Nerastie ako jeho rovesníci?

valerya
29. nov 2019

Ak vaše dieťa nerastie rovnako ako jeho rovesníci a vy mu nechcete dávať rastové hormóny... Napíšte mi, viem ako na to. Rada poradím.

berenika39
29. nov 2019

Stejně jako do tvého Blogu, ani do diskuzního fora nabídky bez uvedení konkrétního linku nepatří. Napiš, o co se jedná, ale nespamuj, prosím, v interní poště, díky za pochopení.
Pravidla Koníka najdeš dole na stránce jako Všeobecné podmínky používání, případně se podívej na Časté otázky na stejném místě, díky za pochopení.

evalin88
29. nov 2019

Nikto by nemal nic take dávat svojmu dieťaťu bez odporúčania a schválenia lekára, pochybujem, že je to zdraviu prospešné!!! môj názor

valerya
autor
29. nov 2019

@evalin88 ale čo dávať 🙂 Nevieš že čo ale nesúhlasíš 🙂 Byť v odpore je zdravé? Čo by na to povedali lekári 🙂

bobula46
29. nov 2019

Celý život som bola najmenšia z triedy, dokonca ešte aj chudá... Nikdy som z toho nemala traumu, nikdy sa to ani neriešilo. Môj čas prišiel na konci základnej triedy kedy som v priebehu jedného roka podrástla 16cm a predbehla všetkých svojou výškou. Toto sú veci, ktoré sem nepatria. A keď ma raz niekto gény na to byť malým môže sa aj na hlavu postaviť...

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
valerya
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
0silvia0
30. nov 2019

@valerya sice nemam dieta zaostavajuce v raste, ale velmi ma zaujima, co sa s tym da robit, napises?

majamat
30. nov 2019

@valerya RH sa detom nedava na pockanie a uz vobec nan nema narok kazde male dieta. nedostok RH ( rastovy hormon ) sa musi potvrdit v 2 zatazovych testoch, comu predchadza obdobie pozorovania, ako dieta rastie a ambulantneho vysetreovania niektorych parametrov v krvi + vysetrenie stitnej zlazy, vylucenie celiakie a vysetrenie kostneho veku.

ak je dieta male, este nemusi mat nedostatok RH, moze to byt sposobene fyziologickym zaostavanim v raste, cize dieta je takto geneticky nadstavene, ze zaostava a dozrieva a rastie dlhsie ako jeho rovesnici, ktori maju priemerne rastove obdobie. vdaka tomu ich moze v pohode dobehnut, ale neskor. okrem toho sa na vysku musi prihliadat aj vzhladom k vyskam rodicov, ano aj nizky ordicia mozu mat dieta, ktore je v obdobi rastu nadpriemerom, ale toto dieta moze at naopak urychleny vyvoj a vdaka tomu dospeje skor a skor prestane rast. cize v konecnom dosledku bude jeho vyska zodpovedat vyskam rodicov.

tymto chcem povedat, ze ak je diet amala, este neznamena, ze je chore a rastovy problem mat nemusi, cize tu naozaj netreba nic navyse robit, aby narastlo.
a ak ma dieta edostatok RH, tak mu nepomoze nic, okrem RH.

to ako keby si chcel liecit cukrovkara neviem cim, ked ma tazky nedostatok inzulinu. ak nieco v tele chyba a sme schopni to nahradit, tak preco nie.
nedostatok RH neznamena len nizky vzrast, ako sa niektori mylne domnievaju. RH zodpoveda za celkovy vyvoj. taketo dieta ma slabo vyvinute svalstvo, nedostatocne sa mu mozu vyvinut vnutorne organy, ma zvysenu nachylost na ysoky choesterol, ci cukrov a cievne ochorenia, nemusi sa mu spravne rozbehnut puberta a teda aj dospievanie. nehovoriac o tom,aky ma problem taka 140cm zena v zivote.

majamat
30. nov 2019

@0silvia0 rast je treba hodnotit komplexne. treba brat ohlad a to, ake velke dieta sa na dany tyzden narodilo, tiez kolko rocne narastie, aku vysku maju rodicia.
ak sa narodilo normalne velke, netrpi nejakym ochorenim ( napr. Turnerov sy, zlyhanie obliciek, celiakia, ochorenie stitnej zlazy) a rocne narastie priemerne a spada do pasma podla vysok rodicov, tak potom je pravdepodobnost, ze je zdrave. u deti ej to pestre, v kazdom kolektive je male aj velke dieta.

valerya
autor
30. nov 2019

@majamat zajímavé ale komu to pomoho? 🙂

majamat
30. nov 2019

@valerya co pomohlo? RH? no to si pis, ze pomohlo. dcera mojej kolegyne ma vdaka nemu vysku 160cm, inak by mala medzi 140-150cm. dcera kamosky bola od arodenia malinky, labilna, slabucka, nemala vyvinute svalstvo, vobec nevladala, stale unavena teraz po 5r je z nej uplne normalne a silne dieta. a naratla tak, ze moja dcera ( su rovesnicky ) je o 10cm nizsia. moja dcera ma tiez rastovu poruchu, ale u nej nei je sposobena nedostatkom RH. preto nan z poistovne nema ziadny narok. opakujem, to sa nedava na pockanie,a le len ked je k tomu skutocne nejaka indikacia a pri tej diagnoze potvrdeny efekt. liecba RH je vlemi financne narocna a zdravym detom by ani nepomohla, alebo nitko nemoze narast viac ako mu je geneticky dane. a poznam dalsie deti,c o ho dostavaju a pekne rastu.

0silvia0
30. nov 2019

@valerya uz si niekde napisala nieco blizsie k tejto problematike?