Odporúčate chodiť na predpôrodný kurz?

ivanashaggy
5. aug 2013

Som v 22.tt a čítala som, že tieto kurzy sa robia od 20.tt a neviem, či do toho investovať, ani neviem, koľko to cca stojí a či je to nevyhnutné... Aké máte skúsenosti? Stačí mi doktor, alebo je dobre absolvovať aj tento kurz?

anjelik2509
5. aug 2013

ja som chodievala pri prvom tehotenstve...A odporúčala by som to každej nastávajúcej mamine..človek sa tam veľa nového dozvie, naučí, i keď len teóriu....Dokonca jedno "sedenie" sme mali aj s partnermi/oteckami, ktorí plánovali byť s mamičkou pri pôrode...Je to veľmi poučné aj pre nich, aby vedeli, čo majú robiť a prípadne, ako nezavadzať 😀 Môj manžel bol, a bol spokojný 🙂 Inak, veľa vecí som pri pôrode aj využila, rôzne cviky, ako sa má dýchať a podobne..Takže ja som len za 😉

dijefcatko
5. aug 2013

Ahoj, určite porodíš aj bez kurzu, to bez debaty. Ale na druhej strane, naučíš sa správne dýchať, techniky eleminovania bolesti (nemusí byť na každom kurze), čo to z teórie, budeš lepšie pripravená na to, čo ťa čaká v konkrétnej pôrodnici, aby si nebola prekvapená (vidím, že si z BB ako ja, tak mi môžeš napísať do IP) a v neposlednom rade si nájdeš kamošky s rovnakým alebo podobným termínom a môžete sa potom stretávať aj po pôrode. Toto konkrétne som ja ocenila najviac. Dali sme sa tam dokopy super partia, každý týždeň som sa tam tešila. Najprv sme si zašli na kávičku a koláčik a potom šup na kurz. Štvorica sme sa stretli aj v pôrodnici a stretávame sa doteraz, naše deťúrence sú super kamoši 🙂 Takže ja určite odporúčam 😉

kika1111
5. aug 2013

chodila som a nikto ma nepresvedčí o tom, že to malo nejaký zmysel... keď prišlo k pôrodu, tak mi v pôrodnici asistentky samé povedali čo mám robiť a to čo povedala pani na kurze - hoci bola tiež asistentkou z nemocnice kde som rodila - to tak proste nebolo. v jednom kuse som bola napojená na ctg - takže som mohla len ležať a fučať - pred tým, než ma zobrali na sálu som sa mohla raz osprchovať..takže fitlopta a tie ostatné techniky išli bokom.

chovancova27
5. aug 2013

Ja som chodila a prd z toho, aj tak som malého nevedela vytlačiť a museli ho ťahať... 😠 😠

brumka
5. aug 2013

odporucam ja som bola na par sedeni a pekne sme si podebatili, cvicili sme. vela rad do buducna ako s dietatom, dojcenie, porod sme prebrali. ale u anas bol este povinny kurz v nemocnici ked sme som chela manzela pri porode ale ten sme absolvovali len pri prvej lebo druhy bola planovna sekcia po prvej neplanovanej. takze vrelo odporucam ak nemas absolutne ziadne skusenosti ako som mala ja co som ani dieta na rukach rpedtym nedrzala

hradnapani
5. aug 2013

nevyhnutne to nie je. Dost pravdepdobne aj tak bude porod prebiehat inak, ako na kurze povedia, resp. asistentka ci sestry ti aj tak budu hovorit, co mas robit.
Ale ja osobne odporucam, lebo tie kurzy nie su len o porode, ale aj o obdobi pred nim a po nom a to sa ti naozaj moze zist. Ja som z toho vela cerpala a hlavne mi to dodalo taku psychicku istotu a pohodu 😉 Rozhodne to nepovazujem za vyhodene peniaze...

grundia
5. aug 2013

Ahoj. Ja som prezila porod aj bez kurzu,.dychanie som tiez zvladla,porod bol rychly,mala v poriadku a urcite sa nan nechystam ani pri druhom dietati.A aj po psychickej stranke som bola pred nim aj po nom ok.

jul11
5. aug 2013

Ahoj,je to velmi individualne.Ja som chodila a ocenila som to.Kamoska nerada vie veci dopredu,ju to stresuje,tak nesla.Ja zase radsej viem,co ma caka,alebo moze cakat..Ide aj o to,aky kurz si vyberies,alebo aky je v okoli.Ja som chodila 2xdo tyzdna pi 1hodine.Pol hodinku sme cvicili a pol hodinka bola teoria o tehotenstve,porode,sestonefelu,staroatlivost o dieta a ppdobne.Mali sme aj hodiny s partnermi.Kamoska bola na inom kurze a nevyhovovali jej cviky.Ja som bola velmu spokojna,v takej forme som nebola ani pred tehotenstvom.ziadne bolesti chrbta ani noh a to som ich pred tehotenstvom mavala.Co sa tyka porodu,tak samozrejme asistentky v nemocnici povedia co a ako,ale nebola som z toho prekvapena,ze co po mne chcu a aj som vedela vyskusat polohy,ktore by mi mohli pomoct.ale to bolo hlavne doma.mne kurz pomohol aj v tom,aby som v panije neutekala do porodnice pri prvej kontrakcii,ale prisla som pekne na pat prstov.konktetny kurz mi odporucila kamoska,ja ho odporucam mojim a tiez boli spokojne.porad sa s kamaratkami,ktore nejaky absolvovali.neviem ako je to v bb,v ke je viacero na vyber.

stellamaris
5. aug 2013

mne kurz platila zdravotna poistovna a ako prvorodicke mi bol doporuceny.Dozvies sa urcite vela zaujimaveho,pocvicis si a mozno sa zbavis strachu z porodu.Na mojom kurze to tak bolo,este sme sa dobre nasmiali 😉 Iba poslednu hodinu som nebola na kurze,nakolko ma prepustali po akutnej sekcii z nemocnice 😀

lubina
5. aug 2013

Zavisi aj od toho aky je to kurz, myslim s akou asistentkou, ci len takou akoze teoria.......alebo aj takou, co aj ine veci ovlada ako len teoriu a porozprava a ukaze.....Ja som na kurz chodila. Boli sme super partia zien, dozvedeli sme sa cosi, pocvicili sme si co by sme mali ako tehotne precvicovat, ucili sa dychat.... posledna hodina bola aj s manzelmi ci partnermi, ktori chceli byt pri porode. Podla mna to ma zmysel pre prvorodicku. Pri druhom dietati som uz nechodila, kedze som uz mala vlastnu skusenost 😀

m_ij_ka
6. aug 2013

pod+a mňa sú to len zbytočne vyhodené peniaze, pri pôrode ti aj tak lekár aj so sestričkami povedia čo máš kedy robiť

zirka
6. aug 2013

ja som chodila na kurz, ked som cakala prve babo a par hodin som si vzala aj ked som cakala druhe 😎 v oboch pripadoch som bola maximalne spokojna, kurz viedla pani, ktora je zdravotnou sestrou a zaroven ma aj kurz a certifikat ako dula, racionalne zmyslajuca zena, velmi prakticka.....jej rady a hlavne pozitivna motivacia mi prispeli k porodu dcerky s vahou 4200g bez problemov a najma bez nastrihu 🙂

mamina2208
6. aug 2013

ja som nebola, lekár mi povedal kedy mam čo urobiť a ušetrené peniažky som investovala radšej do dcerky 🙂

sonka_d
6. aug 2013

Ja som bola a bolo to to najmúdrejšie, čo sa dalo... v Bratislave na Kramároch to vedie pani Katarína Jandová - odborne a veľmi ľudsky... ja som bola pripravená tak, že som nepotrebovala ani epidurálku a mala som fakt príjemný pôrod - proste som vedela čo sa deje, čo nasleduje, čo robiť a prečo... len si dávaj pozor na rôzne súkromné "superkurzy", ktoré stoja aj 60,-€ a neviem neviem.... na Kramároch to bolo pred 2 rokmi zadarmo a výborné, teraz to vraj stojí 7,-€..

tilly24
6. aug 2013

ahoj, aj ja som bola na kurze pred tym nez s anarodilo moje prve dieta, ten kurz bol zdarma, samozrejme nic nove tedaq nepoznane sa tam nedovies, mozno spoznas par mamiciek, dostanes nejake vzorky, ale nepovedia , teda nenaucis sa tam nic, co by si doteraz nevedela, npo ak je nejaky taky kurz v tvojom okoli aje zdarma a mas cas, tak tam urcite chod, ale ak je to platene, tak neviem, investovat do nieco z coho nic nemas je trosku divne....

barbishkamiracle
12. aug 2013

Ahojte. Predporodnu pripravu urcite odporucam maminkam prvorodickam. Nakolko maju informacie sprostredkovane iba cez priatelky a z roznych for, je dobre, aby si kazda sama vytvorila objektivny nahlad informacii. Niektore nemocnice sice podavaju info zadarmo,alebo za maly poplatok, no napriek tomu, ze je to v nemocnici, su zvacsa tieto prednasky na velmi zlej urovni. Verim, ze v kazdom vacsom meste najdete materske centrum, resp.studio, kde sa kurzy predporodnej pripravy konaju.

Ja mozem objektivne hovorit za BA a za nase studio Miracle. Venujeme sa tu tehulkam uz viac ako 8rokov. Okrem cviceni, pravidelne organizujeme rozne workshopy a prednasky za bezkonkurencne ceny (aby sme pokryli naklady na najom a odmenu pre odbornika). Prednasky u nas najdete rozdelene bud tematicky - Dojcenie, Epiduralka, Porod....alebo ako celok. Momentalne ponukame vyborny intenzivny predporodny kurz 3 x 3hodinky v sobotu. Kazdy workshop, ci prednasku vediet vzdy odbornik na danu temu.Porod u nas vedie vyborny gynekolog a porodnik Dr.Havalda, Epiduralku anesteziologicka Mirka Spalova, Dojcenie - laktacna poradkyna a Dula zaroven Janka Funtalova atd.....Prednaska prebieha jednak informaciami od odbornika + projektor (narozne foto, obrazky, tabulky) + diskusia a ked mate zaujem, da vam odbornik aj kontakt na seba, keby ste nieco v buducnosti este potrebovali.
Po tychto prednaskach sa citia tehulky ovela istejsie, sebavedomejsie a uz su neni tak lahko ovplyvnitelne inymi maminami 🙂, pretoze uz maju vlastny nazor na vec a predstavu co a ako bude prebiehat. 🙂.
Keby ste mali zaujem o radu, mate nejaku otazku, nevahajte ma kontaktovat.
Zdravi srdecne Barbora.

zuzu1104
12. aug 2013

Ja som tiež chodievala na kurzy pri prvom dieťati a nevedela som si to vynachváliť. Veľmi mi tie kurzy pomohli, aby som bola pri pôrode vyrovnaná a ničoho sa nebála. Na kurzoch nám ukazovali, ako dieťa kojiť, čo je veľmi dôležité. Ale aj kopec iných veľmi dôležitých vecí. Ja môžem moju dulu, Ľubu Lapšanskú, len a len odporučiť. Aj po pôrode mi bola vždy telefonicky k dispozícii, keď som nevedela, ako ďalej, keď som mala problémy s kojením. Vždy mi poskytla dôležité info.

dewyn
12. aug 2013

ja som chodila na predporodnu pripravu do BS kde som aj rodila. mozem iba odporucit. Pri druhej dobe porodnej mi sice asistenka povedela ako mam dychat ale pri prvej dobe porodnej by som bez pripravy urcite nevedala ako spravne dychat a ako mi pri tom moze pomoct manzel. Vdaka nej som ju zvladla na vybornu pretoze som vedela co ma caka a ako nato. Urcite mi to pomohlo lepsie predychat a znizit pocitovo bolest kontrakcii.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre