ZŤP dieťatko

rootham
17. sep 2024

Zaujímalo by ma, tí ktorí si chcete adoptovať, či vziať dieťatko do pestúnskej starostlivosti, do akej miery zdravotne ťažko choré dieťa by ste si zobrali a či vôbec.... Možno sa tu skôr obraciam na silno veriace osoby, ktoré chcú urobiť dobrý skutok.

jamimo
18. sep 2024

@rootham veľmi nešťastne položená otázka. Adopcia nie je otázka dobrého skutku... Poznám také 2 rodiny, pred adopciou hotové matky Terezy, a teraz v realite? Život sa im prevrátil hore nohami, mnohé obmedzenia, zvýšené náklady, problémy... A veruže ten cit, materinskosť tam nevidím. V oboch pároch majú chlapi toho plné zuby. Adopcia nie je len romantická predstava ženy o voňavom uzlíčku, nekonečnej láske a kresťanskom šírení dobrého skutku 🤷‍♀️ Ak toto nemá v sebe niekto vysporiadané, tak....

rootham
autor
18. sep 2024

@jamimo neviem inak položiť otázku...
Asi preto, že som tak trochu nešťastná. Som profi rodič a mám v opatere také bábo... Ako každé dieťa, ide byť ponúknuté ďalej. Tak ma zaujima aké má neboraciatko šance. Moc by som mu to priala. Tak polož ty štastnejsiu otázku...

jamimo
18. sep 2024

@rootham nepotrebujem pokladať šťastnejšiu otázku. Ak si profi rodič, mala by si využiť supervíziu a zodpovedať svoje otázky, pochybnosti... Ináč ti hrozí syndróm vyhorenia. Nie je dobré, ak človek pracuje v sociálnej oblasti a vzťahuje si na seba "všetky problémy sveta" = spasiteľský syndróm, syndróm matky Terezy, sociálne zdieľané martýrstvo. Rozumiem, je to možno pre teba ťažké, no profesionálny triezvy odstup je presne to, čo robí profesiu profesinálnou 👆 Prajem všetko dobré.

rootham
autor
18. sep 2024

@jamimo ty čo tu riešiš? Keď hodnotis moju otázku, určite vieš klásť lepšie otázky. Aký spasiteľský syndróm? To čo má znamenať??? Zaujímal ma názor ľudí na adopciu ztp dieťa. BODKA
Ak nemáš názor na toto, tak iné nerieš. A trochu optimizmu... Aj čo sa tých tvojich známych týka... Samá negativita... Kokos.
Pekné dni a už to tu radšej nerieš 👍👍👍

yoxinka
18. sep 2024

Ahoj, ja sa obávam, že na tvoju otázku odpoveď neexistuje. Kamoška pracuje pre organizáciu, ktorá sa venuje adopciám a teda, nejako sa tam v poradovníkoch o ZŤP deti veľmi nežiada. Človek si nedokáže predstaviť, čo starostlivosť o také dieťa znamená. Poznám ľudí so ZŤP deťmi a je to veľmi náročný život, v našom štáte ešte 2x horšie ako kdekoľvek vo vyspelom svete. Takže odpoviem za seba a všetkých ľudí, ktorých poznám … pri podmienkach, aké sú v tomto štáte by si ZŤP dieťa nevzal dobrovoľne nikto. Mrzí ma to.

jamimo
18. sep 2024

@rootham neriešim... Tie dva prípady čo som popísala, nie sú negativita, Realita. Prepáč, odpovedala som slušne a zo skúseností z praxe. Pojem supervízia by si mala poznať, no čo už... Nech sa ti darí.

rootham
autor
18. sep 2024

@yoxinka ďakujem ti za reakciu. Aj u nás v centre si to myslia, ale nechcú dieťaťu túto možnosť vziať.... Je to inak veľmi zlaté bábätko. No, škoda. Moc si cením tvoj pohľad na vec. Vďaka

rootham
autor
18. sep 2024

@jamimo poznám pojem supervizia, teraz som chcela pohľad bežného človeka na vec. Ďakujem ti

martinka17
18. sep 2024

@rootham ak to niekto spraví dobrovoľne, tak v podstate netuší do čoho ide a následne sa mu zrúti celý svet. Jedna vec je že to dieťa má nejakú diagnózu ale nik ich nepripravý na traumu, ktoré to bábätko prežíva tým, že nemá svoju biologickú mamu. Tiež poznám rodinu, ktorá plná nádeje a veľkého srdiečka prijala takéto dieťatko, len počúvať čo zažívajú bolí ☹

yoxinka
18. sep 2024

@rootham
Poznám prípady ľudí, kde si takéto deti ľudia brávajú v podstate stále. Sú to často detičky s ťažkými diagnózami, často umierajú maličké a ľudia sa im snažia spríjemniť kratučký život. Ale bavíme sa o štátoch západnej Európy, kde existuje neskutočný support pre týchto ľudí, štát tam nezastupujú jednotlivci ako u nás, je to tam zastrešované inštitúciami a super to funguje. Na Slovensku majú rodiny s handicepovanými deťmi obrovské problémy a fungujú iba napriek systému nie s jeho podporou.

katka533
18. sep 2024

@rootham ake ma postihnutie?

rootham
autor
18. sep 2024

Dik za názory, žienky. V podstate to všetci tak ticho vieme... Len taká malá nádej v duši, že možno silno veriaci by sa ujali.... viem, že zahraničie je o inom, sama som žila dlho mimo. Viem, že náš štát je pozadu v tomto. Teda okrem iného....

annmari
18. sep 2024

@rootham závisí aj od schopností ado rodičov podľa mňa. Ja napríklad som s manželom žiadateľka. Sme veriaci, chceme dať dieťatku domov, lásku... No psychologička z ÚPSVaR nás vopred upozornila, že si myslí (x krát ale zopakovala že to je jej osobný názor), že by sme dieťatko s viacerými dg nezvládli. Kvôli tomu, akú mám ja povahu (veľmi citlivá, strašne mi záleží na detailoch a pod.). Popravde ja sa teraz pri udávaní požiadaviek veľmi zamýšľam, čo do tých požiadaviek dať a nedať... Podľa mňa stále závisí aj od pocitu rodinky, či dieťatko prijať alebo, nie

yoxinka
18. sep 2024

@annmari
Vôbec ťa nepoznám, tak sa ťa nechcem dotknúť, ale netušíš, čo za život by ťa čakal a aké situácie by si musela riešiť. Kamoška má veľmi ťažko postihnutú dcéru. Dievčatko má 12 rokov, je nechodiaca, nerozpráva, plienkovaná. Dcéra jej asi 3x skoro zomrela pred očami. Všetky vyšetrenia si musí doslova vydupať. Žena sa naučila latinsky, aby spustila na doktorov, vtedy sú v takom šoku, že pristanú. Inak sa s ňou v 90% prípadov bavia v zmysle, že načo to dieťa budú riešiť, veď to nie je život, čo ona má. To jej hovoria, prosím pekne LEKÁRI. Nikdy nekončiaci boj s veternými mlymni a nemá to konca. Preto píšem už xtý krát, na Slovensku je veľmi odvážne dobrovoľne sa starať o také dieťa. Iná kamoška bola tiež takto odhodlaná, dcérku si nechala napriek hrozným prognózam. Dievčatko má 8 rokov, neverbálna, vozík, plienky, šanca zlepšenia maličká. Muž to zvládol cca 4 roky, potom od nich odišiel. Ostala s ňou úplne sama. Stará sa o ňu, podľa mňa, veľmi super, ale je to veľmi ťažký život. A mám aj kamošku, ktorá mi raz v slabej chvíľke povedala, že keby vedela, čo ju čaká, ide na ten potrat, na ktorý ju každý nahováral. Veriaca baba, mimochodom. Chcieť dať dieťatku lásku je milé a šľachetné, ale aby ťa to raz nedobehlo. Fakt si to dobre rozmyslite, aké dieťa by ste boli ochotní prijať.

annmari
18. sep 2024

@yoxinka som lekárka, manžel tiež. Takže aspoň sa nebudeme musieť učiť latinčinu. 😀 Všetko to, čo píšeš, sa mi zdá iba ako by si hľadala všade, vo všetkom len to negatívne, zlé. Ja sa snažím vidieť všade to dobré. Lebo verím Božej prozreteľnosti, verím v to, že ani oko nevidelo, ani ucho nepočulo, ani do ľudského srdca nevstúpilo, čo Boh pripravil tým, ktorí ho milujú. Ak žije človek vo svetle, tak aj v okolnostiach okolo seba vidí svetlo. Len na to musí človek dozrieť. To chápe ten, čo žije v Jeho Láske. Lebo On je Láska a my milujeme, pretože On prvý miloval nás. A chceme tú lásku podať ďalej.

yoxinka
18. sep 2024

@annmari
Nehľadám vo všetkom zlé, ale realita a skúsenosti nepustia. Jasné, keď ste dvaja doktori, je vysoká šanca, že to budete mať o dosť ľahšie. Tak smelo do toho! 💪

mamina7070
18. sep 2024

@rootham zavisi aky typ postihnutia
su deticky kde sa vedelo ze sa nedoziju vela a ostavali u profi je to tazka situacia ak ide o dozivotne postihnutie telesne a mentalne tak vacsinou tieto deticky ani neponukaju ziadatelom
za mna skor zvladnu nahradni rodicia dieta s downovym syndromom ako napr. nizkofunkcneho autistu

kikuska_wedge
18. sep 2024

@rootham mam osvojene 3 deti a 2 v profi starostlivosti. Vsetci vieme, ako je to so ziadatelmi. Ja sama by som si na tazke diagnozy netrufla. Trufla som si ale na starsiu surodencku skupinu, co v tej dobe, bol tiez pre tie deti maly zazrak, lebo s takymi poziadavkami sme boli jedini ziadatelia. Preto verim na zazraky. Drzim palce, aby sa vam dietatko podarilo umiestnit. Ps: a tie komentare vyssie si nepripustaj. Milovat tie deti celym srdcom neznamena nebyt profesional, prave naopak.

rootham
autor
19. sep 2024

@kikuska_wedge ďakujem ti. No, ženská išla svoje....
Ani neviem, čo ma to napadlo sem písať... Asi keď sa moja mama už rozplakala, že to dieťatko by tak potrebovalo niekoho, aby ho mal rád.... A je ozaj chutnučké.

kikuska_wedge
19. sep 2024

@rootham verim, ja tiez dufam v stastny koniec pre tie moje 2 vtacatka v profi

rootham
autor
19. sep 2024

@kikuska_wedge držím prsty aj na nohách 🤞🤞🤞🍀🙏

any_soj
20. sep 2024

@rootham co presne dietatku je? Ja napriklad mam pocit, ze adhd nasho pestunskeho syna je pre mna, manzela a dalsie nase deti ovela horsie a tazsie nez napriklad ak by bol na voziku. Lebo ochrnutie v principe nema take prejavy ako toto jeho - kedy z impulzivity velakrat ublizil mladsim surodencom a deti vyrastaju v strese co zas bude - a v prostredi mnozstva mnozstva nadavok a kriku z jeho strany. Alebo ak by mal downov syndrom. To sme mali inak v poziadavkach, ze moze byt s DS. Ziadne take nam neponukli, mysleli sme ze teda nie su, potom neskor sme zistili ze su.

jankafresova
20. sep 2024

@rootham nechcem provokovať, len pripomínam že silno neveriaci ateisti tiež chcú robiť dobro, pomôcť, zanechať svet lepším ako je... prečo by to mali byť iba veriaci? zo sebeckosti, že dúfajú že za to bude odmena?

rootham
autor
21. sep 2024

@jankafresova môžu byť aj ateisti.... Mne je jedno 🤷. Je to akési nepísané pravidlo, že veriaci sú chtiví za dobrými činmi. Nechcela som sa dotknúť....sorry 🤷

nikaeli
21. sep 2024

Čo znamená ZŤP dieťa? čo mu je? Pracujem s ťažko postihnutými deťmi už 20 rokov. Mám triedu pre deti s PAS, ale podľa potreby idem zastúpiť, či pomôcť do tried, kde máme deti s VNP. Ležiace, kŕmené sondou, niektoré majú peg, niektoré tracheostómiu. V škole ich poláskam, poľubkam, dám všetko, čo dokážem. Ale som šťastná, že tam to končí. Starať sa denne o ťažko postihnuté dieťa je neskutočná obeta. @rootham píšeš, že je bábo zlatunké. Ale to nestačí. Tie diagnózy sa im vekom nabaľujú, človek im musí byť k dispozícii 24 hodín denne. Koľkokrát prídu maminky ráno opuchnuté, nevyspaté, že celú noc boli v strehu, lebo EPI, lebo kŕče v brušku, lebo veľakrát ani nevedia čo. Musia ich kŕmiť mixovanou stravou, prebaľovať, polohovať. Také 15-ročné dieťa, ktoré musíš preložiť z auta na vozík a ono ti vôbec nepomôže, ani sa ťa nechytí okolo krku.. to nie je ako 5 kg bábo. To je často aj 50-60 kg opustenej váhy. V prvom rade by mali potencionálni rodičia vedieť do podrobna, aké má dieťa diagnózy a čo sa ešte môže pridať. Aká je prognóza, čo ich čaká. Kde všade s ním treba chodiť a upozorniť ich na fakt, že jeden z nich bude musieť byť doma aj po dovŕšení troch rokoch, čo je pri ťažko postihnutom dieťati finačne naozaj náročné. Ja chápem tvoje pocity. Máme zopár detí z CDR, sú krásne, ľube, neustále sa objímame, ale tieto deti budú navždy závislé od dospelých. Rodina prichádza o sociálne kontakty, o spoločenský život, dovolenky, .... vziať si domov takéto dieťa nie je otázkou viery.....

yoxinka
21. sep 2024

@nikaeli
Ďakujem! Presne toto!!! Citovať Bibliu o tom, ako chceme rozdávať lásku je veľmi pekné, ale realita je úplne o niečom inom. Tiež mám v rodine ženu, ktorá 15 rokov pracuje v sociálnom zariadení, polovicu z toho pracovala s klientmi s ťažkými postihnutiami, rôzne nakombinovanými (mentálne aj fyzické). Tiež mi VŽDY VŽDY povie. Ja tých ľudí milujem, som s nimi rada, venujem sa im, ale som rada, že o nejakej hodine mi padne a idem domov k svojim dvom zdravým deťom. @annmari ma “obvinila”, že sa snažím vo všetko len hľadať problém, nie nesnažím, ale 1.mám okolo seba viacero rodín s takými deťmi a viem, čo riešia a ako žijú 2.keďže máme v rodine profíka, ktorý s takými ľuďmi trávi v práci každý deň, tak mám cca predstavu o tom, čo to obnáša. A v 90% prípadov je pre mňa ťažké to len počúvať, neviem si absolútne predstaviť to žiť a už vôbec nie, že si to dobrovoľne vyberiem. Ale OK, pokiaľ sa niekto v tom vidí, nech sa páči. A stále trvám na tom, že nech je chcenie akokolvek šľachetné, tí ľudia nemajú šajn, čo chcú podstúpiť a keby im to niekto vylíči v celej svojej kráse, cúvnu. Ale áno, veľmi záleží na tom, ČO tomu ko krétnemu dieťaťu REÁLNE je.

nikaeli
21. sep 2024

@yoxinka no.. chvíľami som váhala, či sa opýtať
@annmari či je pripravená vzdať sa kariéry lekárky, či má reálnu predstavu, čo obnáša starostlivosť o ťažko postihnuté dieťa. Ale nebudem sa v tom vŕtať. Ak by do toho s manželom reálne šla, tak jej s obdivom držím prsty ❤️

Ja len.. že je rozdiel, ak sa takéto dieťatko do rodiny narodí a vziať si ho z domova. Počas mojej praxe som sa stretla aj s dvomi deťmi v pestúnskej starostlivosti, ktoré boli nakoniec vrátené späť do domova. Jedno malo 12, druhé 14 rokov. A neboli to až tak ťažko postihnuté deti, boli pomerne samostatné, len ťažko zvládnuteľné. A počúvať denne otázku 'prečo ma už teta neľúbi' bolo fakt strašné.. zvlášť, keď som sama nepoznala odpoveď..

@any_soj aj DS vedia byť ťažké oriešky. Nie každé dieťa s DS je usmievavé slniečko. Každopádne obdivujem každú profi rodinu ❤️ držte sa!

rootham
autor
21. sep 2024

@nikaeli ďakujem ti

nikaeli
21. sep 2024

@rootham inak.. ty by si si ho nechcela nechať, ked aj mame prirástlo k srdcu?

any_soj
21. sep 2024

@nikaeli nie sme profi, ale pestuni, to len mimochodom. Zila som v komunite s ludmi s mentalnym postihnutim. Boli tam uplne rozni ludia, aj rozne formy postihnutia. Ale najblizsi mi boli ti s DS, vsetci, hoci kazdy z nich bol iny. Pre mna ovela vacsi strasiak je autizmus. Ano, ludia s DS mozu mat aj autizmus, ale v tom pripade opat problem pre mna nie je DS ale autizmus. Hoci aj ludi s autizmom som po skusenosti vztahu s nimi mala zo srdca rada,ale nadvazoval sa mi vztah ovela tazsie a prejavy pre rodinny zivot su podla mna neprijemnejsie. Samozrejme jedno aj druhe ma rozne odtiene, stupne. Ale v principe samotny DS naozaj sposobuje u ludi davku nehy voci druhym navyse.

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre