Pomohol vám predpôrodný kurz?

saska2208
16. máj 2012

mamicky, preporodny kurz, ano ci nie?pomohlo Vam to??

adik109
16. máj 2012

@saska2208 u mňa určite pomohlo, bola som oveľa kľudnejšia a vedela som aspoň trošku čo sa kedy so mnou deje a ako si pomôcť.

jezibosorka
16. máj 2012

juj, urcite ano, mala som hrozny strach z porodu. Urcite stoji za to ist, ked si prvorodicka urcite, aspon budes vediet co a ako sa bude diat, mozes sa PA opytat co chces, a aj troska zrelaxujes,,, ako prvorodicke urcite odporucam ist, hoci len raz 😉

jurkovamiluska
16. máj 2012

@saska2208 mne to vobec nepomohlo. v tej chvili som zabudla ako sa volam a vobec mi nechodilo po rozume nejake dychanie. ale zato som aspon vedela, ze kedy su kontrakcie falosne, kedy tie pri ktorych treba utekat a tak isto sme vela debatili aj o dojceni

adelajda2012
16. máj 2012

Urcite pomohol, nie zrovna na to dychanie, to je fakt...to ti aj tak telo akosi napovie, ako dychat pri kontrakcii a na nejake predpisane metody si tazko spomenies 🙂 Ale super to bolo na to, ze som vedela ako rozpoznat poslickov od pravych kontrakcii, ako to vacsinou vyzera, ked praskne voda (dovtedy som si myslela, ze to musi byt taky ten holywoodsky šplech 🙂), ako vyzera hlienova zatka, kedy asi bezat do nemocnice, ako si pomoct pri porode... a mne osobne velmi pomohlo aj info o dojceni. Na kurze som nebola v nemocnici ale absolvovala som ho s dulou a bolo to super. Dulu som potom mala aj pri porode.

lutia
16. máj 2012

@saska2208 ja som nad tym rozmyslala ze pojdem ale nakoniec som nebola...za jedno som sa bala ze sa tam toho az moc dozviem a budem uz len premyslat ze co ma caka, ako to bude asik postupovat a ako to budem znasat...info ako to vsetko prebieha som si precitala par tyzdnov pre danym terminom a hotovo...zvladla som to a bola som kludnejsia a hlavne ako som si len minutkou spomenula tak hned som zacala premyslat nad niecim inym

tehulkake
20. jún 2012

mne urcite, som ovela kludnejsia, vzdelanejsia, aj si pisem ako ma vyzerat moj porod, co som vtedy ani netusila, ze existuje predporodny plan, co je dobre a co nie pocas celeho porodu, podla svetovej zdravotnickej organizacie, ktora krasne respektuje prirodzeny porod, co s babatko, ako spravne kojit, ja som si myslela, ze vsetko je len tak, ale teraz po kurze, som spokojna, tak vyrovnanejsia, typy na uvolnovacie polohy v prvej dobe porodnej, ale hlavne nedavam na vety typu, jedna povedala bla bla, prednasali na odbornici, co su denne pri porodoch a staraju sa o dieta, a vies si sama vytvorit logicky nazor, odporucam stranku mamila.sk 🙂

mthr
30. nov 2012

Ahojte, chcela by som zacat chodit na predporodny kurz v blizkej dobe, neviete o nejakom dobrom v Bratislave, najlepsie okolie Ruzinova, Nove Mesto ? Koncim 24tt, ale myslim ze sa musi nahlasit dopredu. Dakujem Mthr

tinka49
17. dec 2012

ahojte,otázka ,hoci mimo rozoberanej témy,ale kedy si treba začať mastiť bruško proti striám???kedy je najvhodnejši čas,ak sa teda nepytam už neskoro .....dakujem 🙂

zuzinasa
4. jan 2013

Ahoj, ja chcem len doplniť moje info. predpôrodný kurz isto áno.Pri prvom bábätku som ho využila aj keď som rodila sekciou. Volalo s to psychoprofylaktická príprava a venovali sa tam cvičeniu, dýchaniu, dojčeniu, odberom krvi a info o pôrode z praxe.Boli tam sestričky z pôrodnice a robili aj exkurziu pôrodnice a všetko podrobne vysvetľovali.Načo veru nie je čas pri a po pôrode sa Vám osobitne venovať.Bola som max. spokojná a navyše to zapisujú aj do tehotenskej knižky a sestričky si Vás možno aj zapamätajú , takže máte pri pôrode výhodu. Dnes pri druhom tehu tam nejdem, pretože si veľa pamätám a idem znova na sekciu. U nás je zaužívané tam chodiť cca od 32-33. týždňa a bývalo to zadarmo .... Dnes som kdesi čítala že vyberajú 30 E. Tak neviem...Prvorodičkám vrelo odporúčam.

Pre tinku49 mastiť drahými krémami sa nejako neoplatí, pri prvom tehu bolo do 8 mesiaca všetko ok a potom sa mi to parádne potrhalo, mala som fakt väčšie bruško.A to som používala nenormálne drahé elastany. Čo ma prekvapilo, tak pekne sa mi to všetko vstrebalo a nebolo ich vôbec vidieť. Pri druhom som nemastila vôbec a výsledok rovnaký .Takže pri svrbení si natriem bruško modrou indulónou a moc si ho nesprchujem aby sa nevysušovalo. To je všetko.

zuzinasa
4. jan 2013

Ešte ps pre tinku mastiť podľa dermatológov by si sa mala začať , keď Ti začne vytŕčať bruško , ideálne je od 5 mesiaca, ale hovorím nie každému to pomáha...

sosnicka
25. jan 2013

@zuzinasa ahojky, chcela som sa spýtať kam si chodila na predpôrodný kurz.dakujem sona

zuzinasa
28. jan 2013

Ahoj, ja som chodila do PB. U gynekológa som videla, že to ešte stále funguje, ak treba zavesím, kedy to býva. Idem 5.2. na kontrolu. Ak to niekto potrebuje, myslím, že sa dá zistiť číslo na porodnicu a tam povedia presne, aj cenu, ak sa to zmenilo a vyberajú poplatok. Toto už neviem. Jedine , čo sa mi nepáčila bola hodina o pupočníkovej krvi,ale zasa netlačili a nerozprávali len výhody, takže sa dalo. Vždy na začiatku bolo cvičenie a prebiehalo to dolu v suteréne nemocnice ako sú rehabilitácie.

zuzinasa
6. feb 2013

Pre tých, ktorí to potrebujú.Kurz prebieha v stredu od 11 do 12 hod. v telocvični rehab.odd NsP Pov. Bystrica. Kontakt na pôrodnú sálu kl 226., takže 042/4304226.
Teoretická časť : fyziológia tehotenstva, životospráva, priebeh a vedenie pôrodu, šestonedelie.
Praktická časť : tehotenská gymnastika, relaxačné techniky, dychové cvičenia, nácvik spolupráce pri pôrode
+ info od sestričiek.
Odporúčam. Cenu neviem, asi sa neplatí. Na nete som našla niečo podobné pri hodnotení pôrodníc.Bolo tam však uvedené miesto pôrodnice, nie rehabilitácie, tak si treba zavolať. Toto viselo u môjho gynekológa. Držím palce. 😉

misickab3
6. feb 2013

predpôrodný kurz vôbec nie je len o správnom dýchaní 🙂 pre mňa mal tento kurz iba pozitíva.....jednak som sa tam zoznámila s novými budúcimi mamičkami a od vtedy sa s jednou pravidelne už aj s deťmi stretávame- mali sme termín takmer naraz.
ďalšie + bolo, že sme tam cvičili a veľmi mi to pomohlo, keďže doma sa málokto prinúti cvičiť.
potom to, že som sa dozvedela všetko- o pôrode, o tom, ako rozoznať, že prišli skutočné kontrakcie.
potom tá pani,čo viedla ten kurz bola zároveň sestrička na pôrodnom, takže nám vedela aj povedať čo si treba zobrať určite do nemocnice, povedala nám ako to tam chodí.
Mali sme aj posedenie s laktačnou poradkyňou a veľmi mi to pomohlo- veľa mamičiek sa nejako spolieha v tomto na "matku prírodu", že je to nejako zariadené a kojenie sa rozbehne bez problémov a potom nastane šok, ak sa dieťa nevie prisať, alebo čosi iné. Takže aj toto ma informovalo a upokojilo.
raz mohli s nami prísť aj manželia resp. partneri, a tam ich tá pani informovala o tom, ako sa to začne, všetky signály a kedy treba zobrať manželku už do pôrodnice, potom pre tých, čo chceli byť aj pri pôrode tak im vysvetľovala, čo všetko ich bude čakať a ako môžu pomôcť manželkám pri kontrakciách...takže minimálne jedno tehotenstvo sa určite oplatí to absolvovať. 🙂

mamulienka000
15. feb 2013

Určite pomohol, je to skvelá vec, len musí byť vedení odborníkom z odboru, vtedy to má väčší význam.

evkafi
21. mar 2013

bol niekto na kurze v TN?

emily76
21. mar 2013

@evkafi ja ano, ale uz 4 roky dozadu. 😅

evkafi
21. mar 2013

@emily76 bola si v nemocnici ci v centre?

grundia
21. mar 2013

Ja som na ziadnom nebola a vsetko prebehlo rychlo a v poriadku..

emily76
21. mar 2013

@evkafi v nemocnici, robila to vrchna z porodnice. A ja naozaj odporucam take cosi. To nebolo len o porode, ale aj starostlivost o babo, o kojeni, cvicenia, mne sa pacilo.

evkafi
21. mar 2013

@emily76 dakujem, teda si aj rodila v TN,ano? lebo mna odhovaraju ... tak neviem

emily76
21. mar 2013

@evkafi rodila som tam, cisarskym kvoli zlej polohe dvojiciek a bola som velmi spokojna. Ale poznas to tisic ludi, tisic chuti. Pre mna bolo najdolezitejsie pri vybere porodnice to, ci ma oddelenie pre nedonosene babatka, kedze som nechcela po porode zostat kdesi a deti prevazat inde. Nakoniec sme to nepotrebovali, lebo som rodila v ukoncenom 38tt,

kannah
4. apr 2013

Takéto som našla, myslíte, že to stojí za to? http://www.dietaaja.sk/podpora-raneho-kontaktu-...

erienka
14. apr 2013

mne osobne kurz nepomohol, to, co nam hovorili, som si precitala aj sama v knihach a casopisoch. Neviem, kde bola chyba...

barbishkamiracle
18. apr 2013

Absolvovanie predporodneho kurzu vrelo odporucam, hlavne prvorodickam.
Po takychto kurzoch sa budete citit ovela sebavedomejsie a strach z porodu bude minimalny.
Cvicenia pre tehulky vas pripravia kondicne, obsahuju prvky relaxacie, nacvik spravneho dychania, no tiez su fajn aj preto, ze si na nich najdete priatelky, s ktorymi mozete po porode spolu kocikovat 🙂.
Workshopy a prednasky (ak su vedene profesionalmi) vam mozu pomoct hlavne v dolezitych informaciach.
Napr.v nasom studiu mame v ponuke prednasku POROD s gyn.-por. z nemocnice,ktory presne povie a vysvetli ako prebieha porod a co mozeme pri nom ocakavat. Anesteziologicka nam robi prednasku Epiduralka a vysvetli vsetky pre a proti o EA.Workshop DROBCEK-prisli sme z porodnice a co teraz vedie vrchna sestra z novorod.odd. a vysvetli, ukaze bud.rodicom ako kupat, prebalovat, osetrovat babatko...atd. Myslim si, ze predporodna priprava je velmi fajn.Mamicky su po nej istejsie, sebavedomejsie a porod a sestonedelie zvladaju ovela lepsie.

jaanik
22. apr 2013

mam par dni pred porodom a chodim na kurz s dulou, ci mi to nieco pomoze pri porode neviem, kazdopadne som omnoho kludnejsia a nemam uz nocne mory (doslova) z porodu, aj ked nejaky strach ostal...

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre