7 rokov užívam hormonálnu antikoncepciu. Mám dať pauzu?

kikuska_nr
20. okt 2010

Ahojte, chcem sa s vami trosku poradit ohladom tabletiek. Uzivam ich bez prestavky 7 rokov a mam pocit, ze by bolo dobre, dat si pauzu. Doktor ma sice presviedca, ze nijako nezatazuju organizmus, ale predsa, je to chemia. Aj na cykle vidim, ze nie je vsetko tak, ako predtym, mavala som ms 5-6 dni, silnu, bolestivu a teraz mam ledva 3 dni aj to o nej poriadne neviem. Zle mi je tak prvy den, niekedy vobec. Rozmyslame s priatelom uz aj nad babom, len vahame, ci je uz spravny cas, ci to zvladneme...kupili sme prave byt, brali hypo, tak je financne narocnejsie... tak mam teraz dilemu, ci si ist predpisat dalsie balenie alebo sa trosku precistit a nechat to na prirodu...

gerdanova
20. okt 2010

@kikuska_nr
presne obdobný problém mala kamarátka.
po 5rokoch HAK videla, že jej to moc nerobí dobre a tak sa rozhodla, že ju vysadí.
Nakoľko sa pohybuje v oblasti zdravotníctva, tak presne vedela, ako zareaguje lekár. Silou mocou jej chcel natiskať inú...však to nám je jasné, že za to niečo majú. 😀
HAK vysadila vlani v máji a včera mi povedala, že cyklus sa jej pomaly začína spamatávať. Začínala na dĺžke okolo 60 dní a minulý mesiac to už bolo "len" 37...
Nehovorím, že budeš mať podobný problém..Ale asi máš pravdu, že nejaké prečistenie by nezaškodilo.. 😉

maryanna
20. okt 2010

@kikuska_nr ja som používala 9 mesiacov a dala som si pauzu lebo sa mi zdalo veľa celý rok pchať do seba také čosi...7 rokov vkuse si neviem ani predstaviť.... 😕
ja by som si dala na tvojom mieste pauzu , a dieťa tak po troch mesiacoch od vysadenia...aby nebol problém..:D

kikuska_nr
autor
20. okt 2010

az tak dlho? fuuuha, ja ze nejake 3 mesiace a hotovo 🙂 stary doktor mi pisal tbl o dusu, vyskusala som kadeco, ked sa mi nepacilo, dal mi inu...tento mlady by ma hadam aj podporil v babatku, len sama asi neviem, ci uz je ten cas...predsalen, je to uz na cely zivot, nielen na chvilu...a druha vec je samozrejme, ci je vsetko ok, ci naozaj ta HAK neskodi, toho sa trosku obavam...

kikuska_nr
autor
20. okt 2010

@maryanna no, mne sa to takto spatne tiez zda hrozne dlho... 🙂

gerdanova
20. okt 2010

@kikuska_nr
ak vysadíś a necháš to na prírodu, tak isto organizmus bude vedie´t, kedy je pripravený...
a tá večná otázka: kedy je ten správny čas na dieťa?
myslím, že keď už príde, tak nikoho nenapadne, že to bolo nevhod... 😎

kikuska_nr
autor
20. okt 2010

@gerdanova presvedcivy argument 😉

anjelicek26
20. okt 2010

@gerdanova - presne tak, idealny cas nie je, ked to prijde, tak to proste vhodne je 🙂

No a 7 rokov HAK je zahul na pecen, urcite treba dat telu pauzu... aj keby ste nesnazilkovali, ma zmysel aspon uvidiet, aky mas cyklus bez nej.

kikuska_nr
autor
20. okt 2010

@maryanna ak sa ta smiem spytat, vsimla som si, ze si mlada mamina...ako to vnimas? vzdy som si hovorila, ze chcem byt aj ja mlada mamicka, aby som mala k babu blizsie...mna mala mamka v 20tich a maly sme perfektny vztah...len teraz som si nie celkom ista, ze by som to uz zvladla...mozno, ak by to naozaj prislo, brala by som to vsetko inak...

kikuska_nr
autor
20. okt 2010

@anjelicek26 ja si to vsetko uvedomujem, zacinam sa podvedome trosku obavat, ci z toho nebudu nejake problemy, ale take pocerne myslienky rychlo zahanam...na druhej strane mam urcitu istotu, ze je to rozhodnutie na mne, ze sa nemusime bat pripadneho nechceneho tehotenstva...

anjelicek26
20. okt 2010

@kukuska_nr - ja som mala Sasku v 22, otehotnela v 21, vhodne to nejako nebolo uprostred vysky, no ale je tu a neviem si to predstavit bez nej... nase mladatko druhe bolo vymodlene, vysnivane, dlllho sme sa snazili...

Podla mna nie je rozdiel medzi mamickou v 20-ke 30-ke ci 40-ke - ked je to po prvy raz, tak je to o uceni... ziadna z nas sa nenarodi ako idealna mamina... v tehu mas 9 mesiacov sa na vsetko pripravit... aj psychicky... od prveho momentu, kedy ho uvidis na sone, prve kopnutie v brusku, prvy pohlad do tvaricky po porode... nie je nic krajsie, ako mat dieta.

kikuska_nr
autor
20. okt 2010

holky utvrdzujete ma v rozhodnuti vysadit tbl a nechat to volne plynut...naozaj, co ma prist, to pride, tak to bude najlepsie 🙂 dakujem, pomohli ste mi, nemam sa s kym takto objektivne porozpravat 😉

didiana333
20. okt 2010

@kikuska_nr ja som užívala v kuse 13 rokov...a tiež som chcela akože "prečistiť organizmus" 😀 a máme Erika....hned na prvý mesiac po vysadení som zostala tehu.... 😅 prekvapilo ma to...v mojich rokoch a hneď.... 😉

tinax
20. okt 2010

@kikuska_nr, k vysadeniu ak mas vnutorny pocit ze by to bolo vhodne tak by som vysadila. Aspon na 5-6 mesiacov a uvidis co cyklus urobi. Ja som brala tabletky dlhe roky bez prestavky tiez a riesila ci prestavku ale kazdy dr ma ubezpecil ze zo zdravotneho hladiska netreba ked som mala vsetky vysetrenia ok.
A k Tvojej druhej dileme- ci je spravny cas na dieta-ja som mala syna neskoro lebo som neskoro stretla manzela. 😉 Pred sebou sme mali stavbu,hypo.... a nelutujem ani minutu ze sme necakali. Brali ste hypo na 2r alebo 20r, viac? Kedy bude vhodny cas?

mircalla
20. okt 2010

poznam dost bab, ktorym po dlhodobom uzivani prestali spravne fungovat vajecniky, jednoducho zleniveli....neprodukovali folikuly a mali problem otehotniet. a taktiez nemali menzes aj mesiace. podla mna HA je svinstvo, samozrejme tieto veci lekari nepovedia,ved je to biznis, ale zial stava sa to. brala som to rok a co som nikdy nemala problem s cystami, zacalo to okolo 30-ky, ked som to brala. netvrdim, ze cysty su z toho (i ked som dala razotazku na tuto temu na fore gynekologovi, a nevylucil to), ale to ze moze byt uplne rozhadzany cyklus a/alebo lenive vajecniky pravda je.
tiez chudatko pecen.

kikuska_nr
autor
20. okt 2010

@didiana333 😅 jeeeeee
tak ale, zas hadam nam sa to hned prvy mesiac nepodari, to by bol sok 😀

bosoriak
20. okt 2010

@kikuska_nr: ja som rovnako dlho brala HAK, potom som vysadila a po 5 mesiacoch sa nam na prvykrat podarila dcera (V skutocnosti na prvykrat a s kondomom :-P ). Brala som ich sice dlho bez prestavky, ale spoliehala som sa na svoju lekarku, co mi robila pravidelne prehliadky, tak som bola v klude.
A na dieta naozaj nie je nikdy spravny cas, vzdy je dovod, preco to odlozit. Myslim, ze dieta pride vtedy, kedy ma.

kikuska_nr
autor
20. okt 2010

@mircalla ved toto....doteraz som to nejak neriesila, HA som zacala brat v puberte kvoli velmi bolestivej ms, mavala som ukrutne krce, odpadavala som...casom mi vyhovovalo, ze som sa pri styku s priatelom nejak nemusela stresovat, ci nahodou neotehotniem...teraz som sa s tou myslienkou zacala pohravat a uvedomujem si, ze tie roky naozaj ubehli a nemusi to byt vsetko s kostolnym poriadkom...myslim, ze to bude najlepsie riesenie, su aj ine sposoby, ako neostat tehu, pokial by sme sa este rozhodli pockat a ak aj nie, chcem, aby bolo vsetko v poriadku...aby som sa kvoli vlastnej pohodlnosti nepripravila o tu moznost mat babo prirodzenou cestou...
k tym cystam, to je take asi pripad od pripadu - kamaratka ma 25, HA nikdy nebrala a ma s nimi neustale problemy. Stale nejaky zapal, musi chodit na inekcie, davat si velikansky pozor na seba...

poppy1
20. okt 2010

@kikuska_nr
@mircalla

nuz baby tak ja som zivy priklad toho, ze mi po uzivani HAK (Mercilon) uplne prestali fungovat vajecniky ☹
HAK som brala 4 roky, potom som vysadila nakolko som pocula o tych neziaducich ucinkoch a tak, proste som si povedala,ze su aj ine formy antikoncepcie. No a zacalo peklo. Menzes neprisiel prvy, druhy, treti mesiac... lekari odporucali cakat, ale potom museli podat injekciu agolutin. Ani to nenastartovalo menzes, takze som dostavala Duphaston, s tym mi menzes prisiel ale samozrejme to bol len ten pseudomenzes, cize umelo vyvolany...lekari mi vraveli, ze mam brat Duphaston pol roka,ze sa to urcite upravi potom a vajecniky to nakopne... No po pol roku opat menzes nikde... cakali sme styri mesiace, styri mesiace som bola bez menzesu... opat mi dali Duphaston na 3/4 roka a potom sa mi opat menzes nerozbehol... proste ked som neuzivala Duphaston, menzes som nemala... takto to trvalo styri roky. lekari len skonstatovali,ze bohuzial som priprad, kedy vajecniky uplne zaspali ☹ no a potom sme sa zacali snazit o babatko. chpdila som kazdy treti den na folikulometriu a zistili, ze sa mi sice tvoria vajicka, ale nedozrievaju... proste narastli do velkosti max. 8-12 mm a potom zanikli, takze tazko som mohla mat ovulaciu, ktora nastava ked je vajicko velke aspon 25 mm. uzivala som vsetko co existuje!! SARAPIS, navstevovala som homeopata, liecitelku, uzivala som Valovic kvapky atd atd... zrejme nieco z toho mi pomohlo, lebo zrazu som mala folikul 18 mm, co uz bol uspech u mna a teda zrejme aj nastala ovulacia, lebo som otehotnela. Doktorka sa vyjadrila,ze som zazrak prirody 🙂 inak som uz mala predpisany Clostylbegyt a bola som skoro objednana v centre asistovanej reprodukcie... takze tolko moje skusenosti s HAK ☹ teraz cakam, co bude po porode... mozno tie hormony to zariadia tak,ze sa mi menzes rozbehne... a mozno budem opat len na Duphastone ☹

kikuska_nr
autor
20. okt 2010

@tinax mna doktor tiez presviedca, ze mi neskodi, ze teraz su tie lieky uplne nizkohormonalne, aj vsetky vysetrenia mi pravidelne robi a zatial vsetko ok...ale vnutorne mam take obavy, ze co ak predsa...a budem si za to moct sama...
dilema bola a este asi je kvoli tomu, ze toho bolo naraz viac. Kupili sme byt, na to ta hypo, prerabka, priatel zmenil pracu, chce sa tam trochu zastabilizovat, pretoze by sme vlastne prisli o moj prijem, z materskej sa moc skakat neda...

kikuska_nr
autor
20. okt 2010

@poppy1 ou, tak o takomto pripade som teda este nepocula ☹ kurnik, tak ja s tym asi seknem hned a zaraz...mam balenie este na 2 mesiace, tak som tak planovala, ze vlastne od noveho roka s cistym stitom, ale asi to poriadne prehodnotim...no ale gratulujem teda k babu, drzim palcek, aby bolo vsetko v poriadku 🙂

jarunka111
20. okt 2010

@kikuska_nr tiež som užívala tbl. pred otehotnením, no a vysadila som ich a po troch mesiacoch som bola tehotná 😀 Ak ti tbl. "nesedia", tak ich neber, mala by si byť v pohode a necítiť sa nejak inak a už vôbec nie nepríjemne. A čo sa týka bábätka - prečo ho nemať teraz?! Viem to podľa seba, že vždy je nejaký argument, prečo nie teraz. Škola, práca, hypotéka a kopa všeličoho ďalšieho. Ale, keď to príde, tak je to najväčšie šťastie a vtedy zistíš, že si schopná zvládnuť toho toľko, že by si ani neverila. Aspoň tak u nás. Takže veľa šťastia pri snažilkovaní.

kikuska_nr
autor
20. okt 2010

@jarunka111 nie je to ani tak o tom, ze by mi nesedeli, nemam nejake problemy, len som tak nadobudla pocit, ze stacilo, skola skoncena, robota ista, byt vlastny, priatel verim ten pravy, tak preco to neskusit... 🙂

poppy1
20. okt 2010

@kikuska_nr no veru, ani lekari nevedeli co maju robit... lebo vsetky vysetrenia som mala ok, aj stitnu zlazu, aj krvne testy, aj vajecniky, maternicu, proste nikde ziadna chyba... akurat ze som proste styri roky nemala mnestruaciu! (iba ked som bola na tabletkach- na Duphastone)
dakujem, strasne sa tesime, takze snad to pekne dotiahneme do uspesneho konca 🙂
a tebe prajem to spravne rozhodnutie a aby bolo vsetko bez problemov 😉

kikuska_nr
autor
20. okt 2010

@poppy1 si ma vystrasila trosku...ale tak, treba mysliet pozitivne 🙂
verim, ze to zvladnes, uz len chvilku 😉 budu u vas pekne vianoce, pozeram, ze mas termin v decembri 😉

jarunka111
20. okt 2010

@kikuska_nr však práve, prečo to neskúsiť.Želám veľa šťastia, krásne tehuľkovanie a o radosti z bábätka sa hovoriť nedá, to treba len zažiť 😀

kikuska_nr
autor
20. okt 2010

@jarunka111 dakujem...dakujem aj za rady, velmi mi pomohlo takto si potukat, napisat narovinu co a ako a dostat na to objektivny nazor 🙂

mircalla
20. okt 2010

@kikuska_nr ja nechcem strasit, netvrdim, ze sa to deje bezne, ale stava sa to vinou HA. su aj baby, co to brali roky a vsetko ok.stat sa to vsak moze. podla mna pauzu urcite treba, uvidis, ako to bude fungovat bez nej

mircalla
20. okt 2010

@poppy1 no hlavne je, ze cakate babatko. gratulujem

poppy1
20. okt 2010

@kikuska_nr veru v decembri, resp. koncom decembra 🙂 takze moze byt vianocne ale aj silvestrovske hehe 🙂

@mircalla dakujem pekne 🙂