Caute vsetky, chcela by som vediet ako sa starate o svoju telesnu kondiciu pocas tehotenstva. Ake cviky vykonavate, ako casto za tyzden atd. Ja som minuly rok pred tym nez som otehotnela stihla prebehnut dva polmaratony (polmaraton ma 21km) takze nemam najhorsiu kondicku. Momentalne som v 25.tt a planujem chodit 1x za tyzden na jogu pre tehu a 3xtyzdenne po 45min v posilovni cvicit na orbitreku+stacionarnom bicykli. FYI nemam ziadne zdravotne komplikacie, vsetky testy, usg su zatial ok. Mam normalnu vahu (pred tehu 67kg a 171 cm vysku...) Dufam, ze tu nie som sama tehu, ktorej sa nechce sediet stale doma na zadku a jest litre zmrzky 🙂
Nemachruj! Hociktorá mamina, ktorá je v 25tt a musí sa doma starať o ďalšie jedno ci dve deturence ta " da dole"
Nemusí chodit ani do posily, ráno zaniesť do školy ci skolky, ísť ma nákup, uvariť obed, zobrať to druhé na ihrisko, tam postaviť 10 koláčikov, doma upratať bordel po obede, uspať babo, bežať do skolky po staršie a doma mu robit program, po tomto všetkom ma hociktorá tehu nárok na litre zmrzliny
Myslela som to v dobrom ;))
@schubertica Fandím budúcim mamám, ktoré sa nechcú prestať hýbať, joga je super, môžem len odporúčať...Ale treba si nájsť tú správnu mieru.
Samozrejme, nezachadzam do ziadnych krajnosti. Treba si uvedomit v akej kondicke dany jednotlivec je... dobre je tiez monitorovat si tep. Ja sa drzim tohto: http://www.livestrong.com/article/322176-max-he...
@schubertica joga je fajn, no posilku by som asi vylucila - radsej mozno plavanie, ak nemas problem s nachylnostou na kadejake plavarnove neduhy - a rychla chodza. prechadzky su lepsie ako posilka, s bonusom na cesrtvom vzduchu.
@schubertica v pohode, plán je dobrý. Hlavne počúvaj svoje telo, ak začne signalizovať, že si máš dať pauzu, tak si daj a kašli na plán 😉
@schubertica sranda vazim aj meriam presne ako ty...som v 29 tyzdni...ja nechodim niekam specialne cvicit,,beham po vonku s dcerkou na 2hodinve prechadzky a po byte,...neposedim...varim ,upratujem a uz mam pohyb...
@schubertica ja som v 29.tyzdni ale na cvicenie nemam ani pomyslenie, uplne mi staci pohyb okolo dvojrocneho syna a domacnosti + behanie po schodoch, velakrat mi aj z tohoto obycajneho pohybu tvrdne brucho a som zadychana. takze uprimne zavidim tvoje odhodlanie 😉
ja planujem riesit posilovnu a pohyb hned ako budem po porode fit a zastabilizujem rezim s dvoma detmi. pri starsom synovi som sa dostala do lepsej formy ako pred otehotnenim, verim ze to dam aj teraz pri dvoch detoch.
drzim palce, nech vsetko dobre dopadne, hlavne nic nesil
Myslela som si, ze som sa vyjadrila v popise dost jasne ale co uz( povodne bol nadpis iny ale Kon to zmenil...). Zaujimali by ma nazory babeniek, ktore sa ani pocas tehotenstva nevzdavaju svojich konickov v podobe sportovania (ci uz je to beh ci bicyklovanie). Rozumiem, ze nie kazdy ma cas alebo chut alebo nemoze zo zdrav. dovodov na cvicenie pri vacsiom pocte deti ale nie o tom mala byt tato tema...
@schubertica velmi ma potesil tvoj prispevok 🙂 lebo ja mam pocit, ze byt tehotna znamena len sediet doma s vylozenymi nohami a nechat sa ofukovat (podla okolia). ja chodim behavat, do nedavna som chodila na jumping (v piatok budem v 22.tyzdni) cvicim drepy, vypady, s cinkami, bola som aj lyzovat..konzultovala som to s lekarkou, povedala ze ak ma nebavi cvicenie typu pilates tak do 30 tyzdna mozem aj takto. Chcela som 5krat do tyzdna, ale bohuzial som ochorela plus chodim na sluzobky tak som to teraz trosku flakala, ale chcela by som minimalne 3krat do tyzdna . A som naozaj rada, ze tu ma niekto podobne zmyslanie 🙂
@scarlett1410
@schubertica som tiez rekreacna sportovkyna. Beham 4x do tyzdna plus 3xsvlastnou vahou posilnenie chrbtAa a ruk. Dr schvaluje, kym nie su problemy. Zakladom je pocuvat vlastne telo, ked citim unavu tak nejdem. Teraz som chora, tak tiez nic. Aavsak je pravda, ze pri prvom naznaku problemov by som prestala. Na povzbudenie odporucam zahranicne blogy tehotnych sportovkyn...nebudes sa citit akoby si bola z inej planety 🙂
Pri prvom som vydrzala so 22tt, potom sa tak blbo ulozil, ze ma bolel mechur a beh mi vadil. Problemy mi zacali mesiac potom ako som prestala sportovat.
@scarlett1410
@katpetdo
Dievcata ani neviete ako ste potesili vy mna 🙂 Ked uz si raz clovek zvykne na tu davku endorfinov po poriadnej drine potom sa clovek toho nechce vzdat ;)
Ja som v prvom trimestri nebehavala vobec bo mi byvalo tak zle, ze som nemohla nic jest... a bez energie sa cloveku veru tazko hybe. V podstate mi ani nejde o tu vahu ale o to aby som bola fit. Myslim si, ze mi to pomoze aj pri porode, ze bude telo lepsie zvladat celu tu ohromnu zataz.
Na zahranicnych blogoch sa veru da nacerpat poriadna davka inspiracia ale chcela som tuto temu rozvinut tiez na nejakej slovenskej stranke. Prebadat teren Slovenska 🙂
@schubertica Nevsimaj si nazory kritickych mamiciek, je to len zavist 😎. Ja teda taka extremistka ako ty niesom (klobuk dole za polmaraton) ale tiez som zvyknuta 3x do tyzdna na sport. Pred tehu som tiez chodila na jumping, behavala, plavala, bicyklovala. Teraz sa snazim 3x do tyzdna ist na prechadzky (4-6 km) sviznou chodzou + 3x do tyzdna lahsi "sport". Vacsinou si 2x doma zacvicim po 40 min. skakacko-drepovacky a 1x fitko orbitrek. Myslim, ze je to taka kombinacia behu a bicyklovania. Je to super, bez otrasov kvoli comu nemozem behat a pri bicyklovani si nejak nemozem najst polohu a tlaci ma brucho (a to som len v 15tt 🙂 ) Pri prvom babu som sa hybala do 8. mes. potom prisli komplik. Teraz uvidime, dufam, ze vydrzim co najdlhsie...
Inak mne v tehu neide ani tak o nejake super vykony. Ja to nazyvam udrziavacia faza, aby som nevysla z toho ze musim 3x do tyzdna dodrzat nejaku aktivitu. Inak by som k cez tehu tak zlenivela, ze pochybujem, ze by som sa po porode rozhybala 😀
Ja som rpi prvom cvicila pravidelne, 3x do tyzdna... Pri druhom bohuzial nemam cas, resp kym som pracovala nemala som tolko, teraz na materskej cvicim tak polhodku denne hlavne ruky, nohy..
Ja si myslim ze ked sa citis dobre tak by to vobec nemal byt ziadny problem..mam kamaratku ktora precvicovala aerobik do porodu (doslova) 🙂 a druhu ktora chodila do posilky cele tehu ;).. Kym nejdes nad "sily" tak by to malo byt ok
@nicicka Ja sa trochu bojim teraz behavat bo fakt, ze uz som o dost tazsia (ja to mam bohuzial tak, ze akonahle sa prestanem pravidelne hybat z nudy zacinam viacej jest a kila sa lepia :( tak preto aspon ten orbitrek a bicykel... no a dneska som bola na joge tak som sa riadne ponatahovala. Uz sa neviem dockat po porode ked uz budem cela zahojena kedy opat zacnem poriadne makat. Stale mam sen prebehnut cely maraton a toho sa tak lahko nevzdam! :D
@schubertica supeeer, mas moj velky like ! mne pri prvom tehu doktor v piatom tyzdni povedal ze mi neodporuca robit vobec ziadne skakave sporty, cize sa to obmedzilo na prechadzku co za sport nepovazujem. bolo to strasne sa takto nehybat cele tehu ale vidim, ze som mala len prilis kriticke info. a teda bola som uplne v poriadku 🙂
@schubertica ahojky úplne s tebou súhlasím... Ja som behavǎa 11km a moc mi to chýbalo.... Čo ti poviem som 23 tt a mám 10kg plus 🙂 ale od druhého trimestra plávam 3x týždenne po 60 min a bežiaci pas tiež minimálne 45 min..
Som rada že sme tu aj aktívne zeny
@schubertica
zdravim aktivnu buducu mamicku.
Ja som pocas tehotentstva robila to iste ako predtym, s trochu mensou intenzitou. Behavala som dalej, prestala som ked mi zacali pri behu velmi vadit skakajuce prsia 😀 Buduce tehotenstvo si kupim lepsiu podprsenku. Beh som nahradila dlhou rychlou chodzou
Chodila som do posilovne a cvicila s mensimi vahami, ziadne sialenosti.
Stacionarny bycikel bol aspon 3 krat do tyzdna, tak som sa vyblaznila kedze mi beh velmi chybal. Davala som si len pozor aby tep nebol nad 80% z max. prilis dlho
Pridala som viac yogy a pilates, ku koncu tehotenstva mi boli velmi prijemne strecingove cviky.
Co ti poviem, v posilke som bola aj tyzden po termine... ;)
Drz sa!
Ahojte baby,som stastna ze som vas tu nasla,konecne nieco pozitivne ohladne sportovania v tehotenstve.kazdy ma len straši ze nemam vobec cvicit a namahat sa v tehotenstve..a zacala som sa obavat tychto rečī..som v 11.tyzdni a pred tehu som behavala 3x do tyzdna,taku pol hodinu,plus domaci stepper a obcas cinky na spevnenie ruk..ale ako som sa dozvedela ze som tehu,prestala som,a zacala som vela jest..a preto chcem zas zacat rychlu chodzu na pase,a cinky na ruky,a este by som chcela nieco cvicit na stehna,neviete mi poradit??a este sa chcem opytat ako to funguje s tym pulzom,ako si to mam merat aby som vladala cvicit,s tymto nemam skusenosti.,dakujem za kazdu jednu radu..
ja som prvy trimester cvicenie vynechala, bala som sa, ale akonahle sm presla do druheho trimestra a vsetko je v poriadku, tak som zacala so zumbou, samozrejme bez vyskokov a inych veci.. sama si vies povedat co vladzes a ako dlho.. niektore baby co som citala tak normalne behavaju, chodia na bicykli, cvicia brusne tance.. ja tiez nie som ten typ co by sedel doma na zadku, takze mna tiez laka hocico, ale samozrejme vsetko v mierou.. urcite sa toho neboj a radsej cvic pomalicky, aby nahodou 🙂 prajem prijemne tehotenstvo
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
@schubertica no len to s tým cvičením nepreháňaj. ja som pri druhom tehu tiež takto nejak podobne rozmýšľala a takmer som potratila.... Všetko s mierou.