Mám kojiť 5 mesačné dieťa?

11hviezdicka11
25. apr 2018

Mamicky poprosim o radu. Babo ma 5 mesiacov doteraz bolo len kojene, no za posledny tyzden pribral len 40 g, lekarka vravi, ze nemam dost mlieka, ze mam prejst na umele. Laktacna zase, ze uz je dost velky, ze uz mu netreba umele ale prikrmovat ho pestrou vyzivnou a zvysit tvorbu mlieka. No robim vsetko aj ho casto prikladam, beriem bylinky a mliecka nie je viac aj je noseny stale. Bola zistena aj nizka mocovina, ze moze ist o dehydrataciu. Ma len 4 prepisane plienky co by ich mal mat 6 az 8. Ma niektora mamicka nejaku podobnu skusenost? Dakujem

cecilia68
25. apr 2018

Tri....dva....jeden....spustí sa vojna Titanov 🙂

janinah
25. apr 2018

Mohla som sa aj potrhať a mlieka nebolo a teraz čo? nenechám dieťa hladovať,dala som umelé....počúvaj svoj materinský inštinkt a neurobíš chybu

zapka21
25. apr 2018

nechces si dat spravit z krvi rozbor na hladinu prolaktinu? mozno to ta zorientuje.

vodavodickova
25. apr 2018

mne zacala klesat tvorba mlieka az ked mal mladsi cca 9 mesiacov,ale on priberal normalne a papal uz aj prikrmy.trapili sme sa celkom dost vela noci,on hladny,ja bez mlieka.dala som Sunar,chvilku si zvykal ale rychlo prisiel na to ze z neho ma napapane brusko.Zrazu zacal dobre spat a boli sme kludni obaja.Som zastancom kojenia,ale odtial potial,ked raz nieco nejde tak nejde.Pri starsej mi islo same a dlho,pri nom nie.A zmykat zo seba kazdu kvapku,spotena a vynervacena,len aby som dalej kojila- nie nechcem.rozhodla som sa takto a nelutujem.Maly je v pohode,ja tiez.Nemam pocit ze by som ho o nieco ukratila.Lubime sa aj bez kojenia do 4 rokov🙂
Urob ako citis ty,aby ste boli obaja spokojni.

pribinak
25. apr 2018

Neboj, dobrou mamou budes aj ked dieta bude pit UM. Dehydratácia je nebezpečná, mizes mu poškodiť obličky.
To UM vymysleli preto, aby mamky, ktore nemajú dost mlieka, netrápili hladom deti a nervami seba.
Ved nemusis zrusit uplne dojcenie, daj kolko mas a dokrm UM.
Ja som dojčila vyše roka, ale nevidím zmysel v trápení, ked je po ruke rozumne riesenie

renatka100
25. apr 2018

@11hviezdicka11 urcite by som skusila prikrmy, moj maly ma 4,5 mesiaca a uz skusame. Aj tak to ide velmi pomaly. Kolko ma maly kil? Nie je take iste, ze by um chcel, deti v tomto velu su uz velmi vyberave, moj maly ho dokaze vypit Iba v noci, aj tak s tym mam dost problem, lebo z neho nechce kakat.

sasesoe
25. apr 2018

@11hviezdicka11 nema cumlik al cajik na flasku? Aj ked pochybujem, kedze sa radis s laktacnou. Ono pri vahe mozu byt aj skokove priberanie, nie? A mokre plienky nepocitam - zas je rozdiel po noci ked ma takmer 3kg a ked bezne cez den prebalujem. Raz je viac, raz iba trosku. Pri klasickych latkovych plienkach by si to mozno viac videla. Alebo este mozes skusit bezplienkovu komunikacnu metodu - davat cikat nad nocnicek a uvidis kolko kedy cika...
Moj zacal mat v 4m reflux, ale som hned neriesila, lebo priberal. No potom som sa radila s laktacnou kedze kojim tandem aj o 2r starsiu a mi povedala, ze mam slabsi tok, ze je zvyknuty na silnejsi. Starsiu som v tom case snazila nutit viac jest a trosku som jej obmedzovala dojcenie. Ked som ju prestala obmedzovat, tak sa mi zvysila produkcia mliecka a aj mladsi je spokojnejsi. (Starsia niekedy zje normalne jedlo aj po kojeni, niekedy pred a potom sa koji este, zavisi od nalady.) Ale tym Ti chcem uviest moju skusenost co pomaha - viac castejsie kojit. Ak zacnes davat UM, tak postupne sa ti zacne znizovat tvorba mm. Ak budes davat UM cez flasu, tak sa moze pokazit aj prisatie a "dokojili ste". Na druhej strane, su aj horsie veci ako prestat kojit 4m babo a nie si preto zla matka. Zvaz vsetky moznosti, uvaz svoju situaciu a rozhodni sa podla seba, ako to Ty citis. Drzim palce

ammellia
25. apr 2018

Rozhodne radsej zacat s prikrmami plus nejake tekutoiny a popritom dojcit. Vyhnete sa tak umelemu mlieku, dieta bude mat pestru stravu plus neustale benefity z dojcenia. Drzim palce

janickacrazy
25. apr 2018

@11hviezdicka11 dala by som umelé, ked má takéto problémy, to nie je sranda, kojiť za každú cenu je blbosť, niektoré ženy nemožu kojiť vôbec, takže 5 mesiacov je stále dobre a môžeš dávať aj Um aj kojiť, koľko sa dá, ja som tak robila pri treťom dieťatku od narodenia a tiež sme vydržali dosť dlho takto kombinovať

kythos21
25. apr 2018

mne pomohlo na mlieko hrozno jest denne dva strapce, kamoska uplne stratila mlieko a po jedeni hrozna jej opat abehlo plus prikladala,, ja som za dojcenie
5 mesacne vam vela vyzivnej stravy nezje... urcite skusat prikladat a hrozno je zazrak,, ja som sa rozkojila tak ze som prikladala odsavala odsavackou a jedla cele dni hrozno a vineu
dnes ked si dam hrozno zobudim sa na to, ze mi treba odsat lebo mi exploduju prsia, je to zazrak overeny, skuste, vela stastia a nevzdavajte to, dojcenie je najelpsie pre babo, mna keby mama nekojila, uz som tu neni.. je to najlepsia imunita.

renatka100
26. apr 2018

Skus hroznovu stavu od matysaka, je uplne bez chemie, maju ju aj v starom otcovi, mne vzdy pomoze ked mam menej mlieka

zuzka102
26. apr 2018

Skus pokračovať v kojeni a dokrmit UM kolko bude treba a čoskoro pridat aj prvé zeleninové príkrmy. Ta váha/tyz. by ma extra nestrasila, teda záleží celkovo ako prispieva, ale tie iba 4 plienky áno, to je malo. Moja malá bola 2,5 mes.iba kojena a potom do 13 mes. kojenie plus UM (nemala som tolko svojho mlieka koľko by potrebovala), od 5.mes. prvé prikrmy, a bolo to takto fajn, dieta spokojne aj ja. Na tvorbu mlieka skus tbl. senovku a benedikt, 3x3 denne z každého.

monika_baricic
26. apr 2018

Neprestanes byt dobrou mamou ak mu das umele mlieko. Nech sa naje/napije. 4 plienky za den je fakt dost malo.

pininka
26. apr 2018

Nasa od narodenia pribera dost malo, umele som zacala davat az ked som ju potrebovala odstavit, urcite by som zacala davat prikrmy, aj ked aj toto nemusi znamenat ze dcerka zacne priberat poriadne.

lucia147852
26. apr 2018

My sme tiež v takom čase zacali s umelým. A poviem ti odľahlo aj mne malej keďže od začiatku som bojovala s tvorbou mlieka a ani všetky super rady laktacnych na mňa nezaberali. Jediné to hrozno trocha. Nejakú extra stravu mi teda jesť nechcela. A hlavná a smädná byť teda nemohla
Držím palce. Kojenie je super ale dobro dieťaťa viac. Nebudeš zlá matka ak dieťaťu dáš umelé. Kojenie nie je žiadne božstvo.

11hviezdicka11
autor
26. apr 2018

@zapka21 Co mi tym zistia a kde sa to da?

11hviezdicka11
autor
26. apr 2018

Dakujem za kazdu radu aj skusenosti. Ano, uz sme zacali davat prikrmy. Prikladam ho casto, no vela krat mi prsnik odmietne. Som fakt zufala. Este mi laktacna navrhla, aby som skusila dokrmovat materskym mlieckom od nejakej mamicky ak sa da, ze cez cievku. S tym mate skusenosti?

adrika_77
26. apr 2018

@11hviezdicka11 akoze normalne daj UM a hotovo, a mozete ma ukamenovat, ja sa trapim so 4tym dietatom, kojim s odratymi usami a uz sa nebudem nervovat,ked to klesne a nebude jej to stacit tak pridam UM a neriesim.
Ja osobne by som radsej dala UM ako mlieko od inej zeny,ale to je len a len moj subjekt nazor.

mata1988
26. apr 2018

@11hviezdicka11 pozri sa, laktacna ti nikdy nepovie, aby si dala UM aj keby neviem co bolo. Tvrdi ze je dost velky a UM nepotrebuje a zaroven ti navrhne aby si mu kupovala materske mlieko a davala cievkou?? pises, ze pribera malo, ma malo ocikanych plienok, nizka mocovina...naozaj nerozumiem na co cakas.. v 5 mesiacoch su prikrmy iba ako doplnok, ochutnavka..tym nenahradis mlieko a nevyriesis dehydrataciu..

janickacrazy
26. apr 2018

@11hviezdicka11 akurát včera bolo v telke, že laktačnou poradkynou sa može stať hocikto, v podstate nepotrebuješ na to žiadne vzdelanie, len nejaký kurz spravíš, takže na info od laktačnej by som sa veľmi nespoliehala, takéto malé dieťa sa ti dehydratuje veľmi rýchlo a može mu ísť aj o život, chceš aby ste skončili niekde na infúzkách?

luba41
26. apr 2018

akože 40gramov za týžden prírastok je čo? málo vela? akurát? s čím porovnávaš? mlieka sa bude tvoriť tolko, kolko si dieťa vytiahne..načo vážiť každý týžden-aký zmysel to má? ?doteraz nepriberal? resp kolko pribral doteraz..bolo teplo posledné dni, viac vypotil a menej cikal, napr.. to už hned ste bežali robiť rozbor moču? panebože, nesledovať tolko,,ked doteraz si dojčila bez problemov, na čo UM? netreba dieťa nutiť nasilu na prsník, tak ako doteraz..a prečo si zúfalá? kým budeš vystresovaná, sledovať kolko pije, nepije, či chce alebo nechce prsník, tak dojčenie nebude fungovať..sa ukludni a všetko bude OK, prečo si to neužívaš? a načo vlastne ješ bylinky, úplne zbytočné...

simone22
26. apr 2018

@11hviezdicka11 moju dcerku som dojčila a tiež malo cikala,bolo leto,horučavy, tak som jej začala dávať na lyžičku čajik alebo čistú vodu,to nám pomohlo,aby nebola dehydrovaná a nemusela som jej dávať ani UM.

maruski99
26. apr 2018

ak ti ide len o to, že sa bojíš, že je hladný, tak kľudne prejdi na umelé. ono to nie je nejak zlé, ako si mnohé myslia

lorela
26. apr 2018

@11hviezdicka11
Počúvaj viac lekárku a svoj materinský inštinkt, ako laktačnú poradkyňu.
Ja na tvojom mieste by som ešte chvíľu počkala a skúšala dojčiť + dieťatko začína s príkrmami, či sa teda situácia nezlepší. Pokiaľ nie a bábätko nebude prospievať tak ako má, prešla by som na UM. Vôbec nie je zanedbateľné, že bábätko potrebuje aj spokojnú a šťastnú mamičku, nielen MM, a to za cenu vystresovania, možno zúfalstva až depresie...

chrissie_kf
26. apr 2018

@11hviezdicka11 ak dietatko javi znamky dehydratacie nevahala by som a pocuvala lekarku a dala umele - hoci aj docasne . Dehydratacia je vazna a tymito experimentami viac skodis ako pomahas dietatu. Laktacna poradkyna nema zdravotne vzdelanie a ani rozhlad ako doktor. .
A dalsia vec 5 mesacne dietatko ma uz iste ine zaujmy ako nonstop byt prikladane a nosene . 🙂 aspon teda to moje ak by som ho v 5 mesiacoch vkuse vlacila a davala mu prsnik do ust by sa mi nepodakovalo , vtedy uz chcel spoznavat svet, chodili sme na vylety a podobne 🙂 kojenie je skvele a netreba ihned vzdat ale ked to nejde, tak to nejde a treba sa pohnut dalej .

bialica
26. apr 2018

babatko nezačne jesť príkmy hned ako ich zbadá, ked do neho mamička dostane dve lyžičky bude šťastná... ja by som s pomocou cievky prikrmovala umelým mliekom (v podstate som to tak aj robila od 1.mesiaca, malý mal tri týždne, keď sme skončili v nemocnici so zápalom obličiek) .... po kojení si skús odstriekavať, to čo zostalo, ak niečo zostalo, možno týmto spôsobom zvýšiš tvorbu mlieka a dokrmovanie UM bude len chvíľková záležitosť... držím prsty a želám všetko dobré

zapka21
26. apr 2018

@11hviezdicka11 prolaktin je hormon zodpovedny za tvorbu mlieka, urzuje laktaciu, da sa zistit z krvi v biochemickom labaku, mozes skusit nech ti obvodak da ziadanku , alebo si dat na vlastnu ziadost, vtedy za to platis. Aspon budes vediet aku mas hladinu, ak bude dobra, tak bude treba hladat pricinu inde.

ladyblcha
26. apr 2018

Uzivaj si babatko, ak ti nie je proti srsti dokrmovat UM, tak davaj kludne um. Budes kludna ty, aj bejby. Plus mozete zacat s prikrmom, a vobec si to nekomplikuj dokrmovanim cez cievku, ak nie si presvedcena ze chces spravit cokolvek pre pokracovanie v kojeni.
Ja som zastanca kojenia, ale zase nezblaznime sa kvoli tomu, niekomu vyhuje ine, horsia mama nebudes pre to 😙

marion09
26. apr 2018

@11hviezdicka11 ak sa nechces vzdat kojenia pi litre vody a cajov na podporu kojenia denne a jedz castejsie a tucne syry

montemotherone
26. apr 2018