Ako brať antikoncepciu, aby mi na to mama neprišla?

katynecqa
20. jan 2012

čaute;)

mám 16 rokov a úžasného priateľa. pred 2,3 mesiacmi sme mali prvý krát sex. ja sa ale bojím a preto by som chcela antikoncepciu. lenže neviem ako povedať mame že som už s ním mala sex a ešte jej povedať že chcem antiku;)
mama už nie je najmladšia a neviem ako to pochopí...:/
rozmýšľala som že to aj urobím tajne no po zistení že prvý mesiac ako začnem brať tabletky tak mi bude ráno bývať zle a vracanie a tak ďalej a to by určite zistila že beriem antikoncepciu a asi by nebola veľmi rada že som to takým spôsobom urobila...
prosím poraďte mi akým spôsobom to mám urobiť..🙂

ďakujem všetkým za názor🙂

liz_lemon
20. jan 2012

@katynecqa neber antikoncepciu, pouzite kondom, inak nechapem, preco by ti malo byt zle a preco by si mala vracat po brani antikoncepcie, to skor, ak by si bola tehotna

katynecqa
autor
20. jan 2012

len sa nám zdá že antikoncepcia by bola lacnejšia ako tie kondómy..:/
neviem kamarátky hovorili že im bývalo zle prvý mesiac keď brali antiku.. ale ďakujem;)

liz_lemon
20. jan 2012

@katynecqa tu ide o tvoje zdravie, a nie cenu
ja viem o com hovorim, brala som ju 10 rokov
uz by som to nikdy nebrala

ikke
20. jan 2012

antikoncepcia lacnejsia nez kondomy???!!! to chcete mat kazdy den?
ale ak uz teda musite, urcite radsej kondomy nez hormony (antikoncepciu), hlavne v tvojom veku! to ti povie kazdy zodpovedny gynekolog, ktory nepozera len na to, aky bonus dostane za predpisanie antikoncepcie od firmy, co ju vyraba 🙄

sorciera24
20. jan 2012

@katynecqa fuu, chces brat anikoncepciu a ani netusis, co ti moze sposobit.....ano, moze ti sposobovat zle......ale kludne dlhsie a vaznejsie......ale vracanie kazde rano....to asi nie 😀 ......inak antika vychadza dost draho oproti kondomom.....a zatialco antika ti moze vazne uskodit, kondom to isto neurobi......
jaaaj, baby, esteze ja som v 16tich nemusela rozmyslat nad takymi vecami 😝

maminuska
20. jan 2012

@katynecqa na jednej strane je veľmi dobre, že si zodpovedná a riešiš antikoncepciu, na druhej strane riešiš ju podla môjho názoru veľmi skoro, 16 rokov je tak úžasný vek a načo je potrebné ho zaťažovať takými to problémami.
Nech je tvoj priateľ akoklvek úžasný človek , nemal by ťa v tak mladom veku vystavit jej účinkom a skôr naopak , mal by on uvažovať o ochrane pre seba.
Množstvo mužov sa však bráni že to je ako med lízat cez sklo , ale ja to považujem len za čisté sebectvo z ich strany. Ja som začala v 18 so sexom a som tomu veľmi rada že "až" tak neskoro , a ver tomu že môj vtedajší partner vtedy pre mna úžasný človek si ten kondom poctivo navliekal.
Potom ako som sa vydala prvýkrát som používala antiku práve pre ten dôvod" med lízat cez sklo" a aby som vyhovela partnerovi , už by som to nespravila. V druhom manželstve nuber 1 kondomy

mamutka
20. jan 2012

@katynecqa po antikoncepcii som dlho krvacala, takze sex ziaden - po 3 tyzdnoch sa to krvacanie ustalilo, vraj je to normalne 😒 strasne mi zacali pucnut nohy, vraj mam k tomu sklony geneticke a antik.to nakopla - diky moc, bez nej sa to nemuselo spustit a nemusela som aj po 10 rokoch mat problemy s puchn.noh.... bola som naladova a pod, po 3 mesacoch som to vyhodila, nikdy viac.
Chapem, ked to baby beru koli zdravotn.problemom na predpis, ale koli sexu, to nechapem, kondom je vacsia istota a nenicis si telo.
kopa bab ti napise, ze nemaju problemy, kopa bab to berie aj 10 rokov a potom nevedia otehotniet.
ak chlap trva na antikonc.len aby on nemusel mat kondom, tak taky si nezasluzi babu, ked mu je jedno ake riziko jej telo podstupi. je to zbytocny zasah do tela, snad ten tvoj je chapavy.
je to na tebe, ale pocitaj s tym, ze existuju vedlajsie ucinky

katrinka8
20. jan 2012

Ahoj, ja si tiez myslim, ze hormonalna antikoncepcia v takom veku nie je celkom dobre riesenie. Dovody uz Ti napisali baby vyssie 😉 Existuju aj ine sposoby ochrany 😉 Pocula si uz o spermicidnych kremoch a geloch? Je to vlastne tzv. chemicka antikoncepcia. Pokukaj na nete, lebo si neviem presne teraz vybavit konkretne znacky, ale aj v lekarni by Ti mohli vediet poradit. Podla mna je to lepsie ako hormony. Ak to skombinujete s kondomom, malo by to byt vysoko ucinne 😉
A k Tvojej otazke, ako to povedat mamine... No, a aky s nou mas vztah? Rozpravali ste sa uz niekedy o sexe, o antikoncepcii? Ci vobec? Ak si myslis, ze by neprijala myslienku, ze uz ste sa s priatelom milovali, tak to skus urobit tak, ze sa este len chcete a chces sa zodpovedne chranit. Neviem, ci to zaberie, ale ja osobne by som asi bola rada, ze mam zodpovednu dceru, ktorej na takychto veciach zalezi 😉

katynecqa
autor
21. jan 2012

ďakujem vám všetkým!!!
po prečítaní toho asi fakt antiku vyhodím z hlavy... možno že to bol len prvotý nápad ktorý som ešte ani tak v sebe nemala prediskutovaný🙂
s priateľom sme to prediskutovali a povedali si že kašleme na to.. fakt je to zásah do tela a ja som ešte primladá🙂
každopádne ste úplne super a veľmi veľmi vám ĎAKUJEM🙂

katrinka8
21. jan 2012

@katynecqa - nemas za co. Inak, klobuk dolu, si fakt zodpovedna, kiezby takych bab bolo co najviac. Dufam, ze aj mne sa podari vychovat moju dcerku k takejto zodpovednosti 😉

katynecqa
autor
21. jan 2012

@katrinka8 hehe tak to ďakujem veľmi pekne..🙂 ..možno si to ani tak neuvedomujem ale fakt nechcem skončiť v 16tke s dieťaťom🙂 ..deti chcem ale až keď dokončím SŠ a VŠ🙂 ..aby som sa im mohla naplno venovať.. teraz by na to nebol ten najvhodnejší čas🙂 ..tak budem držať palce🙂

albireo
21. jan 2012

@katynecqa mam otazku.Do pohlavneho zivota si sa veselo pustila , s mamou evidentne nemate taky vztah,aby si sa s nou chcela bavit o prevencii.Fajn. Premyslala si nad tym,ze by si sa o moznostiach ochrany pred nezelanym tehotenstvom a pohlavnymi chorobami porozpravala napr. s gynekologom?
jedna vec je neotehotniet a druha je nechytit od partnera napr.HPV- virus ,ktory je u zien rizikovym faktorom pre vznik rakoviny krcka maternice. Z tohto hladiska je kondom pre teenagerov urcite velmi vhodny.
Hormonalna antikoncepcia je len jednou z foriem prevencie, ma svoje pro a proti, ale dobry doktor by ta o tom vsetkom mal informovat. Nedemonizovala by som ju, treba len zvazit, ci je to naozaj to,co je v tvojej situacii najvhodnejsie.