Zmena zákonného zástupcu - zmena priezviska

borihh
28. máj 2020

Rodicia krstnej dcéry sa nestarajú a nemajú záujem, dohodla som sa s nimi, že si ju proste napíšem na seba a budem sa o ňu starať tak ako doteraz. Chcela by som jej aj zmeniť priezvisko aby mala moje. Dá sa to?

veronikaszabova
28. máj 2020

@borihh "napisem na seba"? Akoze adopcia?

pribinak
28. máj 2020

Máš dieťa zvere do starostlivosti súdom? Či ako? Je to veľmi nezrozumiteľne napísané 🤷‍♀️

borihh
autor
28. máj 2020

@veronikaszabova v podstate asi áno. Ze z rodičov na mňa, zmenil by sa zákonný zástupca

pribinak
28. máj 2020

@borihh ak máš aj dieťa v starostlivosti rozhodnutím súdu, do zmenou mena či priezviska musia súhlasiť biologicki rodičia

borihh
autor
28. máj 2020

@pribinak nemám ju zverenu súdom, ale chcem

borihh
autor
28. máj 2020

@pribinak ďakujem

pribinak
28. máj 2020

@borihh tak najskôr vyrieš jedno a potom druhé

veronikaszabova
28. máj 2020

@borihh no tak to musis najprv poriesit na sude. To nie je len tak - ze ta daju za zak.zastupcu

s_a
28. máj 2020

Dieťa nie je pes, že si ho hocikto môže len tak "napísať na seba" preboha....

borihh
autor
29. máj 2020

@s_a asi ide o dobro dieťaťa, nie? Od narodenia sa o ňu starám aj tak ja, býva so mnou. Ide o formalitu, napr pri cestovaní nebudem musieť riešiť povolenie od rodičov, pri riešení škôlky a pod. Prosím, nekomentuje, keď nepoznáte situáciu

s_a
29. máj 2020

@borihh nie, nie je to len taka formalita, že si ľudia zmyslia, že si "napíšu DIEŤA na seba". Ako si to predstavujete? Ze prídete na matriku a úradníčkam poviete, že chcete napísať toto dieťa na seba? Skúste, som zvedavá, ako by sa na vas úradníčky pozerali..

borihh
autor
29. máj 2020

@s_a ale to nie je vaša vec 😂 asi viem, že sa to nerieši na matrike. Otázka znela, či potom môžem dať dieťaťu svoje priezvisko.. Čo vás je do toho ako to ja budem riešiť 😄

alenah31
29. máj 2020

@borihh zmena starostlivosti o dieťa - súdnou cestou, pokiaľ rodičia súhlasia ide to rýchlo. Čo sa týka priezviska - zasa len súdnou cestou - pokiaľ to bude v prospech dieťaťa a budú súhlasiť rodičia a súd nenájde dôvod prečo nie - odsúhlasí aj to. Len pozor - treba si zistiť či nebude rodičom plynúť vyž. povinnosť - súd vie zveriť dieťa do starostlivosti v rôznych podobách - iba zmena opatrovníctva, osvojenie, adopcia. Treba si presne zistiť čo z toho vlastne chcete - v tomto vám poradia na soc. kuratele.

elian
29. máj 2020

@borihh situácia bude určite detailne prešetrená kuratelou a sudom ..... rodičia dietata musia dat suhlas ..... bude to nadlhšie, ale drzim palce ..... a ak sa rodicia nestaraju treba to dat čim skor na poriadok

heleninamama
29. máj 2020

@borihh V zaujme dieťaťa dúfam, že ak sa to dostane na súd, sudca a kolízna budú pri zmysloch. Je to človek a podľa toho, ako sa Ty vyjadruješ a reaguješ, neprídeš mi ako rozumná a duševne stabilná osoba.
A nie, pri náhradnej osobnej starostlivosti (adopciu len tak rýchlo neschvália) sa priezvisko nemení.

borihh
autor
29. máj 2020

Ďakujem pekne za každú rozumnú radu a odpoveď🙂

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre