Rodicia krstnej dcéry sa nestarajú a nemajú záujem, dohodla som sa s nimi, že si ju proste napíšem na seba a budem sa o ňu starať tak ako doteraz. Chcela by som jej aj zmeniť priezvisko aby mala moje. Dá sa to?
Máš dieťa zvere do starostlivosti súdom? Či ako? Je to veľmi nezrozumiteľne napísané 🤷♀️
@veronikaszabova v podstate asi áno. Ze z rodičov na mňa, zmenil by sa zákonný zástupca
@borihh no tak to musis najprv poriesit na sude. To nie je len tak - ze ta daju za zak.zastupcu
Dieťa nie je pes, že si ho hocikto môže len tak "napísať na seba" preboha....
@borihh zmena starostlivosti o dieťa - súdnou cestou, pokiaľ rodičia súhlasia ide to rýchlo. Čo sa týka priezviska - zasa len súdnou cestou - pokiaľ to bude v prospech dieťaťa a budú súhlasiť rodičia a súd nenájde dôvod prečo nie - odsúhlasí aj to. Len pozor - treba si zistiť či nebude rodičom plynúť vyž. povinnosť - súd vie zveriť dieťa do starostlivosti v rôznych podobách - iba zmena opatrovníctva, osvojenie, adopcia. Treba si presne zistiť čo z toho vlastne chcete - v tomto vám poradia na soc. kuratele.
@borihh V zaujme dieťaťa dúfam, že ak sa to dostane na súd, sudca a kolízna budú pri zmysloch. Je to človek a podľa toho, ako sa Ty vyjadruješ a reaguješ, neprídeš mi ako rozumná a duševne stabilná osoba.
A nie, pri náhradnej osobnej starostlivosti (adopciu len tak rýchlo neschvália) sa priezvisko nemení.
Ďakujem pekne za každú rozumnú radu a odpoveď🙂
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
@borihh "napisem na seba"? Akoze adopcia?