Ahojte! Chcela by som sa spýtať,či má niekto skúsenosti s liečivom - isotretinoin. Neviem sa rozhodnúť,či ich mám začať používať alebo nie. Ďakujem všetkým za odpovede.
@mandarinka_1 Beriem od januára. zatial je to 11 mesiacov. Je potrebné vybrať dostatočnú kumulovanú dávku podľa hmotnosti. Opakovane sa berú odbery krvi a kontrolujú sa pečenové výsledky. Áno, môže to mať veľa nežiadúcich účinkov. Ak nastanú, liečba sa preruší. Ale to je aj pri antibiotikách alebo ibalgine. Je to individuálne.
Beriem 30 mg denne už 11 mesiacov. Sušia sa mi pery a mám suché vlasy. Vlasy sa mi vôbec nemastia, nemusela by som si ich vôbec umývať. Akné sa mi už vôbec nerobí, mala som na tvári, brade a lícach a na chrbte. Dlhé roky. Už nemám nič. Všetko sa zhojilo, pleť sa zjednotila, aj jemne vyhladila a má pekný odtieň. Za mna super. ešte asi mesiac budem brať. verím, že tým som sa zbavila akné nadobro.
Odporúčam. U mňa zabralo len toto. Áno, má to vedľajšie účinky, ale stálo to za to.
@valiant ahoj uzivas to v tabletach? Kto ti to predpisuje? Myslela som, ze su iba kremy
S odstupom času - brala som ich pred asi 5 rokmi by som ich už asi nebrala. Vtedy som ale bola spokojná so svojím rozhodnutím a naozaj mi pomohli. (po cca 1-2 rokoch sa mi akné vrátilo)
Vedľajšie účinky - u mňa to bolo krvácanie z nosa a extrémne suché pery, toľko balzamom čo som vtedy minula...
A áno zvyšuje to pečeňové testy, a dokonca aj cholesterol. Musela som držať diétu, aj som ju poctivo držala napriek tomu som mala cholesterol na každej kontrole vysoký.
@mandarinka_1 ja som nemala žiadne vedľajšie účinky okrem trochu suchšej pokožky. Ak niekto má, treba kontaktovať lekára a znížiť dávku. Na akné mi to pomohlo - doteraz a už je to 13 rokov.
@caroline_ ťažký sajrajt sú aj iné lieky, ktoré do seba v pohode pchajú milióny ľudí. Ozempic ti nevadí ani botox, že? A ťažký sajrajt je aj mať obrovské hormonálne vredy na tvári, by ma zaujímalo ako by si to teda liečila
Brala som ho pred x rokmi, odvtedy po akne ani stopy. Vedlajsie ucinky boli zo zaciatku krute - suche oci, svrbenie koze, krvave sliznice nosa. Ano, mozno mal aj iny negativny vplyv na fyzicke zdravie, zas mi vsak vylepsil to psychicke, kedze s akne som bojovala vyse 15 rokov a kazdy den bol pre mna utpenim.
Dcere teraz liecime akne lokalnym Belakne a vysledky su super, tak skus najprv ten. Lekarka jej nechcela dat isotretinoin, kym nevyskusa toto.
Vybrala som si radšej HAK k3dze môj problém bol hormonálny podľa profilu na endokrinológii a dobre som spravila ...
Ak sa bojíš vnutorne, tak si pýtaj masticku aklief, je to nový typ retinoidu a za mňa super, trvá to síce dlhšie ako keď som brala roaccutane, ale pekne vyhladzuje tvár, dokonca aj vrásky 🙂
@ada510 a myslíš, že HAK nie je svinstvo?
@tehulka2011 akne je kozny problem. Predpisuje kozna. Ale ide sa postupne. Najprv kremy, potom kombinovane. Zabralo len ciastocne. Nasledne tabletkova forma. Odbery krvi robi kozna, sleduje pecenove testy. A ona predpisuje postupne. Kontroly su kazdy mesiac, neskor kazde dva mesiace.
Pozor, NEsmie sa pri tom otehotniet. HAK je povinna.
Brala som pred par rokmi akne sa nevratilo.odporucam 10000%. Tie suche pery a pokozku vydrzis. Bral aj brat a tiez super.
@mandarinka_1 ja som nikdy našťastie akné nemala a pleť mám peknú a hladkú, ale riešim jemné akné pri dcére - jej pomohla liečba lokalnymi retinoidmi na predpis, ale keby jej nezabrali tieto retinoidy išli by sme pri nej na isotretinoin. Ako povedala jej dermatologička - treba to zachytiť predtým ako akné začne jazviť, pretože na krátery po akné doteraz nejestvuje účinná liečba.
Ty si dospelá, musíš sa rozhodnúť sama - ale ja by som jednoznačne aj napriek možným NÚ do toho išla. Poznala som niekoľko kamarátok a kolegýň, ktorým isotretinoin zachránil psychiku a bez neho by zostali s jazvami a krátermi po akné. A to riešiť nechceš.
@petracandle jasne ze áno no v mojom prípade to najmenšie a po tom čím sim si prešla pred tým než neprišli na toto riešenie pre mňa bolo vykúpenie...som rada ze to napravilo malo a mam dve deti ...
@valiant ďakujem veľmi pekne 🙂
@mandzula ďakujem !!!
@motorka97 presne,aj ja sa bojím,že to akné sa mi vráti po niekoľkých rokoch..
@raffaella ďakujem pekne 🙂
@mandarinka_1 akné sa ti môže vrátiť, ale isto nie v ťažkej, škaredej forme...