Ktoré preferujete vy a naopak, ktoré si myslíte,že vám viac škodí? Snažíte sa úplne vyhýbať cukru a nahrádzate to sladidlami, alebo si myslíte, že sú ešte horšie ako cukor?
Každú odpoveď poteším 💙
@doda818 na pecenie pouzivam cukor, najviac trstinovy. Stale je to cukor ale tym ze sme aktivny a skoro nonstop vonku je to proste energia ktoru spotrebujeme. Umele sladidla sú pre ludi co maju diabetes, alebo problem s inzulinom a nie pre zdravych ludi. Plus podporuju chut do jedla, takze za mna nie.
@doda818 keďže mi bola zistená intolerancia na biely (repný) cukor... Nie cukrovka ! .... tak som začala študovať sladidlá.... Pečiem s kokosovým cukrom + prezreté banány ... A na sladenie kaše a jogurtov a podobne používam javorový sirup... Pri tejto kombinácii som schudla za rok 23 kg..takže mi to vyhovuje... Používala som aj agavovy sirup ale ževraj nerobí dobre pečeni ... A keď ideme niekam na kávu nosím zo sebou malé botulky sladidla stévie.... Ale ináč stéviu nepoužívam
Umelé sladidlo ak nejaké tak stévia, ale ako píše doda818 je to pre ludi co maju problem, nie pre zdravých. Všetko v malom množstve je stráviteľné a pre telo prospešné, takže aj cukor
@1veverica
@jablkovastrudla akú súhlasím ale treba si uvedomiť kde všade je cukor...nie je to len o sladkostiach, koláčoch a podobne..ale je aj v sunkach, salamoch, jogurty, chleba, rožky, ochutené natierky a pod. Takze nakoniec toho cukru zjeme viac ako si myslíme
@babyfrog viem, preto studujem etikety a nekupujem sladene jogurty a kupujem soda bread ktory je z 5 zloziek a bez cukru napr. Mame doma maslo, nepouzivam kecup alebo horcicu. Ked peciem pouzivam trstinovy cukor. Stevia mi nechutila, mala taku cudnu pachut tak ako melasa 😬
Cukor urcite ked si porovname len to ci to sladidla nevidim v nich troska zdraveho brr fuj
@jablkovastrudla stevia mi dosla ako aspartam
@tepka mne prisla cudna, zostala mi pachut v ustach... A kolacov nejeme na kvanta, vzdy dam polovicu davku ako je recepte a bohato to staci 🙂
@1veverica jasneee ano ale su nahrady aj zdravsie🙂
@jablkovastrudla no ved presne ako umele sladidlo ani mne nechutila ale ked sa zmiesa s cukrom troska lepsie v kolaci atd
Ani cukor, ani sladidlá....Keď, tak potom radšej cukor (trstinový, kokosový)
Ja pouzivam eritrit... pripadne flavdrops..klasicky cukor ma vela kalorii, co mi ubera dost vela na dennom prijme.. takze radsej si dam umele sladidlo bez kcal
sem - tam použijem brezový cukor, na pečenie v malom množstve trstinový cukor. Tak ako platí aj pri ostatných potravinách, všetkého veľa škodí. Stévia je síce prírodná, ale nechutí nám.
do koláčov používam trstinový cukor alebo brezový cukor, na sladenie kávy med a do kaše med alebo ďatľový sirup
Verím, že pri stravovaní treba vo všetko dodržiavať mieru, ale za umelé sladidlá nie som. Aj svojich synov učím, že všetkého veľa škodí, sladkosti sú u nás zväčša darované a po záruke 🙂. Jeme veľa ovocia, zeleniny, ale poteší aj koláčik raz za čas, alebo puding s ovocím. Sladíme cukrom klasickým i trstinovým, medom, javorovým alebo datľovým sirupom. Každé jedlo si zväčša žiada to svoje, napr. vločky vždy s javorovým sirupom a podobne.
všetky cukry sú rovnaké, je jedno ktorý si vyberieš ako "zdravý"
odporúčam si prečítať toto:
https://fitclan.sk/strava/med-javorovy-sirup-ko...
a tu je niečo na tému umelých sladidiel...
https://fitclan.sk/strava/ten-ktoreho-meno-sa-n...
Fitclan je web, ktorý sa opiera aspoň trochu o medicínske štúdie...určite je relevantnejší ako nejaké topky, alebo iné blbosti...
cukor najlepsie ziadny, ale ked uz tak v sladkych receptoch pouzivam kokosovy cukor, alebo sa snazim zakomponovat nejake ovocie na dosladenie ( banany, susene ovocie)