Ahojte maminky, velmi by ma zaujimalo ako sa chranite pred dalsim otehotnenim, tie ktore kojite, alebo ste uz kojili... Rozmyslala som uz aj nad tabletkami (ani neviem ci by som ich mohla uzivat, pred tehotenstvom som bola na pecenove testy a mala som zvyseny bilirubin, o antike bola rec len ohladne toho aby som si dala tie hodnoty bilirubinu do poriadku, a uvidi sa potom. Mali sme s gyn aj diskutovat o moznostiach antikoncepcie, ale kvoli zlemu vysledku sme sa k tomu nedostali..), no skor mam s toho husiu kozu nez prijemny pocit, pchat do seba kazdy den tabletky, a fungovat ako tester, ktora mi sadne, ktora nie. Ani vnutromaternicove teliesko u mna nehrozi, tiez to ma dost negativ, a desi ma to. Ani pocitanie plodnych a neplodnych dni, mi nevyhovuje, kojim uz 4.mesacneho synceka, a menzes som este nedostala, a kym by bol pravidelny,... Citala som viac toho aj na internete, no stale som tam, kde som bola, neviem sa rozhodnut, neviem ktora moznost je lepsia.. menej skodlivejsia..
Mate niektora skusenosti s pesarom?
Budem vam velmi vdacna za kadzy prispevok, dakujem 🙂
@brumka A ako si znasala HAK, nemala si nejake neg.ucinky? A nemala si z nej menej mlieka? Lebo co som citala tak z HAK pocas kojenia klesa aj tvorba mlieka.. ja ho mam zatial akurat, tak sa toho bojim, ako aj dalsich negativ.. praveze neviem ci ju mozem mat, pred druhym tehu, som to nedoriesila, no teraz uz dalsie miminko neplanujeme, tak by som sa rada nejak chranila. Viem ze existuje aj kondom, no moc prijemny mi nie je, ale ked sa inak neda.. 🙂
@vevinaaa jasom nemala prbolem s hak jasom 4 roky pred prvym tehu brala a pojhhode ako 1 lacny preparat mi nerobil dobre ale ked som nekojila som 2x brala yadinea pohode ziadnep riberanie nic, len nadherna plet ziadne menstruacne bolesti, ale pocas dojceniasom brala hak azaliu je este jedna ale nazov si nespomeniem len tie 2 sa mozu brat pocas dojcenia lebo nevplyvaju na mlieko lebo obsahuju len 1 hormon ale zase su dost vysokohormonalne. ked som repstala dojcit som si po mesiaci predpisala opat yadine mlieko som mala stale ale vdaka hak som si zastavila tvorbu hned...dojcilasom 15m prestala som zo zdravotnych dovodov...snad som to zrozumitelne napisala 🙂 neches skusit radcej teliesko? je hormonalne aj nehormonalne ale o tom nehormonalnom pocuvam ze zlyhava
@vevinaaa ahoj jednou s moznosti je krem alebo cipky www.pharmatex-antikoncepcia.sk/
alebo potom barierova antikoncepcia - t.j. kondom alebo pesar
alebo si poznat telo a cyklus - ja som takto planovane otehotnela 2x pocas kojenia na prvy pokus 😀 (nemala som vobec menzes ale citila som hned prvu ovulaciu ked sa cyklus isiel rozbehnut)
Pocas kojenia (kojila som 15mesiacov) som používala HAK Cerazette. Uz nekojim a asi opäť prejdem na HAK, ktorú som brala pred tehu. Mna fakt, že do seba pcham kazdy den hormóny nikdy nerobil veľmi stastnou...ale žiaľ spolahlivejsi spôsob ochrany proti pocatiu mne vyhovujuci som nenasla. Antike po tejto stránke doverujem. Že ma obrovkse množstvo negatív, je uz na inú diskusiu. Ja by som radila bud HAK ak ti dobre sadne alebo pocitanie plodnych dni. To mi príde celkom ok ale asi nie pocas kojenia, ked je cyklus este rozhadzany. A čo sa týka množstva mlieka kým som brala cerazette, u mna to na jeho tvorbu nemalo vplyv.
ja by som pocas kojenia nedala do seba ziadnu antikoncepciu... davajte si pozor alebo pre istotu prezervativ
ja som pri kojení brala HAK Cerazette a druhýkrát Azaliu - ak ti ide iba o obdobie dojčenia, tak tam si moc nenavyberáš...je len ten jeden druh (kdesi som čítala, že Cerazette sa teraz premenovalo na Azaliu, takže by to malo byť to isté) Problémy som s ňou nemala žiadne, menštruaciu som dostala až po vysadeni - po skočení kojenia....ale už HAK nepoužívam - nemala som dobrý pocit z toho,čím "zásobujem" svoj organizmus a z poslednej čo som mala mi bývalo zle, tak som si povedala, že dosť...aj keď bolo to spoľahlivé a hlavne pohodlné
@fidka79 ale teliesko tiez nie je bohvie co, ako som si citala, vie sa to aj vysunut a mozes otehotniet a nehovoriac o tom ze s toho mozes mat aj ine problemy, to ma od toho odhovara.. no neviem nemam s tym skusenosti, tak len zbezne co som studovala na MK.. asi mi zatial stale nic ine neostava, len to cos i pisala ty..
ja mám Azaliu, je to tzv. minipilulka, má minimum hormónov a zabraňuje spermiám aby došli tam, kam by v inom prípade mali prísť...Urobí v maternici nejaké, pre nich, nepriaznivé prostredie...Nemám nejaké extra problémy, akurát len znížené libido, ale to robí určite aj to dojčenie. A iný spôsob chránenia..no neviem, asi iba nejaký bariérny, kondóm, prípadne ten pesar, ale neviem akú to má spoľahlivosť, tam sa tuším používajú aj tie spermicídne gély a to neviem, či je vhodné počas dojčenia..Treba sa poradiť s lekárom, alebo ako mi povedal môj bývalý (šiel na dôchodok) lekár, nemať žiadny sex 😀
@vevinaaa mementálne kondóm, babätko by som ešte jedno chcela, ale manžela som zatiaľ nepresvedčila 🙂 ....nie je to najpohodlnejšie, ale keď mám pravidelný cyklus a trošku si to odsledujem, tak sú dni, kedy to ide aj bez ochrany 😉 ale ty to máš o to zložitejšie, že si menštruaciu ešte nedostala ...
@mysenac neboj raz ho presvedcis 🙂 konecne,vcera som dostala prvu,som si nebola ista ci nejde len o spinenie...este pockat ci bude pravidelna byvavat...bodaj by 🙂 a s testami na vypocet plod. neplod.dni nemas skusenosti? A je to spolahlive sledovat si tieto dni? Viem ze 100% nie je nic len nemat sex 🙂
@anjelik2509 a tvorbq mlieka ti neklesla?vraj to je aj v letaku spominne
@vevinaaa Aj ja odporucam Pharmatex. Je to bez hormonov bezne dostupne v lekarni a anpr. mojmu muzovi nevyhovuju kondomy ale toto je v pohode. Pouzivame uz dlho mladsi bude mat uz 2 roky a v pohode to funguje. Podotykam, ze obe deticky sa nam podarili na prvy sup. Cize som sa tiez obavala dalsieho tehu. Zatial som max spokojna. lacna dostupna bezhormonova antikoncepcia a hlavne si to kontrolujem sama nemusim sa spoliehat na partnera 😀 . A kojila som este do nedavna. Cize 23 mesiacov.
ahoj je to chemicka ochrana je to bud krem alebo take globule. Zavadzas si to pred stykom stoji cca 7E a vydrzi na 8 pouziti tu je o tom viac pisane http://www.najlekaren.eu/antikoncepcia/2216-pha...
@vevinaaa hmm, vieš že som si to ani nevšimla? Ani to písané o tom a ani žeby som mala málo mlieka...Myslím, že keď som ju začala užívať po šestonedelí, ani nie, ale teraz keď má malá už dva roky preč, mám menej mlieka, ale to je normálne, už toľko necucá, pomaly sa to znižuje...A tebe klesla?
@zanin dakujem pokukam
@anjelik2509 ja som este neuzivala,no citala som si neraz o tom ze ked kojaca maminka zacne uzivat HAK moze mat menej mlieka preto sa pytam
@vevinaaa aha..no neviem ti presne povedať, moja ani nebola len na mojom mlieku, prikrmovala som ju od začiatku umelým mliečkom, takže asi tak...
ja som prve 3 mesiace po porode uzivala HAK a naozaj sa mi stracalo mlieko. Hned ako som vysadila tak sa vsetko vratilo ako bolo a kojila som do 23 mesiacov.
@zanin To je dobre ze sa vratilo. Toho sa bojim ze keby sa nahodou dam na HAK stratim mliecko, lebo som mala nad produkciu, no tym ze maly casto a malo spapa sa mnozstvo zmenilo, teraz mame akurat, no neviem si predstavit mat este menej. Krasne dlho si kojila, preco si prestala? 🙂 ach ta zvedavost..
ja som brala pri kojeni cerazette, ms ziadna, teraz mam mirenu, som max spokojna, ms tiez ziadna, ziadne negativa 😉
oboch som kojila do 23 mesiacov. prveho som prestala lebo bol druhy na ceste a mala som malo zeleza hoci som ho uzivala ako doplnok aj tak som mala stale nizke hodnoty tak lekar mi odporucil aby som prestala kojit a po kontrolnych odberoch to uz bolo OK. Druheho som prestala kojit prednedavnom lebo uz len v noci chcel a to na mne visel celu noc cize u mna sa nedalo hovorit o spanku a on to mal uz len ako dudku. Nikdy dudu nemal, lebo nechcel 😀 ale prsko by mal v puse aj celu noc. Zacala som byt z toho hrozne unavena lebo som sa normalne nevyspala pol roka tak sme trosku bojovali a nakoniec sa sam odstavil. Asi aj toho mlieka tam uz bolo velmi malo kedze cez den si ani nespomenul ale ako isiel spat tak musel mat cici. Dnes zaspava s rukou na mojom prsku a je spokojny nemusi ho mat v puse ale zavislaci svojim sposobom stale. 😅
U nás je najspolahlivejsia antikoncepcia naša Nati 😀 zobudi sa vždy "načas" 😝 no ale k téme.....
Ja som brala nizkohormonove po prvom tehu, na mlieko to nemalo žiadny vplyv, potom som si dala vnutromaternivcove , aby som nemusela myslieť na tablety , no a vydrzalo dnu týždeň.... :-/ takze tabletky al kondom , moc si nenavyberame bohužiaľ
@vevinaaa ide aj o to, ako velmi nechces/nemozes si dovolit otehotniet .. ak ti staci cca. 90-95% spolahlivost, tak sa da v pohode fungovat obcas s kondomom, obcas prerusovana ... ak ale nemozes otehotniet z ekonomickych ci zdravotnych dovodov, tak treba riesit vyssie % spolahlivosti.
Ja som s tabletkami prestala uz davno a dufam ze si ich uz nikdy nebudem musiet dat. Pri kojeni, kedze uz kojim skoro dva roky by som urcite nechcela brat hormony, nech si hovoria co chcu, neverim ze tie nizkodavkove nemaju ziaden vplyv na dieta
preco partner nedava pozor?
@fazulka_mala ja len zistujem ake mam moznosti,keby nechcem stale kondom pri milovani
@balimka no uz by som nechcela vobec,milujem deti,mam ich,ale stacia 2 🙂 a je tam toho viac... A interupcia nehrozi! Ja tiez nechcem tabletky a hlavne ked kojim.. Preto zhanam ci aj ine riesenia nie su a ake su skusenosti
ked nechces alebo nemozes antiku ani telesko tak ti ostava uz jedine kondom na nom ni nieje zle. mi sme sa chranili hak pre kojacie. do buducna rozmyslam nad teleskom