Predpôrodný kurz v skratke

limetka69
16. dec 2015

Ahojte žienky, keďže nemáme korunky nazvyš, máme hypotéku, ja som PN tak som vás chcela poprosiť, či by ste mi nenapisali to co bolo pre vás na kurze najpodstatnejšie a co ste využili pri pôrode. Nech sa tu nazbieraju rady aj pre budúce tehulky, ktoré nebudú môcť ísť na kurz a budú mať strach z neznámeho ako ja. Ďakujem 🙂

acer11
16. dec 2015

kľud mamička,dýchajte,potlačte,ešteee,hotovo 😀

margarita
16. dec 2015

ja som nenavstevovala ziadne predporodne kurzy, pred prvym som si pozicala z univerzitnej kniznice nejake knihy o tehotenstve a porode, a z nich som najviac vyuzila a realne potrebovala dychanie.

dobre je to zhrnute napr. tu
http://tehotenstvo.rodinka.sk/rodime/porod/dych...

sense
16. dec 2015

ja som absolvovala, okrem toho ze nam ukazali ako spravne dychat ako si ulavit od kontrakcii, tak aj partneri videli ako spravne pomoct zene, plus ako sa stara o dietatko trening s plienkou ako sa naraba s dietatom pri kupani, tieto veci boli sice pre mna nepodstatne ale oteckovia boli happy, plus nam bolo vysvetlene ake problemy sa mozu pri porode vyskytnut a ake su postupy ....aj ake su moznosti porodu...

myslim ze by som porodila aj bez kurzu, ale ja tie peniaze nelutujem...

bosoriak
16. dec 2015

@limetka69 Neviem, kam planujes ist rodit, ale v BA robia ten kurz na Kramaroch zadarmo.

bosoriak
16. dec 2015

@limetka69 A uz citam, ze si PN, tak nic, slepa som. Inak dobry clanok ten, co dala margarita, tak nejak to aj je, aj epidural a jeho nasledky.

limetka69
autor
16. dec 2015

Ďakujem vám za odpovede, áno článok je super, mam akú takú predstavu. A som z východu, tu stojí kurz 50€ a v nemocnici ani neviem ci robia, vraj nie. 🙂

margarita
16. dec 2015

....a este som si spomenula, co je sakra ze dolezite a je dobre to stihnut nastudovat este do porodu, je vsetko o dojceni ak teda mas v plane a umysle dojcit.
lebo vela mamiciek sa sustredi na zivot do okamihu porodu a potom ze hura, ved to pride s hormonami a materinskym pudom....a nie je to celkom tak. 🙂

ja som mala to stastie, ze mi dojcenie ukazala kamoska, vtedy cerstva matka styroch deti, a za asi polhodinu mi ukazala a zhrnula vsetko dolezite aj ako riesit potencialne problemy. lepsie raz vidiet ako sto krat citat. dnes je toho na webe kopu aj s videami, odporucam pozriet.

lebo sestricky v nemocke su nie vzdy vrle, ale aj nevrle 😀 a nemaju cas a zena je vdaka hormonom precitlivela, vlastna skusenost., takze co si nastudujes sama pre seba pred porodom, po porode ako by si nasla.
🙂

mama1111
27. dec 2015

Tak ja určite odporúčam, Dozvieš sa tam všetko potrebne a nemusiš sledovať niekedy pochybne fóra, kde su informacie len subjektívne a nie objektívne. 50 eur je tak akurat( samozrejme ak to netrva tri hodiny napr) a každa buduca matka by mala mať predmatersku investiciu. A neda sa dohodnúť, žeby si prišla nie na cely kurz ale len dajme tomu na polovicu? by to vyšlo lacnejsiie- skus

smajlikzpo
27. dec 2015

Nakoľko poznam veľa kamaratok, ktoré boli viacrodičky a dalo im to vela a chválili tak to hovorí za všetko.Mali ony peniaze nazvyš? asi nie ale tak neľutujú. Moja sesternica robi lekcie niekde v Prešove na Sekčove, je tu aj na konikovi. Skús sa opýtat ako ti vyššie napísala

zuz02
27. dec 2015

@margarita absolutny suhlas. Pri prvom porode som tiez urobila tu chybu, ze som sa sustredila len na porod, ktory som sice lahky nemala, ale s pomocou personalu to slo. Ale vobec som neriesila dojcenie, co bola obrovska chyba, pretoze som patrila k tym, co mali s nim problemy. Takze tiez odporucam zamerat sa aj na obdobie po porode, prip.si najst laktacnu poradkynu alebo nejaku skusenu mamicku, ktora po porode poradi. Ja som kurz vtedy absolvovala, co je 9 rokov, ale mna vtedy nejak extra nenadchol. Predpokladam, ze sa dnes uz aj lepsie robia.

horana
27. dec 2015

Bola som na kurze zdarma, co organizovala samotna porodnica, ako doplnok poradniam, vzdy v dni poradni.
Ako nebolo to zle, ale nakolko som sama aktivna a vela som studovala, citala skusenosti a pod. tak pakticky vsetko co tam odznelo som uz vedela, nic nove to nebolo.
Isto sa da v klude porodit bez kurzu, to by som sa neobavala. Ten moze skor sluzit ako podpora, psychicka.
Mne pomohol v tom ze ma mierne prakticky doucili to dychanie, tam sme dychcali a opravovali nas sestry prakticky, aj ked pomohlo len docasu, ked slo uz potom najviac do tuheho, to uz nie je o premyslani, tam uz si telo ide automaticky. Mala som na mysli, co som ale tiez vedela odinakial, ako tlacit, davat si pozor aby som netlacila sustrediac sa inde, nakolko dost zenam sa stane ze sa podvedomo sutredia do hlavy/oci (potrhaju si dokonca zilky v nich)/nespecifikovane v tele, vyzera to ako haluz ale je to tak, akysi obranny mechanizmus, aby to menej bolelo, len potom je to neefetivne.
Mne kurz dal najviac to ze jeho polka vzdy bolo fyzicke cvicenie, na fit loptach, makkych popruhoch elastickych z rebirn, zinienkach, cviky, polohy, prave na poslednu fazu tehu, to uz obvykle komercne kurzy pre tehotne davaju ruky prec a tu pod dohladom sestier som sa naucila ako sa da cvicit az do konca.
Co mi este pomohlo, ale co je tiez neprenosna skusenost, bolo rady ako to presne chodi, ale v tej konkretnej porodnici, ake maju zvyky rutiny pri porodnom deji, ako reaguju na ake ziadosti rodiciek, pekne na nich nabonzovali sestry, a to som potom aj vyuzila, co si ako vybavit. Toto mava kazda porodka ine a ked je kurz mimo nej, tak sa to ani neda dozvediet.

Ale ako tu uz odznelo, napr. odhladne dojcenia pokladam za dolezitejsie sa oboznamit nez cely porod a to obvykle ani na kurzoch nie je. A tam je aj fakt ze ktora este nerodila, malokedy si dokaze aj z literatury vypichnut podstatne veci, resp. ocenit dolezitost rad, je to jav, ktory ked len trochu neslape, zaskoci a vie potrapit. Preto toto urcite sa aspon snazit obsiahnut.

margarita
28. dec 2015

Nevidim to ako problem "investicie", ze peniaze sa predsa najdu, ved peniaze pri babetku treba na 300 inych veci skor.
tiez nemyslim, ze by kurz sam o sebe niecomu pomohol. informacie, ktore sa tam preberaju, ako pisala
@horana sa daju dnes uz bezne ziskat z dostupnej kvalitnej literatury o tehotenstve a porode, teraz sa nebavime o diskusiach tu alebo na pokeci 😉
ano, prakticky ukazat sa da napr. to dychanie, ale aj to sa podla dobreho navodu naucis z literatury.
rovnako ked mne napr. aj po porode prvom predviedli kupanie, este niekolko raz som svoju dcerku veeeeelmi krcovito drzala, kym som naozaj ziskala potrebne grify.

najlepsie, a to tu uz odznelo viac raz, ak vam to ukaze na konkretnom dietati nejaka kamoska, susedka a pod.
je to ako s vodicakom, absolvujes kurz,mozes aj dostat preukaz, ale kym nenajazdis SAM autom prvych aspon 150km si na tom rovnako ako ten na kurze 😀

toto ma byt len ako povzbudenie pre tie, co neabsolvuju kurz, ze da sa porodit v pohode aj bez neho.
ja som ako rizikovka nikdy nemohla ani cvicit v tehu, ziadna joga pre tehotne, nic take, a porodila som uz 3 vyse 4kg deti prirodzene.

myslim, ze vsetko je v hlave. ak ma niektora baba pocit, ze bez kurzu to nezvladne, nech ho absolvuje, pre pokoj duse, ale o vsetkom rozhodne aj tak az konkretna situacia na porodnici, okolie, personal, podpora partnera atd. a to sa nikdy neda dopredu nacvicit.
🙂

horana
28. dec 2015

@margarita Tak urcite, ved tisicky rokov zeny rodili bez kurzov a porodili a to ani literatura nebola.
Ja tie kurzy nejak do neba nevynasam, ale zaroven ani nehanim, ked su dobre vedene, je to ako kazdy iny kurz, moze dat to svoje. Ich kvalita co pocuvam vsak rozhodne dsot kolise, teda nie je kurz ako kurz, a ja by som povedala tak ze dobry kurz sa aj oplati, ale taky len na pase beziacom, a este 50tku vyvalit, by sa aj mne priecilo.
Osobne som hlavne proti tej mode spoplatnovania, ja som rodila pred 8 rokmi najmladsie a dovtedy to byvalo zdarma a malo to uroven co teraz co pocuvam, uz zriedka taku ma. Aj otecko pri porode bol zdarma a pod. Teraz uz vsade pocuvam kde za co kolko pytaju, uplne pozeram, za chvilu aj za vzduch co dychame budu pytat. 😝
Ked chce autorka diskusie potvrdenie svojho rozhodnutia radsej tam neist, za mna ako v pohode..

matuliiiiiiiik
30. dec 2015

Baby chcem sa opytat lebo jedne pisu ze predpripra je zbytocnaa ine ze dobra,tak ako?ci to zalezi od kazdej zeny individualne ci ako ja mam otazky ze pomoze mi?budem toho vediet viac a bit pripravena na porod a po porode,ci zas mam v hlave otazku treba mi to kolko zien hovori ze naco sa pripravovat pride to samo ako rodili ci nase mame,babky,prababky kazda si to musi i kus odtrpiet,ta neviem salena som stoho hy kus som aj bojko ist do neistoty ako porod a zas ci aj lepsie menej vediet a riesi sa to ked to pride namna 🙂

zuz02
30. dec 2015

@matuliiiiiiiik zavisi od teba ako to citis a aj od toho, ci mas v okoli nejaku mladu mamicku, ktora ti vie pomoct. Ja som taka povaha, ze som radsej sla. Som skokojnejsia, ked mam pocit, ze som pripravena. Aspon teoreticky. Neviem, ako v sucasnosti kurzy prebiehaju, ale ked som chodila pred 9 rokmi, vtedy to bolo cvicenie spojene s nacvikom dychania. Pravdupovediac, pri porode mi to velmi nepomohlo. A ukazka starania sa o babatko bola zhruba hodinova a aj tak som sa to potom musela sama naucit. Co mi ale najviac chybalo bolo to, ze tam chybala laktacna poradkyna a s dojcenim som mala napokon najvacsi problem. Najstarsieho som nakoniec ani dlho nedojcila. Ked som cakala druheho syna, tak som sama vyhladala laktacnu a ta mi pekne vsetko vysvetlila. Aj po porode som ju telefonicky kontaktovala a pomohla mi. Takze odporucam, ak chces dojcit, mat aspon kontakt na poradkynu, aby si potom mohla svoj problem konzultovat, pretoze v porodnici, kde som rodila mala kazda sestra iny nazor a dost ma to miatlo. Keby som predtym nemala veci nastudovane a ukazane laktacnou, tak zrejme by som ani druheho nedojcila.

margarita
1. jan 2016

@matuliiiiiiiik
nepiseme, ze je zbytocna, len zakladatelka pisala, ze kvoli financiam je to pre nu privela dat tolko za kurz.
ak si typ, co to potrebuje a oceni, kludne chod.
ja som tu uz viacraz pisala, a opakujem opat, ze som nebola na ziadnom kurze, lebo mozno aj preto, ze som sama ucitelka 😉 nemam problem si veci nastudovat sama, zdrojov a informacii je dnes az privela.

a prakticke veci ako dojcenie prip. prebalenie alebo kupanie, to je zase najlepsie ked Ti niekto ukaze na realnom babetku, najlepsie po porode na vlastnom 😉

matuliiiiiiiik
1. jan 2016

dakujem za odpoved

matiaso
5. jan 2016

Matuliiiiik, presne tak, ako pise margarita. T si musis sama vyhodnotit, co potrebujes. Vela zien argumentuje, ze nase mamy a baby rodili bez kurzov. Jasne, v inej dobe, ked sa mali od koho ucit a odovzdavali si aj toto zenske posolstvo. dnes, najma vo velkych mestach, su baby "vysidlene" od svojej rodiny, caso pri sebe nemaju nikoho na pomoc. Ja som bola na kurze a velmi som tomu rada. Bolo nas tam 8 zien a ked sa pytali, kto videl a drzal v rukach ziveho novorodenca, male babo do 2 mesiacov, tak som bola jedina. Padalo tam kopa otazok, niekedy si myslis ze aku kravinu sa ides spytat, ale nic nie je hluposst, potrebujes mat odpovede na svoje otazky. Mne sa to na tomto kurze splnilo, dostala som nejake rozsirenei obzorov a potom som si to v klude upratala sama pre seba, ako chcem vei robit. Ja nemam rada, ked mi niekto hovori - co niekto na webe alebo aj v niektorch knihach tak je, ze MUSIS TO ROBIT TAK ALEBO ONAK, inak to nebude dobre. V totmo duchu je dorba knizka DIETA A JA, od Penelope Leach, ktora presne ponuka moznosti - aks a rozhodnete veci robit takto, čakajte ze .... ak sa ale rozhodnete robit t takto ... potom ratajte s tym ze .... proste dava na vyber a popise ti mozne dosledky, vyhody nevyhody. A takyto bol aj ten kurz - v Centre Kvapka - www.dietaaja.sk
Ja somt eda v BA a tu je mmoznosti celkom dost, len niektore robia take rychlokvasene "odbornicky". V kvapke to robia psychologicky, jedna z nnich je aj dula, co chodi k porodom a robi aj sprievodcu porodnicami. Inak sprievodca je tiez dobry zdroj na info o porodniciach. Hod si to do googlu a mozes na PN citat. drzim palce

lorela
5. jan 2016

@limetka69 Presne tak, kurzy predpôrodnej prípravy bývajú zadarmo. Načo platiť... Navyše v dnešnej dobe, kedy sa (sám) za "odborníka" vyhlasuje aj ten, kto si urobí pár víkendových kurzov. A účtuje si nemalé peniaze za "odborné poradenstvo" v xy oblastiach.
Ale späť k veci - opýtaj sa svojho gynekológa - pôrodníka alebo sestričky na tieto kurzy, popozeraj na informačnej tabuli v nemocnici, kde sa chystáš rodiť.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre