak už nechceš deti, tak môžeš zvážiť sterilizáciu. Ja ju mám a som spokojná. Mám tiež čoskoro 40 a 3 deti

kulumulu123
10. jún 2024

Sterilizacia idealne na oboch stranach mas 100% zaruku alebo ziadny sex 🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️

kulumulu123
10. jún 2024

Ale inak my pouzivame pharmatex cipky ziadne hormony a pouzijes iba v pripade potreby par min pred... Fungujeme takto 4.5r zatial uspesne po 2porode, a nie nemame sex 2x za mesiac 🙈

egonsk
10. jún 2024

ta frekvencia 2x do mesiaca mi spravila velky usmev na tvari 😄 ... brat mal frajerku, po 40tke mala a skoro z neho vysulozila dusu, tak sa velmi rozvasnila po ich prvom styku.
Takze darmo sa ty poberas do stareho zeleza, ked sa moze stat, ze naberies druhy dych a budes si uzivat viac ako v 20tke, ked si proste sadnete.

sissy27
10. jún 2024

Ako 40r matka dvoch deti by si uz mohla vediet, ze ziadna antikoncepcia nie je 100% - ak chces hitparadu ktora je naj, tak si vygoogli “Pearl index”. A dokonca sa rozne metody antikoncepcie daju kombinovat.
Za mna naj je kondom - pretoze ako jediny chrani nie len pred otehotnenim, ale aj pred pohlavnymi chorobami. Kazdej ale vyhovuje nieco ine.

luccija
10. jún 2024

Kondóm a pharmatex čipky, keď to chces potvrdiť
Ale ja by som išla radšej do nejakého telieska aj kvôli menzesu

heidy222
10. jún 2024

U ženy po 40 je prvá voľba teliesko a o tom ta mal gynekológ informovať namiesto anegdot že žiadny sex

nikola81
10. jún 2024

@emma022 Chcem sa mimo temu opytat na tu sterilizaciu. Ja mam pomaly 43 rokov a jedno dieta. Dalsie urcite neplanujeme. Moja gyn sterilizaciu razne odmieta. Da sa to urobit na poziadanie pacienta? Ja som jej to uz navrhovala, nakolko hormonalnu antikoncepciu razne odmietam nakolko som liecena tazka migrenicka.

snowflakenel
10. jún 2024

@nikola81 na poziadanie sa da. So mnou bola na izbe v poeodnici baba,,ktora mala sekciu so steril.
Ale uz mala tusim 4 deti

mimolimit
10. jún 2024

@nikola81 V sukromnej klinike ti ju spravia bez akychkolvek problemov a ziadosti. V statnom zariadeni bude potrebovat zrejme viac suhlasov (tvojho gynekologa a prednostu gyn. kliniky). Absolvovala som ju pred rokom, vzali mi cast vajickovodov a som velmi spokojna.

nikola81
10. jún 2024

@snowflakenel
@mimolimit
Este sa chcem opytat, ja mam len jeden vajcovod, nakolko mam jeden odobraty koli MMT. Cena sa odvija aj tohto faktoru? Len ma to zaujima. Malo to u vas nejaky vplyv na cyklus a hormonalne zmeny? Pytam sa ako hlupa, citam aj na nete ale radsej si vypocujem real skusenosti. Mne len nejde do hlavy preco ma moja dr vzdy odbije ked sa jej na to opytam.

lija22
10. jún 2024

@nikola81 mne to tiez nejde do hlavy preco to tak razne odmieta. Aspon by mala podat informacie za a proti. Kazdopadne ja mam sterilku 5 rokov. Nijak to neovplyvnilo ani cyklus, ani hormony a dokonca to pokladam za jedno z mojich najlepsich zivotnych rozhodnuti. Ta sloboda a klud je na nezaplatenie.

lillian18
10. jún 2024

Teliesko. Hormonalne.

kiki68
10. jún 2024

Ved normalne kondom, pripadne to poistit pharmatexom. Ked chces mat total pokoj na Par rokov tak teliesko zaviest. A mas pokoj. Nemat sex vobec v 40? Asi v prvom rade zmenit gyndosa, lebo toto radit zene v takom veku… sa normalne divim, ze nieco take povedal.

wiwi28
10. jún 2024

Ja som teda v 15r vzťahu ale po 1dietati sme si povedali, že stačí. Mám dlhoročné a dobré skúsenosti s Nuvaring (plastový krúžok sa zavedie dovnútra a je tam 21dni kedy chráni, potom ho na 7dní vyberieš. Prebehne menštruácia a na 8 deň opäť zavedieš nový krúžok). Výhoda Nuvaringu je, že nejde cez žalúdok. Teraz mám zavedené nehormonálne teliesko a to tiež môžem odporúčať. Ja mám síce za seba pocit, že tak 2-3 mesiace mu trvalo kým sadlo ale už je všetko ok.

pelian
10. jún 2024

Tiez som riesila tuto otazku s mojim partnerom a takisto sme sa zhodli, ze zatial dalsie dietatko nechceme. Mozno cas ukaze inak, ale nateraz sme sa rozhodli takto. A vyriesili sme to teda hormonalnym telieskom, chodim v Ba k dr. Millymu, ten mi ho zavadzal a za mna najlepsia mozna volba. 🙏 Vobec nelutujem.

matkahelka
10. jún 2024

ja mam 40 plus a pre mna je mimo moj level chapania, ze v takom veku mas pristup "1-2x do mesiaca... a chlap bude chciet." ja som si sex zacala najviac uzivat posledne roky a u mna plati to statisticke, ze okolo 40 maju zeny najvyssie libido. a chlapom to nie je, kedze mam dlhe roky toho isteho. aj u teba sa lahko moze stat, ze z toho 1-2x mesacne a chlap bude chciet, sa to otoci a budes nadrzana ako stepna koza. A k veci- nehormonalne teliesko neodporucam, moja kolegyna s nim normalne v 48 rokoch otehotnela, aj tu na mk som citala, ze s nim baby otehotneli a normalne deti donosili a porodili. kondom je urcite naj ochrana, ak mas pochybnosti o jeho ochrane, kombinovat s cipkami alebo gelom.

lenkalienka321
10. jún 2024

No poviem ti tak. Kolegyňa má 3 deti po tabletkách. Chránia asi na 98% + majú ďalšie potenciálne rizika, špeciálne keď ich začneš brat v 40. Telo sa inak adaptuje v takom veku ako 20. Kvalitný kondóm je úplne v pohode a keď budete mať sex 2-3 do mesiaca, môžeš to skombinovať aj s ovulacnym teplomerom, ten ti na základe teploty a predošlých cyklov vyráta, kedy máš plodné dni. Ja používam smart hodinky. Plus šanca otehotnieť v 40 je dosť nízka všeobecne, takže keď skombinujes kondóm a cyklotest, máš to určite istejšie ako tabletky.

autor
10. jún 2024

Neviem čo si vybrať, teliesko nechcem do seba dávať, neviem ako by som to zvládla. Ani sterilizovať sa nechcem, mám strach pred takými zákrokmi. Najjednoduchšie by bol asi kondóm, no keď čítam tuná koľko žien sa otehotneli a používali kondóm. Tak človek má strach aj sexovať a potom každý mesiac tŕpnuť či dostanem menzes alebo nie.
Tomu neverím že by som často mala sex, ako som písala 1-2 krát do mesiaca možno. Ja som to nikdy nemala v obľube mať sex, ja by som kľudne vydržala žiť aj bez toho.

emma022
10. jún 2024

@nikola81 ja som mala sterilizáciu robenú v rámci sekcie. Žiadosť o sterilizáciu som podávala v nemocnici, kde som rodila. Moja gynekologička s tým vôbec nič nemala, len som jej to oznámila

emma022
10. jún 2024

@nikola81 a tiež mi to nijako neovplyvnilo cyklus, normálne ďalej menštruujem .
Cena závisí od nemocnice. Ja som pred 2 rokmi za zákrok platila 250 €v nitrianskej nemocnici

danielle21
10. jún 2024

Sterilizacia, ja si nemozem vynachvalit

mimolimit
10. jún 2024

A partner ma aky nazor na sterilizaciu? Podla mna by toto mali riesit primarne muzi, pretoze u nich ide o ambulantny zakrok a nie o celkovu anestezu a hospitalizaciu ako u zeny.
Velka skoda, ze je ich tak malo v tejto oblasti uvedomelych.
Vyskusaj nehormonalne teliesko. Mozno ti bude vyhovovat.
Ja som ho mala 8 rokov a zacali mi potom rozne gyn. problemy bohuzial, tak som sa rozhodla pre sterilizaciu, pretoze manzel ju bohuzial odmietal a nejako bolo plodnost potrebne vyriesit.

mimolimit
10. jún 2024

@nikola81 Popytaj sa v nemocnici, ale nemyslim, ze to bude mat vplyv na cenu.
Sterilizacia u zeny nic nemeni, vsetko funguje ako ma, len ti chyba kus vajickovodu a zostanu ti 3 drobne jazvy na bruchu po laparoskopii (v pupku a po oboch stranach vajecnikov, pod urovnou nohaviciek). Mam 39 rokov a 1 rok od zakroku, nepocitujem ziadnu zmenu - bohuzial ani v libide😁

letfenixa
10. jún 2024

@autorka my sme od pôrodu používali Pharmatex čipky a pohoda.

autor
10. jún 2024

@mimolimit My sa len zatiaľ randime tak som sa ho nepýtala na sterilizáciu.

autor
10. jún 2024

@letfenixa To sa ako používa?

diaszoky
10. jún 2024

@egonsk to brat ti rozoraval?😂