Ahojte, nedavno som sa dopočula že je dobre dieťa okupať v tejto bylinke. Ako nato? Stači hodiť par do vody kedd kupem, alebo..? . Viem e skor to pozživaju maminky, ked maju podozrenie že ma dieťa "z očí". A ktory čistec sa využiva lebo v lekarni mali dva druhy : lesný a rovný.? Dakujem
@bobika492009 my pouzivame od narodenia cistec lesny (rovny sa mi nejako nepozdava), do hrnceka dame 2 CL, zalejeme, vyluhujeme, precedime, namocim vatove tampony a pretrem s tym malej oci, zbytok vylejem do kupela... spi potom ako medved 🙂
bobika492009 U nás na východe sa používa na umývanie proti porobeniu, urieknutiu, (dospelý si umývajú aj celú tvár) -čistec rovný, ktorý rastie na lúkach a poliach s bielymi kvietkami latinsky Stachys recta.
Určite neublíži ani čistec lesný Stachys sylvatica alebo betonika obyčajná Betonica officinalis L. ktoré sa veľmi podobajú a používajú sa tiež na tieto účely.
najlepsie je nazbierat si. rastie na okraji luk/poli. radsej by som zavarila do salky trocha a to naliala do vanicky